Τότι: Εγινε ο «εκλεκτός», γιατί δεν την πρόδωσε ποτέ!

Τότι: Εγινε ο «εκλεκτός», γιατί δεν την πρόδωσε ποτέ!

Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια ο Φραντσέσκο Τότι αγωνίστηκε για πρώτη φορά με την πρώτη ομάδα της Ρόμα, φορώντας μια φανέλα που έγινε ένα με το δέρμα και την ψυχή του.

Ο Τότι λατρεύεται στη Ρώμη, γιατί δεν την πρόδωσε ποτέ! Είχε τρεις μεγάλες ευκαιρίες, αλλά για χάρη της αιώνιας πόλης δεν… αλλαξοπίστησε. Η Μίλαν δεν μπόρεσε να τον πείσει, όταν ο Φραντέσκο ήταν παιδί, ο Κάρλος Μπιάνκι δεν κατάφερε να τον στείλει στη Σαμπντόρια, ούτε και ο Πέρεθ προσφέροντάς του τον χρυσό της Μαδρίτης. Ο Τότι δεν… θαμπώθηκε και το μήνυμα ήταν απλό «Ο τόπος μου δεν είναι η Μαδρίτη, ο τόπος μου είναι η Ρώμη».

Το τίμημα αυτής της πίστης ήταν βαρύ, έμεινε στους Τζιαλορόσι για πάντα κερδίζοντας μόνο ένα σκουντέτο και δύο Κύπελλα Ιταλίας, πολύ λίγα για έναν από τους καλύτερους παίκτες της πρώτης δεκαετίας αυτού του αιώνα. Δεν ξεχνάμε το Παγκόσμιο Κύπελλο, φυσικά, αλλά ποτέ δε διεκδίκησε πραγματικά το Champions League. Δυο φορές έφτασε στα προημιτελικά, για να λάβει τη σκληρή απάντηση της Γιουνάιτεντ.

Για άλλους πρωταθλητές, όπως ο Πάολο Μαλντίνι ή ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, το να περάσουν ολόκληρη την καριέρα τους στον ίδιο σύλλογο ήταν μια εύκολη επιλογή: οι ομάδες τους ήταν οι πιο δυνατές και κέρδισαν πολλούς τίτλους με τη Μίλαν και τη Γιουβέντους, αντίστοιχα. Η ιστορία του Τότι είναι διαφορετική και ο κόσμος το καταλαβαίνει. Με έναν αστείο τρόπο, είναι η σχετική του έλλειψη τίτλων, όχι η αφθονία τους, για την οποία τον αγαπούν πέρα από τα ανθρώπινα όρια στη Ρώμη και τον σέβονται πολύ σε όλα τα άλλα γήπεδα.

Πόσοι όμως θα πήγαιναν στο Μπέργκαμο και θα εισέπρατταν αποθέωση, αντί για αποδοκιμασίες; «Φοβόμουν λίγο, γιατί ως παίκτη, με μισούσαν πραγματικά. Φοβήθηκα γιατί στο γήπεδο της Αταλάντα η κερκίδα VIP είναι πολύ ανοιχτή, οπότε μπορεί να είναι επικίνδυνο. Αλλά εκείνο το απόγευμα, καθισμένος στη θέση μου και περιμένοντας την έναρξη του αγώνα, είδα ένα ηλικιωμένο ζευγάρι να με δείχνει και εκείνος έλεγε στη γυναίκα του: «Θυμάσαι τι φανταστικός παίκτης ήταν;» Μου λείπει πολύ.» Λοιπόν, ήταν ωραίο.

Τότε, κάποιοι νέοι μου ζήτησαν μια selfie. Εντάξει, χαρά μου. Επιτέλους, όλη η κερκίδα των VIP είχε ένα χαμόγελο, ένα χειροκρότημα, ένα χτύπημα στην πλάτη. Σχεδόν λυπήθηκα που η Ρόμα κέρδισε τον αγώνα». Στις 28 Μαρτίου του 1993, ο Τότι είδε τη μεγάλη του αγάπη να του δίνει την πρώτη ευκαιρία, κι εκεί όλα άρχισαν και τελείωσαν, Ρόμα και Φραντσέσκο έγιναν ένα για πάντα!

image

Της μοίρας του γραφτό

«Δεν με άφηναν να συμμετέχω γιατί ήμουν μικρότερος από όλους τους άλλους. Απλά άρχισα να κάνω ασκήσεις δίπλα από το χορτάρι. Ο Τζιανίνι (σ.σ σκάουτ της Ρόμα) τότε με είδε από τις εξέδρες και με πήρε δίχως καν να με δει να παίζω» θυμάται για την περίοδο στην ερασιτεχνική Τραστεβέρε, όταν σαν παιδί ακόμα έκανε τα πρώτα του βήματα στον αθλητισμό.

Μέχρι να ενταχθεί πάντως και επίσημα στην ακαδημία της Ρόμα στην ηλικία των 12 ετών, ο Τότι πρώτα έπρεπε να συνεχίσει να ωριμάζει με τη φανέλα της Λοντιτζιάνι, μιας τοπικής ομάδας που εδρεύει στην ιταλική πρωτεύουσα. Η πρόοδος του θρυλικού αρχηγού της Ρόμα αποδείχθηκε αστραπιαία και τελικά τον Μάρτιο του 1993, ενώ ακόμα δεν είχε κλείσει τα 17 του χρόνια, θα ερχόταν η στιγμή για το ντεμπούτο με την πρώτη ομάδα.

«Θυμάμαι όταν ο Φραντσέσκο άρχισε να έρχεται στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας, όταν ακόμα ήταν στο ρόστερ της Primavera. Είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε πολλούς καλούς νεαρούς παίκτες, αλλά εκείνος είχε το κάτι παραπάνω. Μπορούσες να το διακρίνεις από τότε. Δεν φοβόταν τους μεγαλύτερους παίκτες της ομάδας. Οι νέοι συνήθως θα έτρεχαν συνέχεια και οι πιο μεγάλοι θα τους έκαναν δύσκολη τη μέρα, με σκληρά μαρκαρίσματα.

Ο Τότι ωστόσο δεχόταν τα χτυπήματα, σηκωνόταν πάνω και συνέχιζε να κάνει κόλπα απέναντί τους αμέσως μόλις έπαιρνε ξανά τη μπάλα. Μπορούσες να καταλάβεις ότι είχε ποιότητα και προσωπικότητα» θυμάται ο Ριτσιτέλι, ο οποίος εκείνη τη μέρα έγινε αλλαγή για να δώσει τη θέση του στον αμούστακο τότε Καπιτάνο.

image

Η γέννηση ενός θρύλου

«Όταν ο προπονητής μου είπε να σηκωθώ για ζέσταμα νόμιζα ότι μιλούσε στον Ρομπέρτο Μούτσι» παραδέχεται ο Ιταλός όταν ανατρέχει στα γεγονότα της 28ης Μαρτίου. «Όπως αποδείχθηκε, με είχε στο μυαλό του! Δεν μπορούσα να το πιστέψω, τα συναισθήματα που ένιωσα ήταν απερίγραπτα. Έκανα ζέσταμα για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Άγγιξα την μπάλα μόνο μερικές φορές - ήμουν πολύ ενθουσιασμένος και χαρούμενος».

O Tότι τελικά αγωνίστηκε μόλις για μερικά λεπτά απέναντι στη Μπρέσια. Χρόνος ωστόσο που αν και λιγοστός αποδείχθηκε αρκετός για τη γέννηση ενός μύθου. Αν και δεν κατάφερε να βρει δίχτυα στα λεπτά που του δόθηκαν, ουσιαστικά το ντεμπούτο του έδρασε σαν τον καταλύτη για τη συγγραφή του πιο υπέροχου παραμυθιού. Στη Ρόμα άλλωστε γνώριζαν τι διαμάντι είχαν στα χέρια τους.

Ο ίδιος είχε φροντίσει να τους το αποδείξει μέσα από τις ατελείωτες προπονήσεις που αναπόφευκτα τον προβίβασαν από την Primavera στην πρώτη ομάδα. Και η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του ήταν τέτοια ώστε ο Κάρλο Ματσόνε να του δώσει το χρίσμα μόλις στα 16 του χρόνια, ακόμα κι αν σε εκείνο το ματς η Ρόμα είχε σφραγίσει ήδη το τρίποντο προηγούμενη με 2-0. Το αποτέλεσμα όμως δεν είχε σημασία. Αυτό μετρούσε ήταν η ευκαιρία για την αρχή του ταξιδιού.

image

Το… θεϊκό σημάδι στο Βατικανό και το ψηστήρι στον Μπουφόν!

Όταν ο Τότι ήταν έξι ετών, το σχολείο του έγινε δεκτό, μαζί με άλλα, στο Βατικανό για μια Θεία Λειτουργία με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'. Υπήρχαν εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια. Ο Φραντσέσκο φορούσε ένα κίτρινο κοστούμι και ίσως αυτό ήταν που έκανε τον Πάπα να κάνει κάτι περίεργο. Περπάτησε στο διάδρομο, φτάνοντας μπροστά στον Φραντσέσκο στην αγκαλιά της μητέρας του και χάιδεψε το νεαρό αγόρι.

Δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο — δεκάδες παιδιά έλαβαν την ίδια χειρονομία. Αλλά αφού απομακρύνθηκε δύο μέτρα, ο Ιωάννης Παύλος Β', έσκυψε στο κεφάλι του Φραντσέσκο και του έδωσε ένα φιλί. Η μαμά Φιορέλα σοκαρίστηκε. «Διάλεξε τον Φραντσέσκο», φώναξαν μερικοί από τους φίλους της. «Είναι ο Εκλεκτός». Αφού ο γιος της απολάμβανε μια τόσο πλούσια και συναρπαστική καριέρα, πλέον πείθεται όλο και περισσότερο γι' αυτό.

Ο Φραντσέσκο αστειεύεται γι' αυτό, αλλά στα απομνημονεύματά του αυτή η φωτογραφία υπάρχει! Βέβαια, όπως συνήθιζε να λέει, «εκλεκτός» είναι μόνο ο… ΛεΜπρόν Τζέιμς. Είναι πολλά πράγματα που δεν θα ξεχάσει σε αυτή την πολυτάραχη καριέρα, όπως η γκολάρα από τα 25 μέτρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-17 στην Ιαπωνία. Δεν ξεχνά ποτέ και τον κολλητό του φίλο, τον Τζίτζι Μπουφόν!

Το βράδυ της γιορτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Circo Massimo, στη Ρώμη, ο Φραντσέσκο ήταν σίγουρος ότι η μακρόχρονη φιλία του με τον φίλο του θα τους έφερνε ακόμα πιο κοντά. «Τζίτζι, πρέπει να παίξεις για τη Ρόμα», του είπε. «Κοίταξε αυτό το τεράστιο πάρτι. Η κατάκτηση ενός τίτλου εδώ αξίζει όσο δέκα στη Γιούβε». Ήταν το καλοκαίρι της Calciopoli και η Γιούβε είχε υποβιβαστεί στη Serie B.

Η πλειοψηφία των παικτών της έψαχνε ομάδα. Και ο Μπουφόν είχε πιει πολλή σαμπάνια. «Ναι, έχεις δίκιο», είπε ο Τζίτζι «Πρέπει να παίξω μαζί σου στη Ρόμα». Όλα έμοιαζαν να είναι σε καλό δρόμο, αλλά το επόμενο πρωί, ο Τζίτζι έφυγε από το ξενοδοχείο για το Τορίνο πριν ξυπνήσει ο Φραντσέσκο. Ήταν η απάντηση του: Γιούβε για μια ζωή.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image