Τελικός Champions League 2023: Πορεία εκατομμυρίων και… σωτήριας για την Ίντερ!

Τελικός Champions League 2023: Πορεία εκατομμυρίων και… σωτήριας για την Ίντερ!

«Η πρώτη σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου όταν ανέλαβα τη δουλειά ήταν πως η Ίντερ μου ζήτησε να πάω την ομάδα στα νοκ άουτ και στη φάση αυτή για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια» ήταν το σχόλιο του Ιντσάγκι μετά την πορεία – όνειρο της ομάδας του. Ο Ιταλός πέτυχε, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προκάτοχοί του, Κόντε και Σπαλέτι. Η Ίντερ δεν πήρε το Πρωτάθλημα πέρυσι για να καταλήξει αυτό στη Μίλαν. Τώρα όμως πήρε την εκδίκησή της μέσω του Champions League. «Θα πάμε στην Κωνσταντινούπολη σκ@@@οι», έγραφε ένα πανό των οργανωμένων της Ίντερ. Η λέξη «Merde» είχε γραφτεί σε κόκκινο και μαύρο φόντο για... πικάρισμα στη Μίλαν.

Ο Λαουτάρο Μαρτίνες ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών και των σκόρερ με τη Μίλαν (στο 2ο παιχνίδι). «Είχα στο πλάνο μου να κάνω μία επέμβαση στον αστράγαλό μου γιατί είχα πρόβλημα», είχε πει ο Αργεντινός: «Στη διάρκεια του Μουντιάλ, έκανα ενέσεις για να συνεχίζω να παίζω». Αυτοί του οι πόνοι έγιναν χαρά.

Ο Ιντσάγκι δεν μπορούσε να το πιστέψει: «Μετά την ισοπαλία που είχαμε φέρει υπήρξε κάποια απογοήτευση. Δεν σταθήκαμε πολύ τυχεροί στην κλήρωσή μας (σε όμιλο με Μπαρτσελόνα και Μπάγερν). Πήγαμε στην έδρα της Πλζεν (για τον δεύτερο αγώνα του ομίλου, μετά από μια ήττα εντός έδρας (από την Μπάγερν), γνωρίζοντας ότι αν δεν νικούσαμε μπορεί να μην περνάγαμε καν τον όμιλό μας». Και όμως η Ίντερ είναι εδώ. Με επιστροφή στον τελικό του Champions League μετά από διάστημα 13 ετών.

Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς σωστά ένα τέτοιο επίτευγμα. Ο Ιντσάγκι έχει κάνει πολλά πράγματα με λιγότερα... εφόδια. Έχασε τον Ιβάν Πέρισιτς το περασμένο καλοκαίρι όταν ο παίκτης πήγε στην Τότεναμ. Στη συνέχεια είδε τους Πάουλο Ντιμπάλα και Γκλέισον Μπρέμερ να επιλέγουν άλλες ομάδες στην Ιταλία.

Ο Σκρίνιαρ θα του φύγει ως ελεύθερος. «Ο Ινβερνίτζι ήταν ο μόνος Ιταλός που οδήγησε την Ίντερ σε τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου», είχε επισημάνει ο Ιντζάγκι. Ναι αυτό έγινε πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Άρα, ο Ιντζάγκι έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει και να είναι περήφανος.

Περήφανος πάνω απ' όλα για τις συνθήκες που είχε και που αντιμετώπισε. Η Ίντερ ξόδεψε υπερβολικά μεγάλα ποσά τα δύο χρόνια του Κόντε. Έσπασε 2 φορές το ρεκόρ μεταγραφών του συλλόγου με περιπτώσεις όπως των Μπαρέλα και Λουκάκου.

image

Τα λεφτά φέρνουν τη… σωτηρία!

Η πιθανότατα απροσδόκητα καλή πορεία της Ίντερ στην Ευρώπη που την πήγε σε αυτόν τον τελικό του Champions League είναι πιθανό να δώσει λύση στα οικονομικά της προβλήματα. Και αυτό διότι η ομάδα θα καρπωθεί πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, στα οποία φυσικά θα είναι και τα τηλεοπτικά έσοδα. «Δεν λέω ότι το Champions League είναι μια διοργάνωση που πλουτίζει τους συλλόγους, αλλά σίγουρα βοηθά στο να είναι πιο βιώσιμοι», διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Ίντερ, Πέπε Μαρότα.

Ο τελικός του Champions League θα είναι ο τρίτος για τον Μαρότα σε ένα διάστημα οκτώ ετών. Ο πρώτος ήταν με τη Γιουβέντους το 2015, έναν χρόνο αφότου ο Κόντε είχε πει ότι ο προπονητής ήταν σαν να πηγαίνει σε ένα εστιατόριο με 5 ευρώ στην τσέπη όταν το μενού έχει 100 ευρώ ανά άτομο. Ο τρίτος τελικός έρχεται μετά την αποχώρηση του Κόντε από τον πάγκο της Ίντερ αυτήν τη φορά. Τα έσοδα για την Ίντερ θα είναι σαν μάννα εξ ουρανού.

Η Ίντερ είχε σε ένα χρονικό σημείο 13 παίκτες που τελείωναν τα συμβόλαιά τους. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα για δύο λόγους. Πρώτα απ 'όλα, η Ίντερ δεν μπορούσε να βγάλει χρήματα από την πώληση παικτών που θα έφευγαν ελεύθερι τον Ιούνιο. Δεύτερον η ομάδα δεν θα είχε τόσο μεγάλη αξία ακόμα και να ήθελαν να την πουλήσουν οι ιδιοκτήτες της.

Τα έσοδα και από την Ευρώπη θα βοηθήσουν την Ίντερ να προσφέρει επεκτάσεις συμβολαίων σε παίκτες όπως ο αρχηγός Σαμίρ Χαντάνοβιτς, ο Τζέκο και ο Ντε Βράι. Ή ακόμα και για παίκτες όπως οι Μπαστόνι, Τσαλχάνογλου ή Μικιταριάν. Τα χρήματα αυτά ενδεχομένως να επιτρέψουν στην Ίντερ να κάνει νέα συμφωνία για τον Λουκάκου. Όπως επίσης αυτή μπορεί να τραβήξει έναν μεγάλο και σπουδαίο χορηγό για τη φανέλα της ομάδας.

image

Μήπως η Ίντερ βρήκε το… τζακ ποτ;

Στον έναν ημιτελικό του Champions League η Ίντερ δεν είχε χορηγό καθώς η DigitalBits δεν είχε φανεί συνεπής στο να δώσει ορισμένες από τις δόσεις της μετά από ένα deal 80 εκατ. ευρώ. Η Raine Group είναι η τράπεζα που «τρέχει» τη διαδικασία πώλησης για να βρει έναν νέο αγοραστή για την Ίντερ. Και ευελπιστεί πως θα βρει μία προσφορά ικανή να πείσει τον Ζανγκ να πουλήσει. Ξέχωρα από αυτό μία υγιής από κάθε άποψη - οικονομικά και αγωνιστικά Ίντερ - θα μπορέσει να βάλει σε φουλ εφαρμογή και ένα νέο γήπεδο για τον σύλλογο. Ο Ζανγκ θα πρέπει να επιστρέψει στην εταιρεία Oaktree ένα ποσό 292 εκατ. ευρώ που είχε δανειστεί για να τα δώσει για το κεφάλαιο της Ίντερ.

«Είναι η έβδομη χρονιά μας (ως ιδιοκτήτες). Έφτασα εδώ όταν ήμουν 24 ετών. Υπήρχαν παίκτες που δεν είχαν παίξει ποτέ στο Champions League. Τώρα έχουμε φτάσει στον τελικό. Επαναφέραμε την Ίντερ στην κορυφή. Όσο είμαστε εδώ, θα δουλεύουμε σκληρά για να κρατήσουμε την Ίντερ σε αυτή τη θέση», σχολίασε ο Ζανγκ.

Ο αντιπρόεδρος της Ίντερ, Χαβιέρ Ζανέτι, ήταν ο πιο πρόσφατος αρχηγός που σήκωσε ευρωπαϊκό Κύπελλο για τον σύλλογο. «Προσωπικά θα ήθελα να αποφεύγαμε τη Ρεάλ Μαδρίτης», είχε πει. «Και αυτό διότι αυτή η διοργάνωση φαίνεται και είναι φτιαγμένοι για αυτήν την ομάδα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι είμαστε εκεί».

Ο ακραίος μπακ Φεντερίκο Ντιμάρκο ήταν αυτός που συνόδευε τους Ultras στο τραγούδι. «Θα συνειδητοποιήσουμε τι κάναμε μόνο από αύριο», είπε ο Ιντζάγκι. Η Ίντερ έπιασε το τζακ ποτ από εκεί που ήταν στο χείλος του γκρεμού.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image