Τα «χρυσά» παιδιά του Ισραήλ πέτυχαν πολλά περισσότερα από μία καθιέρωση στον ποδοσφαιρικό χάρτη

Τα «χρυσά» παιδιά του Ισραήλ πέτυχαν πολλά περισσότερα από μία καθιέρωση στον ποδοσφαιρικό χάρτη

Νότης Χάλαρης

Τις τελευταίες μέρες η κατάσταση στο Ισραήλ είναι αρκετά έκρυθμη καθώς χιλιάδες πολίτες έχουν κάνει μία σειρά από διαδηλώσεις κατά του πρωθυπουργού της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου για το γεγονός ότι έχουν σκοτωθεί 100 άνθρωποι από τον αραβικό πληθυσμό και υπάρχει κλιμάκωση της βίας στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης.

Την ίδια στιγμή, παρότι οι πολιτικές εξελίξεις τρέχουν, στην άλλη μεριά του πλανήτη, μία παρέα νεαρών παιδιών με μπροστάρη τον Όφιρ Χάιμ είναι έτοιμη να τρελάνει ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο με την πορεία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Κ20.

Η εθνική ομάδα του Ισραήλ άφησε στη χώρα της τα όσα γινόντουσαν και ταξίδεψε στη χώρα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα για να δείξει ότι η θέση του φιναλίστ στο EURO U19 ένα χρόνο πριν, μόνο τυχαία δεν ήταν. Τα «διαμάντια» του Χάιμ έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά όπου αποκλείστηκαν (από την εν τέλει πρωταθλήτρια κόσμου) Ουρουγουάη αλλά στον μικρό τελικό νίκησαν τη Ν. Κορέα και τερμάτισαν στην 3η θέση.

Η επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη έδωσε μία... λάμψη στο σκοτάδι των γεγονότων και των όσων συμβαίνουν εκεί. Το χαμόγελο στο πρόσωπό τους αλλά και αυτό που μοίρασαν σε πολλούς συμπατριώτες τους είναι η αρχή από τα όσα μπορούν να καταφέρουν μέσα από το ποδόσφαιρο.

Το Gazzetta εκμεταλλεύεται την ευκαιρία και σας παρουσιάζει το αξιοζήλευτο έργο αυτών των μικρών ηρώων που μέσα σε λίγους μήνες έκαναν υπερήφανη τη χώρα τους, έγιναν η ελπίδα για το αύριο του αθλήματος και μέσα από τα μάτια του αρχηγού της, Ιλάι Μάντμουν, σας μεταφέρει το ταξίδι τους.

image

Η τρελή πορεία στο EURO U19...

Η ομάδα του Ισραήλ δεν συστήθηκε στα γήπεδα της Αργεντινής αλλά είχε κάνει αισθητή την παρουσία της από το EURO U19 στην Σλοβακία το καλοκαίρι του 2022. Και μόνο η πρόκριση της χώρας στα τελικά της διοργάνωσης ήταν μεγάλη επιτυχία αλλά ο όμιλος με Σερβία, Αυστρία και Αγγλία δεν άφηνε περιθώρια αισιοδοξίας.

Με την πρώτη το παιχνίδι της πρεμιέρας έληξε 2-2 για να ακολουθήσει μία τεράστια νίκη με 4-2 απέναντι στην Αυστρία στην 2η αγωνιστική. Το απόλυτο της Αγγλίας μέχρι τότε, βοήθησε σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση και η νίκη της Αυστρίας στην τελευταία αγωνιστική, έκανε ακόμα πιο... γλυκιά την ήττα του Ισραήλ από τα «λιοντάρια» (1-0). Το όνειρο είχε περάσει τα όρια της φαντασίας.

Η ομάδα βρέθηκε στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης μαζί με Αγγλία, Ιταλία και Γαλλία. Η τελευταία (ως πρωτοπόρος του άλλου ομίλου με επίσης 3/3) θα ήταν η αντίπαλος των μικρών ποδοσφαιριστών του Χάιμ. Και όμως, η τρελή πορεία δεν θα σταματούσε απέναντι στους αστέρες των «τρικολόρ».

Με το τελικό 2-1, το Ισραήλ έζησε μοναδικές στιγμές καθώς η ομάδα Νέων είχε προκριθεί στον μεγάλο τελικό του EURO U19 για πρώτη φορά στην ιστορία της και σε εθνικό επίπεδο, είχε φτάσει πιο κοντά από ποτέ σε έναν ευρωπαϊκό τίτλο.

Εκεί απέναντι βρέθηκε ξανά η Αγγλία αλλά το γκολ του Γκλούκ στο 40' για το 1-0, μεγάλωσε ακόμα περισσότερο το όνειρο πριν ο Ντόιλ ισοφαρίσει στο 52' και εν τέλει το ματς οδηγηθεί στην παράταση. Τελικά η αυλαία του τίτλου έπεσε όταν ανέλαβαν τα αστέρια της Αγγλίας που είχαν ήδη εμπειρία από κορυφαία πρωταθλήματα για να νικήσουν με το τελικό 3-1. Όμως οι παίκτες του Χάιμ είχαν εξελιχθεί ήδη σε ήρωες στη χώρα τους.

image

Η Ινδονησία είχε αρνηθεί να φιλοξενήσει την ομάδα του Ισραήλ στο Μουντιάλ

Η κατάσταση με τον αραβικό κόσμο στο Ισραήλ σύντομα θα προκαλούσε πρόβλημα και στην εθνική ομάδα. Ας τα πάρουμε από την αρχή όμως...

Η διοργάνωση του Μουντιάλ U20 για το 2023 ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην Ινδονησία, όπου υπάρχει έντονο το στοιχείο του μουσουλμανισμού. Όταν έγινε γνωστό ότι η Νέοι του Ισραήλ θα βρεθούν στο τουρνουά, άρχισε μία μάχη για να απαγορευτεί η συμμετοχή τους.

Οι πολίτες έφτασαν στο σημείο να κάνουν και διαδηλώσεις στην Τζακάρτα για να μην αφήσουν την εθνική ομάδα από το Ισραήλ να ταξιδέψει στη χώρα. Τελικά ο κυβερνήτης Μπαλί αποφάσισε να μην φιλοξενήσει την ομάδα κάτι που έκανε τη FIFA να προβεί σε άμεσες αποφάσεις.

Κάπως έτσι αφαιρέθηκε από την Ινδονησία η ευκαιρία να διοργανώσει το Μουντιάλ U20 και τη θέση της πήρε η Αργεντινή όπου και εν τέλει διεξήχθη το τουρνουά. Όλα αυτά έγιναν στα τέλη του Μαρτίου, δηλαδή λίγους μήνες πριν την πρώτη σέντρα.

image

Η πρωτόγνωρη στήριξη από τον κόσμο του Ισραήλ

«Όλοι στο Ισραήλ είναι ερωτευμένοι με αυτήν την ομάδα, ακόμα και η σχεδόν 70χρονη μητέρα μου, που δεν έχει δει ποτέ ποδόσφαιρο». Αυτά είχε παραδεχθεί ο Γιούρι Λέβι, εκδότης της ποδοσφαιρικής ιστοσελίδας Babagol, όταν αναφέρθηκε σε αυτά τα νεαρά παιδιά του Χάιμ. Η άποψη του δεν ήταν αφορούσε τους λίγους, πιστούς οπαδούς της ποδοσφαιρικής ομάδας αλλά ένα μεγαλύτερο μερίδιο της χώρας.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τις μετρήσεις από την ισραηλινή τηλεόραση, κατά μ.ο. το 23% παρακολούθησε την πορεία της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20 ξεπερνώντας κατά πολύ τα νούμερα που είχε η ομάδα των ανδρών στο ματς με την Ελβετία τον Μάρτιο. Τότε μόλις το 7,5% είδε την προσπάθεια της χώρας όπου είχε ηττηθεί κιόλας με 3-0.

Η απήχηση του κόσμου για τα επιτεύγματα των ποδοσφαιριστών τόσο στο EURO U19 όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20, έκανε την ομάδα την πρώτη είδηση και όχι άδικα.

image

Οφίρ Χάιμ: Ο «αρχιτέκτονας» των βάσεων για το μέλλον του ποδοσφαίρου στο Ισραήλ...

Αν το Ισραήλ νιώθει έστω και μία μικρή αισιοδοξία για το ποδοσφαιρικό του μέλλον, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στον Οφίρ Χάιμ. Γνωστό όνομα στη χώρα από τα χρόνια που αγωνιζόταν στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και θεωρούταν γενικά ένας αξιόπιστος επιθετικός με πάνω από 150 γκολ σε επίσημα παιχνίδια στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

Η πορεία του στην προπονητική ξεκίνησε με μερικές καλές ευκαιρίες αλλά δεν εξελίχθηκε όπως ο ίδιος θα ήθελε καθώς αδυνατούσε να ολοκληρώσει μία σεζόν σε κάποια ομάδα. Το καλοκαίρι του 2021 η ομοσπονδία του Ισραήλ του πρόσφερε τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή στις ηλικίες Κ18 και Κ19.

Η επιτυχία που είχε η δεύτερη ομάδα στο EURO U19, τον έφερε στον πάγκο και της Κ20 για το αντίστοιχο Μουντιάλ στην Αργεντινή. Η παρουσία του τα τελευταία δύο χρόνια και με τη βοήθεια των ταλαντούχων ποδοσφαιριστών που έχει στα χέρια του, έχουν κάνει την ομάδα να θεωρείται ως μία υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο.

image

Ο προβληματισμός για τις υποδομές και ο φόβος για την εξέλιξη της «χρυσής φουρνιάς»

Ναι μεν στο Ισραήλ υπάρχει μεγάλη χαρά για τις επιτυχία των νεαρών ποδοσφαιριστών όμως οι άνθρωποι του αθλήματος στη χώρα δεν έχουν σταματήσει να ανησυχούν για το μέλλον. Συγκεκριμένα ουκ ολίγοι άνθρωποι του ποδοσφαίρου αναφέρθηκαν με εξαιρετικά λόγια στην ομάδα του Χάιμ όμως τόνισαν ότι αυτές οι πορείες δεν σημαίνουν ότι το Ισραήλ θα εξελιχθεί σε μεγάλη δύναμη στο σπορ τα επόμενα χρόνια.

Ο λόγος που υπάρχει... άγνωστο σε αυτό το κομμάτι είναι οι αρκετά κακές υποδομές που υπάρχουν στο Ισραήλ. Χαμηλόμισθοι προπονητές σε επίπεδο νέων, η μη επένδυση των ομάδων στις ακαδημίες τους αλλά και ο τρόπος που εξελίσσονται οι νέοι, φέρνουν έντονο προβληματισμό καθώς όπως έχουν παραδεχθεί όλοι: «δεν πρέπει να χαθεί έτσι αυτή η 'χρυσή φουρνιά'».

Να θυμίσουμε ότι το Ισραήλ έχει να βρεθεί στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης από το μακρινό 1970 όταν στο Μουντιάλ του Μεξικό είχε καταφέρει να μπει ανάμεσα στις ομάδες που πήραν μέρος. Το ταξίδι τότε σταμάτησε στους ομίλους (Σουηδία, Ιταλία και Ουρουγουάη) και αυτή η ομάδα που διέπρεψε στις δύο διοργανώσεις των νέων, είναι η ελπίδα να επιστρέψει η χώρα σε μία τέτοια θέση.

image

Υπέρβαση, έκπληξη και η 3η θέση στον κόσμο...

Με οδηγό το EURO U19, το Ισραήλ μπήκε με δυναμική στο Μουντιάλ U20 αλλά δυσκολίες φάνηκαν από την αρχή. Η Κολομβία προσγείωσε την ομάδα του Χάιμ (2-1) και η ισοπαλία με τη Σενεγάλη (1-1) μετέτρεψε σε «τελικό» το τελευταίο ματς των ομίλων απέναντι στην Ιαπωνία.

Εκεί έγινε και η απόλυτη υπέρβαση. Μέχρι το 76', όλα πήγαιναν στραβά για τους Ισραηλινούς. Γκολ του Σακαμότο στο 45+2' και αποβολή του Μπίνιαμιν στο 68', έκανε την υπόθεση της πρόκρισης... βουνό για το Ισραήλ. Και όμως η ομάδα έφτασε στην ολική ανατροπή με το 2-1 να γίνεται στο 90+2'.

Η πρόκριση έφερε τους Ισραηλινούς στον δρόμο του Ουζμπεκιστάν όπου σε ένα παιχνίδι με αρκετές φάσεις, το σύνολο του Χάιμ έπρεπε να πετύχει ένα τρομερό buzzer beater στο 90+7' για να κλείσει μία θέση στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Το Ισραήλ ήξερε από εκπλήξεις λόγω της Γαλλίας στο EURO U19 και το επιβεβαίωσε και στα γήπεδα της Αργεντινής όταν αντιμετώπισε τα αστέρια της Βραζιλίας. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση (1-1), εκεί η «σελεσάο» προηγήθηκε μόλις στο 1ο λεπτό του έξτρα χρόνου αλλά δύο λεπτά μετά το Ισραήλ ισοφάρισε εκ νέου.

Τελικά πριν τη λήξη του πρώτου 15λεπτου, το Ισραήλ βρήκε την ολική ανατροπή και έφτασε σε μία επική πρόκριση στα ημιτελικά. Παρότι το όνειρο... έσβησε από την Ουρουγουάη (1-0), η οποία κατέκτησε εν τέλει το τρόπαιο, απέναντι στην Ν. Κορέα πήρε τη νίκη (3-1) που έφερε το Ισραήλ στην τρίτη θέση του κόσμου.

image

Ιλάι Μάντμον στο Gazzetta: «Δεν θα ξεχάσω το ματς με Ιαπωνία, δώσαμε ελπίδα στο ποδόσφαιρο του Ισραήλ»

Ένα από τα βασικά και αναντικατάστατα στελέχη της ομάδας τόσο στο EURO U19 όσο και στο Μουντιάλ U20 για το Ισραήλ, ήταν ο Ιλάι Μάντμον. Ο 20χρονος χαφ ήταν αρχηγός και στις δύο εκπληκτικές πορείες της χώρας του και αναφέρθηκε στο Gazzetta για τα όσα έζησε σε αυτά τα δύο χρόνια αλλά και την επόμενη μέρα του αθλήματος στην πατρίδα του.

- Αρχικά, ας κάνουμε έναν απολογισμό από το Μουντιάλ...

«Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια διοργάνωση που ονειρεύεται κάθε παίκτης και για εμάς είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα».

- Πώς ήταν το κλίμα στην ομάδα πριν το Μουντιάλ;

«Μετά από όσα πετύχαμε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ήρθαμε σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο με πολλή πίστη και αυτοπεποίθηση».

- Πώς ήταν η εμπειρία να βρίσκεσαι στην Αργεντινή;

«Υπέροχα... Η Αργεντινή είναι μια πόλη του ποδοσφαίρου, ειδικά μετά την κατάκτηση του τελευταίου Μουντιάλ, το να είσαι στην Αργεντινή είναι από μόνο του μια εμπειρία».

- Για τον όμιλό σας, αρχικά πόσο δύσκολος ήταν και αν πιστεύατε ότι θα προκριθείτε;

«Νομίζω ότι πέσαμε στο πιο δύσκολο όμιλο με τις ομάδες που είχε αλλά ξέραμε τι αξίζουμε και πιστεύαμε από την αρχή ότι μπορούσαμε να το πετύχουμε και να προκριθούμε».

- Στο πρώτο παιχνίδι ηττηθήκατε από την Κολομβία. Τι πήγε στραβά;

«Νομίζω ότι στο πρώτο παιχνίδι με την Κολομβία παρουσιάσαμε πολύ υψηλό επίπεδο, μπήκαμε σε πολλές μονομαχίες και λόγω κακής τύχης και συγκέντρωσης χάσαμε το παιχνίδι».

- Στη συνέχεια ακολουθεί η ισοπαλία με τη Σενεγάλη και στο τελευταίο ματς με την Ιαπωνία θέλατε τη νίκη. Όσο ήσασταν πίσω σκορ μείνατε και με δέκα παίκτες. Και όμως κάνατε την ανατροπή. Πώς έγινε αυτό;

«Νομίζω ότι εκείνη τη στιγμή της αποβολής, όλοι καταλάβαμε ότι ήταν ή όλα ή τίποτα, και αν δεν δίναμε το 110% θα γυρνούσαμε πίσω στο σπίτι σε λίγα λεπτά».

- Πώς ένιωσες όταν ολοκληρώθηκε η ανατροπή στο 90+2';

«Δεν θα ξεχάσω την στιγμή. Θυμάμαι την μπάλα να μπαίνει στα δίχτυα και το χαμόγελο που εμφανίστηκε στα πρόσωπα του καθενός μας ήταν μια τόσο ξεχωριστή στιγμή. Γενικά αυτή η πρόκριση ήταν ξεχωριστή για εμάς».

- Το ίδιο συνέβη και κόντρα στο Ουζμπεκιστάν στην επόμενη φάση...

«Νομίζω ότι ελέγχαμε το παιχνίδι τότε. Ήταν διαφορετικό γιατί νιώθαμε ότι κάποια στιγμή και η μπάλα θα έμπαινε στα δίχτυα ανά πάσα στιγμή και στο τέλος αυτό έγινε. Η απόλυτη τρέλα».

- Τι επικρατούσε στα αποδυτήρια μετά από αυτό;

«Με απλές λέξεις. Χαρά, πίστη, αυτοπεποίθηση και περηφάνια!»

- Πάμε στο τρελό παιχνίδι με τη Βραζιλία. Τελικό σκορ 3-2 με το ματς να πηγαίνει και παράταση. Είναι από τα μεγαλύτερα ματς της καριέρας σου;

«Είναι το μεγαλύτερο ματς της καριέρας μου και ίσως και το καλύτερο. Είναι τρομερό να συναντάς έναν αντίπαλο όπως η Βραζιλία σε μια τέτοια στιγμή της διοργάνωσης. Ήταν σαν όνειρο για εμάς όμως ξέραμε ότι κόντρα στη Βραζιλία θα παίζαμε το συνηθισμένο μας παιχνίδι και θα κερδίσουμε».

- Πώς νικήσατε τη Βραζιλία; Ποιο ήταν το μυστικό;

«Ήρθαμε να παίξουμε το παιχνίδι μας, να δείξουμε τις ικανότητές μας ανεξάρτητα από τον αντίπαλο και ξέραμε ότι αν παίζαμε με αυτοπεποίθηση και χωρίς φόβο για τον αντίπαλο θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, γιατί δεν είμαστε λιγότερο καλοί από κανέναν».

- Τελικά το όνειρο σταμάτησε στην Ουρουγουάη. Τι πήγε λάθος εκεί;

«Νομίζω ότι οι συνθήκες του γηπέδου σε αυτό το παιχνίδι ήταν υπέρ τους και περισσότερο εις βάρος μας. Το στυλ παιχνιδιού μας βασίζεται στην κίνηση της μπάλας και το γήπεδο απλά δεν το άφησε να συμβεί».

- Είσαι χαρούμενος με την 3η θέση ή θεωρείς ότι έπρεπε να είσαι στον τελικό;

«Πάντα στοχεύουμε να είμαστε στην πρώτη θέση, αλλά από τη στιγμή που χάσαμε στους ημιτελικούς ξέραμε ότι δεν θα γυρνούσαμε σπίτι χωρίς το χάλκινο μετάλλιο».

- Ποια είναι η καλύτερη στιγμή του Μουντιάλ για εσένα;

«Νομίζω ότι η καλύτερη στιγμή του τουρνουά ήταν το νικητήριο γκολ στο τελευταίο λεπτό με 10 παίκτες εναντίον της Ιαπωνίας».

- Μία ιστορία που δεν θα ξεχάσεις ποτέ;

«Νομίζω ότι είναι όλη αυτή η εμπειρία που έζησα από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή. Το να είσαι αρχηγός της εθνικής ομάδας του Ισραήλ στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το μεγαλύτερο όνειρο».

- Πήρατε 2η θέση στο EURO U19 και 3η θέση στο Μουντιάλ του U20. Τι έχει τόσο ξεχωριστό αυτή η ομάδα;

«Θεωρώ ότι έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της επαγγελματικής ομάδας και των παικτών, ο προπονητής μας είναι πολύ ξεχωριστός και ανήκει στα υψηλότερα επίπεδα και θέλουμε απλώς να τον κάνουμε χαρούμενο και να του δώσουμε πίσω στο γήπεδο για ό,τι κάνει για εμάς».

- Τι σημαίνει για το Ισραήλ αυτή η επιτυχία;

«Πιστεύω ότι δώσαμε ελπίδα στο ισραηλινό ποδόσφαιρο, ότι υπάρχει ένα καλό μέλλον για το άθλημα στη χώρα».

- Με τους παίκτες στην ομάδα πόσα χρόνια είσαι μαζί τους;

«Είμαστε μαζί δύο χρόνια».

- Και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας;

«Η σκληρή δουλειά, μεγάλη πίστη στον Θεό, εμπιστοσύνη και σεμνότητα».

- Οι στόχοι σου και της ομάδας...

«Αρχικά ξέρω ότι δώσαμε τα πάντα για να κερδίσουμε όλους τους τίτλους και είμαι χαρούμενος για αυτό. Φυσικά θέλω να βελτιώνομαι όλο και περισσότερο και φυσικά να κατακτώ τίτλους».

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image