Τζούρισιτς: Δεν φοβάται και ήρθε να κάνει την διαφορά

Τζούρισιτς: Δεν φοβάται και ήρθε να κάνει την διαφορά

Ο Παναθηναϊκός έκανε μία κυριαρχική εμφάνιση απέναντι στον Ατρόμητο στην Λεωφόρο και επικράτησε με 5-0 της ομάδας του Περιστερίου σε εξ' αναβολής αγώνα για την 1η αγωνιστικής της Stoiximan Superleague, μία νίκη που τον έφερε μόνο δεύτερο και μόλις τρεις βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό, τον οποίο αντιμετωπίζει στο Φάληρο μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

bwin sponsored

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για το «τριφύλλι» ήταν ο Φίλιπ Τζούρισιτς και ο Σεμπάστιαν Παλάσιος, με τον πρώτο να πραγματοποιεί την καλύτερη εμφάνισή του με τα πράσινα στο 14ο παιχνίδι του με την ομάδα.

Ο Σέρβος επιθετικός μέσος σημείωσε το πρώτο τέρμα των «πρασίνων» με ωραία κεφαλιά, έπειτα από υπέροχη μπαλιά του Ρούμπεν στον Μλαντένοβιτς και γλυκιά σέντρα του Σέρβου, σ' ένα γκολ βγαλμένο κατευθείαν από το playbook του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αφού σκόραρε και το τέταρτο τέρμα τους, το οποίο χρειάστηκε και μία δόση τύχης, αφού η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα, έπειτα από διπλή κόντρα, πρώτα στο σώμα του αμυντικού σουτ από το σουτ κι έπειτα σε εκείνον απ' όπου και κατέληξε τελικά στην εστία του Ατρομήτου.

Μάλιστα, έδωσε και την ασίστ για το δεύτερο τέρμα του Παλάσιος, μετά από ωραία ατομική του ενέργεια και πάσα στον Αργεντινό που βγήκε στην κλασσική διαγώνια θέση εκτέλεσής του μέσα στην περιοχή και τελείωσε υποδειγματικά την φάση.

Ο Τζούρισιτς έδειχνε πραγματικά ασταμάτητος απέναντι στους Περιστεριώτες, που δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν τρόπο να τον αντιμετωπίσουν, γεγονός που τους προκάλεσε τεράστιο πρόβλημα στη διάρκεια του αγώνα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ο 31χρονος Σέρβος επιθετικός μέσος αποκτήθηκε το καλοκαίρι με συγκεκριμένο σκοπό από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς και παιχνίδι με το παιχνίδι αποδεικνύει όλο και περισσότερο πως ήταν ο... κατάλληλος για την δουλειά αυτή.

image

Ο Τζούρισιτς ήταν η μοναδική προσθήκη στην επίθεση του Παναθηναϊκού

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Παναθηναϊκός διεκπεραίωσε μία αναβάθμιση στο σύνολο του ρόστερ του με σκοπό να έχει ο Σέρβος προπονητής τα απαραίτητα εργαλεία για να διατηρήσει η ομάδα τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην Ελλάδα και να μπορεί συνάμα να κάνει μία αξιόλογη ευρωπαϊκή πορεία.

Όλο το καλοκαίρι αυτό που... έκαιγε τον κόσμο της ομάδας ήταν αν και πότε εκείνη θα προχωρήσει σε «επιθειτκές» ενισχύσεις, αφού η δυσκολία που είχε πέρυσι στο γκολ και στη δημιουργία φάσεων στο μυαλό των περισσότερων θα έβρισκε το... φάρμακό της μόνο αν ερχόταν νέο «αίμα» στην ομάδα.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς όμως είχε κάτι εντελώς διαφορετικό στο μυαλό του. Στήριξε όλους τους παίκτες που είχε στο κομμάτι αυτό πιστεύοντας στην βελτίωσή τους μέσα από την δουλειά και έκλεισε τα αυτιά στους αμφισβητίες. Άλλαξε το αγωνιστικό στυλ της ομάδας, κάνοντας τον Παναθηναϊκό πιο επιθετικό και στις θέσεις των εξτρέμ, των επιθετικών και του δεκαριού, πήρε μόλις έναν ποδοσφαιριστή.

Αυτός ήταν ο Φίλιπ Τζούρισιτς, ο οποίος έχει την ικανότητα να αγωνίζεται τόσο ως «10αρι», αλλά και ως εξτρέμ και ήρθε να προστεθεί στην... πράσινη μηχανή για να προσφέρει επιπλέον ποιότητα και λύσεις.

Ο Σέρβος τεχνικός είδε στον πρόσωπο του συμπατριώτη του έναν ποδοσφαιριστή που έλειπε από το ρόστερ της ομάδας. Έναν παίκτη με ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, που βγάζει ενέργεια στο επιθετικό μέρος του γηπέδου, τόσο σε φάση επίθεσης, όσο και σε φάση άμυνας, όταν πιέζει εκεί η ομάδα.

Έναν παίκτη που αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για την αντίπαλη άμυνα με τις εμπνεύσεις του και που μπορεί να υποστηρίξει τόσο το κυριαρχικό ποδόσφαιρο όσο και εκείνο των αντεπιθέσεων, όταν το πλάνο δεν λειτουργήσει, όπως συνέβη π.χ. στην Μασσαλία, όπου ο Σέρβος έκανε ατελείωτα μέτρα με την μπάλα στα πόδια και αρκετές κούρσες που φάνηκαν άσκοπες, αφού δεν είχε στήριξη από την υπόλοιπη ομάδα, ωστόσο της έδωσαν πολύτιμες ανάσες σ' ένα διάστημα που περνούσε αρκετά δύσκολα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Πέρα όμως από όλα αυτά, η παρουσία του βοήθησε και ποσοτικά δίνοντας μία επιπλέον ποιοτική επιλογή. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς απέκτησε έτσι την δυνατότητα να μπορεί να χρησιμοποιεί τον Μπερνάρντ και στο πλάι και να δοκιμάζει σχήματα και με τους δύο στην ενδεκάδα, όπως συνέβη στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Ντνίπρο, όπου τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.

Ταυτόχρονα, η παρουσία ενός τέτοιου ποδοσφαιριστή έπαιξε ρόλο ως ένα βαθμό και στην άνοδο του Μπερνάρντ την φετινή σεζόν, αφού αυξήθηκε ο ανταγωνισμός για τον Βραζιλιάνο σούπερ σταρ ωθώντας να παρουσίασει μία ακόμη πιο βελτιωμένη εκδοχή του απ' ότι έτσι κι αλλιώς θα γινόταν λόγω της πρώτης προετοιμασίας που έκανε με την ομάδα.

image

Η λάμψη του κόντρα στον Ατρόμητο και η πρώτη ντοπιέτα εδώ και δέκα χρόνια

Ο Φίλιπ Τζούρισιτς έκανε το κορυφαίο του παιχνίδι με την φανέλα του Παναθηναϊκού κόντρα στον Ατρόμητο. Για πρώτη φορά την φετινή σεζόν οι ευκαιρίες στις οποίες ήταν πρωταγωνιστής άγγιξαν τα 0,71xG σύμφωνα με το Wyscout, την κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής ανάλυσης.

Κι αυτός απ' αυτές τις ευκαιρίες, δηλαδή τα 3/3 σουτ που είχε στην εστία, κατόρθωσε να σκοράρει δύο τέρματα, δηλαδή 1,29 παραπάνω από το φυσιολογικό.

Αυτό δεν είναι κάτι καθόλου συνηθισμένο για τον ίδιο, αφού στην μεγάλη καριέρα του, έχει κατορθώσει να σκοράρει δύο τέρματα σ' ένα παιχνίδι, να πετύχει δηλαδή τη λεγόμενη ντοπιέτα, μόλις δύο φορές.

Η τελευταία ήταν πριν από περίπου δέκα χρόνια, όταν αγωνιζόταν τότε ακόμα στην Χέρενφεϊν και περνούσε το καλύτερο διάστημα της καριέρας του. Είχε σημειώσει δύο γκολ σε αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στην Ναϊμέγκεν στις 16/03/2013.

Η δεύτερη ήταν σ' έναν αγώνα για τους «16» του Κυπέλλου Ολλανδίας απέναντι στην Τοπ Ος στις 21/12/2011. Μάλιστα, σε εκείνο το παιχνίδι είχε δώσει και μία ασίστ αποτελώντας ουσιαστικά μόλις το δεύτερο στην καριέρα του που κάνει κάτι τέτοιο μετά από εκείνο της Κυριακής απέναντι στον Ατρόμητο.

Ο Τζούρισιτς με αυτά τα δύο γκολ έφτασε ήδη τα τέσσερα τη φετινή σεζόν, ξεπερνώντας τις προηγούμενες δύο με Σαμπντόρια και Σασουόλο που είχε αντίστοιχα τρία (σε 34 παιχνίδια) και δύο (σε 12 παιχνίδια ελέω τραυματισμού). Τώρα στόχο έχει να ξεπεράσει τα πέντε που είχε τη σεζόν 2020-2021 με τους «νεροβέρντι».

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Φυσικά στο παιχνίδι με τον Ατρόμητο δεν ξεχώρισε μόνο για την συμμετοχή στα τρία γκολ που είχε. Ο 31χρονος Σέρβος μέτρησε 40/47 πάσες με ποσοστό επιτυχίας 85%, μεταξύ των οποίων είχε 2/3 μακρινές μεταβίβασεις και 4/6 στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου.

Ακόμη, επιχείρησε τρεις ντρίμπλες ολοκληρώνοντάς τες όλες με επιτυχία, η μία εκ των οποίων απέφερε και την ασίστ στο γκολ του Παλάσιος.

Έδωσε μία shot assist (έτσι ονομάζεται μία πάσα που βγάζει τον συμπαίκτη σε καλή θέση για εκτέλεση) στον Βαγιαννίδη, αλλά το σουτ που επιχείρησε με το αριστερό από τα όρια της περιοχής κόντραρε σε σώματα. Είχε επτά (!!) επαφές με την μπάλα στην περιοχή του Ατρομήτου ενώ πήρε κι ένα φάουλ. Έδωσε πολλές μονομαχίες, 21 τον αριθμό, κερδίζοντας 9 εξ' αυτών (43% ποσ. επ.).

Τέλος, είχε συνεισφορά και στο αμυντικό κομμάτι μέσω της πίεσης που ασκούσε. Έκανε τέσσερις επανακτήσεις κατοχής της μπάλας στο μισό του αντιπάλου ενώ προέβη και σε δύο κοψίματα.

image

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον Τζούρισιτς να ξεχωρίζει

Ο Σέρβος επιθετικός μέσος έχει δείξει σ' αυτά τα 14 επίσημα παιχνίδια που έχει φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού ποια είναι τα δυνατά σημεία στο παιχνίδι του, εκείνα που τον κάνουν ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Αρχικά, πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που δεν κρύβεται. Ο 31χρονος Σέρβος ζητάει συνεχώς την μπάλα στα πόδια του για να δημιουργήσει όταν είναι στο παιχνίδι. Είναι ένας παίκτης με προσωπικότητα, που έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του και δεν φοβάται να πάρει ευθύνες.

Έχει τεράστια ευχέρεια στον τρόπο που μπορεί να προβληματίσει την αντίπαλη άμυνα, γιατί δεν κάνει μόνο ένα πράγματα. Μπορεί να συνδυαστεί αλλάζοντας γρήγορα την μπάλα σε μικρό χώρο, μπορεί να βγάλει δύσκολες κάθετες πάσες, να εκτελέσει από δύσκολες γωνίες που δεν θα περίμενε κανείς, αλλά και να παίξει ένας εναντίον ενός.

Ο Τζούρισιτς μπορεί να κάνει ντρίμπλες τόσο εν στάσει και σε μικρό χώρο όσο και πάνω στο τρέξιμό του. Μεγάλη πλεονέκτημα η έκρηξη που βγάζει στα πρώτα μέτρα και πολύ λίγοι αντίπαλοί του μπορούν να τον ακολουθήσουν.

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που μερικές φορές επιτίθεται κάθετα πάνω στον αντίπαλό του και ύστερα του ξεφεύγει με μία αλλαγή κατεύθυνσης ή περνώντας την μπάλα από δίπλα ή κάτω από τα πόδια του.

Η ικανότητά του αυτή βοηθάει τον Σέρβο και σ' ένα άλλο χάρισμα που έχει και αναφέραμε και παραπάνω. Να κάνει μέτρα με την μπάλα στα πόδια. Στον Τζούρισιτς αρέσει να κουβαλάει την μπάλα. Δεν είναι παίκτης που θα το παρακάνει κρατώντας την, όταν όμως δεν έχει μία λύση από συμπαίκτη του, θα την πάρει μόνος του και θα τρέξει μ' αυτήν για να πλησιάσει στην περιοχή και να πάει σε προσπάθεια για εκτέλεση ή έστω να πάρει κάποιο φάουλ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Πέρα από τα προσόντα που αναφέραμε στο επιθετικό κομμάτι, ο Τζούρισιτς προσφέρει και στην άμυνα. Είναι παραπάνω από απλά ενεργός στο πρέσινγκ που κάνει η ομάδα, στο οποίο συνήθως πλαισιώνει τον εκάστοτε επιθετικό.

Δεν φοβάται να βάλει το κορμί του σε μονομαχίες, ακόμα κι αν όταν μερικές δείχνουν επικίνδυνες, σε φάσεις που άλλοι πιο ντελικάτοι παίκτες θα απέφευγαν. Κάνει τάκλιν και παλεύει για κάθε κατοχή, δείχνοντας αυτοθυσία για την ομάδα, ταιριάζοντας ουσιαστικά απόλυτα σ' αυτό που είχε στο μυαλό του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς για το δεκάρι του.

@Photo credits: INTIME