Χρυσή Μπάλα: Μέσι ή Χάαλαντ; (Poll)

Χρυσή Μπάλα: Μέσι ή Χάαλαντ; (Poll)

O Γκονζάλο Μοντιέλ ευστοχεί στο πέναλτι της... λύτρωσης, σούταρε για την κληρονομιά του Λιονέλ Μέσι. Για 120 λεπτά ο Αργεντινός σταρ και ο Κιλιάν Μπαπέ, οι δυο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές είχαν καθηλώσει 1.5 δισεκετομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στον μεγαλύτερο τελικό στην ιστορία του θεσμού. Για ένα άθλημα που ορίζεται τόσο από συλλογικά επιτεύγματα, αυτοί οι δύο είχαν ξεπεράσει τη στιγμή με σούπερ παραστάσεις που εκτόξευαν κι άλλο την καριέρα τους. Ο Μοντιέλ βρήκε δίχτυα και χάρισε στον Μέσι το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου καθιστώντας τον καλύτερο παίκτη της εποχής του και, ίσως, όλων των εποχών.

Οι συμπαίκτες του Μέσι τον σήκωσαν στους ώμους τους. Ήταν η καθοριστική στιγμή σε μια καριέρα που έχει δει επτά Χρυσές Μπάλες, πέντε τρόπαια Champions League και 12 τίτλους πρωταθλήματος. Αν ο Μέσι είχε αποφασίσει να αφιερώσει χρόνο στην καριέρα του για να χορεύει βαλς στον ήλιο του του Ροζάριο της Αργεντινής, λίγοι έξω από το Παρίσι θα τον κατηγορούσαν.

Αντίθετα, κέρδισε τη Ligue 1, μετακόμισε στην Ίντερ Μαϊάμι και όλα δείχνουν πως οι Αμερικανοί χάρη στον Αργεντινό θα λατρέψουν τη μπάλα!

Εάν ο Μέσι λάβει το πιο διάσημο ατομικό βραβείο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα κερδίσει τη Χρυσή Μπάλα ενώ αγωνίζεται εκτός Ευρώπης. Θα τα καταφέρει; Στη λίστα των 30 υποψηφίων υπάρχει και ο Ερλινγκ Χάαλαντ, ο Νορβηγός που χάρισε στη Σίτι ότι δεν είχε ζήσει ποτέ! Τρεμπλ, γκολάρες, θέαμα και στιγμές μοναδικές. Θα καταφέρει όμως να παραμερίσει τον Μέσι και να πάρει αυτός τη Χρυσή Μπάλα;

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και ο Μέσι... απειλείται από τον Χάαλαντ!

Γράφουν οι Πολ. Παπαδόπουλος - Ι. Θεριός

image

Τι έκαναν οι Μέσι και Χάαλαντ την περυσινή σεζόν

Σα σκληρή «μονομαχία» της νέας γενιάς με την παλιά ή σαν τελετουργικό παράδοσης της ποδοσφαιρικής δάδας. Δεν είναι μυστικό. Λιονέλ Μέσι και Έρλινγκ Χάαλαντ ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση ψήφων, όσον αφορά την απονομή του πιο λαμπρού ατομικού βραβείου, της Χρυσής Μπάλας. Ένας εκπρόσωπος της παλαιάς - πλέον - μα διαχρονικής σχολής κι ένας της νέας που έρχεται να σαρώσει με τη σειρά της.

Τι έκαναν όμως οι δύο σταρ για να αξίζουν τη Χρυσή Μπάλα; Για αρχή, και οι δύο έζησαν μια μαγευτική χρονιά.

Ο Μέσι ολοκλήρωσε τον δικό του ποδοσφαιρικό μύθο. Ζώντας ένα παραμύθι που κανείς δεν περίμενε πως θα γίνει αληθινό, σκαρφάλωσε στη μοναδική κορυφή που δεν είχε αγγίξει πριν, κατέκτησε το Μουντιάλ με την Αργεντινή. Και δεν το κατέκτησε απλά, το... χάρισε στην πατρίδα του, πραγματοποιώντας απίστευτες εμφανίσεις ακόμα και στα 36 του χρόνια.

Ο Pulga έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια της Αλμπισελέστε, σκόραρε 7 γκολ (μόνο ο Μπαπέ των 8 είχε περισσότερα) και είχε και 3 ασίστ. Φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού, βγήκε μπροστά στα δύσκολα και ενέπνευσε τους συμπαίκτες του να γίνουν οι καλύτερες εκδόσεις των εαυτών τους, ώστε να τον βοηθήσουν να ολοκληρώσει μια και καλή το «χρυσό» του παλμαρέ με το τελευταίο πετράδι. Σκόραρε δε, και σε κάθε αναμέτρηση στα νοκ-άουτ, με δύο τέρματα στον συγκλονιστικό τελικό απέναντι στη Γαλλία.

Και... εντάξει, μπορεί μετά το έπος του Κατάρ, η απόδοσή του να έπεσε στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά πριν από αυτό, ο Μέσι ήταν απίθανος. Συνολικά, σε μια σεζόν στο Παρίσι στην οποία ο σύλλογός του κατέκτησε το πρωτάθλημα αλλά απέτυχε σε Κύπελλο και Champions League, ο 36χρονος μέτρησε σε 41 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, 21 γκολ και 20 ασίστ!

Στην απέναντι μεριά του... ρινγκ, αντίστοιχα ονειρική χρονιά είχε και ο Χάαλαντ, ο οποίος απέδειξε σε όλους πως δεν «αστειεύεται», πως ήρθε για να μείνει. Στην πρώτη του σεζόν στη Μάντσεστερ Σίτι και την Premier League, ο Νορβηγός έκανε... πλάκα. Χωρίς καν να χρειαστεί χρόνο προσαρμογής, κούμπωσε απόλυτα στην ομάδα του Γκουαρδιόλα και δεν σταμάτησε να «πυροβολεί», συμβάλοντας τα μέγιστα στην πιο πετυχημένη σεζόν στην ιστορία των Πολιτών. Ο «Θορ» πανηγύρισε με τη γαλάζια φανέλα το τρεμπλ με Premier League, FA Cup και Champions League, δίχως να αφήσει ρεκόρ για ρεκόρ... άσπαστο.

Βγήκε πρώτος σκόρερ στο αγγλικό πρωτάθλημα (36 γκολ σε 35 εμφανίσεις) και την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (12 γκολ σε 11 εμφανίσεις).

Κανείς ποτέ δεν είχε περισσότερα τέρματα σε μια σεζόν στην Premier League, ειδικά σε μια σεζόν 38 αγωνιστικών και κανείς ποτέ δεν είχε περισσότερα γκολ στο Champions League με αγγλικό σύλλογο! Παράλληλα έγινε και ο νεότερος παίκτης που φτάνει τα 25 γκολ στην κορυφαία διοργάνωση της UEFA.

Οι αριθμοί και οι τίτλοι του Μέσι και του Χάαλαντ

Μέσι

  • Συμμετοχές: 52
  • Γκολ: 42
  • Ασίστ: 26
  • Τίτλοι: Μουντιάλ, Ligue 1

Χάαλαντ

  • Συμμετοχές: 53
  • Γκολ 56
  • Ασίστ: 9
  • Τίτλοι: Champions League, Premier League, FA Cup
image

Το ιδανικό κύκνειο άσμα του Λέο

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο δεν το... συζητά για Χάαλαντ και εξηγεί γιατί ο Λιονέλ Μέσι αξίζει την 8η Χρυσή Μπάλα!

«Ο Λιονέλ Μέσι είναι 36 ετών και ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ 23. Ο Λέο είναι στο τέλος του δρόμου και ο Έρλινγκ στην αρχή του. Για πολλούς, ο Αργεντινός είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών και ο Νορβηγός έχει τα προσόντα για να διεκδικήσει τον θρόνο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, μαζί με τον Κιλιάν Μπαπέ. Ο Μέσι έχει στο σαλόνι του σπιτιού του επτά «Χρυσές Μπάλες», τις περισσότερες από τις οποίες άξιζε, ενώ ο Χάαλαντ καμία, γιατί ακόμα δεν την άξιζε.

Η φετινή «Χρυσή Μπάλα» πρέπει να απονεμηθεί στον κοντό μάγο ως αναγνώριση για το καταπληκτικό, απίθανο Παγκόσμιο Κύπελλο που κατέκτησε με την Αλμπισελέστε, αυτό που του έλειπε για να τον θεωρούν ισάξιο του Ντιέγκο (ένας είναι ο Ντιέγκο). Κατ’ εμέ, βεβαίως, είναι ανώτερος. Ως ποδοσφαιριστής, όχι ως όλο το «πακέτο». Σε λίγο καιρό, όταν ο Λέο θα περνάει πολύ χρόνο με τα παιδιά του και δεν θα παίζει πλέον μπάλα, ο Έρλινγκ θα είναι στα ντουζένια του. Έχει χρόνια μπροστά του να πάρει την «Χρυσή Μπάλα», ο Λέο όχι. Και αξίζει την όγδοη».

image

Χάαλαντ, γιατί δε σταματά πουθενά!

Ναι, δεν μπορούν να συγκριθούν πολλοί με τον Λιονέλ Μέσι, ναι, θα χαρούμε αν ο Αργεντινός πάρει και την 8η Χρυσή Μπάλα, είναι όμως βραβείο για... έναν; Ο Πολύδωρος Παπαδόπουλος γράφει γιατί... Χάαλαντ «''Με τον Χάαλαντ θα έχεις 40 γκολ'' τόνιζε ο Αλαν Σίρερ στον Πεπ Γκουαρδιόλα, αλλά ο μεγαλύτερος Άγγλος γκολτζής έκανε λάθος. Ο Νορβηγός στην πρώτη του σεζόν με τη φανέλα της Μάντσεστερ πέτυχε 52 γκολ και μοίρασε 9 ασίστ. Ο Νορβηγός είναι στην Αγγλία πιο... γνωστός κι από τον Θορ, αφού στο βιογραφικό του πλέον έχει το τρεμπλ. Ηταν μόλις η δεύτερη φορά που αγγλική ομάδα έκανε κάτι ανάλογο και ο Χάαλαντ είναι το πρόσωπο που λατρεύεται όσο κανένα άλλο στο Μάντσεστερ.

Κοντεύει τα 2 μέτρα, αλλά κινείται με τη λαμπρότητα ενός ήρωα βιντεοπαιχνιδιού. Η δύναμη, ο ρυθμός και το τελείωμα θυμίζουν Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι απρόβλεπτος σαν τον Τόμας Μίλερ, όμως στα 22 του χρόνια έχει βάλει ήδη την ταυτότητά του στον τρόπο που αγωνίζεται. Ο Χάαλαντ έχει δείξει μια αδυσώπητη εμμονή στο σκοράρισμα, βάζει τη μπάλα στα δίχτυα με όλους τους τρόπους. Μα περισσότερο, τρελαίνεται να κερδίζει, κάτι που δεν είδε ο Πεπ πρόπερσι μέσα στο «Μπερναμπέου» από τους δικούς του μαχητές.

Ο Χάαλαντ ήταν ό,τι ακριβώς είχε φανταστεί ο Καταλανός και μια Χρυσή Μπάλα θα κάνει τον Νορβηγό ακόμα καλύτερο, πιο ώριμο, θα τον βοηθήσει να δημιουργήσει τη δική του αυτοκρατορία. Μια τέτοια διάκριση σε αυτή την ηλικία ίσως θα μας κάνει να στεναχωρηθούμε λιγότερο, τώρα που οι... θεοί Μέσι και Κριστιάνο ετοιμάζουν να αποχωρήσουν. Γι αυτό λοιπόν... Χάαλαντ!

Loading...