Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ: Ντέρμπι απαντήσεων και... αποδείξεων!

Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ: Ντέρμπι απαντήσεων και... αποδείξεων!

Είναι ντερμπάρα, είναι ματς που θα καθηλώσει, είναι το παιχνίδι των δυο πιο φορμαρισμένων ευρωπαϊκών ομάδων, είναι η αναμέτρηση των κορυφαίων ομάδων του Νησιού. Last year σίγουρα, μιας και τη φετινή σεζόν, σχεδόν τα πάντα είναι διαφορετικά.

Η Μάντσεστερ Σίτι κυνηγά την Άρσεναλ και η Λίβερπουλ σαν σε... εφιάλτη, βρίσκεται πολύ μακριά από ρεκόρ και κορυφή. Ντέρμπι είναι, star wars όμως όχι...

Παραμένει πάντως παιχνίδι αποδείξεων! O Κλοπ είχε χαρακτηρίσει το ντέρμπι των Reds με τους Πολίτες «σαν Φέντερερ - Ναδάλ», απομένει να δούμε αν οι δυο ομάδες αποτυπώσουν στο χορτάρι όλα όσα περιμένουμε να δούμε.

Γράφουν οι: Πολύδωρος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μπαλατσός

image

Για το πρώτο «διπλό» μετά από 7,5 χρόνια

Η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ θα μπει το μεσημέρι του Σαββάτου (14:30) στο ντέρμπι προσπαθώντας να πετύχει ένα διπλό επί της Μάντσεστερ Σίτι στην Premier League για πρώτη φορά από τη σεζόν 2015-16! Οι Reds μπορεί να νίκησαν στο ματς του πρώτου γύρου, όμως θα πρέπει να... βελτιώσουν την πρόσφατη φόρμα τους στα εκτός έδρας παιχνίδια με τους Πολίτες, έχοντας κερδίσει μόνο σε ένα από τα τελευταία 13 ταξίδια τους στο «Etihad» στο πρωτάθλημα (7 ήττες - 5 ισοπαλίες). Το τελευταίο τους «διπλό» ήταν τον Νοέμβριο του 2015 (1-4).

Οι Κόκκινοι έχουν κερδίσει 23 φορές εναντίον ενός πρωταθλητή της Premier League σε όλη την ιστορία της διοργάνωσης, αλλά η τελευταία φορά που κέρδισαν εντός κι εκτός έδρας τους πρωταθλητές της προηγούμενης σεζόν ήταν το 2013-14, όταν νίκησαν τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με επικεφαλής τον Μπρένταν Ρότζερς.

Αυτή είναι η 28η συνάντηση σε όλες τις διοργανώσεις ως προπονητές ανάμεσα στον Γκουαρδιόλα και τον Κλοπ, με τον Πεπ να έχει αντιμετωπίσει τον Γερμανό περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο προπονητή στην σπουδαία καριέρα του. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον τεχνικό των Reds, ο οποίος έχει νικήσει τον Καταλανό τεχνικό περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο κόουτς έχει βρει στον δρόμο του. Από τις 97 ήττες του ως προπονητής (εξαιρουμένων των παιχνιδιών που κρίθηκαν στα πέναλτι), οι 11 ήταν εναντίον του Κλοπ.

image

Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ: Πράξη τέταρτη

Αφού έχασε από τη Λίβερπουλ στο FA Community Shield στην αρχή της σεζόν και στη συνέχεια γνώρισε την ήττα με 1-0 από τους Reds στην Premier League τον Οκτώβριο, η Μάντσεστερ Σίτι τελικά πανηγύρισε την πρώτη φετινή της νίκη εναντίον της Λίβερπουλ στο League Cup (3-2). Αυτός ήταν ο πρώτος αγώνας και των δύο ομάδων μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο και ο... φρέσκος μετά από έναν μήνα ξεκούρασης Έρλινγκ Χάαλαντ χρειάστηκε μόλις 10 λεπτά για να ανοίξει το σκορ για τους Πολίτες.

Ο Φάμπιο Καρβάλιο ισοφάρισε για τη Λίβερπουλ και έστειλε τις δυο ομάδες ισόπαλες στα αποδυτήρια. Ριάντ Μαχρέζ και Μοχάμεντ Σαλάχ σκόραραν με διαφορά 58 δευτερολέπτων για το 2-2, το οποίο είχε διαμορφωθεί από το 48'. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα πήρε τελικά την πρόκριση στα προημιτελικά του League Cup χάρις το γκολ του Νέιθαν Ακέ στο 58ο λεπτό μετά από σέντρα - ασίστ του Κέβιν Ντε Μπρόινε. Θυμίζουμε πως οι Πολίτες αποκλείστηκαν στα προημιτελικά από τη Σαουθάμπτον και εν τέλει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πήρε το τρόπαιο στον τελικό κόντρα στη Νιούκαστλ.

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ τους στην Premier League ήταν στο Μέρσεϊσαϊντ τον Οκτώβριο, με τη Λίβερπουλ να είναι νικήτρια με 1-0 χάρις το γκολ του Σαλάχ στο 76'. Αυτή η νίκη τερμάτισε το μεγαλύτερο αήττητο εκτός έδρας σερί της Μάντσεστερ Σίτι στην ιστορία της στο πρωτάθλημα (22 αγώνες). O Άλισον έδωσε την ασίστ για το γκολ του Αιγύπτιου και έγινε ένας από τους μόλις τρεις τερματοφύλακες που έχουν δώσει ασίστ σε γκολ στην Premier League τη σεζόν 2022-23 μαζί με τον Έντερσον της Μάντσεστερ Σίτι και τον Τζόρνταν Πίκφορντ της Έβερτον.

image

Το σερί της Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ μακριά από το «Anfield»

Η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε τα τρία τελευταία παιχνίδια της στην Premier League (κόντρα σε Κρίσταλ Πάλας, Νιούκαστλ και Μπόρνμουθ), αλλά δεν έχει καταφέρει να νικήσει ακόμη σε τέσσερα διαδοχικά στην τρέχουσα σεζόν. Η τελευταία φορά που το έκανε αυτό ήταν τον Απρίλιο και τον Μάιο την περασμένη σεζόν.

Η ομάδα του Γκουαρδιόλα έχει χάσει μόνο ένα από τα 19 τελευταία εντός έδρας παιχνίδια της στην Premier League (16 νίκες - 2 ισοπαλίες). Η τελευταία τους εντός έδρας ήττα στην Premier League ήταν εναντίον της Μπρέντφορντ στις 12 Νοεμβρίου (2-1) – ένα παιχνίδι που ήταν επίσης μεσημέρι Σαββάτου. Μόνο η Άρσεναλ (35) έχει κερδίσει περισσότερους βαθμούς εντός έδρας από τη Σίτι (34) αυτή τη σεζόν.

Η Λίβερπουλ έχει πάρει μόλις 12 πόντους στα 13 εκτός έδρας παιχνίδια της στην Premier League αυτή τη σεζόν (3 νίκες - 3 ισοπαλίες - 7 ήττες) και 30 βαθμούς εντός έδρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά βαθμών που πήραν οι ομάδες εντός και εκτός έδρας στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (18).

Η ομάδα του Κλοπ έχει κερδίσει λιγότερους βαθμούς εκτός έδρας από 12 άλλες ομάδες στην Premier League αυτή τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένων της ουραγού Σαουθάμπτον (13) και της Λέστερ (13).

image

Οι πρωταγωνιστές

Μάντσεστερ Σίτι: Έρλινγκ Χάαλαντ

Αφού έχασε τα προκριματικά της Νορβηγίας για το Euro 2024 λόγω τραυματισμού, η συμμετοχή του Έρλινγκ Χάαλαντ στο μεγάλο ντέρμπι είναι στον «αέρα». Η Σίτι είναι μια ομάδα με πολλές λύσεις αλλά η αξία του νεαρού «killer» δεν μπορεί να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση.

Τα 28 γκολ του στην Premier League αποτελούν το 42% των συνολικών τερμάτων της Σίτι στο πρωτάθλημα, ενώ τα γκολ του «άξιζαν» 20 πόντους για την ομάδα του (με βάση τα αποτελέσματα χωρίς αυτά τα γκολ στα παιχνίδια οι Πολίτες θα είχαν 20 πόντους λιγότερους). Και τα τρία στατιστικά του είναι τα υψηλότερα όλων των εποχών από παίκτη της Μάντσεστερ Σίτι σε μία σεζόν στο πρωτάθλημα.

Σε όλες τις διοργανώσεις, έχει 42 γκολ, συμπεριλαμβανομένων έξι χατ τρικ, τα οποία έχει πετύχει στο «Etihad». Μόνο δύο παίκτες έχουν σκοράρει περισσότερα σε μία μόνο σεζόν για μια ομάδα της Premier League (από το 1992-93) – ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2002-03 και ο Μοχάμεντ Σαλάχ για τη Λίβερπουλ το 2017-18. Αμφότεροι είχαν σταματήσει στα 44 γκολ.

Αν καταφέρει να είναι ετοιμοπόλεμος θα δώσει μια «επική» μάχη ενάντια στον αναμφισβήτητα καλύτερο σέντερ μπακ της Premier League, τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ.

Λίβερπουλ: Μοχάμεντ Σαλάχ

Ο Σαλάχ μπορεί στο ντέρμπι του «Etihad» να καταλήξει να δει το ρεκόρ των τερμάτων του σε ομάδα της Premier League σε μία μόνο σεζόν να ξεπερνιέται από τον Χάαλαντ, αλλά θα είναι μια μόνιμη πηγή κινδύνων για τη Μάντσεστερ Σίτι.

Έχει σκοράρει και στα τρία παιχνίδια της Λίβερπουλ εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι αυτή τη σεζόν, στην Premier League, στο Community Shield και στο League Cup. Ο τελευταίος παίκτης της Λίβερπουλ που σκόραρε σε τέσσερα διαφορετικά παιχνίδια εναντίον ενός αντιπάλου σε μία μόνο σεζόν ήταν ο Ίαν Ρας, ο οποίος σκόραρε σε πέντε διαφορετικές συναντήσεις με την Έβερτον το 1986-87.

Ο απολογισμός τερμάτων του στην Premier League είναι χαμηλότερος από το συνηθισμένο μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν (11 σε 26 συμμετοχές), ενώ έχασε πέναλτι στην τελευταία του εμφάνιση στο πρωτάθλημα κόντρα στην Μπόρνμουθ, αλλά εξακολουθεί να είναι ο πρώτος σκόρερ της Λίβερπουλ στο πρωτάθλημα αυτή τη σεζόν.

Πρόσφατα ξεπέρασε τον Ρόμπι Φάουλερ (128) ως πρώτος σκόρερ της Λίβερπουλ στην Premier League (129), με 104 από αυτά να σημειώνονται από το φαρμακερό αριστερό του πόδι. Ο Φάουλερ είναι ο μόνος παίκτης που σημείωσε περισσότερα γκολ με το αριστερό πόδι στη διοργάνωση από τον Σαλάχ (105 έναντι 104, εκ των οποίων τα 102 ήταν με τη Λίβερπουλ). Άλλο ένα ρεκόρ που ο Αιγύπτιος θα πάρει από τον θρύλο της Λίβερπουλ μέσα σε ελάχιστο χρόνο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image