Παναθηναϊκός: Η επόμενη μέρα

Παναθηναϊκός: Η επόμενη μέρα

Νίκος Αθανασίου

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το φετινό πρωτάθλημα στην δεύτερη θέση με 78 βαθμούς, σ' έναν «μαραθώνιο» στον οποίο ήταν πρώτος στις 30 και πλέον από τις 36 στροφές και το φινάλε του αφήνει μια πικρή γεύση, καθώς δεν κατάφερε να επιστρέψει στη κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από δεκατρία χρόνια.

Το γεγονός ότι διεκδίκησε μέχρι τέλους τον τίτλο και η επιστροφή του στα προκριματικά του Champions League μετά το 2015, αποτελούν σημαντική ποδοσφαιρική πρόοδο και όπως είναι λογικό τα πάντα από σήμερα περιστρέφονται γύρω από την επόμενη ημέρα. Τον σχεδιασμό για την νέα αγωνιστική περίοδο, στην οποία ο σύλλογος θα μπει για να κατακτήσει το πρωτάθλημα και για να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται στην Ευρώπη.

Με μία σημαντική συνάντηση της διοίκησης με τον προπονητή να απομένει για να ξεκαθαρίσει το τοπίο ενόψει της σεζόν 2023-2024, θα επιχειρήσουμε σήμερα να σκιαγραφήσουμε τα όσα έρχονται στον Παναθηναϊκό.

image

Ποιοι φεύγουν

Τέσσερα είναι τα συμβόλαια που λήγουν στα τέλη Ιουνίου. Εκείνα του Δημήτρη Κουρμπέλη, του Αχιλλέα Πούγγουρα, του Ζβόνιμιρ Σάρλια και του Φακούντο Σάντσες. Ο σύλλογος θα ήθελε να διατηρήσει τον αρχηγό του στο έμψυχο δυναμικό και για τα επόμενα χρόνια ενώ από τους δύο αναπληρωματικούς στόπερ θα παραμείνει ένας, με τον Σάρλια να έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Γιοβάνοβιτς σε σχέση με τον Πούγγουρα. Ο Φακούντο Σάντσες είναι μια ειδική περίπτωση, καθώς και πέρσι ήταν να φύγει αλλά παρέμεινε στη λογική του «πιστού στρατιώτη» της ομάδας που μπορεί να δώσει λύσεις σε αρκετές θέσεις. Ο Τιμοτέους Πούχατς θα επιστρέψει στην Ουνιόν Βερολίνου, καθώς ολοκληρώνεται ο δανεισμός του.

image

Ποιοι μένουν

Με δεδομένο πως η σεζόν ξεκινά στις 25/26 Ιουλίου με τα προκριματικά του Champions League, φαντάζει απίθανο να υπάρξουν αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών της φετινής ομάδας. Ο Γιοβάνοβιτς ποντάρει πολλά στη συνοχή, την «χημεία» και όσα «έχτισε» αυτά τα δύο χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να χάσει κάποιον από τους βασικούς του. Έτσι κι αλλιώς το ρόστερ του «τριφυλλιού» ήταν μικρό και οι προσθέσεις θα είναι πολύ περισσότερες από τις αφαιρέσεις.

image

Οι αμφίβολοι

Με όσα αναφέραμε παραπάνω γίνεται κατανοητό πως ακόμη και οι πρωτοκλασάτοι ποδοσφαιριστές που δεν έδωσαν όσα θα περίμενε κανείς φέτος, όπως για παράδειγμα ο Σπόραρ, ο Μπερνάρντ και ο Βέρμπιτς, σε πρώτη φάση θα πάρουν μια δεύτερη ευκαιρία, πράγμα ποδοσφαιρικά σωστό και ορθολογικό. Το αν αλλάξουν τα δεδομένα μέσα στο καλοκαίρι, θα το δούμε. Από κει και πέρα, υπάρχουν περιπτώσεις παικτών που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν δανεικοί, καθώς δεν πήραν πολύ χρόνο φέτος, όπως ο Βαγιαννίδης και ο Τσόκαϊ.

image

Που χρειάζεται ενίσχυση

Έχοντας μπροστά του μία τεράστια καλοκαιρινή πρόκληση, αυτή του Champions League, ο Παναθηναϊκός πρέπει, οφείλει και θα ενισχυθεί σημαντικά. Εξάλλου, όπως και πέρσι, οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι από την διοίκηση θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Από την εικόνα ολόκληρης της σεζόν, το «τριφύλλι» χρειάζεται σημαντική ποιοτική ενίσχυση στην μεσαία του γραμμή, κυρίως στο κομμάτι της δημιουργίας.

Από κει και πέρα, πρέπει να αποκτηθεί ένας τρίτος εν δυνάμει βασικός στόπερ που θα υπερκαλύψει το κενό της αποχώρησης του Σάρλια ή του Πούγγουρα ενώ και η αποχώρηση του Πούχατς σε συνδυασμό με το θέμα του Γκάνεα, δημιουργεί ζήτημα μεταγραφής στο αριστερό άκρο της άμυνας. Παράλληλα, «παίζει» δυνατά και η ενίσχυση στη θέση του δεξιού μπακ.

Στα εξτρέμ δεν πρέπει να αποκλείσουμε κάποια κίνηση ενώ στην κορυφή της επίθεσης οι «πράσινοι» έχουν ανάγκη από ακόμη έναν σέντερ φορ, όπου μαζί με Ιωαννίδη και Σπόραρ θα δημιουργήσουν μια τριπλέτα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο Γερεμέγεφ που επιστρέφει από τον δανεισμό στον Λεβαδειακό ή κάποιος άλλος...