Φορταλέζα: Oι «εξάρες», τα ποδοσφαιρικά μαθήματα και το όνειρο της μεγάλης κούπας

Φορταλέζα: Oι «εξάρες», τα ποδοσφαιρικά μαθήματα και το όνειρο της μεγάλης κούπας

Σαν ένας σπόρος που φυτρώνει. Εκείνος που κάθε μέρα ποτίζεται με σταγόνες υπομονής και φιλοδοξίας. Ώσπου να βγάλει τελικά τις ρίζες του για να θεμελιώσει το όραμα και τα όνειρα για την επόμενη μέρα. Και το πρώτο άνθος φρόντισε να κάνει την εμφάνισή του με το «καλησπέρα» της φετινής σεζόν για την τολμηρή Φορταλέζα, η οποία σε έναν κόσμο με παραδοσιακές δυνάμεις ύψωσε με θάρρος τη δική της σημαία!

«Ο βασιλιάς των λιονταριών» άλλωστε, όπως είναι το παρατσούκλι της στις φτωχογειτονιές της Σεαρά, είναι γεννημένος για να πρωταγωνιστεί. Για να επιβάλλει τον δικό του ρυθμό, το δικό του όνομα, ακόμα κι αν προέρχεται από ανυπόληπτα μέρη.

Και η αλήθεια είναι πως η Φορταλέζα αποδεικνύει πως μεγαλώνει με γοργούς ρυθμούς. Οι ανταγωνιστές της στη Βραζιλία φρόντισαν να το καταλάβουν από νωρίς, με το σύνολο του Χουάν Πάμπλο Βοϊβόντα να έχει κάνει εκρηκτικό ξεκίνημα στο Brasileirao, την ώρα που σπέρνει τον τρόμο με τεσσάρες και εξάρες και στο Copa Sudamericana.

Η διαχείριση, η εξέλιξη και η εδραίωση συνοψίζουν τις τελευταίες σεζόν της Φορταλέζα, η οποία από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου έχει ως Μέγα Χορηγό την ελληνική εταιρεία Gametech, novibet.

Πώς όμως μια ομάδα που μόλις πριν από μερικά χρόνια κυκλοφορούσε στα γήπεδα της τρίτης κατηγορίας, ξαφνικά αναγκάζει τους «μεγάλους» της χώρας της να την ανταμείψουν με ένα βλέμμα γεμάτο ενδιαφέρον; Το Gazzetta ρίχνει μια πιο προσεκτική ματιά στο ίσως πιο συναρπαστικό «πείραμα» του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, το οποίο βγάζει την πρώτη υπόκωφη κραυγή καταξίωσης προς κάθε αποδέκτη!

image

Με όρεξη για γκολ και κούπες!

Ο Βολταίρος είχε πει εύστοχα ότι «η σκάλα της επιτυχίας πρέπει να στηριχτεί πρώτα σε κάτι σταθερό προτού μπορέσεις να την ανέβεις». Και η Φορταλέζα, ανεβαίνοντας σκαλοπάτια στον δρόμο της προς την κορυφή, φρόντισε να βάλει γερά στηρίγματα τα προηγούμενα χρόνια.

Προ διετίας, το καμάρι της επαρχίας της Σεαρά άφησε την τρίτη κατηγορία, εδραιώθηκε στην πρώτη και κατάφερε να αγωνιστεί στο Champions League της Νοτίου Αμερικής, όπως είναι γνωστό το Copa Libertadores.

Και, αφού δοκίμασε το νέκταρ της μεγάλης διοργάνωσης, έβαλε ως στόχο να διεκδικήσει με αξιώσεις την σπουδαία διάκριση στο Copa Sudamericana, το οποίο θεωρείται ως το Europa League μιας ηπείρου όπου το ποδόσφαιρο δεν είναι τίποτε λιγότερο από μια θρησκεία.

Στις πρώτες τρεις αγωνιστικές της φάσης ομίλων, η Φορταλέζα τιμάει ιδανικά τη σημασία του ονόματός της (δύναμη), αφού η ομάδα του Αργεντινού Χουάν Πάμπλο Βοϊβόντα έχει κάνει διαδοχικές επιδείξεις δύναμης στον όγδοο όμιλο.

Novibet Fortaleza

Τρεις εμφατικές νίκες, με δώδεκα γκολ υπέρ και μόλις ένα κατά: 4-0 την Παλεστίνο της Χιλής στο «Καστελάο» της Φορταλέζα (05/04), 2-0 τη Σαν Λορέντσο της Αργεντινής μέσα στο «Εστάδιο Πέδρο Μπιντεγκαΐν» του Μπουένος Άιρες (20/04) και 6-1 την Εστουδιάντες ντε Μέριδα της Βενεζουέλα και πάλι στο «σπίτι» της ομάδας που καλύτερη μπάλα έχει παίξει μέχρι τώρα στο Copa Sudamericana (04/05).

Οι εξάρες και η διάκριση στη Λατινική Αμερική!

Aυτή δεν ήταν η πρώτη «εξάρα» για φέτος, καθώς στις 12 Απριλίου νίκησε με το ίδιο σκορ την Άγια ντε Μαραμπά για το Κύπελλο! Στις 2 Φεβρουαρίου, επικράτησε επίσης με 6-1 της Ατλέτικο Σεαρένσε για το πολιτειακό πρωτάθλημα! Τίποτα δεν είναι τυχαίο!

Την ίδια ώρα στο πρωτάθλημα Brasileirao, όπου το 2021 τερμάτισε στην τέταρτη θέση, η Φορταλέζα φιλοδώρησε με τρία γκολ την Κοριτίμπα και με τέσσερα την Φλουμινένσε, συνδυάζοντας ιδανικά τις εγχώριες και διεθνείς υποχρεώσεις. Χωρίς να ξεχνάει, όμως, ότι ο μεγάλος στόχος είναι η διάκριση στο Copa Sudamericana.

Τα τελευταία έξι χρόνια, οι βραζιλιάνικες ομάδες έχουν κατακτήσει πέντε φορές το Copa Libertadores (δύο η Παλμέιρας, δύο η Φλαμένγκο και μια η Γκρέμιο), αλλά στα αντίστοιχα χρόνια έχουν μόλις δύο κατακτήσεις στο Copa Sudamericana, αμφότερες με την Ατλέτικο Παραναένσε της Κοριτίμπα.

Και η Φορταλέζα ονειρεύεται να καλύψει αυτό το κενό. Πως; Με ουσιαστική κατοχή της μπάλας, γρήγορη κυκλοφορία της, λύσεις στην άμυνα και, κυρίως, στην επίθεση, όπου βάσει επιδόσεων διαθέτει την καλύτερη επίθεση της Βραζιλίας αυτή την στιγμή. «Πρέπει να είμαστε ταπεινοί για να εξελισσόμαστε συνεχώς» εξήγησε ο μέσος Ζε Γουέλισον για την φιλοσοφία που έχει περάσει ο Βοϊβόντα στην φιλόδοξη ομάδα του Σεαρά.

image

Σφυρηλατημένη στις διδαχές του... Loco Μπιέλσα

Η Φορταλέζα διαθέτει την καλύτερη επίθεση του Copa Sudamericana, την ώρα που η Νιούελς Ολντ Μπόις της Αργεντινής έχει την καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης. Η ομάδα, δηλαδή, που καθοδήγησε την ζωή και την καριέρα του Μαρσέλο Μπιέλσα, ο προπονητής που σημάδεψε τον Βοϊβόντα, ο ηγέτης της αναγέννησης της Φορταλέζα.

Ο τρελός («loco» στα ισπανικά) υπήρξε μέντορας του Βοϊβόντα όταν ήταν προπονητής στους Νέους της Νιούελς και του έμαθε, όπως εξηγεί να παίζουν οι ομάδες του «έντονο, δυναμικό ποδόσφαιρο με όλους τους παίκτες να συμμετέχουν στο παιχνίδι, ότι όλος ο κόσμος θέλει να επιτεθεί, αλλά είναι αφοσιωμένος και στην άμυνα».

Η Φορταλέζα τα δίνει όλα στις τέσσερις γωνιές του γηπέδου, εκκινώντας με διάταξη 3-4-1-2 που μεταλλάσσεται συνεχώς και ανάλογα τις ανάγκες του παιχνιδιού. Η Φορταλέζα έχει προτεραιότητα την κοντινή, γρήγορη πάσα. Όταν, όμως, είναι απαραίτητο, θα ψάξει την βαθιά μπαλιά, για να ψάξει να αιφνιδιάσει, να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του αντιπάλου.

Μια ομάδα που προσπαθεί να εφαρμόσει το τόσο συναρπαστικό και ταυτόχρονα απαιτητικό «total football», ψάχνοντας συνεχώς το γκολ, χωρίς όμως να ξεχνάει την άμυνα, με την διάταξη να μεταμορφώνεται σε χρόνο ρεκόρ σε 5-2-1-2, αναζητώντας πάντα λύσεις για τα όποια προβλήματα εμφανίζονται.

Για την μέχρι τώρα πορεία της στο Sudamericana, η Φορταλέζα έχει εισπράξει 900 χιλιάδες δολάρια για την συμμετοχή της στην φάση ομίλων, αλλά και άλλες 300 χιλιάδες δολάρια για τις τρεις νίκες της. Δεν πρόκειται, όμως, να σταματήσει εκεί. Εάν φτάσει μέχρι τον τελικό και κατακτήσει το τρόπαιο, οι συνολικές εισπράξεις θα ξεπεράσουν τα δέκα εκατομμύρια δολάρια. Μπρος στην δόξα μιας διεθνούς διάκρισης, όμως, τα πάντα ωχριούν.

Γιατί, όπως είχε πει και ο μοναδικός Σαλβαδόρ Νταλί, η ζωή είναι πολύ σύντομη για να περάσεις απαρατήρητος. Και η Φορταλέζα δεν περνάει πλέον απαρατήρητη από κανέναν.

Η novibet επενδύει στην ανάπτυξη τεχνολογίας αιχμής και ανανεώνει συνεχώς την εμπειρία ψυχαγωγίας που προσφέρει ώστε να υπερβαίνει τις προσδοκίες των πελατών της παγκοσμίως, σε κάθε νέα αγορά στην οποία εισέρχεται.

Με ένα δυναμικό πλάνο επέκτασης, το ελληνικό Gametech brand της novibet που δραστηριοποιείται ήδη σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Μάλτα και Μεξικό, φτάνει τώρα και στη Βραζιλία για να εδραιώσει την ισχυρή του παρουσία στη Λατινική Αμερική, ενώ ακολουθούν και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image