Σάλιακας στο Gazzetta: «Στην Ελλάδα υπάρχει η νοοτροπία ότι οι ποδοσφαιριστές εξυπηρετούν συμφέροντα»

Σάλιακας στο Gazzetta: «Στην Ελλάδα υπάρχει η νοοτροπία ότι οι ποδοσφαιριστές εξυπηρετούν συμφέροντα»

Αποστολή στο Αμβούργο: Γιάννης Σαπουντζάκης

«Ένας άλλος κόσμος» η ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Ένας άλλος κόσμος, αυτή τη φορά χωρίς τα εισαγωγικά, θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος της μετάβασης του Μανώλη Σάλιακα από τα γήπεδα των Χανίων, της Λαμίας και των Ιωαννίνων σε αυτά της Γερμανίας. Ο Κρητικός δεξιός μπακ παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, δεν τα παράτησε. Και όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές με κάποιον που δεν σταματάει λεπτό να πιστεύει στα όνειρά του και τα δίνει και την ψυχή του για αυτά, έτσι και αυτός, δικαιώθηκε.

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν του έδωσε την ευκαιρία, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προτίμησε τον Γιάννη Κώτσιρα. Ο Αργύρης Γιαννίκης και ο Ηρακλής Μεταξάς, όμως, ήταν αυτοί που τον «απογείωσαν», πριν, με τον Τζον Φαν’τ Σχιπ στο τιμόνι, πάρει το βάπτισμα του πυρός στην Εθνική ομάδα. Μέσα από αυτήν την σκληρή διαδικασία ο Μανώλης Σάλιακας βρέθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Ζανκτ Πάουλι.

Ακόμα και αν εκείνος λέει ότι για όλα ευθύνεται μια μανταρινιά, διαβάζοντας τη συνέντευξη που ακολουθεί, θα διαπιστώσετε ότι πρώτα από όλα ευθύνεται το πείσμα του. Εκείνο το πείσμα που τον βοήθησε να φανεί δυνατός ακόμα και όταν βρέθηκε στο στόχαστρο κάποιων δημοσιευμάτων μετά από ένα λάθος σε αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Σάλιακας στο σπίτι του στο Αμβούργο

Το Gazzetta ταξίδεψε στο Αμβούργο και συνάντησε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή. Εκείνος μας άνοιξε το σπίτι του, που βρίσκεται σε μία όμορφη γειτονιά της πόλης, όχι μακριά από το κέντρο αλλά και το προπονητικό κέντρο της ομάδας του. Στην τηλεόραση έβλεπε την αναμέτρηση του ΠΑΣ Γιάννινα με αντίπαλο τον ΟΦΗ. Άλλωστε… οι παλιές αγάπες δεν πεθαίνουν, ενώ η ιδιαίτερη πατρίδα κατέχει για τον καθέναν μας πάντα μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά.


Ο Μανώλης Σάλιακας μίλησε για την ζωή του στην Γερμανία αλλά και την ιδιαίτερη κοινωνική δράση της Ζανκτ Πάουλι. Αναφέρθηκε στους λόγους που επέλεξε πριν από περίπου έναν χρόνο να συνεχίσει στην Bundesliga 2 την καριέρα του και αποκάλυψε πως είχε προτάσεις από ελληνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο Άρης.

image

«Εδώ ο τελευταίος μπορεί να κερδίσει τον πρώτο»

Πώς είναι αυτοί οι πρώτοι σου μήνες στην Γερμανία και πως έχει διαμορφωθεί η καθημερινότητά σου εκτός γηπέδου;

Μου αρέσει πάρα πολύ στην Γερμανία. Είχα ακούσει ότι πρόκειται για μία χώρα στην οποία επικρατεί η τάξη και από την πρώτη ημέρα που μετακόμισα, το βίωσα. Η καθημερινότητά μου δεν διαφέρει πολύ από εκείνη στην Ελλάδα, περιλαμβάνει προπόνηση, ξεκούραση και ίσως κάποιον καφέ με κάποιους Έλληνες που έχω γνωρίσει. Η παρουσία τους είναι πολύ σημαντική για εμένα. Τον χειμώνα ο καιρός ίσως με κρατάει περισσότερο στο σπίτι γιατί έχει κρύο και βρέχει συχνά. Συνολικά, πάντως, μου αρέσει πολύ η ζωή στο Αμβούργο.

Πώς αντιμετωπίζεις το κρύο;

Σίγουρα το κρύο είναι ένα πρόβλημα, αλλά το συνήθισα. Για δύο εβδομάδες είχε συνεχόμενα θερμοκρασία -11 βαθμούς Κελσίου. Αυτό ήταν κάτι που με δυσκόλεψε στην προπόνηση, δεν μπορούσα να ανασάνω καθόλου. Σιγά – σιγά, όμως, το συνήθισα. Δεν είναι ίδια η αίσθηση του κρύου με εκείνη στην Ελλάδα. Όταν κάποιος ντυθεί καλά, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Με την γλώσσα αντιμετώπισες προβλήματα;

Γενικά ο κόσμος στη Γερμανία μιλάει αγγλικά. Υπάρχουν πολλά παιδιά στην ομάδα που δεν είναι Γερμανοί και έτσι αυτό με έχει βοηθήσει πολύ. Η ομάδα από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ σωστή απέναντί μου και δεν είχα προβλήματα στην επικοινωνία.

Είναι σκληρό πρωτάθλημα η Bundesliga 2;

Το πρωτάθλημα είναι πολύ σκληρό και απαιτητικό. Ο τελευταίος, στην βαθμολογία, μπορεί να κερδίσει τον πρωτοπόρο. Υπάρχει ανταγωνισμός, πολλά τρεξίματα, πολλές μονομαχίες. Μου αρέσει, όμως και αισθάνομαι το στυλ παιχνιδιού ότι ταιριάζει στα χαρακτηριστικά μου. Υπάρχουν ομάδες που το πηγαίνουν στην δύναμη αλλά υπάρχουν και πολύ ιστορικοί σύλλογοι που εστιάζουν περισσότερο στην ποιότητα. Αυτό που πρεσβεύει η ομάδα μου είναι η ανάπτυξη του παιχνιδιού, να έχουμε την μπάλα στα πόδια μας. Είναι και αυτό κάτι που μου αρέσει πολύ.

Ποιο είναι το γήπεδο στο οποίο έχεις αγωνιστεί ως φιλοξενούμενος και σου έχει κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση;

Της Καϊζερσλάουτερν, μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι μέσα σε ένα δάσος, είχε πολύ κόσμο. Γενικά, όμως, αυτό που μου έχει κάνει περισσότερο εντύπωση είναι ότι όλα τα γήπεδα είναι γεμάτα σε κάθε ματς. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο για έναν ποδοσφαιριστή από το να παίζει σε γεμάτα γήπεδα.

Πώς βίωσες την μετάβαση από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Γερμανία;

Ήταν δύσκολη η μετάβαση. Ήξερα, όμως, που πηγαίνω, ήξερα ότι το πρωτάθλημα θα ήταν απαιτητικό. Χρειάστηκα 1-2 μήνες προσαρμογής. Έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο τόσο οι συμπαίκτες μου όσο και το τεχνικό τιμ στο να μπω στο κλίμα γιατί από την πρώτη μέρα αισθάνθηκα ενεργό μέλος της ομάδας.

Η Γερμανία είναι μία χώρα φιλόξενη για τους Έλληνες. Εσένα πώς σε υποδέχθηκαν;

Θυμάμαι ότι πολλοί Έλληνες που ζουν στην Γερμανία, μου έστελναν μηνύματα. Υπάρχουν πολλοί, μάλιστα, που υποστηρίζουν την Ζανκτ Πάουλι. Είναι μια ιστορική ομάδα. Η υποδοχή ήταν τρομερή και αισθάνθηκα σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου από την πρώτη στιγμή.

image

«Τους φαίνονται πολύ ξένα τα επεισόδια ή οι άνθρωποι που μετρούν τα δοκάρια»

Σου μιλούν για την Ελλάδα είτε συμπαίκτες σου είτε άνθρωποι της ομάδας;

Την Ελλάδα την γνωρίζουν περισσότερο για το φαγητό. Με ρωτούν συχνά που να πάνε να φάνε καλό ελληνικό φαγητό στο Αμβούργο. Μιλούν για τον καλό καιρό της Ελλάδας και συνολικά έχουν πολύ καλή άποψη για τη χώρα μας για θέματα διακοπών και φαγητού. Από τις ελληνικές ομάδες, γνωρίζουν μόνο τις μεγάλες.

Μπορεί να διαβάσουν κάτι που να σχετίζεται με το ελληνικό ποδόσφαιρο, να τους κάνει εντύπωση και να έρθουν να σε ρωτήσουν;

Καμιά φορά τους δείχνω βίντεο από επεισόδια ή από… ανθρώπους να μετρούν τα δοκάρια και τους φαίνεται πολύ ξένο. Είναι δύσκολο και για μένα να νιώθω ότι ρωτούν για την χώρα μου πράγματα που σίγουρα δεν την τιμούν.

Η Ζανκτ Πάουλι είναι ομάδα γνωστή σε όλο τον κόσμο για την κοινωνική της δράση. Ποια παραδείγματα θα μπορούσες να δώσεις για αυτήν, ζώντας τον οργανισμό από μέσα;

Κάποιες φορές έχουμε πάει στο γήπεδο με ηλεκτρικό λεωφορείο και αυτό μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις έχει βγει ανακοίνωση από το κλαμπ και καλούν τον κόσμο να μην πάει στο γήπεδο με αυτοκίνητο προκειμένου να μην επιβαρυνθεί με ρύπους η ατμόσφαιρα. Προσπαθούν να βοηθούν όσο μπορούν τους πιο αδύναμους οικονομικά. Μαζεύουν συχνά ρούχα και τρόφιμα, ενώ βγάζουν φανέλες σε δημοπρασίες με τα λεφτά να προορίζονται για τους άπορους.

Βιώνεις συνολικά μια διαφορετική κουλτούρα από τους Γερμανούς;

Στους δρόμους δεν επικρατεί χάος, οι άνθρωποι είναι πιο ήρεμοι. Μπορεί να μην διασκεδάζουν όπως οι Έλληνες, όμως είναι πολύ εργατικός λαός.

Πώς έζησες το εκτός έδρας ντέρμπι με το Αμβούργο στον πρώτο γύρο;

Ήταν μια ξεχωριστή μέρα για εμένα, το περίμενα πως και πως γιατί είχα ακούσει από τα παιδιά στην ομάδα για την ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε αυτά τα ματς. Αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση ήταν ότι βρέθηκαν σε ένα ντέρμπι οπαδοί και των δύο ομάδων. Οι οπαδοί μας, μας περίμεναν έξω από το γήπεδο για να μας ενθαρρύνουν. Κατά την διάρκεια του αγώνα δεν άκουγα τίποτα από τις φωνές του κόσμου.

image

«Όνειρο που έγινε πραγματικότητα η ακαδημία του Ολυμπιακού»

Ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο. Πώς ξεκίνησες να παίζεις ποδόσφαιρο;

Για όλα ευθύνεται μία μανταρινιά. Ήταν αυτή έξω από το κολυμβητήριο που με πήγαινε η μάνα μου. Με τα μανταρίνια έπαιζα ποδόσφαιρο και κάπως έτσι οι γονείς μου κατάλαβαν ότι αγαπάω το ποδόσφαιρο και με έγραψαν στις ακαδημίες του Εργοτέλη.

Ποια ήταν, όμως, η στιγμή που αισθάνθηκες ότι μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο επαγγελματικά;

Όταν από την Ακαδημία του Εργοτέλη μετακόμισα σε εκείνη του Ολυμπιακού. Τότε σκέφτηκα ότι τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν. Άφηνα την οικογένειά μου και το σπίτι μου με έναν στόχο, μια μέρα να γίνω ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής.

Πώς αντέδρασες όταν έμαθες για τον Ολυμπιακό;

Θυμάμαι ότι οι άνθρωποι του Εργοτέλη με είχαν φωνάξει στα γραφεία της ομάδας για να με ρωτήσουν αν θέλω να πάω στον Ολυμπιακό. Μπορεί να ήμουν μικρός σε ηλικία, αλλά κάθε παιδί θέλει να μεταπηδήσει σε μία μεγάλη ομάδα και να εξελιχθεί. Εκείνη την ημέρα, είχα τρελαθεί από την χαρά μου μόνο και μόνο που έβλεπα τους γονείς μου τόσο χαρούμενους. Η οικογένειά μου δεν είχε χρήματα να μου δώσει για να πάω στην Αθήνα και έτσι είχαμε αποφασίσει να ζητήσουμε να μου δίνουν κάποιο χαρτζιλίκι για να μπορέσω να συντηρούμαι.

Ο Ολυμπιακός σε βοήθησε σε αυτό;

Έμενα μέσα στον Ρέντη. Θυμάμαι πως όταν μετακόμισα, αρρώστησα για επτά μέρες. Ήταν καλοκαίρι και είχα πυρετό. Ήταν, πιθανότατα, επειδή μου έλειπε το σπίτι μου. Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός μας παρείχε τα πάντα. Μας πήγαιναν σχολείο και έδιναν βάση σε πολλές λεπτομέρειες. Μας έλεγαν ότι αν δεν είμαστε καλοί μαθητές, δεν θα καταφέρουμε να προχωρήσουμε.

Πώς βιώνει ένα παιδί την προσμονή να βρεθεί από την Ακαδημία στην πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού;

Έβλεπα την πρώτη ομάδα να κάνει δίπλα προπόνηση, ήταν ένα όνειρό μου που γινόταν πραγματικότητα. Ήταν σαν να ανταμείβονται οι κόποι που είχα κάνει από μικρό παιδί. Σαν να έβλεπα το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς, της καθημερινής προπόνησης. Ήξερα, όμως, ότι αυτό ήταν μόνο το πρώτο σκαλοπάτι για να φτάσω κάποια στιγμή στην πρώτη ομάδα. Αυτή η σκέψη ήταν που μου έδινε το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσω να προσπαθώ.

Στην συνέχεια μετακόμισες στην Κύπρο. Πώς ήταν εκεί;

Στην αρχή δεν το είχα πάρει πολύ ζεστά, αλλά όταν πήγα εκεί άρχισε να αλλάζει η εικόνα που είχα στο μυαλό μου. Έζησα πολύ όμορφες στιγμές στην Κύπρο. Με βοήθησε πολύ και η ομάδα, γνώρισα διαφορετικούς ανθρώπους. Έκανα μία γεμάτη σεζόν και συνολικά αυτή η εμπειρία έκανε πολύ καλό στην καριέρα μου.

Ένα παιδί που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο στον Ολυμπιακό και μετά παραχωρείται δανεικός σε άλλη ομάδα, απογοητεύεται ή πεισμώνει;

Ο κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να παίζει για να εξελιχθεί. Εγώ το είχα πάρει πολύ καλά γιατί έπαιζα συνέχεια, είχα βάλει καλά στο μυαλό μου τη σκέψη ότι πρέπει να "ψηθώ".

Ακολούθησε η εμπειρία σου στα Χανιά...

Εγώ ήθελα να μείνω στην Κύπρο. Είχα κάποιες προτάσεις, αλλά οι ομάδες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν με τον Ολυμπιακό και έτσι κατέληξα στα Χανιά. Ήταν δύο όμορφα, αλλά ταυτόχρονα "χαμένα" χρόνια. Πιστεύω ότι μπορούσα να παίξω σε καλύτερο πρωτάθλημα. Από την άλλη, ήταν μία σκληρή εμπειρία που με ωρίμασε. Στην δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας συμβαίνουν πολλά περίεργα πράγματα και αυτό είναι στενάχωρο. Υπήρχαν πάρα πολλές δυσκολίες.

Σε ποιες δυσκολίες αναφέρεσαι;

Κατά κύριο λόγο οικονομικής φύσεως δυσκολίες. Υπάρχει ζήτημα και με τις εγκαταστάσεις γιατί οι περισσότερες ομάδες δεν διαθέτουν. Το πιο σκληρό, όμως, είναι ότι υπάρχουν παιδιά που στα 24 ή στα 25 τους χρόνια, παίζουν επαγγελματικά ποδόσφαιρο και δεν πληρώνονται με αποτέλεσμα να τα τρέφουν οι γονείς τους.

image

«Ο Ολυμπιακός με βοήθησε πολύ στην καριέρα μου»

Μετά την πρώτη χρονιά στα Χανιά γύρισες στον Ολυμπιακό για προετοιμασία;

Ναι και μάλιστα έκανα πολύ καλή προετοιμασία. Στη συνέχεια, ωστόσο, δόθηκα πάλι δανεικός στα Χανιά για την δεύτερη μου σεζόν εκεί. Μετά και από αυτήν απέμενε ένας χρόνος συνεργασίας οπότε αφού δεν με υπολόγιζαν, λύσαμε το συμβόλαιο και με πήρε ο Μάκης Χάβος στην Λαμία. Θα του είμαι πάντοτε ευγνώμων. Θυμάμαι, μάλιστα, να μου λέει χαρακτηριστικά αμέσως μετά την πρώτη προπόνηση "θα παίξεις στην Εθνική".

Ο Πέδρο Μαρτίνς σου είχε δώσει κάποια εξήγηση για το γεγονός ότι παρά την καλή προετοιμασία που έκανες, δεν παρέμεινες στην ομάδα;

Ο λόγος ήταν ότι ο Ολυμπιακός είχε αποκτήσει τον Γιάννη Μασούρα από την ΑΕΛ. Δεν υπήρχε κάποιος άλλος λόγος. Εγώ, όμως, τα είχα καλά με τον εαυτό μου γιατί είχα κάνει το καλύτερο που μπορούσα.

Αισθάνεσαι τελικώς ότι δεν πήρες στον Ολυμπιακό τις ευκαιρίες που ενδεχομένως δικαιούσουν;

Δεν ξέρω. Μπορεί να είχα πάρει παραπάνω ευκαιρίες και τελικώς να μην είχα καταφέρει να δικαιώσω τους ανθρώπους της ομάδας. Το σημαντικό είναι ότι ο Ολυμπιακός με βοήθησε πολύ στην καριέρα μου.

Πώς ήταν η κατάσταση που συνάντησες στην Λαμία;

Στην προετοιμασία αποχώρησε ο Μάκης Χάβος. Ήρθε ο Σωτήρης Αντωνίου, έμεινε στον πάγκο για κάποια παιχνίδια και ακολούθησε ο Άκης Μάντζιος. Ξεκίνησα πολύ καλά, αλλά στην συνέχεια δεν πήρα πολλές ευκαιρίες. Αγωνιζόμουν κυρίως ως αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, θυμάμαι ότι είχαμε πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια.

Με ποια αφορμή σου είχε πει ο Μάκης Χάβος ότι θα παίξεις στην Εθνική;

Είμαι ένα παιδί που του αρέσει πολύ η προπόνηση, έχω μάθει να τα δίνω όλα. Τον κέρδισα, ίσως, με τις επαφές μου αλλά και με τον τρόπο που έπαιζα. Έτσι, αμέσως μετά την πρώτη προπόνηση μου είχε πει στο πάρκινγκ για την Εθνική.

Πότε πήρες την απόφαση να αποχωρήσεις από τη Λαμία;

Θυμάμαι ότι είχε αναλάβει ο Γιώργος Πετράκης. Εγώ δεν είχα πολύ χρόνο συμμετοχής και είχα αποφασίσει να φύγω. Με είχε προσεγγίσει ο ΠΑΣ Γιάννινα, που επρόκειτο να επιστρέψει στην Superleague. Είχα και φίλους στην ομάδα. Η Λαμία δεν μου στάθηκε εμπόδιο, δεν με υπολόγιζαν καν. Μου είχαν πει "φύγε". Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση αυτό. Παρά το γεγονός ότι στην αρχή έπαιζα δεξί μπακ, στην συνέχεια με τον Άκη Μάντζιο αγωνιζόμουν ως δεξί χαφ. Δεν ήμουν καλός σε αυτήν την θέση, δεν μου αρέσει να παίζω εκεί. Ήθελα να πάω κάπου και να καθιερωθώ ως δεξί μπακ. Με είχε πάρει τηλέφωνο ο κ. Χριστοβασίλης και πήγα στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ποια είναι η άποψή σου για τον Αργύρη Γιαννίκη;

Έχω πολύ καλή άποψη για τον Αργύρη Γιαννίκη. Προπονητής γερμανικού στιλ, που του αρέσει η πειθαρχία, αλλά και η πολλή δουλειά στην προπόνηση. Ξεκινήσαμε καλά αλλά στην συνέχεια κάναμε "κοιλιά". Τελικώς εξασφαλίσαμε πολύ άνετα την παραμονή μας και παίξαμε ωραίο ποδόσφαιρο.

Πώς βίωσες τον Γιώργο Χριστοβασίλη;

Είναι ο πρόεδρος που θέλει κάθε ποδοσφαιριστής να έχει η ομάδα του. Η στάση του είναι όπως αυτή των προέδρων στην Γερμανία. Δεν θα τον δει ποτέ κανείς να μιλάει, ούτε μετά από κάποια επιτυχία, αλλά ούτε και μετά από κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα. Είναι ένας κύριος. Αυτό έχει ξεχωριστή σημασία αν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα συνηθίζεται οι πρόεδροι να μιλούν συχνά στους ποδοσφαιριστές.

image

«Δεν είναι εύκολο να μην σε αντιμετωπίζουν όπως σου αξίζει»

Αυτήν την πίεση που περιγράφεις τώρα, τη βίωσες στον Ολυμπιακό;

Πίεση στον Ολυμπιακό υπάρχει πάντα γιατί είναι ομάδα που πρέπει να πρωταγωνιστεί και να κερδίζει όλα τα ματς.

Πώς θα συνέκρινες τον Αργύρη Γιαννίκη με τον Ηρακλή Μεταξά;

Ο Ηρακλής Μεταξάς είναι και αυτός ένας πολύ καλός προπονητής που δίνει μεγάλη προσοχή στην πειθαρχία. Έχουν και οι δύο μεγαλώσει στην Γερμανία. Στην αρχή θυμάμαι ότι συζητώντας με τα παιδιά στην ομάδα λέγαμε ότι δεν θα κάνουμε καλή σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, στη συνέχεια, όταν καταφέραμε να ακολουθήσουμε το πλάνο του προπονητή, κάναμε μία εξαιρετική πορεία που θα θυμάμαι σε όλη μου την ζωή. Είχαμε οικογενειακό κλίμα. Η επιβράβευση για εμάς ήταν η είσοδος στα play offs του πρωταθλήματος.

Πότε έμαθες για το ενδιαφέρον της Ζανκτ Πάουλι;

Δύο – τρεις μήνες πριν ολοκληρωθεί το ελληνικό πρωτάθλημα.

Πώς αντέδρασες;

Χάρηκα πολύ γιατί ανταμείφθηκαν οι κόποι μου. Έχω περάσει δύσκολα στην καριέρα μου και μία μέρα μαθαίνω ότι ενδιαφέρεται για μένα μία ομάδα του εξωτερικού. Ήθελα πολύ να αγωνιστώ εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, είχα ακούσει πολλά για την Ζανκτ Πάουλι αφού πρόκειται για μία ομάδα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Είχα και κάποιες άλλες προτάσεις, αλλά επέλεξα αυτήν.

Από ποιες ομάδες;

Υπήρχε πρόταση από την Ραπίντ Βιέννης αλλά και προχωρημένες συζητήσεις με την Τβέντε.

Και γιατί επέλεξες την Ζανκτ Πάουλι;

Πίστευα ότι αν απέδιδα βάσει των δυνατοτήτων μου, θα άνοιγαν και άλλες πόρτες.

Έχεις συνειδητοποιήσει πόσο σπουδαίο είναι το βήμα μίας μετακίνησης από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Γερμανία;

Το σκεφτόμουν και την ίδια στιγμή έβαζα στόχο να γίνω καλύτερος ποδοσφαιριστής. Το πιο σημαντικό είναι ότι αισθανόμουν πως οι κόποι μου ανταμείβονταν και πως δικαιωνόμουν που δεν τα παράτησα παρά τις δυσκολίες που συνάντησα.

Σε ποιες δυσκολίες αναφέρεσαι;

Δεν είναι εύκολο για έναν παίκτη να δεχθεί το να μην αγωνίζεται ή το να μην τον αντιμετωπίζουν όπως του αξίζει. Πρέπει να είναι δυνατός χαρακτήρας για να μπορέσει να πατήσει στα πόδια του. Είναι πολύ δύσκολες οι μέρες όταν ένας ποδοσφαιριστής δεν παίζει. Δεν έχει άλλη επιλογή, πρέπει να πεισμώσει, να δουλέψει και να γίνει καλύτερος. Σε διαφορετική περίπτωση θα μείνει στάσιμος.

image

«Ήμουν πολύ κοντά στον Παναθηναϊκό»

Υπήρχε ενδιαφέρον και από ελληνικές ομάδες;

Ναι. Τόσο από τον Άρη όσο και από άλλες ελληνικές ομάδες, αλλά εγώ είχα αποφασίσει ότι θέλω να μετρήσω τις δυνάμεις μου στο εξωτερικό.

Το καλοκαίρι του 2021 βρέθηκες κοντά στον Παναθηναϊκό;

Ναι, ήμουν πολύ κοντά αλλά τελικά επιλέχθηκε ο Γιάννης Κώτσιρας.

Είχες μιλήσει τότε με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς;

Όχι. Ήξερα μόνο, από τον μάνατζέρ μου, ότι το δίλημμα ήταν "εγώ ή ο Κώτσιρας". Είχα πεισμώσει που τελικώς δεν με επέλεξαν και προσπάθησα ακόμα περισσότερο την επόμενη χρονιά. Έτσι, ήρθε τόσο η κλήση μου στην Εθνική όσο και η πρόταση από την Ζανκτ Πάουλι.

Όσο συζητούσες με τον Παναθηναϊκό, σε προβλημάτιζε ότι είχες παρελθόν στον Ολυμπιακό;

Ναι, το είχα στο μυαλό μου. Αλλά από την άλλη είχα σκεφτεί ότι είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και πρέπει να κοιτάξω την καριέρα μου. Ήξερα, πάντως, ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις.

Ποια είναι ως τώρα η πιο σπουδαία στιγμή της καριέρας σου;

Οι δύο νίκες επί του Παναθηναϊκού που έφεραν για τον ΠΑΣ Γιάννινα την πρόκριση στο Κύπελλο Ελλάδος.

Θεωρείς ότι στην Ελλάδα έχουν την προβολή που τους αναλογεί οι πιο μικρές ομάδες;

Δεν υπάρχει προβολή για τις υπόλοιπες ομάδες πλην των μεγάλων και αυτό με στενοχωρεί πολύ. Οι επαρχιακές ομάδες, όμως, δίνουν ζωή στο πρωτάθλημα. Υπάρχει πολύς κόσμος που τις υποστηρίζει και τις ακολουθεί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο ΟΦΗ και ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Οι δημοσιογράφοι ασκούν πίεση στους ποδοσφαιριστές μέσω της κριτικής που κάνουν;

Στην Ελλάδα υπάρχουν Μέσα που κρίνουν ποδοσφαιριστές από ένα λάθος. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την νοοτροπία, να εξυπηρετούν οι ποδοσφαιριστές συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο ποδοσφαιριστής, όμως, πρέπει να κρίνεται μόνο για την δουλειά του.

Πώς μπορεί ένας παίκτης να ξεπεράσει κάτι που θα διαβάσει να γράφεται για εκείνον;

Με στήριξη από τους συμπαίκτες του. Ο καθένας έχει να αποδείξει πράγματα μονάχα στον εαυτό του. Πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να σκέφτεται ότι αυτός που γράφει μπορεί να μην ξέρει από ποδόσφαιρο.

Μετά από ένα λάθος σου σε αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα με στον Ολυμπιακό, είχες βρεθεί στο στόχαστρο. Τι είχες σκεφτεί τότε;

Είχα στενοχωρηθεί. Μου το είχαν δείξει γιατί εγώ προσπαθώ να μην διαβάζω τι γράφεται. Δεν μπορείς, όμως, να μην το μάθεις όταν το διαβάζουν οι δικοί σου άνθρωποι. Σκεφτόμουν τι έχω περάσει για να φτάσω μέχρι αυτό το σημείο και έτσι πείσμωσα. Σκεφτόμουν ότι δεν μπορεί για ένα λάθος να γράφονται τόσο αβάσιμα πράγματα.

image

«Αδικείται από τις εγκαταστάσεις ο ΠΑΣ Γιάννινα»

Τι λείπει από τον ΠΑΣ Γιάννινα για να κάνει το βήμα παραπάνω;

Τον ΠΑΣ Γιάννινα τον αδικεί πολύ το ότι δεν έχει σύγχρονες εγκαταστάσεις. Η πόλη είναι πολύ ωραία και ο κόσμος αγαπάει την ομάδα πάρα πολύ. Οι παίκτες, όμως, δεν έχουν τις κατάλληλες συνθήκες για να δουλέψουν.

Πώς είχες αντιδράσει όταν έμαθες για την πρώτη σου κλήση στην Εθνική;

Ήμουν στον δρόμο και πήγαινα από τα Γιάννενα στην Αθήνα. Είχα συγκινηθεί πάρα πολύ. Είναι μεγάλη τιμή για τον κάθε Έλληνα ποδοσφαιριστή. Μεγάλωσα με την επιτυχία του Euro. Το ότι κλήθηκα ενώ έπαιζα στον ΠΑΣ Γιάννινα, έδινε ακόμα μεγαλύτερη αξία σε αυτό που είχα πετύχει.

Ποια είναι η άποψή σου για τον Τζον Φαν’τ Σχιπ;

Είχε δημιουργήσει ένα τρομερό κλίμα, όπως αυτό που επικρατεί και τώρα στην Εθνική. Έπαιρνε τα παιδιά που πίστευε ανεξαρτήτως της ομάδας στην οποία έπαιζαν. Έκανε έτσι και τα παιδιά από πιο μικρές ομάδες να πιστεύουν στον εαυτό τους.
Τι σου είχε πει στην πρώτη σου προπόνηση στην Εθνική;

Με είχε προτρέψει να το απολαύσω. Μου είχε πει ότι "σε παρακολουθούμε καιρό, τα πας πολύ καλά και είσαι δίκαια εδώ".

Ποια είναι τα όνειρά σου;

Το όνειρό μου είναι να παίξω σε ένα δυνατό πρωτάθλημα. Πάντα σκέφτομαι ότι πρέπει κάθε στόχος να επιτυγχάνεται με σταθερά βήματα. Όταν είχα υπογράψει στην Ζανκτ Πάουλι η ομάδα ήταν πρώτη στην βαθμολογία αλλά τελικώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδό στην Bundesliga. Τότε μου είχε πει ο Ηρακλής Μεταξάς "είναι καλύτερα για σένα που η ομάδα θα παίξει στην δεύτερη κατηγορία". Είχε δίκιο, το κατάλαβα στην πορεία.

Πόσο πολύ έχεις αλλάξεις στο διάστημα που βρίσκεσαι στην Γερμανία;

Πολύ, τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως άνθρωπος. Έχω ηρεμήσει. Πηγαίνω στην προπόνηση χωρίς να με απασχολούν πράγματα που δεν σχετίζονται με το ποδόσφαιρο.

Βλέποντας ΠΑΣ Γιάννινα – ΟΦΗ τι συναισθήματα σου δημιουργούνται;

Ξεκίνησα από τον Εργοτέλη αλλά τόσο αυτός όσο και ο ΟΦΗ είναι ομάδες από τον τόπο μου. Κοιμόμουν μέσα στο Μαρτινέγκο, αλλά έχω και φίλους στον ΟΦΗ. Από την άλλη, ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η ομάδα που μου έδωσε την ευκαιρία να κάνω το βήμα παραπάνω. Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματά μου παρακολουθώντας το μεταξύ τους ματς. Ο ΠΑΣ Γιάννινα κινδυνεύει και αυτό με στενοχωρεί.

Τι θα ήθελες να βελτιώσεις στον εαυτό σου;

Είναι ένα στοιχείο του χαρακτήρα μου που έχω ήδη βελτιώσει αλλά θα ήθελα ακόμα περισσότερο. Κάποιες φορές είμαι οξύθυμος μέσα στο γήπεδο. Κάνω χαβαλέ στα αποδυτήρια, αλλά μέσα στον αγωνιστικό χώρο φωνάζω ακόμα και σε φάσεις που δεν πρέπει. Έχω τσακωθεί πολλές φορές ακόμα και με τον Κάργα, τον καλύτερό μου φίλο. Μετά το τέλος του ματς, συζητώντας για αυτό, γελούσαμε. Σταδιακά άρχισα να καταλαβαίνω ότι κάνω κακό μόνο στον εαυτό μου γιατί χάνω τον έλεγχο στο παιχνίδι για κάποια λεπτά και αυτό μπορεί να κοστίσει.

Κλείνοντας, σου λείπει η Ελλάδα;

Μου λείπουν οι φίλοι μου και η οικογένειά μου.