ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, τελικό Κυπέλλου Novibet 2023: Λιβάι Γκαρσία και Μπράντον Τόμας, η ώρα των πρώτων σκόρερ του ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (vids)

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, τελικό Κυπέλλου Novibet 2023: Λιβάι Γκαρσία και Μπράντον Τόμας, η ώρα των πρώτων σκόρερ του ΑΕΚ - ΠΑΟΚ (vids)

Η ώρα της αλήθειας έφτασε και σε μερικές ώρες, αύριο (24/5), ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα συγκρουστούν στον τελικό του Novibet Κυπέλλου Ελλάδος, όπου οι «Δικέφαλοι» θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Στη σέντρα του Πανθεσσαλικού θα βρεθούν δύο μεγάλες ομάδες με εκατέρωθεν ποιότητα, ατομική και συλλογική, κάτι που μας προδιαθέτει ώστε να δούμε ένα συγκλονιστικό και καθηλωτικό ντέρμπι.

Ομως θα πρέπει να έχουμε κατά νου και ότι βρισκόμαστε στο φινάλε μίας απαιτητικής σεζόν και το διακύβευμα είναι τεράστιο, κάτι που φέρνει τον παράγοντα «ουσία» σε πρώτο και βασικό πλάνο.

Αυτόματα κρίνεται «επιβεβλημένο», εάν μπορεί να ειπωθεί ο συγκεκριμένος όρος, να εκμεταλλευτούν τη «μισή» ευκαιρία που θα τους παρουσιαστεί και κάπου εδώ οι Λιβάι Γκαρσία και Μπράντον Τόμας μπαίνουν στην κουβέντα μας.

Πρόκειται για δύο διαφορετικού στυλ παίκτες που παίζουν με επιτυχία στη θέση φορ, «έχουν» το γκολ, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους στέλνουν την μπάλα στα δίχτυα και είναι οι πρώτοι σκόρερ των «μονομάχων» μας.

Εύλογα λοιπόν οι προβολείς πέφτουν πάνω τους και οι προπονητές τους περιμένουν (πάρα) πολλά από εκείνους.

image

Η αλλαγή θέσης και η καθιέρωση στο «9»

O 26χρονος λογίζεται ως η «αποκάλυψη» της φετινής ΑΕΚ που πρόσφατα κατέκτησε το πρωτάθλημα και διεκδικεί τον τίτλο τόσο του MVP της, ενώ συμπεριλαμβάνεται στους πλέον βελτιωμένους παίκτες των εγχώριων διοργανώσεων.

Οχι μόνο γιατί «τρέχει» μία άκρως παραγωγική σεζόν όπου μέχρι στιγμής μετρά 18 προσωπικά τέρματα, αλλά επειδή το πράττει σε μία νέα θέση. Μέχρι και πέρσι είχε κληθεί ορισμένες φορές να παίξει φορ, ελέω και της ταχύτητάς του, όμως ο Ματίας Αλμέιδα των καθιέρωσε στο «9» και δικαιώθηκε.

Πρόκειται για τον πρώτο σκόρερ του club που κατά μέσο όρο βρίσκει δίχτυα κάθε 159', ενώ «χρειάζεται» έξι τελικές για να κουνήσει πλεκτό. Πλέον το ερώτημα είναι το εξής: Θα τον αποκαλούμε στράικερ ή μεσοεπιθετικό, κυρίως ακραίο, όπως δηλαδή μας «συστήθηκε» το 2020 όταν και έφτασε στα μέρη μας;

Ο Λιβάι Γκαρσία τη φετινή σεζόν
Αγώνες
: 38
Λεπτά: 2.863'
Γκολ: 18
Γκολ/Λεπτά: 1/159'
Τελικές: 108
Γκολ/Τελικές: 1/6

image

Η... σχολή των «6,5 μέτρων»

Μάλιστα για χάρη του ίσως θα πρέπει να... ορίσουμε ξανά τον χώρο ευθύνης ενός «φουνταριστού» ή έστω από που μας έχουν συνηθίσει να απειλούν. Ο Γκαρσία λοιπόν τείνει να... φτιάξει σχολή που θα λέγεται «τα 6,5 μέτρα», αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο με προφανή αφαιρετική χρήση.

Ο άσος από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο σκοράρει κατά βούληση από τα όρια της μικρής περιοχής και είναι πραγματικά δύσκολο να αποσαφηνιστεί εάν πετυχαίνει κάποιο γκολ εντός ή εκτός αυτής. Πολλές φορές ξεκινά τις σχετικές του προσπάθειες έξω από τον ασβέστη και καταλήγει μέσα στο «μικρό κουτί», ακόμη και αν πρόκειται για κεφαλιές που είναι ένα από τα «δυνατά» του σημεία. Ετσι στο ευρύτερο συγκεκριμένο πεδίο παρουσιάζεται κίνδυνος-θάνατος ανεξαρτήτως του πώς θα πάρει την μπάλα (ψηλά ή χαμηλά).

Το «καλό» του πόδι είναι το αριστερό κάτι που φαίνεται και στις τέσσερις εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι που μετρά, ενώ με αυτό σκόραρε κόντρα στον Λεβαδειακό με μακρινή εκτέλεση φάουλ. Γενικότερα εφόσον βρει χώρο έξω από τα καρέ μπορεί να κάνει τη ζημιά, αφού για όσους θυμούνται στο Αγρίνιο βρήκε δίχτυα με ένα μακρινό σουτ, όπως και με τον ΠΑΟΚ στην «OPAP Arena», όπου έπιασε ένα ωραίο μονοκόμματο στην κίνηση.

Πάντως αυτό δεν σημαίνει πως δεν εκμεταλλεύεται και το δεξί του, αφού με αυτό πέτυχε ως τώρα τέσσερα τέρματα και το ένα ήταν φανταστικό. Πιο συγκεκριμένα εκείνο με αντίπαλο την Κηφισιά για το Novibet Κύπελλο Ελλάδος (βον πλανέ από τα δεξιά και έξω από τα καρέ).

Από που σκόραρε μέχρι στιγμής
Μικρή περιοχή
: 3
Μεγάλη περιοχή: 11
Εκτός περιοχής: 4

Με τι σκόραρε
Δεξί
: 3
Αριστερό: 11
Κεφαλιά: 4

image

Ακρως επικίνδυνος με την μπάλα στον αέρα

Κακά τα ψέμματα πάντως αυτό που μας έχει κάνει εντύπωση στις τρεις σεζόν που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι η αλτικότητά του και η «δύναμη» που παρουσιάζει όταν πατά και σηκώνεται να πάρει μία κεφαλιά.

Ηδη με αυτόν τον τρόπο σημείωσε ως τώρα τέσσερα γκολ και σε όλα «κέρδισε» κατά κράτος όποιον θέλησε να τον αντιμετωπίσει ψηλά.

Ισως το πλέον χαρακτηριστικό του φετινό τέρμα που έγκεινται στις εναέριες ικανότητές του είναι εκείνο του Πανθεσσαλικό στην κανονική διάρκεια, όταν παρότι υπό πίεση άφησε... άγαλμα τους αντιπάλους του. Κάθε «κιτρινόμαυρη» σέντρα με εκείνον στο γήπεδο είναι... φαρμάκι.

image

«Στρώνει» ο ίδιος... για τον εαυτό του

Κλείνοντας ακόμη ένα εύρημα που προκύπτει είναι ότι και από θέση φορ εκμεταλλεύεται την ταχύτητά του, ανεξαρτήτως αν η ΑΕΚ «τρέχει» στο τρανζίσιον. Ο λόγος είναι ότι «διαβάζει» τις φάσεις, προφανώς και ελέω συνεργασιών που «δουλεύονται» και βγαίνουν στο γήπεδο, κάτι του επιτρέπει να παίζει στο χώρο.

Ευρύτερα είναι παίκτης που δείχνει σε θέση να... στρώσει ο ίδιος την μπάλα για την τελική του, όχι επειδή κάνει κατάχρηση των επαφών αλλά για να δημιουργήσει ο ίδιος τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Αν προσέξουμε θα παρατηρήσουμε δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που «επιβεβαιώνουν» το σχετικό συμπέρασμα.

Αρχικά στο 0-2 του «Κλεάνθης Βικελίδης» όπου έκανε διαγώνια κίνηση, με μία επαφή διάνυσε περίπου 10 μέτρα, χάρις στον διασκελισμό του πέρασε μεταξύ δύο αντιπάλων και πλάσαρε τον Κουέστα με αριστερό «τσίμπημα». Την ίδια στιγμή στο 3-0 επί του Ολυμπιακού για το Novibet Κύπελλο Ελλάδος έφυγε μετά από «ερυθρόλευκο» λάθος στην ευθεία, έχοντας πλάτη στην εστία έστρωσε ο ίδιος στον εαυτό του με το αριστερό και με το ίδιο πόδι άνοιξε το σκορ.

image

Πρώτος σκόρερ αν και έρχεται από τον πάγκο, «μισά-μισά» δεξί/αριστερό

Ο Ισπανός φορ του ΠΑΟΚ από την πλευρά του ξεκίνησε μεν βασικός στην πρεμιέρα των εγχώριων διοργανώσεων και μάλιστα ήταν ο παίκτης που διαμόρφωσε το 1-0 της Τούμπας επί του Παναιτωλικού, όμως αθροιστικά οι 20 από τις 35 εμφανίσεις του σε Stoiximan Super League και Novibet Κύπελλο Ελλάδος ήταν προερχόμενος από τον πάγκο.

Πάντως είναι ο πρώτος σκόρερ του club καθώς έχει βρει 12 φορές δίχτυα και επειδή ο Νέλσον Ολιβέιρα έμεινε εκτός αποστολής, αναμένεται να ηγηθεί της γραμμής κρούσης του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Ο 27χρονος σκοράρει κατά μέσο όρο εντός των συνόρων κάθε 132', ενώ «χρειάζεται» μόλις 3,5 τελικές ώστε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα.

Με χώρο ευθύνης την αντίπαλη περιοχή, ενεργεί μέσα στο γήπεδο ως ένας κλασικός «φουνταριστός».

Ο Μπράντον Τόμας τη φετινή σεζόν
Αγώνες: 36
Λεπτά: 1.588'
Γκολ: 12
Γκολ/Λεπτά: 1/132'
Τελικές: 42
Γκολ/Τελικές: 1/3,5

image

Ολα τα γκολ του μέσα από το «κουτί»

Από τα 12 προσωπικά του τέρματα, όλα είναι μέσα από το «κουτί» και αυτόματα προβάλει άκρως επικίνδυνος εάν πάρει την μπάλα στα περίπου 10 μέτρα απόσταση από την εστία.

Αρχικό συμπέρασμα εάν προσέξουμε/θυμηθούμε τις φάσεις που έχει σκοράρει; Διαθέτει πλουραλισμό, αφού τα έξι του γκολ είναι με το δεξί, τα πέντε με το αριστερό ενώ μία φορά κούνησε... από αέρος πλεκτό, χωρίς μάλιστα να πηδήξει, στο 2-0 του Πανθεσσαλικού για τα play-offs. Αυτόματα μπορεί να κάνει τη ζημία με πολλούς τρόπους.

Την ίδια στιγμή παρουσιάζεται «φαρμάκι» εφόσον βρεθεί τόσο στα όρια του πέναλτι όσο και «φάτσα» με το τέρμα. Τα επτά του τέρματα ήταν από τη μεγάλη περιοχή κάτι που μπορεί να «μεταφραστεί» πως διαθέτει καλό σουτ/πλασέ και τα πέντε μέσα από τη μικρή, επίδοση που σημαίνει ότι δύναται να «εκτελέσει» υπό πίεση αλλά και πως είναι σε θέση να «χτυπήσει» γρήγορα και με μία επαφή. Κυρίως το τελευταίο όπως θα δούμε (και) παρακάτω.

Από που σκόραρε μέχρι στιγμής
Μικρή περιοχή: 7
Μεγάλη περιοχή: 5

Με τι σκόραρε
Δεξί: 6
Αριστερό: 5
Κεφαλιά: 1


image

Εκμεταλλεύεται το «ξεπέταγμά» του

Αν μάλιστα μπούμε στη διαδικασία, που αξίζει κιόλας, να θυμηθούμε τα τέρματά του θα προκύψει το συμπέρασμα πως εκμεταλλεύεται στο έπακρο το «ξεπέταγμά» του, κάτι που έχει μπει στην «εξίσωση» του ΠΑΟΚ και οι συμπαίκτες του «ψάχνουν» να τον βρουν, κυρίως με παράλληλες μεταβιβάσεις, στο πρώτο ή δεύτερο δοκάρι.

Με ανάλογο ή έστω παρεμφερή τρόπο βρήκε δίχτυα κόντρα σε Παναιτωλικό, Καλαμάτα (το πρώτο στη Θεσσαλονίκη), Αστέρα Τρίπολης, Ιωνικό, Βόλο, Ολυμπιακό, δείγμα πως στον «Δικέφαλο του Βορρά» ποντάρουν στο συγκεκριμένο στοιχείο του παιχνιδιού του.

Μάλιστα το γκολ του στο Φάληρο ήταν ίσως το πιο θεαματικό, τουλάχιστον σε βαθμό δυσκολίας.

image

Τα εννέα από τα 12 γκολ του ήταν με τη «μία»

Κλείνοντας αξίζει να σημειωθεί πως τα περισσότερα προσωπικά του τέρματα ήταν με τη μία, ανεξαρτήτως αν υποδέχονταν την μπάλα παράλληλα ή κάθετα στον κενό χώρο. Ετσι παρουσιάζεται οξυδερκής και με αντίληψη του χώρου.

Σε ελάχιστες περιπτώσεις κλήθηκε να την κουβαλήσει/κρατήσει και ύστερα να «εκτελέσει», αν και όποτε του δόθηκε η δυνατότητα το έπραξε επιτυχώς.

Πιο συγκεκριμένα μόλις στα τρία από τα 12 γκολ του είχε περισσότερες από μία επαφές και πιο συγκεκριμένα σε αυτό της Καλαμάτας όπου έκανε τέσσερις μέσα στα αντίπαλα καρέ και τα δύο που σημείωσε κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Αρχικά σε εκείνο της Τούμπας για το Novibet Κύπελλο Ελλάδος όπου εκμεταλλεύτηκε αντίπαλο λάθος, βγήκε στον κενό χώρο με δύο «αγγίγματα» και πλάσαρε εύστοχα και ύστερα σε αυτό της Λεωφόρου για τa play-offs, όπου «μπούκαρε», να το πούμε κάπως απλά, «κουβάλησε» την μπάλα με έξι επαφές και στην έβδομη σκόραρε με δεξιό σουτ στην «κλειστή» γωνία.

Αυτόματα «φωνάζει» πως μπορεί να κάνει τη «ζημιά» με πολλούς τρόπους.

@Photo credits: eurokinissi