ΠΑΟΚ: Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι είναι ένα «θεόσταλτο ταλέντο» που ωριμάζει και… πετάει στην Τούμπα!

ΠΑΟΚ: Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι είναι ένα «θεόσταλτο ταλέντο» που ωριμάζει και… πετάει στην Τούμπα!

Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι αποφάσισε να γίνει τερματοφύλακας όταν στα 6 του είδε τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006 να οδηγεί την Ιταλία στην κορυφή του κόσμου.

Ήρθε στον ΠΑΟΚ με την ταμπέλα ενός «θεόσταλτου ταλέντου». Καθόλου τυχαίο...

bwin sponsored

Αυτή ήταν η περιγραφή που του είχαν προσδώσει οι συμπατριώτες του όταν τον εντόπισαν να παίζει μπάλα στην Τόνταχ Μπεντεκόβτσινα. Ήταν η τοπική ομάδα κοντά στην περιοχή που μεγάλωνε και στην οποία εντάχθηκε σε ηλικία έξι ετών. Επαιζε μέσα, όπως τα περισσότερα πιτσιρίκια, αλλά πολύ γρήγορα αισθάνθηκε ότι η θέση κάτω από τα δοκάρια είναι αυτή που θα τον έκανε διαφορετικό απ’ όλα τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.

Στα 23 του, πλέον, μοιάζει ένα πλήρες πακέτο παίζοντας στην πιο δύσκολη και απαιτητική θέση στο ποδόσφαιρο. Ο τερματοφύλακας είναι μία θέση που απαιτεί πνευματική ωρίμανση, οι έμπειροι του χώρου υποστηρίζουν πως η καλύτερη ηλικία ενός τερματοφύλακα είναι κοντά στα 30, εξάλλου πολύ σπάνια οι ομάδες εμπιστεύονται γάντια βασικού σε πιτσιρικάδες.

Η απόκτηση τερματοφύλακα το περσινό καλοκαίρι έμοιαζε να είναι η πιο σημαντική υπόθεση για ολόκληρο τον οργανισμό του ΠΑΟΚ, μετά την κομβική απόφαση να μπει ένα τέλος στην πολύχρονη σχέση με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, τον καλύτερο τερματοφύλακα, όπως έχει πει, με τον οποίο συνεργάστηκε ποτέ ο Ραζβάν Λουτσέσκου!

Στη Μικράς Ασίας γνώριζαν από πολλούς μήνες πριν από το τέλος της σεζόν 2021-22 ότι θα έπρεπε να γυρίσουν σελίδα. Να ψάξουν και να βρουν ένα μοντέρνο γκολκίπερ. Ο Λουτσέσκου είχε ζητήσει έναν τερματοφύλακα, που να παίζει καλά την μπάλα με τα πόδια, να μπορεί να βοηθήσει στο χτίσιμο της ομάδας από την άμυνα, το περίφημο «build up» για το οποίο γίνεται μεγάλη κουβέντα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, η αλήθεια είναι πως ο Ζοσέ Μπότο του τον βρήκε.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ο Πορτογάλος σε συνεργασία με τον συμπατριώτη του, τότε, προπονητή τερματοφυλάκων της ομάδας, Ζοσέ Μορέιρα, δημιούργησαν μια λίστα υποψηφίων στόχων. Το όνομα «Dominik Kotarski» είχε κυκλωθεί απ’ την αρχή και «έλαμπε» στην πρώτη θέση. Ο Μορέιρα τον είχε περιγράψει «κρύο σαν πέτρα» στο report του και το γεγονός πως επί μία τριετία εκπαιδεύτηκε στις περίφημες ακαδημίες του Άγιαξ τον έκανε να ωριμάσει αρκετά γρήγορα, παρά το γεγονός πως δεν κατάφερε ποτέ να παίξει στην πρώτη ομάδα του «Αίαντα».

image

Οταν έμαθε για τον ΠΑΟΚ είπε στον ατζέντη του: «“Μ΄ αρέσει, προχώρα το»!

Αυτή η δίψα να παίζει στο υψηλό επίπεδο ήταν που τον έφερε στην Τούμπα. Ο Άγιαξ τον είχε παραχωρήσει δανεικό στην Γκόριτσα, ωστόσο ο Κροάτης «κίπερ» ήθελε να κάνει ένα βήμα παραπάνω. Γι’ αυτό είχε ζητήσει από τον εκπρόσωπό του, να του βρει ομάδα. Ο πασίγνωστος Ιταλός ατζέντης, Φεντερίκο Παστορέλο, τον Μάρτιο του 2022 -πολλούς μήνες προτού το όνομά του διαρρεύσει στον Τύπο- τον πληροφόρησε ότι «υπάρχει η προοπτική του ΠΑΟΚ…».

Σε μια από τις διακοπές των πρωταθλημάτων, λόγω των Εθνικών ομάδων, έμαθε για το ενδιαφέρον των «ασπρόμαυρων» κι απ’ την πρώτη στιγμή ήταν θετικός.

Στα 18 του είχε έρθει ως τρίτος τερματοφύλακας του Άγιαξ στην Τούμπα και είχε γνωρίσει από πρώτο χέρι την ατμόσφαιρα και την τρέλα των Παοκτσήδων. Όπως αποκάλυψε, μετά από κάποιους μήνες στην ομάδα, «γύρισα και είπα αμέσως στον μάνατζερ του “μ΄ αρέσει, προχώρα το”. Η Τούμπα ήταν ένας από τους λόγους που είπα αμέσως “ναι” στον ΠΑΟΚ».

Ο ερχομός του στη Θεσσαλονίκη, εξελίχθηκε σε… σήριαλ και προέκυψε μέσα από μια μεταγραφική «καραμπόλα», χάρη στον έξυπνο τρόπο που κινήθηκαν οι «ασπρόμαυροι» σε συνεργασία με το έμπειρο γραφείο που εκπροσωπεί τον Κροάτη τερματοφύλακα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο παίκτης αγωνιζόταν ως δανεικός στη Γκόριτσα, με τους Κροάτες να έχουν οψιόν αγοράς ενός εκατομμυρίου ευρώ, αλλά και να έχουν έρθει σε προφορική συμφωνία για την πώληση του στον ΠΑΟΚ.

Η Γκόριτσα ενεργοποίησε τη ρήτρα, τυπικά απέκτησε για λίγες ημέρες τον Κοτάρσκι από τον Άγιαξ, πληρώνοντας το ένα εκατομμύριο ευρώ σε… δόσεις, το κυριότερο φρόντισαν και έκαναν πιο εύκολο το έργο των «ασπρόμαυρων», που κατέβαλλαν δύο εκατομμύρια στους Κροάτες και τον έφεραν στη Θεσσαλονίκη. Ο αστικός μύθος θέλει τους Ολλανδούς παράγοντες να τηλεφωνούν έξαλλοι στον πρόεδρο της κροατικής ομάδας, Νέναντ Τσρνκο, μετά την πώληση και να τον κατηγορούν για «μεταγραφική γέφυρα», ωστόσο ποτέ δεν μπόρεσαν να το αποδείξουν.

Ο ρόλος του Λουτσέσκου, επίσης, αποδείχθηκε καθοριστικός, ο Ρουμάνος έδειξε από την πρώτη στιγμή πόσο πολύ τον ήθελε στην ομάδα, του εξήγησε το στυλ της και το πως ήθελε να παίζει, κυρίως με τα πόδια, είδε μια πολύ καλή προοπτική, κάπως έτσι ήρθε στην Τούμπα, την ίδια στιγμή που κάποιοι μπορεί να αναρωτήθηκαν «ποιος είναι αυτός;».

Όταν ο «Δικέφαλος» ολοκλήρωσε την απόκτηση του Κροάτη τερματοφύλακα από την Γκόριτσα και την ανακοίνωσε, ακόμη περισσότεροι αναρωτήθηκαν «μα είναι δυνατόν να ποντάρει σ’ έναν 22χρονο, που κανείς δεν ξέρει;».

Το ξεκίνημα στο «Γκεόργκι Ασπαρούχοβ» της Σόφιας έμοιαζε εφιαλτικό. Στα πρώτα επίσημα 40 δευτερόλεπτα κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ, ο Κοτάρσκι που καλά καλά δεν ήξερε τα ονόματα συμπαικτών του, μπερδεύτηκε με το Κάργα και είδε τους παίκτες της Λέφσκι να ανοίγουν το σκορ! Κι όμως, εκείνος ο αποκλεισμός δεν τον πήρε από κάτω.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Σήμερα, μετά από δεκαπέντε μήνες στο ελληνικό πρωτάθλημα, κανείς δεν μπορεί να πει «ποιος είναι αυτός ο Κοτάρσκι»!

image

Στον ΠΑΟΚ ξέρουν ότι έχουν... χρυσάφι στα χέρια τους!

Στα 97 χρόνια «ζωής» έχουν περάσει από τις τάξεις του ΠΑΟΚ σπουδαίοι τερματοφύλακες, ανέκαθεν ο «Δικεφάλος» είχε καλούς και σημαντικούς «κίπερ» ωστόσο έναν «νάμπερ ουάν», που θα έβαζε «φαρδιά – πλατιά» την υπογραφή του και θα έμενε στην ιστορία με το πέρασμα των χρόνων, δεν είχε ποτέ.

Εξαίρεση του κανόνα αποτέλεσε ο Μλάντεν Φούρτουλα, το όνομα του οποίου μάθαμε να το λέμε και να το γράφουμε σωστά, καμιά εικοσαριά χρόνια αφότου αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Από το 1984, όταν ο Βόσνιος τερματοφύλακας σταμάτησε, μετά από 277 παιχνίδια, να υπερασπίζεται την εστία του, ο «Δικέφαλος» δεν μπορούσε να βρει έναν σπουδαίο τερματοφύλακα. Τελικά τον βρήκε στο πρόσωπο του Ντόμινικ Κοτάρσκι.

Ο 23χρονος τερματοφύλακας απέδειξε από την πρώτη στιγμή που ντύθηκε στα «ασπρόμαυρα» και άρχισε να υπερασπίζεται τα γκολπόστ της ομάδας πως το μείζον δεν είναι ηλικία, ούτε και το αν είναι ευρέως γνωστός ή όχι. Γι’ αυτό και τα δύο εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε ο ΠΑΟΚ στην Γκόριτσα μοιάζουν σήμερα μία εκπληκτική επένδυση.

Οι «ασπρόμαυροι», όχι μόνο, έκαναν απόσβεση των χρημάτων που επενδύθηκαν πάνω του, αλλά προτού καλά καλά συμπληρώσει δύο χρόνια στην Τούμπα, ο Κοτάρσκι μπήκε στη συζήτηση για τους καλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του συλλόγου! Υπάρχει, όμως, κάτι πολύ πιο σημαντικό από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις. Το γεγονός ότι σπάνια βλέπει κανείς αυτή την ωριμότητα από έναν τερματοφύλακα τέτοιας ηλικίας.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ο Κροάτης μας έδειξε τα τρομερά πλεονεκτήματά του και φυσικά τις αδυναμίες του Ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να κινηθεί στρατηγικά στην περίπτωση του. Έβαλε κάτω το σχέδιο «ανανέωση – επέκταση» και άμεσα ο Ιβάν Σαββίδης κατόρθωσε να «δέσει» ένα από τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, με μια «win – win» συμφωνία.

Στα 23 του ο Κοτάρσκι πήρε ένα νέο συμβόλαιο με πολύ καλύτερες ετήσιες απολαβές, απ’ αυτές που προέβλεπε το πρώτο συμβόλαιο, ο «Δικέφαλος» βγήκε κερδισμένος από τη μη ύπαρξη ρήτρας και έχει καταφέρει να «δέσει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία με πολυετή συμβόλαια. Ο Κωνσταντέλιας έως τον Ιούνιο του 2027. Ο Κουλιεράκης μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026. Ο Ντεσπόντοφ υπέγραψε μέχρι το καλοκαίρι του ’27 και ο Ζίβκοβιτς πρόσφατα ανανέωσε μέχρι τότε.

image

Το καλοκαίρι της... σιωπής, τα μεταγραφικά σενάρια και η «εκτόξευση» μέσα στο γήπεδο

Ο Ντομινίκ Κοτάρσκι εκμεταλλευόμενος το πρόσφατο τετραήμερο ρεπό που έδωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου στους παίκτες του, βρέθηκε πριν από δέκα ημέρες στο Λονδίνο μαζί με τη σύντροφο του, Μπερνάρντα.

Ο Κροάτης «κίπερ», που το καλοκαίρι δεν ξεκουράστηκε όσο και οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές, ήθελε να αλλάξει παραστάσεις, να χαλαρώσει, έστω κι αν επέλεξε να βάλει στο «πακέτο» των μίνι διακοπών του (και) έναν ποδοσφαιρικό αγώνα!

Στην αγγλική πρωτεύουσα μπορείς κάθε μέρα να παρακολουθήσεις μπάλα, κάπου θα υπάρχει ένα παιχνίδι, ωστόσο η επιλογή του Κοτάρσκι δεν ήταν ένα ματς στα κλασικά βρετανικά γήπεδα του Λονδίνου. Το πολυτελές και επιβλητικό «Emirates» ήταν ο προορισμός του και είδε από κοντά το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στην Άρσεναλ και τη Μάντσεστερ Σίτι.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Το καλοκαίρι στην προετοιμασία, αν και μπήκε στη δεύτερη εβδομάδα της, λόγω των υποχρεώσεων με την Εθνική Κροατίας στο Euro U21, ήταν ολοφάνερο ότι ψάχνονταν, παρέμενε απόμακρος, κλειστός, δεν ήθελε να μιλήσει στα ΜΜΕ, ωστόσο όταν ήρθε η ώρα των αγώνων, έπιασε και πάλι σπουδαία απόδοση.

Αυτή η «μετάλλαξη του δεν μπορούσε να «σβήσει» όλα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι και προκάλεσαν «συναγερμό» και εκνευρισμό στο εσωτερικό του ΠΑΟΚ. Κάποιοι μέσα από την ομάδα (λέγεται πως ήταν ο Ζοσέ Μπότο, δίχως αυτό να έχει αποδειχθεί ποτέ...) του είχαν βάλει «ιδέες» για μεταγραφή σε ομάδα της Premier League και όλος ο υπόλοιπος «ασπρόμαυρος» οργανισμός προσπαθούσε να τον προσγειώσει στην πραγματικότητα.

Στις αρχές Ιουλίου «εμφανίστηκε» στο παρασκήνιο, πάντα, ένα ενδιαφέρον της Γουέστ Χαμ, έστω κι αν τα «Σφυριά» είχαν, τότε, τέσσερις τερματοφύλακες και κάποιοι από αυτούς με αγορά. Λίγο αργότερα κυκλοφόρησε η πληροφορία περί πρότασης 10 εκατομμυρίων ευρώ από την Άστον Βίλα, ενώ ο Ρώσος δημοσιογράφος, Ιβάν Καρπόφ, το πήγε πολύ παρακάτω γράφοντας πως η Νότιγχαμ του Βαγγέλη Μαρινάκη, θα μπορούσε να αποκτήσει τον Κοτάρσκι από τον ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη.

Με τους «ασπρόμαυρους» να έχουν μπροστά τους, το «do or die» ματς με την Μπεϊτάρ, δίχως σημαντική ενίσχυση, έπρεπε να κρατούν τον Κροάτη τερματοφύλακα με τα πόδια στη γη, την ίδια ώρα που γερμανικά media έγραφαν πως το όνομά του βρίσκεται στη μεταγραφική λίστα της Μπάγερν!

Με το… καλημέρα έπιασε ένα πέναλτι στη ρεβάνς με την Μπεϊτάρ στην Ιερουσαλήμ και όλα πήραν το δρόμο τους.

Μέχρι σήμερα δεν έχει απουσιάσει ούτε λεπτό από τα 15 επίσημα παιχνίδια του «Δικεφάλου», το κυριότερο, δείχνει να είναι επιδραστικός καθοριστικός για την πορεία της ομάδας του Λουτσέσκου.

@Photo credits: eurokinissi