Πώς θα σου φαινόταν αν γινόσουν κομμάτι των μεταγραφών της ομάδας σου;

Πώς θα σου φαινόταν αν γινόσουν κομμάτι των μεταγραφών της ομάδας σου;

Θάνος Σαρρής

Ο Ζόζεφ Ίγεντζοκ έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που παίρνει μεταγραφή για την Ευρώπη με την υποστήριξη των φιλάθλων και μιλάει στο Gazzetta, μαζί με τον Ιδρυτή της Nordensa που βοήθησε ώστε το όνειρό του να γίνει πράξη, για την πρωτόγνωρη εμπειρία.

Χρειάστηκαν δέκα μέρες. Σε αυτό το διάστημα, φίλαθλοι από 20 χώρες, συγκέντρωσαν το ποσό των 18.000 ευρώ. Όσα δηλαδή χρειάζονταν, προκειμένου ένας 20χρονος ποδοσφαιριστής από το Καμερούν, να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να δοκιμαστεί στην Ευρώπη. Ο Ζόζεφ Ίγεντζοκ είναι πλέον ποδοσφαιριστής της Ντιναμό Τιφλίδας, μιας ομάδας που το καλοκαίρι έπαιξε προκριματικά Champions League και βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος Γεωργίας.

Η περίπτωση του ήταν η πρώτη μεταγραφή στην ιστορία που πραγματοποιείται χάρη στη συμβολή των φιλάθλων. Πώς συνέβη αυτό; Με την εφαρμογή της Nordensa.

image

Από το διαδίκτυο στην Ευρώπη!

Η Nordensa ξεκίησε από τη Ρουμανία, έχοντας ως στόχο να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στις ομάδες, τον κόσμο και το ποδοσφαιρικό ταλέντο που βρίσκεται εκτός Ευρώπης. Σε σημεία που αρκετές φορές περνά ανεκμετάλλευτο, καθώς οι σύλλογοι είτε δεν το αξιολογούν είτε αποφασίζουν πως η επένδυση δεν αξίζει τον κόπο. Διαθέτοντας ένα δίκτυο σκάουτινγκ με σημαντικά ονόματα, που κάνουν καριέρα μεταξύ άλλων στην Premier League και την Bundesliga, η Nordensa συλλέγει όλα τα στοιχεία απόδοσης, αξιολογεί και προσθέτει στην εφαρμογή της ποδοσφαιριστές που θεωρεί ότι αξίζουν να πάρουν την ευκαιρία τους. Στη συνέχεια, δημιουργεί reports και graphics με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά τους και «ανεβάζει» τα προφίλ τους.

Έπειτα, οι φίλαθλοι που μπαίνουν στην εφαρμογή έχουν τη δυνατότητα να δουν ένα από τα ταλέντα και να το υποστηρίξουν, παίρνοντας «μετοχές» των 30 ευρώ. Σε περίπτωση που ο ποδοσφαιριστής πάρει συμβόλαιο, τότε ένα ποσοστό του, που φτάνει μέχρι το 8%, επιστρέφεται στους «χρηματοδότες» της μεταγραφής, μαζί με μερικά ακόμα προνόμια και δώρα.

Ο Ίγεντζοκ ήταν ο πρώτος που κέρδισε τους επισκέπτες της πλατφόρμας, οι οποίοι τον υποστήριξαν και έτσι κατάφερε να δοκιμαστεί στην Ντιναμό Τιφλίδας και να υπογράψει διετές συμβόλαιο. Φυσικά, η ένταξή του σε ένα τελείως νέο περιβάλλον δεν μπορούσε να τον φέρει από την πρώτη στιγμή στην 11άδα της πρώτης ομάδας, ωστόσο ζει το όνειρό του και δουλεύει, ούτως ώστε να καταφέρει να καθιερωθεί. Το Gazzetta μίλησε μαζί του για αυτή τη μοναδική μεταγραφή και όσα συνάντησε.

image

«Ήταν τιμή που με επέλεξε ο κόσμος»

Πώς έμαθες για τη Nordensa και πώς αποφάσισες να γίνεις κομμάτι της;

«Αναζητούσα μια ευκαιρία για να βρω ομάδα να παίξω στην Ευρώπη και όταν μίλησα με τον Όλιβερ Σεγκλ, έναν σκάουτ με τον οποία είχα επαφές, μου είπε για τη Nordensa και αυτό που προσπαθούν να δημιουργήσουν. Η εφαρμογή τους δεν ήταν έτοιμη τότε, αλλά η ιδέα φάνηκε κάτι περισσότερο από υποσχόμενη, οπότε αποφάσισα να της δώσω μια ευκαιρία».

Πίστευες από την αρχή ότι θα σε βοηθήσει να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα;

«Όπως ξέρεις ήδη είναι δύσκολο να σε εντοπίσουν στην Αφρική και ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη δεδομένων. Όταν είδα το επίπεδο της διεθνούς εμπειρίας της ομάδας σκάουτινγκ της Nordensa, ήξερα ότι κάτι καλό θα έρθει. Επιπλέον, υπήρχε ήδη αρκετή κινητικότητα στις τάξεις των φιλάθλων όταν λανσαρίστηκε η εφαρμογή».

Πες μας μερικά πράγματα για τον εαυτό σου. Πώς μεγάλωσες, πώς αποφάσισες να γίνεις ποδοσφαιριστής και πόσο εύκολο είναι να τα καταφέρεις στην πατρίδα σου;

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια μέση οικογένεια, με τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής στο Καμερούν. Οι γονείς μου έπρεπε να δουλεύουν πραγματικά σκληρά για να μας παρέχουν το μίνιμουμ για να επιβιώσουμε. Το πάθος μου για το ποδόσφαιρο πηγαίνει πίσω σε πολύ μικρή ηλικία. Μεγάλωσα δίπλα σε γήπεδα και το να κλοτσάω μια μπάλα ήταν το μοναδικό που σκεφτόμουν όταν ξεκίνησα να παίζω στα επτά μου. Αρχικά με παιδιά της ηλικίας μου, αλλά γρήγορα έφτασα να παίζω με παιδιά που είχαν τα διπλάσια χρόνια. Λίγο μετά, πήγα στην αθλητική ένωση της Ντουάλα, η οποία όχι μόνο με βοήθησε να ξεκινήσω να μεγαλώνω σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά επίσης μου έφερε την υποστήριξη όλων όσοι με έβλεπαν να εξελίσσομαι. Σήμερα, ενώ συνεχίζω την εξέλιξή μου, μπορώ με αυτοπεποίθηση ότι έχω αναπτύξει μια ωριμότητα στο παιχνίδι μου, μια μοναδική ενέργεια στις πάσες μου και ότι είμαι ο παίκτης που ονειρευόμουν όταν ήμουν παιδί. Και ενώ συνεχίζω να προπονούμαι και να παίζω, δεν θα σταματήσω να προσπαθώ για να γίνω ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στο γήπεδο».

To προφίλ του παίκτη

Πώς αντέδρασες όταν έμαθες ότι η μεταγραφή σου στην Ευρώπη χρηματοδοτήθηκε από τους φιλάθλους;

«Ήμουν πραγματικά ενθουσιασμένος που έγινα ο πρώτος αθλητής που τα κατάφερε στην πλατφόρμα της Nordensa. Είναι τόσο ολοκληρωμένο πρότζεκτ, που αισθάνθηκα τιμή όταν είδα πόσο πολλοί άνθρωποι πίστεψαν στις δυνατότητές μου και συνεισέφεραν ώστε να πάρω την ευκαιρία μου».

Πώς είναι οι πρώτοι σου μήνες στην Ευρώπη;

«Είναι ένας τελείως διαφορετικός κόσμος και μια διαφορετική ποδοσφαιρική κουλτούρα. Από το φαγητό μέχρι τις προπονητικές μεθόδους και τη νοοτροπία, όλα ήταν εντελώς νέα για μένα. Αλλά δεν ήρθα εδώ απλά για να εντυπωσιαστώ. Ήρθα για να μάθω, να προπονηθώ σκληρά, να βοηθήσω τη Ντινάμο Τιφλίδας να κερδίσει αγώνες και να γίνω ένας από τους καλύτερους μέσους του πρωταθλήματος. Προπονούμαι με την πρώτη ομάδα και παίζω συχνά με την Κ23. Και πρόσφατα σημείωσα το πρώτο μου γκολ για τον σύλλογο, στο ντέρμπι της Τιφλίδας!».

Αισθάνεσαι ότι υπάρχουν αρκετά ταλέντα που περνούν κάτω από το ραντάρ από τα δίκτυα σκάουτινγκ;

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί ποδοσφαιριστές που δεν καταφέρνουν να βρουν μια ευκαιρία για να αποδείξουν ότι είναι φτιαγμένοι για το υψηλότερο επίπεδο. Όχι μόνο στο Καμερούν, αλλά σε όλη την Αφρική, την Ασία, τη Νότια Αμερική, ακόμα και την Ευρώπη. Η έκταση και οι άνθρωποι που πρέπει να καλυφθούν από τους σκάουτς είναι απλά υπερβολικά μεγάλη. Οπότε πρέπει να έχεις και τύχη. Όπως είχα εγώ με τη Nordensa».

image

«Για πρώτη φορά οι φίλαθλοι έχουν λόγο»

Ο Άντριαν Ντοσέα είναι ο CEO και ιδρυτής της Nordensa. Μετά την κουβέντα με τον πρώτο ποδοσφαιριστή που έδειξε στην πράξη πώς είναι να χρηματοδοτείται μια μεταγραφή από τους φιλάθλους, το Gazzetta επικοινώνησε μαζί του, προκειμένου να μάθει περισσότερα για το όραμα και τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Πότε αποφασίσατε να δημιουργήσετε τη Nordensa;

«Το ποδόσφαιρο είναι μοναδικό στον κόσμο, γιατί έχει πέντε δισεκατομμύρια φίλους. Τίποτα άλλο δεν το πλησιάζει. Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη λατρεύουν να παρακολουθούν έναν αγώνα στην τηλεόραση ή στο αγαπημένο τους γήπεδο. Ωστόσο, μέχρι τώρα, οι φίλαθλοι δεν είχαν την ευκαιρία να έχουν πραγματικό λόγο στο μέλλον των ομάδων που αγαπούν. Πλέον μπορούν. Κάθε φίλος του ποδοσφαίρου, οπουδήποτε στον κόσμο, μπορεί να υποστηρίξει έναν νεαρό ταλαντούχο ποδοσφαιριστή ώστε να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του να παίξει στην Ευρώπη. Για πρώτη φορά, οι φίλαθλοι έχουν λόγο στην πραγματική ιδιοκτησία, ενός αθλήματος που ελέγχεται από πολύ λίγα, πολύ ισχυρά χέρια και μια μεγάλη δεξαμενή παικτών από χώρες που δεν έχουν εξερευνηθεί παρά ελάχιστα, παίρνει την ευκαιρία της για να τα καταφέρει στην Ευρώπη».

Αν ένας φίλαθλος αποφασίσει να σπονσοράρει έναν παίκτη, τι οφέλη έχει;

«Οι φίλαθλοι μπορούν να υποστηρίξουν μια καμπάνια για έναν ποδοσφαιριστή, αγοράζοντας μία από τις μετοχές των 30€ που υπάρχουν διαθέσιμες και καλύπτουν τον μισθό του ποδοσφαιριστή και τα σχετικά έξοδα για μια περίοδο δοκιμής σε ένα ή περισσότερα ευρωπαϊκά κλαμπ, για μία προκαθορισμένη χρονική περίοδο, η οποία μπορεί να είναι από δύο εβδομάδες μέχρι έναν χρόνο. Αν ο παίκτης υπογράψει στην ομάδα που δοκιμαστεί, οι φίλαθλοι που τον υποστήριξαν έχουν δικαίωμα σε ένα ποσοστό μέχρι 8% του μισθού του για τα επόμενα πέντε χρόνια, το οποίο μοιράζεται σε εκείνους που τον υποστήριξαν. Πέραν αυτού, έχουν πρόσβαση σε αποκλειστικές ενημερώσεις και περιεχόμενο για τον παίκτη, ενώ υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες, όπως υπογεγραμμένες φανέλες, εισιτήρια κτλπ. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρω τον ενθουσιασμό του να βλέπεις έναν νεαρό ποδοσφαιριστή που έχεις υποστηρίξει να παίζει σε ένα ευρωπαϊκό γήπεδο».

Ο Άντριαν Ντοσέα

Ποιες χώρες αποτελούν προτεραιότητα για τη Nordensa;

«Τώρα, επικεντρωνόμαστε στα ευρωπαϊκά κλαμπ. Σε επίπεδο παικτών, οι ομάδες σκάουτινγκ που έχουμε βρίσκονται σε επαφή με συλλόγους και ατζέντηδες σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, παρέχοντας τα δεδομένα που μας επιτρέπουν να εξετάσουμε ενδελεχώς κάθε κρυμμένο "διαμάντι" που παίζε σε αυτές τις χώρες. Το ζητούμενο είναι να βρεθούν οι καλύτερες ευκαιρίες εκεί όπου κανείς άλλος δεν κοιτά ή δεν ψάχνει αρκετά καλά».

Ποιες ομάδες υποστηρίζουν την πρωτοβουλία σας;

«Κάναμε ένα καλό ξεκίνημα με ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Σταντάρ Λιέγης, η Ρεάλ Σαραγόσα, την Αντμίρα και την Ντιναμό Τιφλίδας, η οποία απέκτησε και τον πρώτο μας παίκτη. Είμαστε επικεντρωμένοι στη δημιουργία συνεργασιών με συλλόγους που πραγματικά καταλαβαίνουν και είναι στο ίδιο μήκος κύματος με την πρωτοβουλία μας και τη φιλοσοφία πίσω από αυτήν και τα καλά νέα είναι ότι περισσότεροι σύλλογοι το αντιλαμβάνονται, οπότε η λίστα συνεχώς θα μεγαλώνει».

Κάνετε το δικό σας σκάουτινγκ για να βρείτε τους παίκτες. Πόσο εύκολο είναι να ανταγωνιστείτε τις ομάδες σε αυτόν τον τομέα;

«Στην ουσία δεν τις ανταγωνιζόμαστε, αλλά καλύπτουμε ένα κενό στην αγορά. Οι ομάδες απλά δεν έχουν τους πόρους για να ψάχνουν κάθε νέο ταλαντούχο παίκτη στον κόσμο και να τον φέρνουν. Ακόμα και αν είσαι ένα από τα κορυφαία κλαμπ, με αρκετά μετρητά στην τράπεζα για να το κάνεις, υπάρχουν υπερβολικά πολλές θέσεις για να γεμίσεις. Οπότε, αυτό που κάνουμε είναι να φέρνουμε κοντά κάποια από τα μεγαλύτερα ταλέντα στο σκάουτινγκ του κόσμου και την καλύτερη διαθέσιμη τεχνολογία, ώστε να βρίσκουμε περισσότερα από αυτά τα κρυμμένα ταλέντα και να τα ματσάρουμε με τα κλαμπς που τα χρειάζονται».

Με όλες αυτές τις πλατφόρμες και τις πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμες, γιατί υπάρχουν ακόμα ταλέντα που περνούν κάτω από το ραντάρ;

«Για πολλούς συλλόγους, ακόμα και όταν εντοπίζουν έναν παίκτη, είναι ένα είδος τζόγου να επενδύσουν σε αυτόν για να αποδείξει την αξία του στο γήπεδο. Οπότε, αναπόφευκτα, η πλειοψηφία των ομάδων εκτός των μεγάλων κατηγοριών θα εστιάσει σε αυτό που μπορούν να βρουν σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο. Έχοντας τους φιλάθλους να υποστηρίζουν νέους ποδοσφαιριστές, μπορούμε να πάρουμε την οικονομική πίεση από τις ομάδες και να τους επιτρέψουμε να δώσουν την ευκαιρία σε κάποιον που πιστεύουν, αλλά που δεν θα είχαν την ευκαιρία να φέρουν με άλλον τρόπο. Ο στόχος μας είναι να ανεβάσουμε το επίπεδο για συλλόγους σε όλους τους τομείς, ενώ δίνουμε μια ευκαιρία σε μια ευρύτερη δεξαμενή παικτών και κάνουμε τους φιλάθλους ένα κομβικό κομμάτι της διαδικασίας».

Ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον;

«Προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στο να μεγαλώσουμε το brand της Nordensa, βελτιώνοντας την πλατφόρμα και συνεχίζοντας να επεκτείνουμε το δίκτυο συνεργασιών με συλλόγους και παίκτες. Έχουμε καταφέρει να φέρουμε μαζί μας κάποιες εκπληκτικές ομάδες, με πρωτοποριακό τρόπο σκέψης, άψογο ιστορικό και θέληση να εξερευνήσουν νέους τρόπους προσέγγισης του αθλήματος. Θέλουμε αυτό να το επεκτείνουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη της Ευρώπης είναι δυνατόν. Η συνέχεια της εξέλιξης της Nordensa σε αυτό τον δρόμο είναι ένα εκπληκτικό κλειδί για εμάς σε αυτό το σημείο. Σίγουρα έχουμε μεγαλύτερα πλάνα για το μετά, αλλά αυτή είναι μια ιστορία για κάποια άλλη στιγμή!».