ΑΕΚ: Η επόμενη μέρα του νταμπλ!

ΑΕΚ: Η επόμενη μέρα του νταμπλ!

Δημήτρης Βέργος

Η σεζόν 2022-2023 θα είναι για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων στην ΑΕΚ καθώς η μεγάλη επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια και η είσοδος στην ολοκαίνουργια OPAP Arena συνδυάστηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά και του Novibet Κυπέλλου Ελλάδας! Μια ονειρική, μια μαγική σεζόν της οποίας MVP αποτελεί αναμφισβήτητα ο άνθρωπος στην άκρη του πάγκου, ο Ματίας Αλμέιδα.

Ο Αργεντινός τεχνικός στην πρώτη του χρονιά στην Ένωση κατάφερε να δώσει ταυτότητα στο σύνολό του, το οποίο υπηρετώντας τις ποδοσφαιρικές του αρχές έπαιξε το πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα και στο τέλος ανταμείφθηκε γι' αυτό με ένα επιβλητικό νταμπλ! Με ένα ρόστερ αναβαθμισμένο, με βάθος σε όλες τις θέσεις που διέθετε τη νοοτροπία του νικητή.

Πλέον στο προσκήνιο θα έρθει ο σχεδιασμός της επόμενης σεζόν, προκειμένου η ΑΕΚ να παραμείνει άκρως ανταγωνιστική για να διατηρηθεί στην κορυφή και να παρουσιαστεί και πανέτοιμη για την ευρωπαϊκή της συμμετοχή καθώς ξεκινώντας από τον τρίτο γύρο των προκριματικών του Champions League τον Αύγουστο έχει εγγυημένη θέση σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Γιατί όπως είπε και ο Δημήτρης Μελισσανίδης μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, που ολοκλήρωσε τον θρίαμβο του νταμπλ, έπειτα από το 2-0 κόντρα στον ΠΑΟΚ στον τελικό του Πανθεσσαλικού: «Αυτή η ΑΕΚ μου θυμίζει την ΑΕΚ του 90', την χαιρόμαστε. Μακάρι να έχουμε και συνέχεια και θα ενισχυθούμε ακόμη περισσότερο. Ο προπονητής είναι παικτάρα, προπονητάρα, τον λατρεύουμε».

image

Ποιοι φεύγουν

Ένας παίκτης είναι δεδομένο ότι θα αποχωρήσει και μιλάμε για τον Αλεξάντερ Φράνσον. Ο Σουηδός μέσος ήταν γνωστό πως δεν θα παρέμενε στο ρόστερ καθώς το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται και θα επιστρέψει πιθανότατα στην πατρίδα του. Από εκεί και πέρα είναι πιθανό ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς να κινηθεί προς την έξοδο. Είναι αλήθεια πως ο Αυστριακός γκολκίπερ θέλει να αγωνίζεται βασικός και από τη στιγμή που στην ΑΕΚ λογίζεται ως αναπληρωματικός ίσως τον κάνει να ψαχτεί για να φέρει πρόταση στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο.

image

Οι αμφίβολοι

Τρεις παίκτες από το τωρινό ρόστερ έχουν ερωτηματικά δίπλα από το όνομά τους για το αν θα συνεχίσουν και την επόμενη σεζόν στα κιτρινόμαυρα. Ο ένας είναι ο Ορμπελίν Πινέδα. Ο δανεισμός του από τη Θέλτα ολοκληρώνεται και η ΑΕΚ δεδομένα θέλει να τον κρατήσει, ωστόσο δεν αποτελεί μια καθόλου εύκολη περίπτωση. Φαίνεται πως η υπόθεσή του θα είναι περίπλοκη, όμως πρέπει να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε τις αξιώσεις του ισπανικού κλαμπ. Σίγουρα η παρουσία του Αλμέιδα, η συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League και το γεγονός ότι ο ίδιος περνάει καλά στην Αθήνα με την οικογένειά του, αποτελούν τα χαρτιά της ΑΕΚ για τη διατήρησή του. Οι άλλοι δύο αμφίβολοι είναι ο Νορντίν Άμραμπατ και ο Γιώργος Τζαβέλλας. Τόσο το συμβόλαιο του Μαροκινού μεσοεπιθετικού όσο και εκείνο του Έλληνα στόπερ ολοκληρώνονται και μέχρι στιγμής το μέλλον τους ήταν στο 50-50. Με τη λήξη της σεζόν πλέον και οι δύο περιπτώσεις αναμένεται να ξεκαθαρίσουν.

image

Ποιοι μένουν

Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του ρόστερ είναι προς παραμονή καθώς πρόθεση της ΑΕΚ είναι να διατηρήσει τον βασικό κορμό. Οι μεταγραφικές προσθήκες που έγιναν πέρυσι το καλοκαίρι ήταν επιτυχημένες στο 100% και πάνω στο ποιοτικό σύνολο που δημιουργήθηκε θα προστεθούν οι απαραίτητες ενισχύσεις προκειμένου οι κιτρινόμαυροι να φανούν ακόμα περισσότερο ανταγωνιστικοί την επόμενη σεζόν. Ήδη άλλωστε η ΑΕΚ φρόντισε να ανανεώσει τα συμβόλαια των Ρότα, Μήτογλου, Σιμάνσκι και Χατζισαφί, ενώ το ίδιο είναι πιθανό να γίνει και με άλλους παίκτες που υπολογίζονται και τα συμβόλαιά τους λήγουν σε ένα ή δύο χρόνια από τώρα. Φυσικά θα πρέπει να τονίσουμε πως όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν σε περίπτωση που φτάσει για κάποιον παίκτη μια άκρως ικανοποιητική πρόταση για την ΑΕΚ. Σε αυτήν την περίπτωση, εφόσον δηλαδή η Ένωση κρίνει μια προσφορά συμφέρουσα, θα έμπαινε σε συζητήσεις για τον οποιονδήποτε. Και αν υπάρξει πώληση, θα υπάρξει και αντικατάσταση.

image

Που χρειάζεται ενίσχυση

Όσον αφορά την ενίσχυση, δεδομένα η ΑΕΚ αναζητεί από τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου έναν στόπερ, ο οποίος θα είναι στην ίδια ευθεία μαζί με τους Βίντα και Μουκουντί αυξάνοντας την ποιότητα στο κέντρο της αμυντικής γραμμής. Κίνηση στα μετόπισθεν είναι πιθανό να γίνει τόσο στο τέρμα, εφόσον ο Στάνκοβιτς αποχωρήσει όπως αναφέραμε πιο πάνω, όσο και στο αριστερό άκρο της άμυνας, όπου η υποψηφιότητα του Σταύρου Πήλιου από τον ΠΑΣ Γιάννινα «παίζει» δυνατά από την εγχώρια αγορά. Από εκεί και πέρα η ΑΕΚ σίγουρα θα προχωρήσει σε μια δυνατή προσθήκη για αντι-Πινέδα αν τελικά ο Μεξικανός χαφ δεν παραμείνει, ενώ είναι πιθανό να γίνει κίνηση και για την απόκτηση ενός φορ, αν και υπάρχει τόσο ο Λιβάι Γκαρσία, όσο και ο Φαν Βέερτ. Κι αυτό γιατί θα χρειαστούν λύσεις γενικότερα σε όλες τις γραμμές λόγω και της ευρωπαϊκής παρουσίας της ΑΕΚ την επόμενη σεζόν. Φυσικά, όπως γράψαμε και προηγουμένως, σε περίπτωση που προκύψει κάποια πρόταση και πώληση παίκτη του βασικού rotation, τότε η θέση του θα καλυφθεί με μεταγραφή.

@Photo credits: INTIME