Βλαχοδήμος στο Gazzetta: «Υπήρχε ενδιαφέρον από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είπα μόνο "πάμε" για Φόρεστ»

Βλαχοδήμος στο Gazzetta: «Υπήρχε ενδιαφέρον από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είπα μόνο "πάμε" για Φόρεστ»

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη από τη μέρα που έφυγε από την Ελλάδα, μιλάει στο Gazzetta για το όνειρο της Premier League, τις όμορφες στιγμές στον Παναθηναϊκό, τα όσα έγιναν το καλοκαίρι πριν υπογράψει στη Νότιγχαμ Φόρεστ, για το κεφάλαιο της Μπενφίκα, αλλά και για την Εθνική.

Αποστολή στο Νότιγχαμ: Γιάννης Σαπουντζάκης

Όταν τον Ιανουάριο του 2018 περνούσε για τελευταία φορά το κατώφλι του προπονητικού κέντρου, ενδεχομένως, ούτε ο ίδιος να μπορούσε να σκεφτεί τα όσα θα ακολουθήσουν. Όχι γιατί αμφισβητούσε κανείς το ταλέντο του. Αλλά γιατί πολύ απλά τα όσα έχει καταφέρει ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος στα χρόνια που ακολούθησαν, μπορούν να συγκριθούν με τις επιδόσεις ελάχιστων Ελλήνων ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό.

Τίποτα, όμως, δεν ήταν τυχαίο. Δούλεψε πολύ σκληρά και μαζί συνδύασε δύο στοιχεία που δεν είναι εύκολο να μπουν στην ίδια πρόταση. Πίστευε και πιστεύει πολύ στον εαυτό του, ενώ ταυτόχρονα δεν σταμάτησε ποτέ να πατάει στη γη. Σκέφτεται πάντα πολύ ώριμα και διεκδικεί όσα του αναλογούν. Κάπως έτσι, έφτασε να φορέσει τη φανέλα της Μπενφίκα 225 φορές. Κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, δύο Σούπερ Καπ και έγινε ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Αετών της Λισαβόνας σε ουκ ολίγες αναμετρήσεις της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Όλο αυτό το διάστημα που ο Έλληνας τερματοφύλακας άνηκε στην Μπενφίκα ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έστρωσαν για εκείνον κόκκινο χαλί. Φέτος το καλοκαίρι ο ίδιος αποφάσισε πως πλέον ο κύκλος του στην Πορτογαλία είχε κλείσει και πως είχε έρθει η ώρα για έναν νέο. Το μόνο βέβαιο είναι πως δεν υπήρχε καλύτερο περιβάλλον για να ανοίξει αυτός ο νέος κύκλος από τον μαγικό κόσμο της Premier League. Είναι το πρωτάθλημα στο οποίο ονειρεύεται να αγωνιστεί κάθε ποδοσφαιριστής.

Οδυσσέας Βλαχοδήμος

Το Gazzetta ταξίδεψε στο Νότιγχαμ και συνάντησε τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Στη συνέντευξη που ακολουθεί, θα διαπιστώσετε γιατί ο «Όντι» έχει ήδη πετύχει τόσα στην καριέρα του. Γιατί έχει εξελιχθεί σε έναν top class τερματοφύλακα. Γιατί για να φτάσει ένας παίκτης σε αυτό το επίπεδο, απαιτείται να μπουν όλα τα κομμάτια ενός δύσκολου παζλ στη σωστή σειρά.

Ο τερματοφύλακας της Νότιγχαμ μιλάει για το πρώτο του διάστημα στην Αγγλία αλλά και για όσα έζησε τα προηγούμενα 5,5 χρόνια στην Πορτογαλία. Θυμάται τους αγώνες του Champions League και ξεχωρίζει δύο από αυτούς που του έχουν μείνει πιο έντονα χαραγμένοι στο μυαλό. Ακόμα, αναφέρεται στην απόφασή του να αποχωρήσει από την Λισαβόνα αλλά και στο story της μετακίνησής του στην Φόρεστ.

Ανοίγοντας το κεφάλαιο «Εθνική ομάδα» δεν κρύβει τη δίψα του για συμμετοχή σε μία μεγάλη διοργάνωση. Αποτελεί για εκείνον, άλλωστε, έναν λόγο παραπάνω το γεγονός πως το προσεχές Euro θα διεξαχθεί στη Γερμανία, στη χώρα, δηλαδή, που έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδόσφαιρο.

image

«Αισθάνομαι έτοιμος για την Premier League»

Πώς είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από την έως τώρα εμπειρία σου στην Αγγλία;

Είναι όλα πολύ όμορφα, μου αρέσει. Ήταν πολύ εύκολο να μπω στο κλίμα του κλαμπ. Η ομάδα είναι σαν οικογένεια. Όλοι οι συμπαίκτες μου βοήθησαν προκειμένου να ενσωματωθώ πολύ γρήγορα. Μετέτρεψαν την μετάβαση στη νέα μου ομάδα, σε πολύ εύκολη διαδικασία. Δεν αισθάνθηκα σε κανένα σημείο πως πρόκειται για ένα ξένο, σε εμένα, περιβάλλον.

Αντιλαμβάνεσαι στην καθημερινότητά σου πως πρόκειται για μία ομάδα της Premier League αλλά με έντονο το ελληνικό στοιχείο;

Όχι, γιατί περισσότερο έχω επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές και άλλος Έλληνας δεν υπάρχει. Αυτό, όμως, δεν με επηρέασε σε κάτι γιατί όλοι οι παίκτες μου μιλούσαν από την πρώτη στιγμή και με έκαναν να αισθανθώ πολύ άνετα. Έκαναν τα πάντα για να μην νιώσω σε κανένα χρονικό σημείο ξένος.

Πώς είναι το κλίμα που εισπράττεις για τον «μαγικό κόσμο της Premier League», όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα;

Η ατμόσφαιρα σε όλα τα γήπεδα είναι φανταστική. Αυτός, άλλωστε, είναι ένας από τους λόγους που η Premier League αποτελεί το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Όλα τα γήπεδα είναι στενά, αποτελούν καυτές έδρες και οι φίλαθλοι ζουν πολύ έντονα το κάθε ματς. Κάνεις ένα τάκλιν και χειροκροτεί όλο το γήπεδο. Αυτό δείχνει πόσο έντονα ζει ο κόσμος τους αγώνες.

Η θέση του τερματοφύλακα έχει την ιδιαιτερότητα πως παίζει πάντα μόνο ένας. Και χρειάζεται πολλές φορές και υπομονή. Πως το διαχειρίζεσαι αυτό;

Εγώ πιστεύω στον εαυτό μου, θέλω πάντα να παίζω. Τα τελευταία επτά χρόνια έχω παίξει σε πάρα πολύ ψηλό επίπεδο, τόσο με την Εθνική όσο και με την Μπενφίκα. Έχω την εμπειρία και αισθάνομαι έτοιμος για την Premier League.

image

«Ήθελα να το ζήσω στην Μπενφίκα»

Όταν πριν από 5,5 χρόνια έκλεινες για τελευταία φορά την πόρτα στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού στο Κορωπί, μπορούσες να φανταστείς όσα θα ακολουθούσαν;

Η αλήθεια είναι πως η Premier League αποτελεί το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή, ανεξαρτήτως της φάσης στην οποία βρίσκεται. Προσπάθησα πάρα πολύ και εν τέλει μου δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσω το όνειρό μου. Έτσι, σκέφτηκα πως θέλω να δοκιμάσω να κάνω αυτό το βήμα. Είπα μόνο «πάμε».

Πόσο εύκολο ήταν τον Ιανουάριο του 2018 να πάρεις την απόφαση να μετακομίσεις στην Μπενφίκα, με δεδομένο ότι βρισκόσουν σε μικρή ηλικία;

Στον Παναθηναϊκό, έζησα πολύ όμορφες στιγμές. Είχαμε καλή ομάδα εκείνη την περίοδο. Εμφανίστηκε η ευκαιρία της Μπενφίκα και ήθελα να το ζήσω. Συζήτησα με τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μου και κατάλαβα πως είχε έρθει η ώρα να κάνω το επόμενο βήμα. Δικαιώθηκα και νιώθω μεγάλη χαρά για το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα για μένα στην καριέρα μου. Από την Στουτγκάρδη στον Παναθηναϊκό όπου και εκεί έζησα την ατμόσφαιρα των ελληνικών ντέρμπι. Μετά στην Πορτογαλία όπου κέρδισα πρωταθλήματα, αγωνίστηκα στο Champions League αλλά και στο Europa League. Ήταν όλα τόσο όμορφα!

Αναφέρθηκες στην ατμόσφαιρα ενός ελληνικού ντέρμπι. Καλό το Champions League, καλή και η Premier League, αλλά σαν τα ντέρμπι στην Ελλάδα, δεν έχει. Σωστά; (γελώντας)

Ένα ελληνικό ντέρμπι είναι κάτι που ζεις περισσότερο ως Έλληνας γιατί καταλαβαίνεις τα πάντα. Οτιδήποτε ακούσεις, ξέρεις τι σημαίνει.

image

«Στην Αγγλία, παίζεις Champions League τα… Σάββατα!»

Πώς θα περιέγραφες τα χρόνια που πέρασες στην Μπενφίκα;

Έζησα φανταστικά και αποκόμισα απίστευτες και αξέχαστες εμπειρίες. Όχι μόνο αγωνιστικά, κερδίζοντας τίτλους, αλλά και εκτός γηπέδου. Μεγάλωσα, έγινα πατέρας. Τα παιδιά μου γεννήθηκαν δίπλα στο «Ντα Λουζ». Έκανα, επίσης, πολλούς φίλους στην Πορτογαλία.

Με τη φανέλα της Μπενφίκα έζησες πολύ μεγάλες στιγμές στο Champions League. Από την πλευρά τους, οι Άγγλοι θεωρούν το πρωτάθλημα της χώρας τους ανώτερο του Champions League. Εσύ τι πιστεύεις;

Το Champions League είναι πάντα κάτι ξεχωριστό. Αγωνίζεσαι το βράδυ, σε ξένες χώρες, κόντρα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Είναι κάτι υπέροχο. Τα δύο τελευταία χρόνια καταφέραμε με την Μπενφίκα να φτάσουμε ως τα προημιτελικά της διοργάνωσης και η αλήθεια είναι πως όταν προκριθείς από τη φάση των ομίλων στα νοκ άουτ, το επίπεδο ανεβαίνει ακόμα περισσότερο. Από την άλλη, στην Premier League κάθε ματς είναι σαν να παίζεις Champions League, μόνο που είναι… Σάββατο!

Σε ποιο χρονικό σημείο πήρες την απόφαση πως το κεφάλαιο της Μπενφίκα είχε κλείσει για σένα και πως είχε έρθει η ώρα για ένα επόμενο βήμα;

Μετά από πέντε χρόνια αισθάνθηκα πως είχε έρθει η ώρα να κοιτάξω μπροστά. Σκεφτόμουν πως αν μου δοθεί η ευκαιρία να πάω σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα, θέλω να την αρπάξω και να δοκιμάσω και αυτήν την εμπειρία. Κατάφερα πολλά με την Μπενφίκα, κατέκτησα δύο πρωταθλήματα και δύο Σούπερ Καπ, έγινα ο ξένος τερματοφύλακας με τις περισσότερες συμμετοχές σε αυτό το τεράστιο κλαμπ. Είχα τα περισσότερα clean sheets των τελευταίων δεκαετιών, φτάσαμε δύο φορές στα προημιτελικά του Champions League. Όμως, είχα το feeling ότι φτάσαμε στο σημείο εγώ να έχω δώσει στο κλαμπ ό,τι μπορούσα να δώσω και αντίστοιχα να μου είχε δώσει και αυτό ό,τι είχε. Έτσι, όταν ήρθε η πρόταση από την Premier League, αισθάνθηκα πως ήθελα οπωσδήποτε να κάνω αυτό το βήμα.

Από την Μπενφίκα με τι αίσθηση αποχώρησες;

Η Μπενφίκα με βοήθησε πάρα πολύ στην καριέρα μου. Έκανα τα πρώτα μου ευρωπαϊκά παιχνίδια, κέρδισα τίτλους. Με έκανε τον τερματοφύλακα που είμαι σήμερα. Την Μπενφίκα θα την έχω πάντα στην καρδιά μου, πάντα θα παρακολουθώ τους αγώνες της. Εύχομαι να συνεχίσουν στον δρόμο των επιτυχιών.

Σου έχει μείνει, όμως, η πικρία για τον τρόπο που γράφτηκε ο επίλογος αυτής της πολύ όμορφης ιστορίας;

Όχι. Τα πέντε χρόνια που έζησα εκεί, ήταν φανταστικά. Ένα συμβάν στο τέλος δεν πρόκειται να αλλάξει την εικόνα που έχω στο μυαλό μου για την Μπενφίκα.

image

«Δεν θέλω να ξέρω με ποιες ομάδες μιλούν οι εκπρόσωποί μου»

Ποιο ήταν το story της μετακίνησής σου στην Νότιγχαμ Φόρεστ; Πότε έμαθες για πρώτη φορά πως υπάρχει ενδιαφέρον για σένα;

Έμαθα για το ενδιαφέρον της Νότιγχαμ προς το τέλος του Αυγούστου και από την πρώτη στιγμή ήταν εύκολο να πάρω την απόφαση μου, με δεδομένο ότι ο σύλλογος αγωνίζεται στην Premier League. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και το πόσο ένιωσα ότι θέλει ο σύλλογος αλλά και η προοπτική που είδα να υπάρχει στο κλαμπ.

Το καλοκαίρι του 2022 είχες φτάσει κοντά στον Άγιαξ. Τι είχε συμβεί τότε και δεν είχε ολοκληρωθεί αυτή η μετακίνηση;

Βρέθηκα, πράγματι, κοντά στο να αποχωρήσω από την Μπενφίκα το καλοκαίρι του 2022 και να πάρω μεταγραφή για τον Άγιαξ. Η μεταγραφή τελικώς δεν είχε ολοκληρωθεί γιατί η Μπενφίκα είχε πει «όχι». Για μένα δεν άλλαξε κάτι γιατί ως ποδοσφαιριστής θέλω σε κάθε προπόνηση, σε κάθε παιχνίδι, να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Δεν σκεφτόμουν πολύ το ότι δεν μετακόμισα στο Άμστερνταμ. Κοιτούσα το μέλλον μου και με ενδιέφερε μόνο να πάει καλά η χρονιά και να πετύχει η ομάδα τους στόχους της. Πιστεύω ότι τελικώς τα καταφέραμε και η χρονιά πήγε τέλεια. Κατέρριψα σημαντικά ρεκόρ και όλα κύλησαν εξαιρετικά. Ένιωσα ότι η ομάδα με ήθελε και αυτό για μένα ήταν αρκετό.

Πόσο καθοριστικό ρόλο παίζει στην απόφαση αλλά και στην απόδοση ενός ποδοσφαιριστή το πόσο θα αισθανθεί ότι μία ομάδα τον θέλει και τον χρειάζεται;

Κάθε ποδοσφαιριστής αντιμετωπίζει αυτό το θέμα διαφορετικά. Εγώ δεν θέλω να ξέρω με ποιες ομάδες μιλούν οι εκπρόσωποί μου. Το ότι ενδιαφέρονται κάποιοι μεγάλοι σύλλογοι για μένα, σημαίνει ότι κάνω κάτι σωστά. Εγώ ζω την κάθε προπόνηση ξεχωριστά, την βλέπω σαν μία ευκαιρία να γίνω καλύτερος τερματοφύλακας. Δεν σκέφτομαι ποτέ τι θα γίνει στο μέλλον ή τι θα μπορούσε να έχει γίνει διαφορετικά. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να ζεις τη στιγμή.

Αν σου ζητούσε κάποιος να κρατήσεις μία στιγμή από τα χρόνια που έζησες στην Πορτογαλία, ποια θα ήταν αυτή;

Τους πανηγυρισμούς για τις κατακτήσεις των πρωταθλημάτων στο «Marques de Pombal». Φυσικά και όλα τα ευρωπαϊκά ματς με την Μπενφίκα ήταν υπέροχα.

Υπήρξε όμως ένα ματς στο οποίο να αισθάνθηκες ότι έκανες «εμφάνιση καριέρας»;

Είμαι της φιλοσοφίας της σταθερότητας και της συνέχειας, όχι του μομέντουμ. Αλλά αν πρέπει να διαλέξω μία, είναι αυτή στο πλαίσιο των play off του Champions League στην έδρα της PSV Αϊντχόφεν, που περάσαμε αν και είχαμε μείνει με δέκα παίκτες. Ήταν πολύ σημαντικό για το κλαμπ, τους φιλάθλους και εμάς τους παίκτες για πολλούς λόγους να βρεθούμε και πάλι στους ομίλους του Champions League. Εκείνο το διάστημα υπήρχαν αρκετά εξωαγωνιστικά προβλήματα και με την πρόκριση αυτήν καταφέραμε να επιστρέψει η ηρεμία και να μπει και πάλι η ομάδα στο δρόμο που είναι σήμερα.

image

«Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ»

Παρά το γεγονός ότι τα έως τώρα βήματά σου συνθέτουν μία εξαιρετική καριέρα, αισθάνεσαι πως η εμπειρία σου στη Νότιγχαμ Φόρεστ μπορεί να σε φέρει ακόμα ψηλότερα;

Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους επέλεξα να έρθω στην Νότιγχαμ Φόρεστ. Θέλω να αποκτήσω εμπειρία στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, να γίνω καλύτερος τερματοφύλακας και μετά να δω τι άλλο μπορώ να πετύχω.

Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση το καλοκαίρι, δεν μπορώ να μην σε ρωτήσω. Υπήρξε τελικώς ενδιαφέρον από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να σε αποκτήσει;

Ναι, υπήρχε.

image

«Αξίζουμε να πάμε στο Euro»

Τι πιστεύεις για τις πιθανότητες πρόκρισης της Εθνικής στο Euro με δεδομένο ότι υπάρχει και η δεύτερη ευκαιρία μέσω του Nations League τον προσεχή Μάρτιο;

Πιστεύω ότι δείξαμε στα περισσότερα ματς ως τώρα ότι μπορούμε και αξίζουμε να πάμε στο Euro. Θέλαμε πολύ να τα καταφέρουμε μέσα από τον όμιλο των προκριματικών, όμως γνωρίζαμε από την κλήρωση ακόμα ότι θα ήταν πολύ δύσκολο λόγω της ποιότητας που διαθέτουν οι αντίπαλοί μας. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε την δεύτερη ευκαιρία μέσα από το Nations League και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

Θεωρείς πως σε ό,τι αφορά στην προσπάθειά σας στα προκριματικά του Euro η εκτός έδρας ήττα από την Ολλανδία ήταν καθοριστική;

Γνωρίζαμε ότι η Ολλανδία παίζει πάρα πολύ καλό ποδόσφαιρο και διαθέτει πολύ ποιοτικούς παίκτες. Ήταν μία δική μας κακή μέρα. Παρά το ότι βρεθήκαμε πίσω στο σκορ από το πρώτο ημίχρονο με σκορ 3-0, στην επανάληψη αντιδράσαμε. Θεωρώ ότι έτσι δείξαμε καλά στοιχεία.

Στην Εθνική πέρασες από διάφορες φάσεις. Όταν πήρες τις πρώτες σου ευκαιρίες μοιραζόσουν τη θέση του βασικού και με άλλα παιδιά. Πλέον, είσαι εσύ ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής ομάδας. Σου δημιουργεί αυτό κάποιο άγχος;

Είναι πολύ μεγάλη τιμή να παίζεις για τη χώρα σου. Είναι κάτι πολύ ξεχωριστό για εμένα να αγωνίζομαι με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας και κάθε φορά το απολαμβάνω στον μέγιστο βαθμό.

Κλείνοντας, έχεις ζήσει πολύ σπουδαίες στιγμές, κυρίως με την Μπενφίκα. Το να καταφέρετε όμως με την Εθνική ομάδα να προκριθείτε στο Euro της Γερμανίας θα είναι η πιο σημαντική στιγμή της καριέρας σου;

Δεν έχω καταφέρει ακόμα να παίξω σε μία μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική ομάδα. Το να προκριθούμε στο Euro θα είναι πολύ σπουδαίο για μένα. Ειδικά, από την στιγμή που αυτό διεξάγεται στα γήπεδα της Γερμανίας, θα είναι διπλή η χαρά. Όλοι οι παίκτες μέσα στην ομάδα το θέλουμε πάρα πολύ. Μόνο ο Γιώργος Τζαβέλλας από όσους είμαστε τώρα στο γκρουπ, έχει ζήσει μία ανάλογη εμπειρία. Θα τα δώσουμε όλα και εύχομαι στο τέλος να πετύχουμε τον στόχο μας.

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image