Μπαρτσελόνα ή Αργεντινή; Όταν ο Μέσι είναι σε δίλημμα… (poll)

Μπαρτσελόνα ή Αργεντινή; Όταν ο Μέσι είναι σε δίλημμα… (poll)

Αργεντινή του Μέσι ή Μπαρτσελόνα του Μέσι; Σκαλόνι ή Γκουαρδιόλα; Και η Αργεντινή του Μαραντόνα; Οι Καταλανοί του Κρόιφ; «Νομίζω ότι αναρωτήθηκα τις προάλλες, αυτή η ομάδα είναι εντυπωσιακή και συνεχίζει να μεγαλώνει, παιχνίδι με παιχνίδι. Παίζει όλο και καλύτερα. Το να την συγκρίνω με την Μπαρτσελόνα είναι κάτι που δεν μπορώ να κάνω. Είναι η καλύτερη ομάδα στην ιστορία, σωστά; Αλλά νομίζω ότι αυτή η ομάδα είναι πολύ κοντά λόγω αυτών που έχει δείξει, επειδή έγινε πρωταθλήτρια Αμερικής, πρωταθλήτρια κόσμου. Αυτό έχει μεγάλη αξία», τόνισε ο Λιονέλ Μέσι και... άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ποια είναι η ομάδα που μαγνήτισε περισσότερο το βλέμμα σας;

Γράφουν οι Π. Παπαδόπουλος – Ι. Θεριός

image

Η... τρομακτική Μπάρτσα του Γκουαρδιόλα

Ο Ζοζέ Μουρίνιο περίμενε κρεμασμένος από το τηλέφωνο το... κάλεσμα της Μπαρτσελόνα. Όμως ο Τζουάν Λαπόρτα είχε κάτι άλλο στο μυαλό του. Έδωσε το χρίσμα σε ένα «παιδί» του συλλόγου, που δεν είχε ποτέ προπονήσει σε επίπεδο ανδρών. Κι αυτός έμελλε να αλλάξει όχι μόνο τους Μπλαουγκράνα αλλά και το ίδιο το ποδόσφαιρο. Γιατί όσα έκανε ο Πεπ Γκουαρδιόλα σε εκείνη την Μπαρτσελόνα ήταν και είναι μέχρι σήμερα ανεπανάληπτα. Όπως δήλωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Λιονέλ Μέσι.

Υπάρχουν ομάδες που σάρωσαν τους τίτλους και άλλες που γοήτευσαν το μάτι αλλά η Μπάρτσα του Πεπ μπόρεσε να συνδυάσει και τα δύο μοναδικά. Τρεμπλ με το... καλησπέρα και συνολικά 15 (!) τίτλοι σε... τέσσερα χρόνια. Απλά ασύλληπτα πράγματα. Και ταυτόχρονα ασύλληπτο ποδόσφαιρο, φυσικά με ξεκάθαρο σημείο αναφοράς. Τον καλύτερο, αυτόν που μέχρι και σήμερα δεν ξέχασε ποτέ εκείνο τον καιρό.

Παιχνίδι κατοχής με συνεχείς κοντινές πάσες, αμέτρητα... τρίγωνα και τετράγωνα παικτών, παντού υπεραριθμίες, αποτέλεσμα του positional play που τότε ερχόταν στη ζωή και που θα όριζε το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Και φυσικά άπλετη ποιότητα. Σαν αυτή του Μέσι, που στο συγκεκριμένο σύνολο ξετύλιξε το ταλέντο του μοναδικά. Μέτρησε 211 γκολ και 90 ασίστ σε 219 εμφανίσεις υπό τις οδηγίες του Πεπ.

Στην Μπαρτσελόνα της τετραετίας του 2008-2012 ο Μέσι είχε πίσω και γύρω του παίκτες που επιτελούσαν τέλεια τους ρόλους τους, παίκτες ξεχωριστούς, όπως ο Τσάβι, ο Ινιέστα και ο Μπουσκέτς, και αυτό προφανώς είχε αντίκρισμα στο χορτάρι.

«Είναι η καλύτερη ομάδα που αντιμετώπισα ποτέ», δήλωσε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά τον δεύτερο χαμένο τελικό Champions League σε τρία χρόνια. Και ποιος να αντικρούσει αυτή την ατάκα από αυτόν τον άνθρωπο; Το φαινόμενο εκείνων των Μπλαουγκράνα ήταν μοναδικό. Μια ποδοσφαιρική επανάσταση, παιχνίδι που κανείς πριν δεν είχε παίξει με αυτόν τον τρόπο, ασύλληπτη κυριαρχία, μια ομάδα που πραγματικά έσπερνε τον τρόμο. Και όλα αυτά, παρέα με κάθε πιθανό τίτλο από τουλάχιστον δύο φορές.

Δέκα χρόνια μετά, η Μπαρτσελόνα του Γκουαρδιόλα και του Μέσι ακόμη θεωρείται μια άπιαστη και ακραία επιτυχημένη αυτοκρατορία, σε ένα ποδόσφαιρο μάλιστα που συνεχώς βελτιώνεται, γίνεται πιο εντυπωσιακό. Πώς να μη θεωρείται μια από τις κορυφαίες ομάδες που είδαν ποτέ τα μάτια των απανταχού ποδσφαιρόφιλων;

image

Η κορυφαία Αργεντινή είχε σχέδιο και αρχιτέκτονα!

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πιθανότατα θα είναι το αποκορύφωμα κάθε καριέρας τους, ένα επίτευγμα που ο μέσος Ροντρίγκο Ντε Πολ έχει περιγράψει ως «το κλειδί για την αιωνιότητα». Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες, υποστήριζε «ο κόσμος μου λέει συνέχεια ότι έχω πετύχει το μέγιστο στο ποδόσφαιρο». Τελικά αυτή η Αργεντινή είναι ό,τι καλύτερο έχουμε δει στα γήπεδα; Είναι τόσο καλή που μπορεί ο Λιονέλ Μέσι να τη συγκρίνει με την κορυφαία Μπαρτσελόνα;

Την ημέρα που η Σαουδική Αραβία... σόκαρε τους Αργεντινούς, ο Λιονέλ Μέσι βγήκε μπροστά και σε ομιλία προς τους συμπαίκτες του είχε πει: «Δείξτε από τι είναι φτιαγμένη αυτή η ομάδα, πρέπει να γίνετε πιο δυνατοί από ποτέ, κοιτάξτε μπροστά».

Σε αυτή την Αργεντινή ο Μέσι προσαρμόστηκε στις αλλαγές. Στο παρελθόν, οι πιο έμπιστοι… ανθυπολοχαγοί του βρίσκονταν στο «la mesa chica» («το μικρό τραπέζι»), όπου ο ίδιος και ο στενός κύκλος του έτρωγαν τα γεύματά τους σχετικά απομονωμένοι. Ο Μασκεράνο, ο Λούκας Μπίλια, ο Άνχελ Ντι Μαρία, ο Ιγουαΐν και ο Αγουέρο ήταν οι σύντροφοι του δείπνου και ήταν αυστηρά μόνο με πρόσκληση. Η αποτυχία του Ικάρντι να είναι μόνιμο μέλος στο στήσιμο της Αργεντινής προήλθε από το γεγονός ότι πήρε θέση στο «la mesa chica», χωρίς πρόσκληση. Λέγεται ότι ο Μέσι και οι φίλοι του δεν είχαν εντυπωσιαστεί.

Τώρα, ο Μέσι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ενσωματωθεί με άλλους. Αυτή τη φορά ο Μέσι δέθηκε με παίκτες, όπως ο Ντε Πολ, ο Οταμέντι, ο Γκόμες, όλοι έπαιζαν γι αυτόν και αυτός για τους συμπατριώτες του. Ο Ντε Πολ έγινε ο σωματοφύλακάς του, θυσιαζόταν γι αυτόν! Όλα όμως ήταν μέρος ενός οργανωμένου πλάνου, ενός σχεδίου που χαράχτηκε από τον Λιονέλ Σκαλόνι. Δεν ήταν μαθητής της σχολής του Μπιλάρδο, ούτε του Μενότι, ήταν κάτι στη… μέση! Προσαρμόζει την τακτική του στους αντιπάλους, αλλάζει τακτικά συστήματα και παίκτες κατά τη διάρκεια των αγώνων.

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο κερδίζεται από τις έξυπνες ομάδες, τις προσεκτικές ομάδες, που ξέρουν πότε να επιτεθούν και πότε να αμυνθούν», είπε ο Σκαλόνι πριν αρχίσει το τουρνουά στο Κατάρ. «Σπάνια μια ομάδα κερδίζει συντριπτικά. Η νοημοσύνη αποτελεί μέρος του ποδοσφαίρου και θα πρέπει να προσαρμοστούμε για να ξέρουμε τι λειτουργεί για εμάς».

Οι Αργεντίνοι είναι οι πιο ευέλικτοι τακτικά νικητές στην ιστορία των Μουντιάλ. Η άρνηση του Σκαλόνι να χρησιμοποιήσει ένα συγκεκριμένο σύστημα δεν έτυχε ομόφωνης έγκρισης στην Αργεντινή. Ακόμη και μέσα στο προπονητικό επιτελείο, υπήρχαν ανησυχίες ότι η ομάδα δεν ήταν τόσο σταθερή όσο αυτή που κέρδισε το Copa America 16 μήνες νωρίτερα.

Ο προπονητής αρκέστηκε στο να αφήσει τον Μέσι να προπονητής στο γήπεδο, μιας και αντιλαμβανόταν καλύτερα τις καταστάσεις. «Είναι σαν ελεύθερος σκοπευτής ή κυνηγός, κοιτάζει γύρω του όλη την ώρα» τόνιζε ο Τύπος της χώρας, όταν εκτίμησε την ικανότητα του Μέσι να αναλύει αγώνες όπως συμβαίνουν γύρω του.

Ο Σκαλόνι, ωστόσο, επενέβαινε όταν χρειαζόταν. Μετά την ήττα από τη Σαουδική Αραβία, τους μάζεψε όλους, δεν ήταν θυμωμένος, ήταν περισσότερο… ψυχολόγος. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: μην μένετε σε αυτή την απογοήτευση.

Αυτή η Αργεντινή τροφοδοτήθηκε από συναισθήματα, και όχι μόνο σε σχέση με το να δώσει στον Μέσι το τρόπαιο που τόσο καρτερικά ζητούσε. Παράπονα, απογοητεύσεις, χαρές, στεναχώριες, όλα βγήκαν στην επιφάνεια και δυνάμωσαν την ομάδα. Όταν η καλή ψυχολογία παίζει μπάλα, τότε, το σύνολο γίνεται πιο ισχυρό. Μια συμπαγής ομάδα που δεν άφηνε τίποτα στη μοίρα του, ούτε και τα κακεντρεχή σχόλια του Τύπου. Ποιος άλλωστε θα ξεχάσει το «ντου» του Σκαλόνι σε δημοσιογράφο για ένα ατόπημα του Ντε Πολ (έφυγε πιο νωρίς από την προπόνηση).

Αυτή η νοοτροπία πολιορκίας επεκτάθηκε στον αγωνιστικό χώρο και όλοι οι παίκτες είχαν το μερίδιο επιτυχίας τους. Έμεινε στην ιστορία ως το Μουντιάλ του Μέσι, όμως όλοι ξέρουν πως ο Αργεντινός μόνο με αυτούς τους συμπαίκτες και αυτό το τεχνικό τιμ θα κατακτούσε το τρόπαιο.

Loading...