Γκουστάβο Σκάρπα: Η βραζιλιάνικη τελειότητα στο σώμα ενός σκέιτερ

Γκουστάβο Σκάρπα: Η βραζιλιάνικη τελειότητα στο σώμα ενός σκέιτερ

Νότης Χάλαρης

«Είχα ως όνειρο να παίξω με τον Ροναλντίνιο, να αγωνιστώ στην Premier League και να βρεθώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο» ήταν τα λόγια του Γκουστάβο Σκάρπα λίγο πριν κάνει το ντεμπούτο του με τη Νότιγχαμ Φόρεστ στις αρχές του 2023.

Από τη wishlist, το πρώτο εκπληρώθηκε το 2015 όταν ήταν στη Φλουμινένσε, το δεύτερο στις 4/01 του 2023 κόντρα στην Σαουθάμπτον και πριν το τρίτο, είδε τον Έβερτον της Φλαμένγκο στο... νήμα να του παίρνει τη θέση στο τελευταίο Μουντιάλ του Κατάρ με τη Βραζιλία.

Σκάρπα

Όλα αυτά για έναν άνθρωπο που αποτελεί το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού και κάνει τόσο την ομάδα όσο και τον κόσμο να κινούνται ήδη στους ρυθμούς της... σάμπας. Έναν χρόνο μετά την παρθενική του εμφάνιση στα «ερυθρόλευκα» μεταγραφικά δρόμενα, ο 29χρονος μεσοεπιθετικός έπιασε... λιμάνι.

Το Gazzetta σάς κάνει μία αναδρομή τόσο στα ποδοσφαιρικά όσο και στα εξωαγωνιστικά κατατόπια του έμπειρου ποδοσφαιριστή. Από την αδυναμία στην ροκ μουσική, στα απίστευτα κόλπα με τον κύβο του ρούμπικ αλλά και την αξιοζήλευτη αγάπη στο skateboard.

image

Ροκ, ποδόσφαιρο και... αγγλικά

Ο Γκουστάβο Σκάρπα γεννήθηκε στο Καμπίνας της Βραζιλίας, μία περιοχή που βρίσκεται στο Σάο Πάολο και αριθμεί πάνω από ένα εκατ. κατοίκους σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις. Πρόκειται για μία από τις γνωστές πόλεις που λατρεύουν το ποδόσφαιρο και κάτι τέτοιο δεν θα αποτελούσε εξαίρεση για την οικογένεια Σκάρπα.

Ξεκίνησε από νεαρή ηλικία στην τοπική ομάδα της πόλης όπου σιγά-σιγά έκανε όλο και μεγαλύτερα βήματα, δείχνοντας πως το μέλλον του βρίσκεται εντός των αγωνιστικών χώρων. Σε αντίθεση με άλλους γονείς, ο πατέρας του Βραζιλιάνου ήθελε τόσο εκείνος όσο και η αδερφή του να μάθουν την αγγλική γλώσσα, κάτι που αποτελεί πρόβλημα για τους συμπατριώτες του όταν έρχεται η στιγμή να αφήσουν τη χώρα.

Ο τρόπος για να το καταφέρει ήταν μέσα από τη γνωστή σειρά «Τα φιλαράκια», κάτι που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος: «Ο πατέρας μου συνήθιζε να ενθαρρύνει εμένα και την αδερφή μου να βλέπουμε αγγλικές ταινίες με πορτογαλικούς υπότιτλους. Από μικρό παιδί, έβλεπα πολλά επεισόδια από τη σειρά «Friends» στην τηλεόραση και άκουγα μουσική για να μπορώ να πιάνω τους στίχους και να συνηθίσω τη γλώσσα. Μέχρι τα 15 μου μιλούσα αγγλικά και αυτό είναι κάτι που με βοήθησε να προσαρμοστώ στην Αγγλία».

Ωστόσο δεν ήταν η μόνη... κληρονομιά από τον πατέρα του. Ο Γκουστάβο Σκάρπα είναι μεγάλος φαν της ροκ μουσικής καθώς ήταν ένα είδος που άκουγαν συνεχώς και οι δύο του γονείς. Οι The Who, οι Led Zeppelin, οι Pink Floyd και οι AC/DC είναι κάποια από τα αγαπημένα του συγκροτήματα και δεν είχε διστάσει σε μία φωτογραφία στο γήπεδο της Παλμέιρας να μπει με ηλεκτρική κιθάρα!

image

Όσο μεγάλωνε, γινόταν όλο και πιο έντονο το ότι θα ακολουθήσει επαγγελματικά το ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα ξεχώρισε με την παρουσία του στην ακαδημία της Desportivo Brasil η οποία συνεργαζόταν με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την εξαγωγή ταλέντων από τη χώρα.

Το 2012, ο 18χρονος Σκάρπα ήταν από τους ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν οι άνθρωποι του αγγλικού συλλόγου και μάλιστα, είχαν προχωρήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να τον φέρουν στο Μάντσεστερ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές στη Βραζιλία, η μεταγραφή... χάλασε όταν ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής κρίθηκε αρκετά... αδύναμος και με μικρό σωματότυπο για την πίεση της Αγγλίας, χωρίς να έχει και περιθώρια εξέλιξης σε αυτό το κομμάτι.

Αυτό το «ναυάγιο» ήταν το... ξυπνητήρι της Φλουμινένσε, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες τον έκανε δικό της λίγους μήνες μετά. Μετά από ένα σύντομο πέρασμα στα μικρά κλιμάκια, ήρθε και η στιγμή του ντεμπούτου του με την πρώτη ομάδα, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Όμως η ιστορία που συνοδεύει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, είναι πραγματικά αξιοσημείωτη.

Ο νεαρός Σκάρπα ήθελε να επιγκεντρωθεί 100% στην ποδοσφαιρική του καριέρα και δεν άφησε τίποτα να σταθεί... εμπόδιο σε αυτόν τον στόχο. Για αυτό φρόντισε να κρατάει χαμηλό προφίλ και να δουλεύει συνεχώς ώστε να φτάσει σε υψηλό επίπεδο, λαμβάνοντας τα... απαραίτητα μέτρα. Ποια ήταν αυτά;

Ότι άφησε μουστάκι για να μην είναι τόσο ελκυστικός στις γυναίκες και να μην επηρεάζεται από κάτι άλλο εκτός της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Η απίθανη ιστορία με το μουστάκι και το «like» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που τον έφερε στη... Φλουμινένσε

Έπαιξε μέχρι και αριστερό μπακ πριν το... επεισοδιακό διαζύγιο με τη Φλουμινένσε

Ο Γκουστάβο Σκάρπα είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει παίξει σχεδόν σε κάθε θέση της μεσοεπιθετικής γραμμής (εκτός από φορ) αλλά δεν είναι το μόνο που έχει κάνει στην καριέρα του. Συγκεκριμένα, το 2015 και μετά τον σύντομο δανεισμό στην Μπαργκαντίνο της Redbull, ο Σκάρπα αγωνίστηκε ως αριστερό ακραίο μπακ για συνολικά πέντε ματς στη Φλουμινένσε.

Ο ίδιος υπηρέτησε τον ρόλο του αμυντικού όμως η θέση του μεσοεπιθετικού δεν γινόταν να αφαιρεθεί από τα καθήκοντά του. Έτσι επανήλθε στον κανονικό του ρόλο και έμεινε εκεί μέχρι τον Γενάρη του 2018, μετρώντας συνολικά 16 γκολ και 25 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις σε διάστημα 111 αγώνων.

Αν και στη συγκεκριμένη ομάδα ανδρώθηκε, το φινάλε ήταν... επεισοδιακό καθώς ο παίκτης ήρθε σε ρήξη με τον σύλλογο προκειμένου να λυθεί το συμβόλαιο του. Τελικά, έπειτα από αρκετό διάστημα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, ο παίκτης ήταν ελεύθερος για να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα που δεν ήταν άλλο από τη μεταγραφή του στην Παλμέιρας.

Στα δύο πρώτα χρόνια στην Παλμέιρας, ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής δεν έπιασε ούτε χαμηλά αλλά ούτε και υψηλά επίπεδα απόδοσης, δημιουργώντας και πετυχαίνοντας γκολ με κάθε τρόπο αλλά χωρίς να φτάσει σε σημείο να είναι καταλυτικός για την ομάδα του.

Όλα αυτά μέχρι την έλευση του Άμπελ Φερέιρα από τον ΠΑΟΚ τον Νοέμβρη του 2020. Η άνοδος της Παλμέιρας ήρθε παράλληλα με την εκτόξευση του 28χρονου μεσοεπιθετικού που μέσα σε 2,5 χρόνια έσπασε κάθε... ρεκόρ σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο.


Αν και μέχρι τότε δεν είχε προσθέσει κάποιον τίτλο στην συλλογή του, επί ημερών του Πορτογάλου προπονητή κατέκτησε τα πάντα με τον βραζιλιάνικο σύλλογο και μάλιστα, ως ο ηγέτης της προσπάθειας. Δύο φορές πρωταθλητής Βραζιλίας, μία φορά κυπελλούχος, δύο κατακτήσεις Copa Libertadores και μία κατάκτηση Sudamericana.

Όλα αυτά, έχοντας αγωνιστεί σε 138 ματς με τον Φερέιρα στον πάγκο και έχοντας απολογισμό 24 γκολ και 41 ασίστ, με το κερασάκι της τούρτας να είναι φυσικά η ανάδειξη ως MVP της χρονιάς στο πρωτάθλημα Βραζιλίας στα τέλη του 2022. Δηλαδή λίγους μήνες πριν πάρει τη μεταγραφή στη Νότιγχαμ.

Η ξεχωριστή... απογείωση στα χέρια του Αμπέλ Φερέιρα και η συλλογή τίτλων!

image

Η καραντίνα έφερε το skateboard στη ζωή του

Το cool ντύσιμο που έχει, με φαρδιά ρούχα και παπούτσια τύπου σκεϊτερά δεν είναι τυχαία. Ο Γκουστάβο Σκάρπα είναι ένας από τους μεγαλύτερους φαν του σκέιτ και αυτό φαίνεται με το πρώτο scroll στη σελίδα του στο instagram. Όπως ο ίδιος έχει παραδεχθεί, αυτή η αγάπη ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια και συγκεκριμένα στην περίοδο της καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αν και στο παρελθόν δεν είχε ξανανέβει σε σανίδα του skateboard, ο ίδιος «κόλλησε» στο συγκεκριμένο χόμπι και από τότε, είναι πάντα πάνω σε αυτές τις τέσσερις μικρές ρόδες. Μάλιστα, έχει παραδεχθεί πως όχι απλώς δεν τον κουράζει το γεγονός ότι κάνει τρεις με τέσσερις ώρες μετά ή πριν την προπόνηση αλλά τον έχει βοηθήσει και στο ποδόσφαιρο.

Συγκεκριμένα, στο μυαλό του υπάρχει μία ισορροπία χάρη στο skateboard ενώ παράλληλα έγιναν πιο σταθεροί οι αστράγαλοι του και δυνάμωσε αρκετά ο κορμός του. Αξιοσημείωτο δε πως όταν ρωτήθηκε για το πώς αντιδράει ο προπονητής του σε αυτό, είχε απαντήσει: «Ο προπονητής μου είπε ότι πρέπει να κάνω σκέιτ με φανέλα της Παλμέιρας για να μπορεί ο σύλλογος να χρησιμοποιήσει τα βίντεο».

Μία από τις στιγμές που ο Γκουστάβο Σκάρπα έγινε... viral ήταν στην κατάκτηση του Copa Libertadores το 2021. Τη στιγμή που όλοι οι ποδοσφαιριστές της Παλμέιρας είχαν γίνει ένα κουβάρι και πανηγύριζαν τον τίτλο, ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός έφυγε τρέχοντας προς τα αποδυτήρια (!) ξαφνιάζοντας τους πάντες.

«Μα τι κάνει;... Είμαστε πρωταθλητές και τρέχει στα αποδυτήρια;» ψυθίριζαν μεταξύ τους οι συμπαίκτες του όμως η απορία τους λύθηκε άμεσα. Ο Σκάρπα επέστρεψε με το σκέιτ του στην αγκαλιά προκειμένου να πανηγυρίσει τον τίτλο με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο.

Βέβαια δεν είναι το μόνο χόμπι για το οποίο φημίζεται ο νέος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Πρόκειται για έναν από τους ανθρώπους που δύσκολα θα μπορούσε να εντοπίσει ο Έρνο Ρούμπικ όταν εφηύρε το πασίγνωστο παιχνίδι με το όνομά του το 1974.

Ο κύβος του ρούμπικ είναι από τα πιο γνωστά παιχνίδια στην ιστορία όμως δεν είναι πολλοί εκείνοι που καταφέρνουν να το λύσουν και πόσο μάλλον με την ταχύτητα που το κάνει ο Σκάρπα. Μάλιστα είχε εντυπωσιάσει τόσο τους ποδοσφαιριστές της Νότιγχαμ Φόρεστ, που αρκετοί από αυτούς κάθισαν δίπλα του και ζήτησαν να μάθουν με ποιο τρόπο το λύνει με τέτοια ευκολία.

Ο πανηγυρισμός του πρωταθλήματος με το σκέιτ και ο ρόλος του... δάσκαλου με τους κύβους του ρούμπικ

image

Άγγιξε το... όνειρο του Μουντιάλ και η απάτη με τα κρυπτονομίσματα

Έπειτα από μία σούπερ πορεία με την Παλμέιρας, ο Γκουστάβο Σκάρπα ήταν ανάμεσα στις επιλογές για το Μουντιάλ του 2022 στα γήπεδα του Κατάρ τον περασμένο Νοέμβριο. Αν και οι περισσότεροι περίμεναν ότι το όνειρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα πραγματοποιηθεί για τον έμπειρο μεσοεπιθετικό εν τέλει προτιμήθηκε ο 34χρονος αρχηγός της Φλαμένγκο, Έβερτον Ριμπέιρο.

Λίγους μήνες μετά ωστόσο, το δεύτερο όνειρο του, έγινε πραγματικότητα. Ο λόγος για το υπερατλαντικό ταξίδι και συγκεκριμένα στην Premier League για χάρη της Νότιγχαμ. Μία στιγμή που ο ίδιος περίμενε από μικρό παιδί, όπως έχει παραδεχθεί ωστόσο η παρουσία του στο Νησί δεν συνδυάστηκε όπως θα ήθελε.

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν... κόλλησε στον τρόπο παιχνιδιού του Κούπερ αλλά και ότι στα μέσα Μαρτίου, έπεσε θύμα μία απάτης στα κρυπτονομίσματα. Συγκεκριμένα ο Σκάρπα έπεσε θύμα απάτης με αποτέλεσμα να χάσει περίπου ένα εκατ. ευρώ.

Μάλιστα το θέμα πήρε μεγάλη έκταση στη Βραζιλία, με τη Νότιγχαμ Φόρεστ να αναφέρει πως θα είναι στο πλευρό του παίκτη σε οτιδήποτε χρειαστεί.

image

Τελικά ο Γκουστάβο Σκάρπα έπιασε... λιμάνι για χάρη του Ολυμπιακού και ανέβασε το επίπεδο στη μεσοεπιθετική γραμμή. Η εμπειρία που έχει συλλέξει, τα 37 γκολ με τις 51 ασίστ σε 211 παιχνίδια με την Παλμέιρας και τα όσα έκανε στα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία, έχουν δημιουργήσει την εικόνα ενός ποδοσφαιριστή που μπορεί να αλλάξει την ταχύτητα των Πειραιωτών.

Για αυτό και κλήθηκε να κουβάλησει τον βαρύ αριθμό «10». Γίνεται ο τέταρτος Βραζιλιάνος στην ιστορία των Πειραιωτών και κοιτώντας τους προκατόχους του, αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό για τους φίλους της ομάδας. Το «10» φόρεσε τόσο ο... μάγος Τζιοβάνι, όσο και ο αξέχαστος Ριβάλντο που έγραψαν ιστορία με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο Ντιόγκο στη συνέχεια δεν κατάφερε να επαληθεύσει τους δύο προηγούμενους αλλά ο Σκάρπα έχει την ευκαιρία να μείνει για πάντα στις καρδιές των ανθρώπων των «ερυθρολεύκων». Όπως συνηθίζουν άλλωστε ποδοσφαιριστές από τη χώρα της σάμπα.

Πήρε το «10» με βαριά... κληρονομιά και άρωμα Βραζιλίας