Χρήστος Γκράβιους στο Gazzetta: «Θα ήθελα να παίξω στην Ελλάδα, έβλεπα από μικρός τον Ολυμπιακό»

Χρήστος Γκράβιους στο Gazzetta: «Θα ήθελα να παίξω στην Ελλάδα, έβλεπα από μικρός τον Ολυμπιακό»

Νότης Χάλαρης

Το Ντέγκερφορς είναι μια μικρή πόλη στο κέντρο της Σουηδίας, που αριθμεί συνολικά 9.000 κατοίκους ωστόσο το γεγονός ότι αναπτύχθηκε γύρω από εργοστάσια σιδήρου στις αρχές του 20ου αιώνα, δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά σε τουρίστες που το επισκέπτονται.

Ανάμεσα στα γραφικά σπίτια στα οποία αποτυπώνεται η ομορφιά της Βόρειας Ευρώπης, υπάρχει ένα μικρό γήπεδο περίπου 7,5 χιλιάδες θέσεων ώστε να φιλοξενήσει τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Η τοπική ομάδα αποτελεί μία από τις παλιές ποδοσφαιρικές ομάδες της Σουηδίας καθώς ιδρύθηκε στο μακρινό 1907 και ήδη μετρά 116 χρόνια ζωής.

Τη δεκαετία του '60 ήταν από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της χώρας, με τα παιχνίδια κόντρα στην ΑΙΚ να αποτελούν πόλο έλξης για τους φίλους του ποδοσφαίρου. Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος δεν είχε δει το... φως της πρώτης κατηγορίας, μέχρι το 2020 όταν ανέβηκε ξανά στα μεγάλα σαλόνια για πρώτη φορά μετά το 1997.

Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές εκείνης της επιτυχίας, που βρίσκεται στον σύλλογο μέχρι και σήμερα, είναι και ο Χρήστος Γκράβιους. Ένας εκ των αρχηγών της σουηδικής ομάδας. Σε ηλικία 25 ετών ο Ελληνοσουηδός χαφ έχει ηγετική μορφή στην ομάδα.

Γεννήθηκε στο Κούνγκσάνγκεν της Σουηδίας από πατέρα Σουηδό και Ελληνίδα μητέρα, γνωρίζει ελληνικά και εξιστόρησε το Gazzetta όλη την ποδοσφαιρική του πορεία μέχρι σήμερα. Ο Ολυμπιακός, η αγάπη στον Ινιέστα αλλά και η θέληση να δοκιμάσει τις δυνάμεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

image

«Από μικρός κοιτούσα το πώς έπαιζε ο Ινιέστα»

- Αρχικά πες μου για τα παιδικά σου χρόνια αλλά και τη σύνδεση με την Ελλάδα...

«Έχω γεννηθεί στη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Από την Ελλάδα είναι η μητέρα μου και ο πατέρας μου είναι Σουηδός. Είχα πολύ ωραία παιδικά χρόνια και μεγάλωσα σε πολύ καλό περιβάλλον. Επίσης στην Ελλάδα μένει ο παππούς και η γιαγιά μου».

- Τι διαφορές υπάρχουν στον τρόπο ζωής στην Ελλάδα με αυτόν της Σουηδίας;

«Είναι δύσκολο να συγκρίνω γιατί δεν έχω ζήσει μόνιμα στην Ελλάδα αλλά η ζωή στην Σουηδία είναι πιο εύκολη πιστεύω. Το σύστημα για σχολείο και νοσοκομεία είναι καλύτερα από ότι έχω ακούσει από φίλους στην Ελλάδα».

- Πότε ξεκίνησες το ποδόσφαιρο;

«Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο σε ηλικία πέντε ετών στην ομάδα της πόλης και έπαιζα σε τμήμα που ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερα από εμένα από την αρχή».

- Ποιον είχες ως είδωλο όταν ήσουν μικρός;

«Από μικρός μου άρεσε να κοιτάζω την Μπαρτσελόνα για πως παίζει και τον τρόπο παιχνιδιού της. Επίσης το είδωλό μου ήταν ο Ινιέστα. Σκέψου έμαθα ότι έμαθα τη θέση κοιτάζοντας το τι έκανε στον αγωνιστικό χώρο και συγκράτησα αρκετά».

image

- Παρακολουθούσες καθόλου ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Από πολύ μικρός έβλεπα ελληνικές ομάδες. Είχαμε ελληνικά κανάλια στο σπίτι και βλέπαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε τα ματς στην Ελλάδα. Η αγαπημένη μου ομάδα είναι ο Ολυμπιακός».

- Είσαι οπαδός του Ολυμπιακού ε;

«Όλη η οικογένεια είναι βαμμένη κόκκινη (γέλια)».

- Όταν έβλεπες τον Ολυμπιακό, ποιος παίκτης σου άρεσε περισσότερο;

«Κοίτα, δεν βλέπω ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και κάποια χρόνια αλλά πιστεύω ότι ο Κώστας Φορτούνης είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Έξυπνος με ποιότητα, τεχνική, είναι πολύ καλός παίκτης. Όταν έβλεπα, επειδή έβλεπα κυρίως τον Ολυμπιακό κοιτούσα τους χαφ. Μου άρεσε πάρα πολύ ο Αριέλ Ιμπάγασα, ήταν πολύ έξυπνος παίκτης στο γήπεδο, ξεχώριζε και με τρομερές πάσες»

- Πότε πήγες πρώτη φορά στο γήπεδο;

«Όταν ήμουν πέντε χρονών πήγα για πρώτη φορά στο γήπεδο και παρακολούθησα την ΑΙΚ Στοκχόλμης. Τότε κατάλαβα ότι θα ήθελα να γίνω ποδοσφαιριστής, αυτό ήθελα να κάνω και αυτό ήταν πλέον το όνειρο μου για όταν μεγαλώσω».

- Είχες σκεφτεί να γίνεις επαγγελματίας και πότε κατάλαβες ότι μπορείς να το κάνεις;

«Από τότε που ήμουν μικρός ο στόχος μου ήταν να γίνω ποδοσφαιριστής. Έκανα πάρα πολλές θυσίες και σκληρή δουλειά για να φτάσω εδώ που είμαι σήμερα. Όταν ήμουν 15 ετών άρχισε να προπονούμαι με την πρώτη ομάδα της ΑΙΚ, ένιωσα ότι τα πήγα καλά και ότι μπορώ να αγωνιστώ σε αυτό το επίπεδο».

- Οι γονείς πώς αντέδρασαν όταν τους είπες ότι θα ακολουθήσεις το ποδόσφαιρο;

«Οι γονείς μου πάντα με στηρίζουν και η μητέρα μου ειδικά μου έλεγε να κάνω κάτι που αγαπώ πραγματικά και έτσι έγινε. Και οι δύο είναι πάρα πολύ περήφανοι για εμένα».

«Έβλεπα από μικρός τον Ολυμπιακό, όλη η οικογένεια είναι... κόκκινη»

image

«Πέρασε δύσκολα ο Ελίασον στην ΑΙΚ, μεγάλο ταλέντο ο Ίσακ»

- Σε ποια ομάδα ξεκίνησες;

«Έπαιξα μέχρι τα δέκα μου στην πρώτη μου ομάδα στην πόλη που γεννήθηκα αλλά εκεί είναι κυρίως παιχνίδι για πλάκα. Δεν είναι τόσο σοβαρό οπότε για πέντε χρόνια ήμουν σε τέτοια φάση».

- Και πώς προέκυψε η ΑΙΚ;

«Παίξαμε ένα τουρνουά όταν ήμουν δέκα ετών όπου ήταν και η ΑΙΚ με την οποία παίξαμε στον τελικό. Εκεί κατάφερα να σκοράρω και να δώσω και μία ασίστ, με αποτέλεσμα να με πιάσει ο προπονητής της ΑΙΚ και να μου πει, να πάω στην ομάδα του να δοκιμαστώ. Ήμουν πάρα πολύ χαρούμενος καθώς είναι από τους μεγαλύτερους συλλόγους στην Σουηδία».

- Ποια ήταν η μεγαλύτερη διαφορά που εντόπισες όταν μπήκες στην ΑΙΚ;

«Αισθάνθηκα από την πρώτη στιγμή τη διαφορά επιπέδου. Υπήρχε επαγγελματισμός σε όλα τα στάδια, υπήρχαν υψηλές απαιτήσεις και εκεί γίνεσαι ανασφαλής όταν έρχεσαι σε μία τέτοια ομάδα. Ήμουν και εγώ πολύ ντροπαλός όταν ήμουν μικρός».

- Όταν έκανες το επίσημο ντεμπούτο σου, πώς ένιωσες;

«Ήταν ένα απερίγραπτο συναίσθημα. Ήταν κάτι που ονειρευόμουν σε όλη μου τη ζωή και ήταν μία στιγμή που ένιωσα τόσο περήφανος που τα κατάφερα».

- Ήσουν συμπαίκτης και με τον Ελίασον που είναι τώρα στην ΑΕΚ. Πες μου για εκείνον, έχετε μιλήσει καθόλου;

«Ναι ακριβώς. Έπαιξα με τον Ελίασον στην ΑΙΚ και είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής και εξαιρετικός χαρακτήρας. Πέρασε δύσκολα στην ομάδα και δεν του δόθηκαν πολλές ευκαιρίες αλλά χαίρομαι που του πηγαίνουν όλα καλά τώρα στην καριέρα του. Δυστυχώς δεν έχουμε μιλήσει τα τελευταία χρόνια».

- Είχες και τον Ίσακ σωστά;

«Ναι έχω παίξει και με τον Ίσακ. Από την πρώτη στιγμή που τον είδα κατάλαβα ότι μπορεί να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής καθώς είχε πάρα πολύ ταλέντο. Έχουμε κρατήσει φιλικές σχέσεις και είναι φοβερό παιδί με χαμηλό προφίλ και είμαι χαρούμενος για εκείνον για του αξίζει εκεί που έχει φτάσει».

image

- Πάμε στο κομμάτι της Ντέγκερφορς. Είχες παίξει δανεικός σε διάφορες ομάδες αλλά εκεί έμεινες μόνιμα. Γιατί;

«Έλαβα πολλή αγάπη από την πρώτη στιγμή στην Ντέγκερφορς. Είχα εμπιστοσύνη και στήριξη από τον προπονητή και τον σύλλογο, κάτι που δεν είχα νιώσει ποτέ. Αυτό παίζει σημαντικό ρόλο για έναν ποδοσφαιριστή και αυτό με κράτησε εδώ τόσα χρόνια».

- Τι σε έκανε να μείνεις εκεί;

«Ερχόμουν από μία δύσκολη περίοδο στην ΑΙΚ, χωρίς χρόνο συμμετοχής και ήθελα να πάρω παιχνίδια για να εξελιχθώ. Τότε εμφανίστηκε η Ντέργκερφορς. Έπαιζε στη β' κατηγορία και θεώρησα ότι είναι μία καλή ευκαιρία και βήμα να πάω εκεί. Απέκτησα μεγάλη αυτοπεποίθηση και έκανα γεμάτες σεζόν εκεί. Όταν επέστρεψα στην ΑΙΚ, στην προετοιμασία θυμάμαι ότι ένιωθα πως είχα εξελιχθεί και αναπτυχθεί. Ένιωθα καλά με εμένα και σκέψου ότι έλεγα ότι θα είναι η χρονιά μου για να αποδείξω. Όμως μέσα στη μεταγραφική περίοδο πήραν δύο παίκτες στη θέση μου και τότε ένιωσα ότι έπρεπε να φύγω από τον σύλλογο γιατί δεν με πίστευαν. Έτσι επέστρεψα στην Ντέγκερφορς και υπέγραψα για δύο χρόνια».

- Τι σημαίνει η Ντέγκερφορς για εσένα;

«Η Ντέγκερφορς σημαίνει πολλά για εμένα. Νιώθω μεγάλη αγάπη για τον σύλλογο και νιώθω τόσο ευγνώμων γιατί με πήραν όταν ήμουν στον... πάτο. Μου έδωσαν αυτή την εμπιστοσύνη από την πρώτη στιγμή και χαίρομαι που το ανταπέδωσα στο γήπεδα και μοιραστήκαμε τόσες υπέροχες αναμνήσεις μαζί. Είναι τα καλύτερα ποδοσφαιρικά μου χρόνια πιστεύω»

- Ποια είναι η καλύτερη σου στιγμή με την ομάδα;

«Όταν ανεβήκαμε στην πρώτη κατηγορία το 2020 και ήταν η πρώτη φορά που συνέβη μετά το 1997. Ήταν τεράστια επίτευγμα για τον σύλλογο καθώς η Ντέγκερφορς ανήκει σε μία μικρή πόλη 9.000 κατοίκων οπότε δεν θα ήταν δυνατόν μία τέτοια ομάδα να παίζει στη μεγάλη κατηγορία. Το πιο ωραίο ήταν όταν γυρίσαμε με το λεωφορείο και μας περίμεναν οι οπαδοί. Δεν έχω ξαναδεί τόσο κόσμο. Πρέπει να ήταν όλοι οι κάτοικοι της πόλης και δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

- Ο καλύτερος συμπαίκτης που είχες ποτέ αλλά και ο δυσκολότερος αντίπαλος;

«Έχω παίξει συμπαίκτης με πολύ καλούς ποδοσφαιριστές αλλά αν πρέπει να διαλέξω έναν θα πω τον Τσινεντού Ομπάσι. Παίζαμε μαζί στην ΑΙΚ και θυμάμαι ότι μπορούσες να αντιληφθείς από τον έλεγχο της μπάλας αλλά και τον τρόπο που κινούταν στο γήπεδο, ότι έχει παίξει σε κορυφαίο επίπεδο. Από την άλλη, δυσκολότερος αντίπαλος ήταν ο Ρενάτο Σάντσες που είναι στην Παρί Σεν Ζερμέν τώρα. Τον είχα αντιμετωπίσει σε ένα τουρνουά με την Κ19 της Σουηδίας όταν παίξαμε με την Πορτογαλία. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο παίκτη. Γρήγορος, δυνατός, καλός με την μπάλα. Τα είχε όλα».

«Δεν θα ξεχάσω την άνοδο με την Ντέγκερφορς, δεν έχω ξαναδεί παίκτη σαν τον Ρενάτο Σάντσες»

image

«Λατρεύω την Ελλάδα και θα ήθελα να αγωνιστώ κάποια στιγμή εκεί»

- Ο Ζλάταν Ιμπραϊμοβιτς είναι ένας ποδοσφαιριστής που... διαφημίζει το σουηδικό ποδόσφαιρο. Πώς τον αντιμετωπίζουν στη χώρα;

«Ε ναι, ο Ζλάταν είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών στην Σουηδία. Οι περισσότεροι Σουηδοί τον έχουν ως πρότυπο αλλά υπάρχουν ακόμα haters στη χώρα γιατί τα λέει όλα έξω από τα δόντια και αυτό δεν αρέσει σε κάποιους. Για εμένα είναι μεγάλο πρότυπο γιατί ήταν από τους καλύτερους στον κόσμο, όπου και αν έχει παίξει τα έχει κερδίσει όλα. Είναι εντυπωσιακό το πως διατήρησε υψηλό επίπεδο για τόσα χρόνια. Είναι δυνατός χαρακτήρας και το δείχνει στο γήπεδο».

- Είχες ποτέ πρόταση από ελληνική ομάδα;

«Ναι είχα πρόταση από ελληνική ομάδα πριν από δύο χρόνια. Ένιωσα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να πάρω τη μεταγραφή. Ωστόσο θέλω να αγωνιστώ στην Ελλάδα κάποια στιγμή στο μέλλον δεδομένου ότι ξέρω ελληνικά και μεγάλωσα με την ελληνική κουλτούρα. Λατρεύω την Ελλάδα και θα ήθελα να παίξω κάποια στιγμή εκεί».

- Έχεις επισκεφθεί την Ελλάδα;

«Ναι, ήμασταν εκεί για δύο μήνες κάθε καλοκαίρι στην Ελλάδα μέχρι τα 16 μου όταν και υπέγραψα το πρώτο μου επαγγελματικό συμβόλαιο. Στην Ναύπακτο και στην Αθήνα πήγαινα συνήθως. Το καλύτερο είναι ο καιρός και το φαγητό θεωρώ στην Ελλάδα».

- Υπάρχει κάποιος Έλληνας ποδοσφαιριστής που μιλάς ακόμα;

«Όχι δεν μιλάω με κάποιον ποδοσφαιριστή αλλά τα λέω με τον Σαχπεκίδη που πήγε στον Λεβαδειακό. Είμαστε στην ίδια ηλικία και είχαμε παίξει στην Εθνική Σουηδίας Κ19 και γνωριζόμαστε».

- Έχεις κάποιο γούρι;

«Δεν έχω κάποιο γούρι. Προσπαθώ να προετοιμαστώ όσο καλύτερα γίνεται με τον ύπνο και την ξεκούραση. Το μόνο που έχω είναι ότι τρώω πάντα το ίδιο φαγητό πριν το ματς. Ψάρι με ρύζι».

- Θα αντάλλαζες για κάτι το ποδόσφαιρο;

«Όχι γιατί κάνω αυτό που αγαπάω και ονειρευόμουν από μικρός. Αυτό ήθελα, να παίζω ποδόσφαιρο».

- Πες μου για τους οπαδούς στην Σουηδία...

«Θα έλεγα ότι οι οπαδοί στην Σουηδία είναι εντυπωσιακοί. Είναι γεμάτο σχεδόν κάθε γήπεδο που γίνεται αγώνας».

- Τι το ξεχωριστό έχει το σουηδικό ποδόσφαιρο;

«Το σουηδικό ποδόσφαιρο είναι πολύ καλό τακτικά αλλά και στη φυσική κατάσταση. Στερεί στο τεχνικό κομμάτι αλλά οι παίκτες είναι καλύτεροι ως ομάδα αλλά όχι ατομικά ο καθένας. Παίζουν πολύ ομαδικά και κάνουν τη διαφορά ως σύνολο».

- Παρακολουθείς το ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Όχι τώρα που δεν μένω σπίτι δεν έχω ελληνικά κανάλια. Οπότε βλέπω κυρίως σουηδικό ποδόσφαιρο που παίζω εδώ κιόλας».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image