Μπόκα - Ρίβερ: Ιστορίες του παρελθόντος που έχουν σημαδέψει το «Superclasico»!

Μπόκα - Ρίβερ: Ιστορίες του παρελθόντος που έχουν σημαδέψει το «Superclasico»!

Στην Αργεντινή ο κόσμος μετράει αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές του Οκτώβρη, ωστόσο μέχρι τότε προηγούνται αυτές του... ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο λοιπόν έχει εκλογές αυτή την Κυριακή (1/10) που θα καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα μέχρι και το επόμενο «Superclasico», η Μπόκα Τζούνιορς ή η Ρίβερ Πλέιτ;

Πρόκειται για ένα ντέρμπι, το οποίο είναι συνυφασμένο με το τάνγκο, βασικά του συστατικά ο χορός, το πάθος και η ένταση. Άνθρωποι και εμπειρίες ενώνουν τις δυνάμεις τους για το τέλειο αποτέλεσμα. Γενοβέζοι και Μιγιονάριος, η φτωχική γειτονιά απέναντι στην πλούσια, η εργατική τάξη κόντρα στην εύπορη, όπως αναμιγνύονται στο τάνγκο άνθρωποι και εμπειρίες έτσι και στο ποδόσφαιρο, Ρίβερ - Μπόκα σε ένα μείγμα... εκρηκτικό.

Η αντιπαλότητα αυτού του ζευγαριού έχει πολλές μορφές, πρόκειται για το ντέρμπι του Μπουένος Άιρες αλλά κυρίως οι διαφορές και οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών τάξεων είναι που εκφράζονται κυρίως μέσω του «Superclasico». Η μεν Μπόκα εκφράζει την εργατική τάξη της πόλης, η δε Ρίβερ εκφράζει τον κόσμο της μεσοαστικής τάξης.

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, το Gazzetta σας παρουσιάζει κάποιες από τις ιστορίες του παρελθόντος που... στοιχειώνουν διαχρονικά το «Superclasico».

image

Η... τραγωδία της Θύρας 12

Τον Ιούνιο του 1968 η Ρίβερ περίμενε την Μπόκα στο «Μονουμεντάλ» για το 89ο «Superclasico» των δύο αιωνίων της χώρας. Ένα ματς βαθμολογικά αδιάφορο, αφού καμία από τις δύο διεκδικούσε τον τίτλο και το 0-0 ήρθε να αποδείξει του λόγου το αληθές. Αυτό όμως που θα ακολουθούσε δεν το είχε σκεφτεί ούτε το πιο αρρωστημένο μυαλό. Υπάρχουν διάφοροι ισχυρισμοί ως προς το τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η καταστροφή συνέβη όταν οι οπαδοί της Μπόκα πέταξαν φλεγόμενες σημαίες της Ρίβερ κατά λάθος στους δικούς τους οπαδούς οι οποίοι βρίσκονταν στο από κάτω διάζωμα, προκαλώντας ασφυξία από τους καπνούς.

Μια άλλη εκδοχή κάνει λόγο για εμφάνιση των οπαδών της Ρίβερ στις θύρες που βρίσκονταν οι αντίστοιχοι της Μπόκα για να τους προκαλέσουν με αποτέλεσμα να προκληθεί συνωστισμός και ποδοπάτημα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η τρίτη εκδοχή και η πιο πιθανή αναφέρει πως η Puerta 12 (θύρα 12 όπου ήταν οι φιλοξενούμενοι οπαδοί) ήταν κλειδωμένη και παρά τις εκκλήσεις των μπροστά οι οπαδοί που ήταν στα πίσω διαζώματα δεν άκουγαν με συνέπεια να συνεχίζουν να σπρώχνουν προς την έξοδο.

Το τραγικό συμβάν είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 71 ατόμων, στην πλειοψηφία τους νεαρής ηλικίας (μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων ήταν τα 19 χρόνια).

Το Μπόκα - Ρίβερ του 1994 είχε δύο γκολ και δύο... νεκρούς

Σε ένα ντέρμπι που διεξήχθη μέσα σε μεγάλη ένταση λόγω των επεισοδίων στα πέριξ του γηπέδου, η Ρίβερ άλωσε το «Μπομπονέρα» με 0-2 χάρη στα γκολ των Αριέλ Ορτέγκα και Ερνάν Κρέσπο.

Στο τέλος του ματς οι οπαδοί των γηπεδούχων εκτόνωσαν τον εκνευρισμό τους, προκαλώντας νέα επεισόδια γύρω από το γήπεδο, με το φινάλε της βραδιάς να βρίσκει δύο φίλους της Ρίβερ νεκρούς και το μακάβριο Μπόκα - Ρίβερ 2-2 γραμμένο σε τοίχο κοντά στο «Μπομπονέρα».

image

Οι προκλήσεις και τα πειράγματα

Συνηθισμένη είναι η τάση των οπαδών των δύο ομάδων να ανταλλάσσουν φιλοφρονήσεις αποδίδοντας προσωνύμια οι μεν στους δε. Οι οπαδοί της Μπόκα αρέσκονται να αποκαλούν αυτούς της Ρίβερ κότες, οι οποίοι με τη σειρά τους προσφωνούν τους αντίπαλους τους γουρούνια και ρακοσυλλέκτες.

Μάλιστα, πολλές φορές ψεύτικες κότες και γουρούνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους εντός των δύο γηπέδων, με σκοπό να προκαλέσουν τους απέναντι.

Το... φτερούγισμα της κότας του Κάρλος Τέβες

Αυτό όμως που ανεβάζει τη θερμοκρασία στα ύψη δεν είναι η προκλητική συμπεριφορά των οπαδών, αλλά των ποδοσφαιριστών. Φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί πολλές φορές.

Η ενέργεια του Κάρλος Τέβες έχει μείνει ανεξίτηλη στην ιστορία του ντέρμπι. Στον ημιτελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες του 2004, ο πρώην επιθετικός της Μπόκα «τόλμησε» να πανηγυρίσει το γκολ που πέτυχε μέσα στο «Μονουμεντάλ» χορεύοντας σαν... κότα. Ο διαιτητής της αναμέτρησης τότε δεν συμμερίστηκε τη χιουμοριστική διάθεση του «Apache» και τον απέβαλε για προκλητική συμπεριφορά, με απευθείας κόκκινη κάρτα.

Το φιλί του Ματίας Αλμέιδα στους οργανωμένους της Μπόκα

Αντίστοιχη κατάληξη με αυτή του Τέβες είχε η ενέργεια του νυν προπονητή της ΑΕΚ, Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος το 2011 φίλησε τη φανέλα της αγαπημένης του Ρίβερ μπροστά στην κερκίδα των οργανωμένων οπαδών της Μπόκα.

Ο κόουτς της Ένωσης κατηγορήθηκε τότε για υποκίνηση βίας όμως απέφυγε τις νομικές συνέπειες κάνοντας δωρεά μερικών χιλιάδων δολαρίων σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

image

Το σπρέι πιπεριού ως όπλο... άμυνας

Στα πλαίσια του Κόπα Λιμπερταδόρες, αυτή τη φορά το 2015, διεξήχθη άλλη μια αξέχαστη αναμέτρηση μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ρίβερ επικράτησε με 1-0 στον πρώτο αγώνα για τη φάση των «16» και ο επαναληπτικός του «Λα Μπομπονέρα» μύριζε από νωρίς... μπαρούτι.

Με τις δύο ομάδες στο «μηδέν» μετά τα πρώτα 45 λεπτά, οι οπαδοί των γηπεδούχων ψέκασαν τους παίκτες των Μιγιονάριος με σπρέι πιπεριού, καθώς εισέρχονταν στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο μέρος. Το αποτέλεσμα ήταν η διακοπή τους ματς και η Μπόκα έχασε τον αγώνα στα χαρτιά.

Ανάλογη συμπεριφορά έλαβαν και οι παίκτες της Μπόκα στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες του 2018 στο «Μονουμεντάλ». Οι οπαδοί των Μιγιονάριος πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και σπρέι πιπεριού στο πούλμαν που μετέφερε τους παίκτες των Γενοβέζων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ποδοσφαιριστές. Ο τελικός αναβλήθηκε και έγινε λίγες ημέρες αργότερα στην Ισπανία και το «Σαντιάγκο Μπερναμπεόυ».

image

Το... φάντασμα του υποβιβασμού

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Ιουνίου 2011, όταν η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη 2η κατηγορία του πρωταθλήματος Αργεντινής.

Αυτή την ημέρα δεν τη ξεχνάει κανένας ποδοσφαιρόφιλος στην Αργεντινή και κυρίως οι φίλοι της Μπόκα, οι οποίοι σε κάθε ντέρμπι που βρίσκονται αντιμέτωποι με την αιώνια αντίπαλο, μεταμφιέζονται σε φαντάσματα για να τους θυμίζουν πάντοτε εκείνη τη «μαύρη» ημέρα.

Από την άλλη πλευρά εκείνοι της Ρίβερ, μπορούν να νιώθουν περηφάνια για την κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες απέναντι στην Μπόκα το 2018. Η ομάδα του Μαρσέλο Γκαγιάρδο τότε, σήκωσε το τρόπαιο στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», στο σημαντικότερο «Superclasico» της ιστορίας.

image

Ο Ρικέλμε και τα... «ερυθρόλευκα»

Ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε είναι ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα στην ιστορία της Μπόκα, αν όχι το πιο σημαντικό. Από τα 20 επίσημα «Superclasico» στα οποία αγωνίστηκε, πανήγυρισε τη νίκη σε εννέα εξ αυτών ενώ έχασε μόνο σε τέσσερα και σημείωσε τέσσερα γκολ.

Στο τελευταίο του ντέρμπι πίσω στο 2014, η Ρίβερ νίκησε με 2-1 μέσα στο «Μπομπονέρα», όμως ο Ρικέλμε με μια ασύλληπτη εκτέλεση φάουλ που έμεινε για πάντα στην ιστορία ήταν αυτός που «έκλεψε» την παράσταση.

Μια από τις πολλές δηλώσεις που είχε κάνει με αποδέκτη τη Ρίβερ, αποκάλυψε πως: «Το πρωί που ξυπνάω δεν μπορώ να φορέσω τίποτα κόκκινο ή άσπρο, έτσι απλά».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image