Τελικός Champions League 2023: Ο Πεπ αγαπάει την Ιταλία που τον πληγώνει

Τελικός Champions League 2023: Ο Πεπ αγαπάει την Ιταλία που τον πληγώνει

Δεν έχει μετανιώσει για πολλά στην καριέρα του ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Ένα από αυτά τα λίγα, όπως ο ίδιος ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι έχει παραδεχτεί, ήταν η... μη μεταγραφή του στην Πάρμα το καλοκαίρι του 1997.

Ο Κάρλο Αντσελότι τον ήθελε στους Παρμέντσι του Τζανλουίτζι Μπουφόν, του Λιλιάν Τιράμ, του Ντίνο Μπάτζιο και του Ερνάν Κρέσπο, αλλά εκείνος προτίμησε να μείνει στην Μπαρτσελόνα, επειδή προσλήφθηκε ο Λουίς Φαν Χάαλ και διψούσε να μάθει από πρώτο χέρι την φιλοσοφία του Ολλανδού προπονητή. Από τότε είχε το μικρόβιο μέσα του...

«Ήμασταν σε επαφή με τον Κάρλο Αντσελότι και μετανιώνω που δεν τον είχα ποτέ προπονητή» αποκάλυψε σε ανύποπτο χρόνο ο Καταλανός, ο οποίος απέρριψε και δεύτερη φορά την Πάρμα τέσσερα χρόνια αργότερα, όταν αποφάσισε να αποχαιρετήσει την Μπάρτσα ύστερα από 17 χρόνια ντυμένος στα Μπλαουγκράνα.

Εντέλει, και αφού φλέρταρε με τον Ολυμπιακό, την Λίβερπουλ και τη Νιουκάστλ, μεταξύ άλλων, επέλεξε την Serie A, αλλά την άσημη Μπρέσια του Ρομπέρτο Μπάτζιο και του Λούκα Τόνι στην οποία, όπως έχει πει, έζησε μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της καριέρας του. Τις πιο όμορφες, αλλά και την πιο άσχημη. Όχι της καριέρας του, αλλά ολόκληρης της ζωής του…

image

Ντοπέ κόντρα στον… Ιντσάγκι

Την πρώτη φορά που αντάμωσαν στους αγωνιστικούς χώρους Πεπ Γκουαρδιόλα και Σιμόνε Ιντσάγκι, 22 χρόνια πριν από τον τελικό του Champions League, αμφότεροι φορούσαν σορτσάκι και ποδοσφαιρικά παπούτσια.

Στις 4 Νοεμβρίου του 2001, η Λάτσιο του Σιμόνε διέλυε την Μπρέσια του Πεπ με 5-0 στο «Ολίμπικο», με τον Ιντσάγκι να πετυχαίνει ένα γκολ και να δίνει μια ασίστ. Μετά τον αγώνα, ο Γκουαρδιόλα περνούσε από αντιντόπινγκ κοντρόλ, κάτι που είχε γίνει και στις 21 Οκτωβρίου, ύστερα από παιχνίδι της Μπρέσια με την Πιατσέντσα (παρεμπιπτόντως, πρώτη ομάδα και της γενέτειρας του νυν προπονητή της Ίντερ).

Και στα δύο τεστ, ο Γκουαρδιόλα βρέθηκε θετικός στην ουσία νανδρολόνη. Η αθλητική δικαιοσύνη, παρ’ ότι υπήρξαν εισηγήσεις για «καμπάνα» ενός έτους, τον τιμώρησε με τέσσερις μήνες αποκλεισμό και πρόστιμο 50 χιλιάδων ευρώ. Ο Καταλανός, στα τριάντα του τότε, υποστήριξε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπαιρνε ένα βιταμινούχο συμπλήρωμα, το οποίο είχαν εγκρίνει οι γιατροί και με το οποίο ποτέ δεν βρέθηκε θετικός στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Εκείνη την εποχή, όμως, η Ιταλία είχε συνολικά δώδεκα κρούσματα με ναδρολόνη και είχε αυστηροποιήσει, ενδεχομένως υπερβολικά, τους νόμους κατά του ντόπινγκ. Ο Γκουαρδιόλα προσέφυγε στο CAS και στη FIFA και, όταν δεν βρήκε δικαίωση πουθενά, πήγε στα πολιτικά δικαστήρια. Νέα αναποδιά: Επιπλέον πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ και… επτά μήνες φυλακή!

Παρ’ ότι γλίτωσε την φυλακή, δεν σταμάτησε να διεκδικεί την αθωότητά του στα δικαστήρια. Οι δικηγόροι του προσκόμισαν επιστημονικές αποδείξεις ότι δεν πήρε καμία απαγορευμένη ουσία, υποστηρίζοντας ακόμα ότι η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή, υπεύθυνη για αυτές τις εξετάσεις, έκανε λάθος.

Το 2007, όταν πλέον είχε αποσυρθεί και ξεκινούσε την προπονητική του καριέρα στη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες. «Όταν έχεις δίκιο, πρέπει να παλεύεις κόντρα στον κόσμο. Τα αθλητικά δικαστήρια πρέπει να κατανοήσουν ότι κάποιος δεν είναι ένοχος μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Ο κόσμος δεν μπορεί να φανταστεί την χαρά που έχω» δήλωνε, συγκινημένος και δικαιωμένος.

Η CONI (η Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή) δεν τα παράτησε. Άνοιξε και πάλι την υπόθεση γιατί θεωρούσε απαράδεκτη την απαλλαγή. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009, όμως, ο Πεπ απαλλάχθηκε και πάλι. Μια και καλή πλέον.

Ήταν μια δύσκολη, επίπονη διαδρομή έξι ετών για τον Πεπ, ο οποίος ένιωσε βαθύτατα πληγωμένος γιατί σπιλώθηκε το όνομά του («Εσύ, Πεπ;» αναρωτήθηκε στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα «Marca» όταν έσκασε η βόμβα) και έψαξε μέχρι τέλους την δικαίωσή του.

Guardiola-Marca

Η Ιταλία, την οποία λάτρευε για την ποδοσφαιρική της προσέγγιση (έχει πάρει πολλά πράγματα για την φιλοσοφία του), του είχε καταφέρει ένα πολύ σκληρό χτύπημα, το οποίο δεν περίμενε ποτέ ότι θα βίωνε…

image

Οι στάχτες του ηφαιστείου Eyjafjallajokull

Ως ποδοσφαιριστής, ο Γκουαρδιόλα έζησε την πιο ευτυχισμένη, αλλά και δύο από τις πιο άσχημες στιγμές του σε ιταλικό φόντο. Από την μια, την κατάκτηση του πρώτου Champions League στην ιστορία της Μπαρτσελόνα κόντρα στην Σαμπντόρια. Και, από την άλλη, την υπόθεση ντόπινγκ ως παίκτης της Μπρέσια, αλλά και την τεσσάρα από την Μίλαν στην Αθήνα.

Ως προπονητής, έμελλε να βιώσει κάτι παρεμφερές. Το 2009, στην Ρώμη, όπου έζησε για μια σεζόν ως παίκτης της Ρόμα (με προπονητή τον Φάμπιο Καπέλο και συμπαίκτη τον Τραϊανό Δέλλα), κατέκτησε το τρεμπλ με την καλύτερη Μπαρτσελόνα όλων των εποχών, αυτή που εκείνος δημιούργησε.

Και, λίγους μήνες αργότερα, τον αποκλεισμό – μαχαιριά από την Ίντερ στα ημιτελικά του Champions League, ο οποίος του στέρησε μια μοναδική στιγμή για την καριέρα του, την ζωή του και την ιστορία της Μπάρτσα: Να διεκδικήσει την κατάκτηση της κούπας με τα μεγάλα αυτιά στο σπίτι της αιώνιας αντιπάλου, Ρεάλ Μαδρίτης, το «Σαντιάγο Μπερναμπέου»!

Η έκρηξη ενός ισλανδικού ηφαιστείου με το όνομα – γλωσσοδέτη Eyjafjallajokull κάλυψε με στάχτη μεγάλο μέρος του εναέριου χώρου στην Ευρώπη και υποχρέωσε την Μπαρτσελόνα να διασχίσει με πούλμαν τα περίπου χίλια χιλιόμετρα που χωρίζουν την Βαρκελώνη από το Μιλάνο. Κουρασμένοι από το ταξίδι, οι Μπλαουγκράνα λύγισαν κόντρα στους Νερατζούρι του Ζοσέ Μουρίνιο με 3-1, σκορ που δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν στην ρεβάνς.

Η εικόνα του Ζοσέ να τρέχει πανηγυρίζοντας στον αγωνιστικό χώρο του «Καμπ Νόου», όπου όλως τυχαίως άνοιξαν τα ποτιστικά, δεν έφυγε ποτέ από το πίσω μέρος του μυαλού του Γκουαρδιόλα, ο οποίος έχασε μια μοναδική ευκαιρία για να γράψει ακόμα μια χρυσή σελίδα στην προσωπική (και όχι μόν) διαδρομή του.

image

Κατάρα και εξορκισμός

Ο Γκουαρδιόλα τρέφει απεριόριστο θαυμασμό για τον Αντσελότι, αλλά μέχρι φέτος, όποτε συναντούσε σε ευρωπαϊκές μονομαχίες τον Ιταλό προπονητή στον πάγκο της Ρεάλ, έφευγε με κατεβασμένο το κεφάλι.

Το 2014 γνώρισε την βαρύτερη (μέχρι και σήμερα) εντός έδρας ήττα της καριέρας του, το 4-0 από την Βασίλισσα μέσα στο Μόναχο επί της Μπάγερν στον δεύτερο ημιτελικό του Champions League. Σε αυτό το παιχνίδι, ο Πεπ έχει παραδεχθεί πως έκανε το μεγαλύτερο λάθος του αναφορικά με το πώς το προσέγγισε τακτικά.

Και πέρυσι, πάλι ένα βήμα πριν από τον τελικό, γεύτηκε έναν απίστευτο πικρό αποκλεισμό σε ένα ματς όπου η Μάντσεστερ Σίτι έδειχνε να έχει σφιχταγκαλιάσει την πρόκριση, για να λυγίσει αρχικά στις καθυστερήσεις και, στη συνέχεια, στην παράταση.

Αυτός ο αποκλεισμός ήταν «στομαχόπονος» για την Σίτι για έναν ολόκληρο χρόνο, όπως παραδέχθηκε ο Γκουαρδιόλα. Και φέτος, με εμφατικό τρόπο, ο Πεπ ξόρκισε την κατάρα του Καρλέτο.

Πλέον, στον τελικό της Κωνσταντινούπολης ψάχνει τη νίκη επί μιας ομάδας από την Ιταλία. Μια χώρα που, παρά την αγάπη που ακόμα τρέφει προς αυτήν, τον πλήγωσε ως παίκτη και ως προπονητή...