Όλα Σολμπάκεν: Ένας Βίκινγκ που έμαθε να ονειρεύεται

Όλα Σολμπάκεν: Ένας Βίκινγκ που έμαθε να ονειρεύεται

Νότης Χάλαρης
sponsored by

475 χιλιόμετρα. Σχεδόν έξι ώρες με το αμάξι που συνδυάζεται στην προσαρμογή ενός ανθρώπου που αφήνει πίσω τα... φώτα της πόλης για να μείνει μόνιμα σε ένα χωριό κοντά σε θάλασσα. Σίγουρα όλα αυτά δεν θα τριγυρνούσαν στο μυαλό ενός 3χρονου παιδιού την ώρα που έβλεπε τους γονείς να έχουν συλλέξει όλες τις βαλίτσες για το νέο ξεκίνημα της ζωής τους.

bwin sponsored

Ο Όλα Σολμπάκεν αναγκάστηκε να αλλάξει πόλη όταν ήταν πολύ μικρός, να πηγαίνει 25 λεπτά μακριά για να κυνηγήσει το όνειρο του και στο τέλος, να αφήσει τα... κρύα της βόρειας Ευρώπης για τα κάλλη της Μεσογείου όπου αρχικά βρέθηκε στην Ιταλία και στη συνέχεια πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα.

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού ξυπνάει μνήμες... Ομάρ Ελαμπντελαουί λόγω της καταγωγής του όμως προσθέτει και έναν λόγο ενθουσιασμού μέσα από τις τρομερές εμφανίσεις που είχε κάνει στην τριετή παρουσία του στην Μπόντο Γκλιμτ.

Ο δύο φορές πρωταθλητής Νορβηγίας, δήμιος της Ρόμα και μία ιδιαίτερη περίπτωση εξτρέμ, έπιασε λιμάνι και το Gazzetta σας προσφέρει όλη τη ζωή του.

image

Η μετακόμιση στο Μέλχους και τα πρώτα βήματα στο futsal με... έρωτα στον Ρόμπεν

Αν και γεννήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας, ο μόλις τριών ετών Όλα Σολμπάκεν και η οικογένεια του αναγκάστηκαν να μετακομίσουν στην περιοχή Μέλχους, η οποία απέχει 475 χιλιόμετρα απόσταση από την πρωτεύουσα της χώρας. Ένα μικρό και ήσυχος μέρος που έμοιαζε περισσότερο με χωριό καθώς είχε μόλις 15 χιλιάδες κατοίκους.

Εκεί ήταν που ο μικρός Όλα έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα όμως όχι στο χορτάρι αλλά στο futsal, καθώς αποτελούσε το πιο δημοφιλή άθλημα της περιοχής. Γρήγορα οι διαστάσεις του γηπέδου δεν τον... χωρούσαν καθώς η ταχύτητα είχε εξελιχθεί στο μεγάλο του όπλο και από τη στιγμή που ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, επέλεξε να βγει έξω στο κρύο για χάρη της τοπικής ομάδας.

Το είδωλό του ήταν ο Άριεν Ρόμπεν που εκείνη την εποχή βρισκόταν σε συνεχή άνοδο στην καριέρα του. Σε αυτή έμεινε συνολικά δέκα χρόνια με τον ίδιο να παραδέχεται πως: «Η Μέλχους είχε μεγάλη επιρροή πάνω μου αφού μπόρεσα να είμαι με μεγαλύτερους από νωρίς».

Οι δυνατότητες του Σολμπάκεν έκαναν αρκετές ομάδες από τις γύρω περιοχές να τον... τσεκάρουν αλλά εκείνη που τον έκανε δικό της, ήταν η Ρόζενμποργκ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ήταν μόλις 14 ετών όταν αναγκάστηκε να κάνει 25 λεπτά κάθε μέρα για να πάει από το σπίτι του στο προπονητικό κέντρο της Ρόζενμποργκ. Ωστόσο το κέρδος από όλο αυτό ήταν ότι αντιλήφθηκε πόσο σημαντικό είναι το ποδόσφαιρο για τον ίδιο. Οι επαγγελματικές συνθήκες που δούλευαν σε έναν από τους πιο ιστορικούς συλλόγους ήταν αυτοί που τον έκαναν να... γλυκαθεί ακόμα παραπάνω.

Ο Σολμπάκεν εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγάλα ταλέντα της ομάδας όμως οι τραυματισμοί του δεν τον άφηναν να κάνει το επόμενο... βήμα. Μάλιστα είχε κληθεί στις μικρές εθνικές ομάδες της Νορβηγίας όμως ουκ ολίγες φορές δεν έπαιξε λόγω προβλήματος που αντιμετώπιζε.

Το αποκορύφωμα ήρθε στο UEFA Youth League όταν σε ηλικία 18 ετών ήταν από τα βασικά στελέχη της ομάδας όταν έφτασε στη φάση των «16» και έμεινε εκτός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η πρώτη ομάδα έμοιαζε ως κάτι εφικτό για τον ταλαντούχο εξτρέμ, όμως ο ίδιος φαινόταν ότι έψαχνε μία διαφυγή, κάτι διαφορετικό.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Παράλληλα με όλα αυτά, ο Σολμπάκεν ήταν και ένας άνθρωπος που στον ελεύθερο του χρόνο προτιμούσε να βρίσκεται είτε με τους φίλους του, είτε με την οικογένεια του. Η παρέα του κάνει λόγο για έναν σπάνιο χαρακτήρα και ένα παιδί που οποιαδήποτε στιγμή είχε έστω και λίγο χρόνο, τον αφιέρωνε στους δικούς του ανθρώπους.

Παιδί της παρέας και της οικογένειας που είδε διαφορετικά το ποδόσφαιρο μέσα από τη Ρόζενμποργκ

image

Το «ρίσκο» με Ράνχεϊμ που τον... έσωσε από τραυματισμούς και Μπόντο που τον πήρε γιατί απλά είχε... ταχύτητα

Έπειτα από αρκετή σκέψη, ο τότε 20χρονος εξτρέμ αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της Ράνχεϊμ προκειμένου να πάρει λεπτά συμμετοχής και να αφήσει πίσω τους τραυματισμούς του. Σίγουρα δεν περίμενε την εξέλιξη που θα είχε τόσο ο ίδιος στο κλαμπ όσο και το κλαμπ με τον ίδιο.

Αποκτήθηκε ενώ ήταν στη δεύτερη κατηγορία και με τις εμφανίσεις του, βοήθησε τον σύλλογο να ανέβει στα μεγάλα σαλόνια. Η μεγάλη ευκαιρία για να αποδείξει το ταλέντο του είχε φτάσει και παρά τη μέτρια πρώτη του σεζόν εκεί, στη δεύτερη τα... σάρωσε όλα. Αν και η ομάδα δεν τα πήγαινε τόσο καλά, ο ίδιος ξεχώριζε σε μεγάλο βαθμό καθώς σε 30 παιχνίδια πέτυχε έξι γκολ και μοίρασε συνολικά οκτώ ασίστ, κάνοντας το όνομα του το πιο... hot του Ιανουαρίου του 2020.

«Όταν υπογράψαμε τον Σολμπάκεν, το δυνατό του σημείο ήταν η ταχύτητα. Τον πήραμε επειδή τον κοιτάξαμε και σκεφτήκαμε "μπορεί σίγουρα να είναι εξτρέμ στην Μπότο Γκλιμτ, γιατί οι εξτρέμ μας πρέπει να είναι γρήγοροι, άμεσοι και με απίστευτη ταχύτητα" όπως ακριβώς ήταν εκείνος». Το «κλικ» που έκανε ο Νορβηγός σε ομάδες της κατηγορίας ήταν μεγάλο όπως το πρότζεκτ της Μπόντο Γκλιμτ τον έπεισε να ντυθεί στα κιτρινόμαυρα.

Δεν ήταν απλά μία νέα ομάδα αλλά το... εισιτήριο του διεθνή εξτρέμ για το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Η παρουσία του Χάουγκε αρχικά δεν του επέτρεψε να έχει πολλά λεπτά συμμετοχής στην πρώτη του σεζόν όμως όταν πουλήθηκε στη Μίλαν, τότε ξεδίπλωσε τις απίστευτες ικανότητές του.

Πήρε από το χεράκι την ομάδα του και την οδήγησε στην κορυφή του πρωταθλήματος για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν, με απολογισμό έξι γκολ και οκτώ ασίστ σε 31 ματς. Η απόφαση να παραμείνει στην Μπόντο αποτέλεσε και το κλειδί για τη σεζόν της ζωής του καθώς δεν ήταν μόνο η πορεία στο πρωτάθλημα αλλά και η παρθενική συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό όμιλο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Παρά τον αποκλεισμό από το Champions League, στο Conference League ο νορβηγικός σύλλογος πέρασε από τρεις προκριματικούς γύρους για να μπει στους ομίλους της διοργάνωσης. Σε εκείνη τη σεζόν έπαιξε σε 32 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε έντεκα γκολ με εννιά ασίστ, διαλύοντας κάθε.. ρεκόρ. Όμως, τον Μάιο του 2022 πήρε την απόφαση να περάσει την πόρτα του χειρουργείου.

Ένα πρόβλημα που είχε στον αστράγαλο από την εποχή που έπαιζε στη Ράνχεϊμ είχε αρχίσει να τον πονάει πιο πολύ από ποτέ, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να μείνει εκτός για αρκετό διάστημα

image

Από εκείνη τη σεζόν με την Μπόντο Γκλιμτ, ο Σολμπάκεν έχει κυκλώσει μία συγκεκριμένη ημερομηνία που δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του. Ήταν η 21η Οκτωβρίου του 2021 όταν η Μπόντο φιλοξένησε για την 3η αγωνιστική των ομίλων τη Ρόμα του Ζοσέ Μουρίνιο. Από μόνο του αυτό το γεγονός ήταν τεράστιο για την ομάδα και την πόλη, όμως ο Σολμπάκεν και η παρέα του πήγαν ένα (τεράστιο) βήμα παρακάτω.

Το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού συμμετείχε στο... πάρτι των Νορβηγών και με δύο δικά του γκολ, ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο θριαμβευτικό 6-1 (!) απέναντι στους Ιταλούς. Μάλιστα είχε σκοράρει και στην ισοπαλία με 2-2 στη Ρώμη, κάνοντας δυνατό γκελ στους ανθρώπους της ομάδας.

Η πορεία της Μπόντο εκείνη τη σεζόν ήταν ονειρική καθώς η ομάδα έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου και αποκλείστηκε από τη Ρόμα όμως με έξι τέρματα και δύο ασίστ σε 11 ματς, η εικόνα του διεθνή εξτρέμ άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις σε όλους.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Τελικά οι «τζιαλορόσι» προχώρησαν στην απόκτηση του 23χρονου ποδοσφαιριστή, ο οποίος προτίμησε να ολοκληρώσει το συμβόλαιο του με την Μπόντο που ήταν μέχρι τον περασμένο Γενάρη παρά να φύγει νωρίτερα. Έτσι η παρουσία του στην Μπόντο ολοκληρώθηκε με 20 γκολ και 24 ασίστ σε 91 αγώνες.

Το ματς της ζωής του κόντρα στη Ρόμα που του χάρισε τη μεταγραφή

image

Το «έχει ποιότητα» του Μουρίνιο και η... μάχη του Ολυμπιακού με Σασουόλο-Λιντς

Μπορεί στη Ρόμα να είχαν μεγάλες προσδοκίες για τον Σολμπάκεν όμως εν τέλει φάνηκε ότι ο Νορβηγός ποτέ δεν... κούμπωσε σε αυτό που ήθελε ο Μουρίνιο. Μάλιστα ο Πορτογάλος προπονητής το είχε παραδεχθεί σε δηλώσεις του ότι ο 24χρονος «δεν έχει καταλάβει το σύστημα μας» όμως δεν έμεινε εκεί.

Χαρακτηριστικά είχε δηλώσει: «Το παιδί έχει ποιότητα» αποθεώνοντας τον νεαρό μεσοεπιθετικό αλλά χωρίς να παίρνει «πίσω» τα παραπάνω λόγια για το 3-5-2 που έπαιζε η Ρόμα. Για αυτό άλλωστε και έπαιξε σε μόλις 15 ματς έχοντας ένα γκολ και μία ασίστ, με τον Πορτογάλο να τον χρησιμοποιεί ως δεύτερο επιθετικό και όχι στα άκρα.

Όλα αυτά τα δεδομένα δεν επέτρεψαν στον Νορβηγό να ξεδιπλώσει την τέχνη του στους αγωνιστικούς χώρους και η αποχώρηση έμοιαζε... μονόδρομος. Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός βρέθηκε στον δρόμο του, έχοντας ως βασικούς ανταγωνιστές τόσο τη Σασουόλο όσο και τη Λινς από την Αγγλία.

Και οι τρεις πάλεψαν για την υπογραφή, με την αγγλική ομάδα να κάνει επίσημη προσφορά ύψους τεσσάρων εκατ. ευρώ αλλά χωρίς επιτυχία. Την ίδια στιγμή ο Ολυμπιακός έπεισε τον ποδοσφαιριστή να ντυθεί στα.. ερυθρόλευκα παρότι στην Ιταλία έκαναν λόγο για δυναμικό μπάσιμο της Σασουόλο.

Η επιτυχημένη παρουσία του συμπατριώτη του Ομάρ Ελαμπντελαουί και του συμπαίκτη του στη Ρόμα, Μαντί Καμαρά, ήταν αρκετές για να προσφέρουν στον Σολμπάκεν έναν καλό λόγο να πιάσει... λιμάνι.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, Getty Images/Ideal Image