Ματιέ Βαλμπουενά: Ο κοντός «μάγος» που ερωτεύθηκε τον Ολυμπιακό

Ματιέ Βαλμπουενά: Ο κοντός «μάγος» που ερωτεύθηκε τον Ολυμπιακό

Νότης Χάλαρης
sponsored by

«Εις το επανιδείν» λένε συνήθως οι άνθρωποι που γνωρίζουν πως είτε το μυαλό, είτε η καρδιά, είτε και τα δύο, θα τους οδηγήσουν πίσω σε αυτό που αγάπησαν και ένιωσαν το μεγαλείο του σεβασμού. Το «αντίο» του Ματιέ Βαλμπουενά στον Ολυμπιακό μοιάζει αρκετά με το αποχαιρετιστήριο μήνυμα των Πειραιωτών προς τον 39χρονο μεσοεπιθετικό.

bwin sponsored

Μία σχέση που κράτησε τέσσερα χρόνια αλλά έγινε πιο δυνατή από πολλές παρόμοιες που πέρασαν από το «λιμάνι». Ήταν καλοκαίρι του 2019, όταν ο Γάλλος μεσοεπιθετικός ξεσήκωσε τους οπαδούς της ομάδας με την προσθήκη του στο ρόστερ και εν τελεί, έγινε από τις σημαίες του κλαμπ στη σύγχρονη ιστορία του.

Μετά από 18 γκολ και 43 ασίστ σε 150 συμμετοχές, τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και αξιοζήλευτες πορείες στην Ευρώπη, οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν με τον τρόπο που άξιζε για την κοινή τους πορεία. Με τον απόλυτο σεβασμό και το Gazzetta κάνει ένα replay στην παρουσία του έμπειρου ποδοσφαιριστή στον Πειραιά.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο καταλυτικός ρόλος του Ανιγκό, ο ενθουσιασμός και η υποδοχή

Με την ολοκλήρωση της πρώτης σεζόν του Πέδρο Μαρτίνς και την ψήφο εμπιστοσύνης της διοίκησης προς το πρόσωπο του, ο στόχος του καλοκαιριού του 2019 ήταν να ενισχυθεί το ρόστερ της ομάδας όσο το δυνατόν καλύτερα για να επιστρέψει το κλαμπ στην κορυφή της Ελλάδας.

Λίγο πριν την έναρξη της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, μία από τις μεταγραφές που προχώρησε άμεσα ο Ολυμπιακός, ήταν ο Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Φενέρμπαχτσε και έψαχνε μία νέα πρόκληση στην καριέρα του (ίσως και την τελευταία). Ο Ζοζέ Ανιγκό ήταν ο συνδετικός κρίκος που έπαιξε βασικό ρόλο σε αυτή τη μεταγραφή.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Ο Γάλλος ήταν εκείνος που ανέδειξε τον Βαλμπουενά στη Μαρσέιγ και τον είχε τεράστια εκτίμηση, βοηθώντας στα μέγιστα για τον ερχομό του διεθνή ποδοσφαιριστή.

οσφπ

Εκείνος, σε ηλικία 35 ετών, έδεσε στο «λιμάνι» και προκάλεσε τον ενθουσιασμό των οπαδών της ομάδας που του επιφύλαξαν και υποδοχή στα γραφεία του συλλόγου στον Πειραιά. Σίγουρα κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη αυτής της γνωριμίας…

Ο σοβαρός τραυματισμός του Κώστα Φορτούνη στην προετοιμασία, έκανε τον Μαρτίνς να μεταφέρει τον Γάλλο μεσοεπιθετικό από τη θέση του εξτρέμ στο «10» ενόψει των προκριματικών του Champions League. Από την πρώτη στιγμή, ο Βαλμπουενά ξεσήκωσε τους οπαδούς του Ολυμπιακού με τον τρόπο που έπαιζε, το πάθος αλλά και την αξιοζήλευτη ποιότητα που ταίριαζε… γάντι που τους γύρω του.

Η μεγάλη επιτυχία με την πρόκριση στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογική διοργάνωση (πέρασε από τρεις προκριματικούς γύρους κόντρα σε Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ και Κρασνοντάρ), είχε τη δική του υπογραφή με συνολικά ένα γκολ και πέντε σε ασίστ σε αυτά τα έξι ματς. Κάπως έτσι ξεκίνησε το… παραμύθι του Γάλλου στον Πειραιά.

image

Η αλλαγή θέσης και το ρεκόρ καριέρας σε ασίστ

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο σοβαρός τραυματισμός του Κώστα Φορτούνη, έκανε τον Βαλμπουενά να μετακινηθεί από τα άκρα της επίθεσης και να παίξει ως «10». Οι επιδόσεις του σε αυτή τη θέση, του έδωσε τη φανέλα του βασικού και έκλεισε την κουβέντα για απόκτηση ενός μεσοεπιθετικού για εκείνη τη θέση.

Ο βραχύσωμος ποδοσφαιριστής μετέτρεψε αυτή την εμπιστοσύνη σε ένα προσωπικό ρεκόρ καριέρας στο κομμάτι των ασίστ αφού σε συνολικά 42 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, ο Γάλλος μοίρασε 23 ασίστ, τις περισσότερες στην παρουσία του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα ενώ πανηγύρισε και εννιά γκολ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Μάλιστα μία από αυτές, ήταν κόντρα στην Άρσεναλ στο Λονδίνο, όπου μετά από δική του σέντρα, ο Παπέ Αμπού Σισέ με κεφαλιά έκανε το 1-0, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα και άνοιξε τον δρόμο για μία ιστορική πρόκριση στην παράταση, στους «16» του Europa League. Όλα αυτά, με τον Βαλμπουενά να βρίσκεται στο 35 με 36ο έτος της ηλικίας του.

Συνολικά στον Πειραιά είχε 43 ασίστ σε 150 ματς, κάτι που αποτελεί την δεύτερη καλύτερη επίδοση του σε σύλλογο, όμως είναι 15 λιγότερες από την Μαρσέιγ όπου έπαιξε σε παραπάνω από διπλάσια ματς (330).

image

Το φονικό… δίδυμο με τον Ελ Αραμπί και οι στιγμές που έμειναν στην ιστορία

Ο Βαλμπουενά ήταν μία μονάδα που συνεργαζόταν εξαιρετικά με αρκετούς ποδοσφαιριστές. Άλλοτε με τον Ποντένσε, άλλοτε με τον Φορτούνη, άλλοτε με τον Χασάν. Ωστόσο με τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί, η σχέση τους στον αγωνιστικό χώρο ήταν διαφορετική. Οι δυο τους είχαν συνθέσει ένα εξαιρετικό δίδυμο στην φαρέτρα των «ερυθρολεύκων».

Συνολικά βρέθηκαν στον αγωνιστικό χώρο 119 φορές σε όλες τις διοργανώσεις, έχοντας 70 νίκες στο παλμαρέ τους αλλά και συνεργασίες που έδωσαν 15 γκολ στον Ολυμπιακό. Τα 13 ήταν από ασίστ του Γάλλου μεσοεπιθετικού και οι δύο από τον Μαροκινό φορ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Παράλληλα, ο Ελ Αραμπί, με τον Βαλμπουενά στον αγωνιστικό χώρο, είχε 57 γκολ σε αυτό το διάστημα και 15 ασίστ ενώ ο Γάλλος είχε 15 τέρματα και 32 ασίστ.

Από εκεί και πέρα, ο έμπειρος μεσοεπιθετικός έχει μείνει στην ιστορία του Ολυμπιακού, όχι μόνο για τους αριθμούς αλλά και την συμβολή του σε ιστορικές στιγμές της ομάδας, είτε με ασίστ, είτε με γκολ. Οι καλύτερες από αυτές είναι οι εξής…

  • Ολυμπιακός-Τότεναμ 2-2 (Γκολ-ασίστ)

  • Ολυμπιακός-Μαρσέιγ 1-0 (Ασίστ)

  • Άρσεναλ-Ολυμπιακός 1-2 (Ασίστ)

  • Κρασνοντάρ-Ολυμπιακός 1-2 (Δύο ασίστ)

image

Η απόλυτη… τρέλα στις φιέστες

Ο Ματιέ Βαλμπουενά κατέκτησε συνολικά τρία πρωταθλήματα με τον Ολυμπιακό και το 2020, το συνδύασε με ένα κύπελλο. Στην πρώτη του, το 2019/20, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, η φιέστα στο γήπεδο έγινε χωρίς της παρουσίας κόσμου.

Ωστόσο, στις επόμενες δύο φορές, ο πολύπειρος ποδοσφαιριστής έδωσε το δικό του σόου, όπου το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. Την πρώτη φορά, ο Γάλλος έκατσε δίπλα στον παρουσιαστή της φιέστας, Χρήστο Φερεντίνο και τον βοήθησε στον φωνάξει έναν έναν τους παίκτες και το προπονητικό τιμ στην απονομή.

Παρόμοια σχεδόν κατάσταση και στη δεύτερη κατάκτηση του τροπαίου, όπου ο Γάλλος… κυνήγησε τον Φερεντίνο με τη σαμπάνια και έδωσε το σύνθημα στην εξέδρα για έντονους πανηγυρισμούς, αγκαλιάζοντας κάθε πρόσωπο του ρόστερ και του προπονητικού τιμ.

Αναμφίβολα ο Γάλλος εξτρέμ έγινε το πρόσωπο της βραδιάς και τις δύο φορές.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το πάθος που έκανε τον κόσμο να τραγουδάει το όνομα του ακόμα και στην προθέρμανση

Η φετινή σεζόν δεν κύλησε όπως θα ήθελαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού, ωστόσο υπήρξαν κάποια πρόσωπα που… διασώθηκαν στους φίλους της ομάδας και αυτός ήταν ο Ματιέ Βαλμπουενά.

Αν και δεν έπαιξε τόσο όσο άλλες χρονιές (βαδίζει στο 39ο έτος της ζωής του), κατάφερε με τις ενέργειες, τις κινήσεις αλλά και (κυρίως) το πάθος του, να κάνει τον κόσμο του Ολυμπιακού να τον αποθεώνει.

Ακόμα και όταν σηκωνόταν για προθέρμανση, το όνομα του ακουγόταν ρυθμικά από τις εξέδρες και ουκ ολίγες φορές, δέχθηκε το standing ovation από τους οπαδούς του κλαμπ. Δεν ήταν λίγες φορές που η είσοδός του στον αγωνιστικό χώρο έφερε και λύσεις στην ομάδα αλλά το κυριότερο, έδινε το απαραίτητο push προς τους συμπαίκτες του.

Φυσικά, η ένδειξη σεβασμού προς εκείνον, φάνηκε και στις εξέδρες των άλλων ομάδων, καθώς και εκεί, ο κόσμος χειροκροτούσε τον Γάλλο μεσοεπιθετικό.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Η κίνηση στο τελευταίο εντός έδρας ματς με οπαδούς στις εξέδρες

Ήταν άγνωστο αν ο Ματιέ Βαλμπουενά παραμείνει στον Ολυμπιακό και τη νέα σεζόν και οι φήμες για το… αντίο έγιναν ακόμα πιο δυνατές στο παιχνίδι με τον Βόλο στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο 38χρονος μεσοεπιθετικός ήταν βασικός στο συγκεκριμένο ματς και στο 68ο λεπτό άφησε τη θέση του στον Βρουσάι, έχοντας μία ασίστ.

Τη στιγμή της αλλαγής του, ο ίδιος έλαβε την απόλυτη αποθέωση από τον κόσμο του Ολυμπιακού και εκείνος έδειξε να… χαιρετάει τους οπαδούς, σαν να λέει το δικό του «αντίο». Αυτό ήταν το τελευταίο ματς της σεζόν με φιλάθλους στις εξέδρες καθώς κόντρα στον Παναθηναϊκό, λόγω τιμωρίας, το ματς θα ήταν κεκλεισμένων.

Έτσι ο Γάλλος είχε μία ευκαιρία να αποχαιρετήσει τον κόσμο της ομάδας μέσα από τον αγωνιστικό χώρο και αυτό, τελικά, ήταν το τελευταίο του ματς στα… ερυθρόλευκα καθώς δεν αγωνίστηκε στις τρεις τελευταίες αγωνιστικές.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ κανέναν από εσάς, ούτε θα ξεχάσω την ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη. Το μόνο συναίσθημα που έχω για τον Ολυμπιακό είναι η αγάπη και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Ο Ολυμπιακός είναι μέρος της ζωής μου. Αυτό λοιπόν δεν είναι ένα "αντίο". Ξέρω βαθιά μέσα μου ότι θα μια μέρα θα βρεθούμε ξανά. Με όλη μου την αγάπη».

Αυτό ήταν το μήνυμα του Ματιέ Βαλμπουενά, με το οποίο κλείνει ο κύκλος του ως ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και παράλληλα η εποχή ενός ποδοσφαιριστή που αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι στην ομάδα του Πειραιά.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: eurokinissi