Ο Τσάβι χάρισε στη Μπαρτσελόνα έναν τίτλο λύτρωσης και προοπτικής

Ο Τσάβι χάρισε στη Μπαρτσελόνα έναν τίτλο λύτρωσης και προοπτικής

Στις 20 Νοεμβρίου του 2021, η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν την Εσπανιόλ στο «Καμπ Νόου», νικούσε 1-0 με ένα πέναλτι – γκολ του Μέμφις Ντεπάι και χίλια ζόρια, ούσα μόλις έκτη στη βαθμολογία της La Liga, οκτώ βαθμούς μακριά από την κορυφή. Τα χαμόγελα κυριαρχούσαν στις εξέδρες, όχι όμως για την εικόνα της ομάδας, αλλά για τον κύριο που έκανε ντεμπούτο στην άκρη του πάγκου της.

bwin sponsored


Ο Τσάβι Ερνάντεθ Κρέους επέστρεφε ως προπονητής στην ομάδα που υπηρέτησε μοναδικά ως ποδοσφαιριστής, φορώντας την φανέλα της σε 767 παιχνίδια και κατακτώντας μαζί της 25 τίτλους μέσα σε 17 χρόνια.

18 μήνες μετά από εκείνο το βράδυ, κόντρα στην Εσπανιόλ αλλά μέσα στο σπίτι της αυτή την φορά, ο 43χρονος προπονητής πανηγύρισε την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος που βάζει τέλος σε μια «ξηρασία» τεσσάρων ετών σε σημαντικούς τίτλους για την ομάδα της καρδιάς του και της ανοίγει μια διαφορετική, καλύτερη προοπτική από εδώ και πέρα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Οι μοχλοί έπιασαν τόπο

Το καλοκαίρι του 2022, μια λέξη κυριαρχούσε στην καθημερινότητα της Μπαρτσελόνα: Palancas, ήτοι «μοχλοί», όπως ονομάστηκαν τα οικονομικά βοηθήματα που βρήκε η διοίκηση, πουλώντας περιουσία του συλλόγου, προκειμένου πρωτίστως να μπορέσει να κάνει μεταγραφές που θα άλλαζαν επίπεδο την ομάδα.

Ο Τζουάν Λαπόρτα, ο πιο επιτυχημένος πρόεδρος στην ιστορία των Μπλαουγκράνα, έπαιρνε μαζί με το επιτελείο του ένα μεγάλο ρίσκο, ποντάροντας τα πάντα για να επιτευχθεί άμεσα ο στόχος της κατάκτησης ενός μεγάλου τίτλου, προκειμένου η Μπάρτσα να επιστρέψει δυναμικά στην διαφημιστική αγορά, δίνοντας νέα πνοή και ώθηση στο πληγωμένη της brand.

Το ρίσκο απέδωσε, αφού η Μπάρτσα κατέκτησε το πρωτάθλημα με εμφατικό τρόπο, τέσσερις αγωνιστικές πριν από το φινάλε της La Liga και ξεπερνώντας ταυτόχρονα εξωαγωνιστικά σκάνδαλα.

Πιο τρανταχτό, βεβαίως, η «υπόθεση Νεγκρέιρα», σύμφωνα με την οποία προηγούμενοι πρόεδροι (μεταξύ των οποίων και ο Λαπόρτα στην πρώτη του θητεία) είχαν προσλάβει τις υπηρεσίες του Ενρίκε Γκόμεθ Νεγκρέιρα για αξιολόγηση διαιτητών (;). Το… πρόβλημα; Ο εν λόγω κύριος, στην διάρκεια των ετών που συνεργαζόταν με τον σύλλογο, ήταν και αντιπρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας!

Στην σκιά τέτοιων υποθέσεων, η κίνηση πόκερ με τους μοχλούς αποδείχθηκε κίνηση ματ. Με τα χρήματα που μπόρεσε να βοηθήσει το πληγωμένο ταμείο της, η Μπάρτσα απέκτησε έναντι 45 εκατομμυρίων ευρώ έναν επιθετικό παγκόσμιος κλάσης που είναι πρώτος σκόρερ στην La Liga με 21 γκολ (Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι), έναντι 58 εκατομμυρίων ευρώ έναν εξτρέμ που συνέβαλε στην επιτυχία με 7 γκολ – 6 ασίστ (Ραφίνια) και έναντι 50 εκατομμυρίων ευρώ έναν αμυντικό που της δίνει σιγουριά, τόσο στα δεξιά, όσο στο κέντρο της οπισθοφυλακής (Ζιλ Κουντέ).

Συνολικά 153 εκατομμύρια ευρώ (από τα 777 εκατ. ευρώ των μοχλών) για τρεις παίκτες που έκαναν την διαφορά και δύο μεταγραφές ελεύθερων παικτών που αποδείχθηκαν πολύτιμοι (Αντρέας Κρίστενσεν – Φρανκ Κεσιέ), ο πρώτος δένοντας την αμυντική γραμμή και ο δεύτερος με εκλάμψεις και, κυρίως, το γκολ νίκης στο τελευταίο λεπτό επί της Ρεάλ Μαδρίτης στο «Clasico» του δεύτερου γύρου (19/03), το οποίο έφερε την Μπάρτσα στο +12 σε σχέση με την μεγάλη της αντίπαλο.

Στο συγκεκριμένο παιχνίδι σημειώθηκε ρεκόρ προσέλευσης στη φετινή σεζόν με 95.745, με τον κόσμο να επιστρέφει στο γήπεδο, αφού σε κανένα ματς η προσέλευση δεν έπεσε κάτω από τις 70 χιλιάδες, με τους φιλάθλους να πιστεύουν και πάλι στην ομάδα τους.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το «κλικ» με τα τέσσερα χαφ

Τέσσερις αγωνιστικές πριν από το φινάλε της La Liga, η Μπαρτσελόνα μετράει 27 νίκες σε 34 παιχνίδια, έχει κρατήσει το μηδέν σε 25 από αυτά, σε έντεκα νίκησε με 1-0 και αυτές οι επιδόσεις πιστώνονται πρωτίστως στον φανταστικό Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν και την άμυνα, με την ισορροπία όμως να προέρχεται από την επιλογή του Τσάβι να παίζει ουσιαστικά με τέσσερις μέσους.

Πότε προέκυψε αυτή η (καθοριστική) τακτική καινοτομία; Στις 16 Οκτωβρίου, η Μπαρτσελόνα ηττάται καθαρά με 3-1 από την Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» και μένει στο -3 από την Βασίλισσα, αγωνιζόμενη με δύο καθαρά εξτρέμ, τον Ουσμάν Ντεμπελέ και τον Ραφίνια.

Ο Τσάβι βλέπει ότι το πάνω – κάτω χωρίς έλεγχο δεν εξυπηρετεί την ομάδα του και αποφασίζει να διατηρήσει μεν το 4-3-3, αλλά με τον Γκάβι σε ρόλο «ψευτό – εξτρέμ», με τον νεαρό μέσο να ενισχύει τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής, με τα αποτελέσματα να είναι άμεσα και εντυπωσιακά.

Η ομάδα εφαρμόζει καλύτερα τα «θέλω» του προπονητή της όπως είναι η πίεση ψηλά και το γρήγορο transition επίθεσης - άμυνας, το παιχνίδι από τα άκρα για να ανοίγονται διαδρόμους εσωτερικά, σε συνδυασμό με την καλύτερη φυσική κατάσταση και, βεβαίως, την δίψα για τίτλους. Από το τωρινό ρόστερ, μόλις πέντε ήξεραν τι σημαίνει η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος.

Μετά από εκείνη την αλλαγή και μέχρι την διακοπή λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ομάδα συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές νίκες με απολογισμό τερμάτων… 12-1 (!), με το αήττητο σερί να φτάνει τα 13 ματς (δώδεκα νίκες – μια ισοπαλία), ενώ μεσολάβησε και ο πρώτος τίτλος της εποχής Τσάβι, με το θριαμβευτικό 3-1 επί της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Από τον Μπάλντε στον… Μέσι;

Ο Γκάβι παίζει στα 19 του σαν να είναι 30άρης, ο Πέδρι είναι ο νέος ηγέτης, ο Ρόναλντ Αραούχο ένα αμυντικό βράχος και ο Αλεχάντρο Μπάλντε ο παίκτης – αποκάλυψη της σεζόν, αφού κατάφερε να καθίσει στον πάγκο ένα τοτέμ όπως ο Τζόρντι Άλμπα.

Αυτή η τετράδα, μαζί με Ζιλ Κουντέ και Φρένκι Ντε Γιονγκ, αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στην σεζόν και, λόγω ηλικίας (μέσος όρος 21,8 έτη), φαντάζουν ως η βάση για την επόμενη μέρα της ομάδας, η οποία έχει βεβαίως ένα μεγάλο αγκάθι τα τελευταία χρόνια: Το Champions League, όπου έχει αποτύχει να περάσει την φάση ομίλων την τελευταία διετία.

Η νέα πρωταθλήτρια Ισπανίας, εκτός από το ευρωπαϊκό «πρέπει» βάσει ιστορίας και πρεστίζ, αντιμετωπίζει ένα πολύ κρίσιμο καλοκαίρι, αφού καλείται να εξισορροπήσει τους λογαριασμούς της και, ταυτόχρονα, να δημιουργήσει ένα ακόμα πιο ανταγωνιστικό ρόστερ, χωρίς να χάσει σημαντικές μονάδες και προσθέτοντας παίκτες άμεσης απόδοσης, ώστε να μην καταρρέει όταν λείπει ο Πέδρι ή ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Η πώληση ποδοσφαιριστών φαντάζει απαραίτητη, με Ανσού Φατί, Φεράν Τόρες και Φρανκ Κεσιέ σε πρώτο πλάνο, η απόκτηση ελεύθερων παικτών, τύπου Ιλκάι Γκιντογκάν, επίσης, ενώ πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επιστροφή του εξτρέμ Αμπντέ, ο οποίος έκανε εξαιρετική σεζόν ως δανεικός στην Οσασούνα.

Η αποχώρηση της πρώτης «σημαίας» (Ζεράρ Πικέ) ήταν μάλλον αναίμακτη, αλλά δεν φαντάζει πιθανό να συμβεί κάτι αντίστοιχο με τη δεύτερη (Σέρχιο Μπουσκέτς), στην οποία πόνταρε ακόμα ο Τσάβι, ο οποίος φέρεται να προτιμά διαφορετικό υποψήφιο διάδοχο (Μαρτίν Θουμπιμέντι της Ρεάλ Σοσιεδάδ) σε σχέση με την διοίκηση (Ρουμπέν Νέβες της Γουλβς).

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό, βεβαίως, αφορά και τον μεγαλύτερο ποδοσφαιριστή που φόρεσε ποτέ την κυανέρυθρη φανέλα: Θα επιστρέψει στην μεταβατική σεζόν (ελέω της μετακόμισης από το «Καμπ Νόου» στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μοντζουΐκ) ο Λιονέλ Μέσι;

Ο 35χρονος (στα 36) Αργεντινός σούπερ σταρ το θέλει, ο Λαπόρτα με τον Τσάβι επίσης. Το θέμα, όμως, είναι τι θα πει η La Liga για το πρότζεκτ εξυγίανσης του συλλόγου και κατά πόσο αυτό χωράει ένα τόσο υψηλό συμβόλαιο όσο αυτό του Λέο.

Όπως και να’ χει, μέσα σε ενάμιση χρόνο ο Τσάβι κατάφερε να δώσει ξανά προοπτική σε έναν σύλλογο που εξακολουθεί να έχει ένα χρέος – μαμούθ (1,3 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά νιώθει και πάλι σημαντικός, κατακτά ξανά τίτλους και θέλει να βρει ξανά την θέση που αξίζει στον ποδοσφαιρικό ευρωπαϊκό χάρτη...

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image