Μαν. Γιουνάιτεντ… ώρα μηδέν! Ποιος κερδίζει τη μάχη; (poll)

Μαν. Γιουνάιτεντ… ώρα μηδέν! Ποιος κερδίζει τη μάχη; (poll)

Ενα σκοτεινό διάστημα, με αρνητικούς πρωταγωνιστές τα μέλη της οικογένειας Γκλέιζερ βαίνει προς το… τέλος. Φως στο τούνελ… αχνοφαίνεται. Μέχρι πριν 180 ημέρες υπήρχε η απροθυμία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να αποδεχθεί το εκτυφλωτικά προφανές, την άρνηση του αυτοαποκαλούμενου μεγαλύτερου συλλόγου στον κόσμο να αναγνωρίσει ότι υπάρχει πρόβλημα σε όλα τα επίπεδα! Μέχρι που η έκρηξη του κόσμου έβαλες και τέλος στις όποιες ψευδαισθήσεις των Αμερικανών! Η απόφαση να πουλήσουν προκάλεσε συναγερμό στον ποδοσφαιρικό πλανήτη και οι πιο ισχυροί κινήθηκαν για μια από τις εμπορικότερες ομάδες…

Όπως πάντα σε μια διαδικασία που ελίσσεται προς διάφορες κατευθύνσεις, με πολλούς αντιφατικούς ισχυρισμούς στην πορεία, ο σκεπτικισμός είναι εκεί. Από τη μια ο Σερ Τζιμ Ράτκλιφ, ο δισεκατομμυριούχος που ονειρευόταν χρόνια να αποκτήσει τη Γιουνάιτεντ και από την άλλη, ένας εκ των πιο ισχυρών ανθρώπων του πλανήτη, ο Σεΐχης Αλ Τανί από το Κατάρ. Ποιος είναι το φαβορί;

image

Φαβορί ο Σερ Ράτκλιφ στη μάχη με τον Σεΐχη

Τόσο η έγκυρη ιστοσελίδα Αthletic όσο και οι Τimes εκφράζουν αισιοδοξία πως η πρόταση του Σερ Τζιμ Ράτκλιφ θα γίνει αποδεκτή. Συγκεκριμένα, όσοι τραπεζικοί σχετίζονταν με προηγούμενες εξαγορές της INEOS έλαβαν εντολή να επικεντρωθούν στο πλάνο της εξαγοράς της Γιουνάιτεντ, στοιχείο που δείχνει πολύ προχωρημένες συνομιλίες.

Στο προπονητικό της Γιουνάιτεντ και στο Ολντ Τράφορντ υπήρξε συνεχή κινητικότητα. Ζητήθηκε από το αρμόδιο προσωπικό να προσκομίσει ότι στοιχεία και αριθμούς χρειαζόταν. Ο Σερ Ντέιβ Μπράιλσφορντ, άλλοτε αρχηγός της βρετανικής ποδηλατικής ομάδας, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για το deal. Είναι και μέλος της ομάδας του Ράτκλιφ.

Ούτε ο Ράτκλιφ ούτε ο Σεϊχης Αλ Τανί ενημερώθηκαν επισήμως για την... τύχη των τρίτων προτάσεών τους, που είχαν υποβληθεί στις 28 Απριλίου, η πλευρά του Σεΐχη έκανε και τη νέα προσπάθειά της υπό τον φόβο ότι θα χάσει οριστικά την ευκαιρία αυτή χωρίς να έχει κάνει και μία ακόμα κρούση. Το τι θα συμβεί τώρα μένει να φανεί, αλλά οδηγούμαστε προς το τέλος.

Η αίσθηση που υπήρχε ήταν πως πιο κοντά στο deal ήταν ο 70χρονος από το Φέιλσγουορθ, που βρίσκεται βορειοανατολικά του κέντρου της πόλης του Μάντσεστερ. Και αυτό προκύπτει και από ανθρώπους που έψαξαν εξονυχιστικά το θέμα και που ήρθαν σε επαφή με άτομα του περιβάλλοντος του Ράτκλιφ.

Επίσης υπάρχει και ένα πέπλο μυστηρίου πάνω από τον Σεΐχη του Κατάρ. Στελέχη της «Raine», της τράπεζας που χειρίζεται αυτό το θέμα, εξεπλάγησαν με το γεγονός ότι δεν υπήρξε άμεση επαφή και επικοινωνία μαζί τους από τον χρηματοδότη από το Κατάρ. Ούτε καν τώρα στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

Οι εκπρόσωποι του Σεΐχη τονίζουν ότι δεν είναι ένας άνθρωπος που θέλει να απασχολεί τη δημοσιότητα. Υπάρχουν ελάχιστες φωτογραφίες του στο διαδίκτυο. Όμως όταν δεν υπάρχει ο κατάλληλος δίαυλος επικοινωνίας και εν γένει διάλογος προκύπτει έντονος προβληματισμός.

Ο Ράτκλιφ ήταν παρών στη ξενάγηση που έγινε στο Ολντ Τράφορντ και τις εγκαταστάσεις της ομάδας. Ο Σεΐχης Αλ Τανί έστειλε αντιπροσωπεία του στην οποία ήταν ο Σαχζάντ Σαχμπάζ, πρόεδρος του Ιδρύματος «Nine Two», αλλά και ο Φάντι Μπάκχο, ανώτατος βασιλικός σύμβουλος του Κατάρ. Υπάρχει η εκτίμηση πως η Premier για την επικύρωση εξαγοράς από το Κατάρ θα ήθελε πολύ περισσότερο χρόνο. Έτσι θα ήταν μια συμφωνία λιγότερη ελκυστική για την οικογένεια Γκλέιζερ.

image

Τα εμπόδια της οικογένειας Γκλέιζερ

Οι Αβρααμ και Τζόελ Γκλέιζερ δεν ήταν τόσο πρόθυμοι να πουλήσουν σε αντίθεση με τους Μπράιαν, Έντουαρντ και Κέβιν. Γενικά, οι συνομιλίες με τον Σεΐχη δεν ήταν αρμονικές. Μάλιστα, οι εκπρόσωποί του ειδικά στις αρχές εισέπραξαν μία διστακτικότητα από την οικογένεια Γκλέιζερ στο να πουλήσει. Για τον δεύτερο γύρο των προσφορών υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το τι συνέβη.

Όσοι μιλούσαν εκ μέρους του Σεΐχη αρχικά ισχυρίστηκαν ότι είχε γίνει μια νέα προσφορά, αλλά στη συνέχεια είπαν δεν ισχύει πια. Πως αποσύρθηκε αυτή η πρόταση; Και αυτό συνέβη όταν ικανοποιήθηκε ένα αίτημα του Ράτκλιφ για να έχει περισσότερο χρόνο. Η εταιρεία του Βρετανού ζήτησε και πήρε παράταση 12 ωρών.

Αμφιβολίες υπήρξαν και ως προς στην τρίτη προσφορά του Σεϊχη Αλ Τανί. Άλλες πηγές μιλούν για πάνω από 5 δις λίρες και άλλες για ποσό που ήταν μικρότερο. Η πλευρά του Σεΐχη στους όρους της ως προς την πρότασή τη είχε και το να καλύψει το χρέος των 535,7 εκατομμυρίων λιρών

Οι αντιπαραθέσεις και σε παρασκηνιακό επίπεδο ήταν αρκετές. Μια πηγή επίσης ισχυρίστηκε πως ο Σεϊχης θα έπρεπε να είχε κάνει συνάντηση με τους Γκλέιζερς τουλάχιστον μία φορά. Ίσως η νέα προσφορά ήταν μια προσπάθεια να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα.

Αντιθέτως, ως προς την πλευρά του Ράτκλιφ σχεδόν τα πάντα αντιμετωπίστηκαν θετικά. Επίσης ο Ράτκλιφ έχει ήδη τσεκαριστεί και ελεγχθεί από τότε που είχε κάνει προσφορά για την Τσέλσι. Με τη λονδρέζικη ομάδα όμως είχε κάνει προσφορά πολύ καθυστερημένα.

Το κρίσιμο σκέλος είναι η ύπαρξη των τρίτων προσφορών. Ο Σεΐχης δεν υλοποίησε τη δέσμευσή του για παραπάνω χρήματα. Μάλιστα για τον Ράτκλιφ υπήρξε μία πληροφορία πως θα διευκόλυνε τα αδέρφια Αβρααμ και Τζόελ, επιτρέποντάς τους να κρατήσουν την πλειοψηφία των μετοχών παρά την εξαγορά.

Το ότι η πρόταση του Ράτκλιφ αποτιμά τις μετοχές της Γιουνάιτεντ με ένα μεγαλύτερο ποσό από τον Σεΐχη δεν έχει αμφισβητηθεί από κανέναν. Έχει μεγαλύτερη ευελιξία να πληρώσει περισσότερα ανά μετοχή, επειδή δεν σχεδιάζει να αγοράσει αμέσως το 100% των μετοχών και ούτε να εξοφλήσει το χρέος.

Η προσφορά θα αφορά περίπου το 51% του συλλόγου που εάν η συνολική αξία της Γιουνάιτεντ είναι 6 δις. λίρες θα ήταν στα 3,06 δις λίρες. Ο Ράτκλιφ είχε την πρόθεση να αγοράσει τις μετοχές των τεσσάρων αδελφών που θέλουν να πουλήσουν. Και μάλιστα σε μία τιμή που ισοδυναμεί με 3,25 δολάρια ανά μετοχή. Με αυτήν την εκδοχή οι Αβρααμ και Τζόελ θα μπορούσαν να κρατήσουν ένα 20% των μετοχών και να μείνουν με αυτόν τον τρόπο στον σύλλογο έως την πλήρη εξαγορά από την INEOS.

Η τιμή της μετοχής είχε βρεθεί κάτω από τα 20 δολάρια για ένα δεκαπενθήμερο, σημαντικά χαμηλότερη από τα 27 δολάρια τον Φλεβάρη. Μάλιστα οι επενδυτές είχαν χάσει σταδιακά την πίστη τους στην προοπτική του να λάβουν ποτέ μια νέα και καλή ή βελτιωμένη προσφορά για τις μετοχές τους.

image

Γιατί μόνο τόσες λίγες προτάσεις;

Υπάρχουν και άτομα του κλάδου που έχουν αντιμετωπίσει με προβληματισμό πως μία ομάδα όπως η Γιουνάιτεντ έχει μόνο μία τόσο ανταγωνιστική πρόταση για την εξαγορά της. Η αλήθεια είναι πως η διαδικασία αυτή έχει αργήσει ήδη. Η απόκτηση της Μίλαν από την Έλιοτ για παράδειγμα χρειάστηκε μόνο λίγες εβδομάδες. Η Έλιοτ ήταν μέσα στους επενδυτές που είχαν κάνει μικρές επενδύσεις στη Γιουνάιτεντ.

Οι εξωτερικοί παρατηρητές σημειώνουν πως ένα εξίσου βασικό πρόβλημα είναι οι διαφωνίες ανάμεσα στα αδέλφια. Υπάρχει και η άποψη πως ένα διαφαινόμενο deal με τον Ράτκλιφ ή η αίσθηση πως οδηγούμαστε εκεί είναι ίσως ένας τελευταίος μοχλός πίεσης προς τους Καταριανούς και για να κάνουν μία πιο καλή πρόταση. Όσοι βρίσκονται κοντά στον Σεΐχη είναι ξεκάθαροι στο ότι δεν υποχωρεί. Είναι επίσης σίγουρο ότι η πρόταση είναι συγκεκριμένη και ότι δεν θα δοθεί λευκή επιταγή. Ο πατέρας του Αλ Τανί, περιέγραψε κάθε ποδοσφαιρική προσφορά ως «επένδυση» και όχι ως «διαφήμιση». Μία πηγή κοντά στην οικογένεια του Σεΐχη είναι της άποψης πως οι προσεγγίσεις και η «απληστία της οικογένειας Γκλέιζερ» δεν είναι στην ατζέντα των Καταριανών και δεν συμφωνούν με αυτές.

Πηγή: The Athletic, The Times

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image