Βουδαπέστη: Αν και πρωτάρα, ποντάρει σε ένα λαμπρό παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου

Βουδαπέστη: Αν και πρωτάρα, ποντάρει σε ένα λαμπρό παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου

Η Βουδαπέστη είναι η «Μέκκα» της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, οι Ούγγροι έχουν την τεχνογνωσία και αποτελούν εγγύηση για τη διοργάνωση των μεγάλων ραντεβού στον υγρό στίβο.

Μόνο από το 2006 και έπειτα στη Βουδαπέστη έχουν φιλοξενηθεί δύο παγκόσμια πρωταθλήματα υγρού στίβου και άλλα τρία ευρωπαϊκά.

Τώρα οι Ούγγροι επιχειρούν ένα νέο άνοιγμα στον στίβο και για πρώτη φορά ανέλαβαν να φέρουν στη Βουδαπέστη ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ανδρών-γυναικών στον ανοιχτό.

Από τις 19 μέχρι τις 27 Αυγούστου η Βουδαπέστη θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκοσμίου -αθλητικού-ενδιαφέροντος, 2.000 περίπου αθλητές-τριες από 200 χώρες θα πάρουν μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και οι Ούγγροι θέλουν να επενδύσουν πολλαπλά σε αυτό.

Όχι μόνο να μείνουν σε μια επιτυχημένη διοργάνωση, αλλά να δώσουν μια ώθηση στον κλασικό αθλητισμό στη χώρα τους.

Μια χώρα που δεν έχει αναδείξει παγκόσμιο πρωτάθλημα μέχρι σήμερα, με τα επτά ασημένια και ισάριθμα χάλκινα μετάλλια έχουν έρθει κυρίως από τις ρίψεις και αστέρια της σφυροβολίας όπως οι Ζολτ Νέμεθ, Αντριαν Άνους, Κρίστιαν Παρς και Μπέντσε Χάλαζ ή ο Ρόμπερτ Φαζέκας στη δισκοβολία.

image

To National Athletics Centre

Γράφοντας για επένδυση αναφερόμαστε στο Άλφα και το Ωμέγα, την εγκατάσταση που θα φιλοξενήσει τους αγώνες, το National Athletics Centre.

Και διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές, θα μελαγχολήσετε, κάνοντας τη σύγκριση με την Ελλάδα.

Το ολοκαίνουργιο «Εθνικό Κέντρο Στίβου» είναι χτισμένο στην ανατολική όχθη του ποταμού Δούναβη, στη νότια πλευρά της Βουδαπέστης. Το στάδιο θα έχει χωρητικότητα 35.000 θεατών για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, μετά θα μειωθεί στους 15.000 θεατές.

Με την ολοκλήρωση των αγώνων το στάδιο θα αποτελέσει τον κύριο χώρο αγώνων και προπόνησης για τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ουγγαρίας, δηλαδή το «σπίτι» για τον ουγγρικό στίβο.

Σύμφωνα με το πλάνο των Μαγυάρων η εγκατάσταση θα δώσει μεγάλη ώθηση όχι μόνο στον υψηλό αθλητισμό, αλλά και στον ψυχαγωγικό και νεανικό αθλητισμό. Οι κάτοικοι και οι μαθητές της Βουδαπέστης θα βρουν πίστες προπόνησης, πίστες τρεξίματος, προπονήσεις στο δρόμο και πολλές άλλες ευκαιρίες για αθλητισμό και αναψυχή.

Μασκότ ένα πρόβατο

Οι διοργανωτές επέλεξαν και για μασκότ κάτι διαφορετικό, ένα πρόβατο ράκα και του έδωσαν το όνομα Youhuu.

Το πρόβατο ράκα ξεχωρίζει για τα σπειροειδή κέρατά του και συναντάται στην Ουγγαρία για περισσότερα από 1.100 χρόνια.

Κάποτε υπήρχαν πολλά πρόβατα ράκα στην περιοχή όπου βρίσκεται τώρα το Εθνικό Κέντρο Στίβου, ενώ όπως υπόσχονται οι Ούγγροι «θα είναι μερικές φορές γλυκός, μερικές φορές αναιδής, αλλά πάντα διασκεδαστικός».

image

Tι αλλάζει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου

H φετινή διοργάνωση έχει πολλές αλλαγές και καινοτομίες. Ας δούμε μερικές από αυτές που αποφάσισαν από κοινού διοργανωτές και World Athletics.

1. Κατανομή διαδρόμων στις ταχύτητες

Λαμβάνοντας υπόψιν τις παρατηρήσεις αθλητών και προπονητών, η World Athletics αλλάζει την κατανομή των διαδρόμων μετά τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου στις κούρσες κάτω από τα 800 μέτρα. Αναλυτικά η νέα κατανομή:

 • Σε 100 μ., 100 μ. & 110 μ. εμπ. υψηλότερη κατάταξη 3, 4, 5, 6, μεσαία κατάταξη 2, 7 , χειρότερη κατάταξη 1, 8.
 • Σε 200 μ. υψηλότερη κατάταξη 5, 6, 7, μεσαία κατάταξη 3, 4, 8, χειρότερη κατάταξη 1, 2.
 • Σε 400 μ., 400 μ. εμπ. υψηλότερη κατάταξη 4, 5, 6, 7, μεσαία κατάταξη 3, 8, χειρότερη κατάταξη 1, 2.

Η ίδια κατανομή ισχύει και στα σύνθετα. Θα ληφθεί υπόψιν η καλύτερη επίδοση πρόκρισης.

2. Διαδικασία πρόκρισης στις αποστάσεις

Στις αποστάσεις από τα 1.500 μ. έως τα 5.000 μ., όσοι/όσες αγωνιζόντουσαν στις τελευταίες σειρές γνώριζαν την επίδοση που χρειαζόταν να σημειώσουν για να προκριθούν. Γι’ αυτό η World Athletics αποφάσισε να καταργήσει την πρόκριση βάσει χρόνου στα ημιτελικά και στον τελικό. Πλέον, ισχύουν τα εξής:

 • Στα 1500 μ. 1ο γύρος, 4 σειρές, πρόκριση οι 6 πρώτοι, σύνολο 24.
 • Στα 1500 μ. ημιτελικά 2 σειρές, πρόκριση οι 6 πρώτοι, σύνολο 12.
 • Στα 3000 μ. στιπλ ημιτελικά 3 σειρές, πρόκριση οι 5 πρώτοι, σύνολο 15.
 • Στα 5000 μ. ημιτελικά 2 σειρές, πρόκριση οι 8 πρώτοι, σύνολο 16.

3. Επιλαχόντες

Καθιερώνονται οι επιλαχόντες (hot seat) στους ημιτελικούς και στους τελικούς. Οι δύο αθλητές/αθλήτριες και οι δύο ομάδες στις σκυταλοδρομίες με τις καλύτερες επιδόσεις από όσους/όσες δεν προκρίθηκαν, θα βρίσκονται στην αναμονή και θα καλύπτουν τυχόν κενές θέσεις σε περίπτωση παραίτησης. Θα αγωνίζονται στο διάδρομο ή στη θέση του/της αθλητή/αθλήτριας ή της ομάδας που για οποιοδήποτε λόγο δεν λαμβάνουν μέρος στο αγώνισμα.

4. Το δωμάτιο q

Στα αγωνίσματα όπου εξακολουθεί να ισχύει η πρόκριση βάσει χρόνου (από τα 100 μ. έως τα 800 μ. και στα εμπόδια), όσοι/όσες καταλαμβάνουν, προσωρινά, τις θέσεις πρόκρισης (q) θα περιμένουν την εξέλιξη του αγώνα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με άνετες θέσεις, τηλεοπτική οθόνη, λάστιχα αντίστασης, κύλινδρο μασάζ και αναψυκτικά. Η ανώτατη διάρκεια παραμονής τους στο χώρο δεν θα ξεπερνά τα είκοσι λεπτά. Από εκεί θα οδηγούνται στη μικτή ζώνη.

5. Συμμετοχή σε δρομικό αγώνισμα ύστερα από διαμαρτυρία

Αν ο/η αφέτης έχει αμφιβολίες σχετικά με αντικανονική κίνηση στο βατήρα και θεωρεί ότι η περίπτωση χρήζει περαιτέρω εξέτασης, μπορεί να επιτρέψει στον/στην αθλητή/αθλήτρια να αγωνιστεί κατόπιν διαμαρτυρίας. Μετά το τέλος της κούρσας, ο/η αφέτης θα ανακοινώνει στους θεατές την τελική απόφασή του/της, που μπορεί να αμφισβητηθεί με υποβολή ένστασης. Στον κανονισμό δεν εμπίπτουν οι περιπτώσεις που η παραβίαση των κανονισμών γίνεται αντιληπτή από το ηλεκτρονικό σύστημα ή είναι ξεκάθαρη άκυρη εκκίνηση.

6. Όργανα ρίψεων

Κάθε αθλητής/αθλήτρια μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δικά του/της όργανα ρίψεων (έως δύο), ακόμα κι αν πρόκειται για το ίδιο μοντέλο με αυτό που προμηθεύουν οι διοργανωτές.

7. Απονομές

Οι απονομές θα πραγματοποιούνται έξω από το στάδιο, σε πλατεία της Βουδαπέστης η μία πίσω από την άλλη την επόμενη ημέρα (άγνωστο τι θα γίνει με τα μετάλλια της τελευταίας ημέρας αφού δεν αναφέρει κάτι η παγκόσμια ομοσπονδία), ενώ μετάλλια θα παραλαμβάνουν και οι προπονητές των τριών νικητών.

image

Τα χρηματικά έπαθλα

Συνολικά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα μοιραστούν 8,498 εκατομμύρια δολάρια σαν χρηματικά έπαθλα. Για κάθε παγκόσμιο ρεκόρ θα υπάρχει ειδικό βραβείο 100.000 δολαρίων.

Αναλυτικά τα ποσά

(Σε δολάρια ΗΠΑ)


Ατομικά αγωνίσματα

 • 1η θέση: 70.000
 • 2η θέση: 30.000
 • 3η θέση: 22.000
 • 4η θέση: 16.000
 • 5η θέση: 11.000
 • 6η θέση: 7.000
 • 7η θέση: 6.000
 • 8η θέση: 5.000


Σκυταλοδρομίες (Ανά ομάδα)

 • 1η θέση: 80.000
 • 2η θέση: 40.000
 • 3η θέση: 20.000
 • 4η θέση: 16.000
 • 5η θέση: 12.000
 • 6η θέση: 8.000
 • 7η θέση: 6.000
 • 8η θέση: 4.000