Ροναλντίνιο: Ένα χαμόγελο, άφθαρτο στο χρόνο...

Ροναλντίνιο: Ένα χαμόγελο, άφθαρτο στο χρόνο...

Νίκος Κικίδης

Πώς μπορείς να «εγκλωβίσεις» ένα συναίσθημα; Πώς μπορείς να το αποτυπώσεις στο «χαρτί»; Και ποιος είναι άραγε ο τρόπος για να αξιολογήσεις την πηγή του; Εκείνη που κάθε φορά σκαρφιζόταν κι από ένα νέο «τρικ» για να σε καταπλήξει! Είναι οι Χρυσές Μπάλες, οι τίτλοι, τα γκολ; Μήπως οι στιγμές που τον είδες να χαράσσει μπροστά σου ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία;

Είναι το σβήσιμο του τσιγάρου, η υπόκλιση του «Μπερναμπέου», τα λόγια καρδιάς του Πουγιόλ; Είναι όλα αυτά μαζί ή τίποτα απολύτως; Για κάθε ευλογημένο μάτι που τον παρακολούθησε, η απάντηση μπορεί να είναι διαφορετική. Όμως το συναίσθημα παρέμενε ανέκαθεν ίδιο, ανεξήγητα συλλογικό! Κι αυτό ίσως να ήταν και το μεγαλύτερο χάρισμα του εορτάζοντα Ροναλντίνιο.

Αυτού του απίθανου τύπου με την εμβληματική κοτσίδα που ασυναίσθητα πλέον έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «μάγο». Εκείνον που σκαρφίστηκε μια ντουζίνα κόλπα για να εμπλουτίσει το άθλημα, μα ίσως σαν πιο σπουδαία παρακαταθήκη του να άφησε μια καινοτόμα μονάδα μέτρησης του ποιοτικού ποδοσφαίρου.

Ανήμερα των 43ων γενεθλίων του (21/3), το Gazzetta υποκλίνεται σε έναν από τους σύγχρονους ήρωες της στρογγυλής Θεάς, εκείνον που μας δίδαξε να κρίνουμε τη μπάλα και τον γητευτή της μέσα από χαμόγελα ζωγραφισμένα στα χείλη...

image

Φτιαγμένος από αστερόσκονη

Άνθρακας, άζωτο, σίδηρος: στοιχεία ανιχνεύσιμα στον πυρήνα των άστρων, μα την ίδια στιγμή και βασικοί πυλώνες στη χημική σύσταση του ανθρώπινου οργανισμού. Όλοι είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη το πόρισμα των αστροφυσικών και βλέποντας κανείς τον Ροναλντίνιο, μάλλον δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει.

Από τα πρώτα χρόνια του στη Γκρέμιο άλλωστε, τότε που ονειρευόταν ακόμα να μοιάσει έστω και λίγο ποδοσφαιρικά στον μεγαλύτερο αδερφό του, Ρομπέρτο, ο «Ρόνι» είχε δείξει πως διέθετε κάτι το διαφορετικό. Σε αντίθεση με τους συνομήλικούς του που ίδρωναν στην προπόνηση με εργομετρικά τεστ, αναλύσεις, διατροφές και ψυχρούς αριθμούς, ο νεαρός Ροναλντίνιο έβλεπε το ποδόσφαιρο από την σκοπιά του μουσικού.

Ηδονή, αρμονία, τέχνη, απόλαυση: όλα υλικά ενός εκρηκτικού κοκτέιλ που γέννησε αυτό το ατόφιο ταλέντο, σαν προπομποί όλων όσων θα ακολουθούσαν. Οι περίτεχνες ντρίμπλες δηλαδή, οι no look πάσες, τα λικνίσματα του σώματος με τέτοιο τρόπο που έμοιαζε με χορευτή στο γήπεδο. Νομοτελειακά το ταξίδι πέρα από τον Ατλαντικό δεν άργησε να καταφτάσει, με τον Ροναλντίνιο το 2001 να αποχαιρετά τη Γκρέμιο και να παίρνει μεταγραφή στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Δυο χρόνια σφυρηλάτησης και διδαχής στον ευρωπαϊκό ρυθμό έμελλε να χαρίσουν και ουσία στο παιχνίδι του νεαρού μάγου, ο οποίος ήδη είχε αρχίσει να εγείρει το ενδιαφέρον... γιγάντων, τόσο από τις εμφανίσεις του στο γαλλικό πρωτάθλημα, όσο και στο Μουντιάλ του 2002.

image

«Είπα ότι θα οδηγήσουμε τη Μπαρτσελόνα στην κορυφή του ποδοσφαιρικού κόσμου και προκειμένου να γίνει αυτό έπρεπε να υπογράψουμε έναν εκ των Μπέκαμ, Ανρί ή Ροναλντίνιο» θυμάται ο πρόεδρος των Μπλαουγκράνα, Τζοάν Λαπόρτα, κάθε φορά που καλείται να απαντήσει για τη μεταγραφή που σμίλευσε το μέλλον του συλλόγου. Ήταν πίσω στο καλοκαίρι του 2003 όταν ακόμα ο ισχυρός άνδρας των Καταλανών - στην πρώτη του τότε θητεία - προσπαθούσε να βρει λίγο... φως μακριά από τη σκιά της Ρεάλ Μαδρίτης.

Και με τους Μερένγκες να αρπάζουν τον Μπέκαμ εκείνο το θερινό, τη στιγμή που ο Ανρί έμοιαζε ριζωμένος στην Άρσεναλ, η επιλογή του Ροναλντίνιο αποδείχθηκε μονόδρομος για τη Μπαρτσελόνα. Τα 32 εκατομμύρια ευρώ τελικά έγιναν αποδεκτά από την Παρί Σεν Ζερμέν προς απογοήτευση της έτερης διεκδικήτριας, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον «Ρόνι» πολύ σύντομα να παίρνει το αεροπλάνο για την Ισπανία ή όπως αποδείχθηκε, για τη δική του Γη της Επαγγελίας.

Με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, ο Ροναλντίνιο θα κλείσει μια μόνιμη θέση στο πάνθεον των κορυφαίων. Φορώντας ένα αόρατο μυτερό καπέλο και κρατώντας ένα άυλο ραβδί που έδινε φτερά στα πόδια του, ο Βραζιλιάνος για τα επόμενα τρία χρόνια θα ανάγκαζε τον ποδοσφαιρικό πλανήτη να παραμιλά. Μα κυρίως θα τον πλημμύριζε με χιλιάδες συναισθήματα: Χαρά, ευτυχία, θαυμασμός, απορία, έμπνευση, όλα σχηματισμένα στις εκφράσεις των ποδοσφαιρόφιλων, καθώς τον παρακολουθούσαν να φιλοτεχνεί μερικά από τα σπουδαιότερα έργα στην εποχή των «μπαλαδόρων».

Μια εποχή βέβαια που με τον καιρό πέρασε στη λήθη, φθαρμένη από την ψυχρή αποτελεσματικότητα των αριθμών. Μέχρι τη δύση της ωστόσο, ο Ροναλντίνιο συνέχισε απρόσκοπτος να χαρίζει χαμόγελα στον κόσμο και κυρίως στον καταλανικό.

«Το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που θα μπορούσα να του πω είναι ότι μας έδωσε πίσω το πνεύμα μας. Μας έκανε να χαμογελάσουμε ξανά» έλεγε ο Κάρλες Πουγιόλ για ένα άστρο που μπορεί πράγματι να έσβησε σύντομα, άφησε ωστόσο πίσω του μια ανεξίτηλη σφραγίδα. Μέσα στα πρώτα τρία χρόνια του άλλωστε στη Βαρκελώνη πρόλαβε να χτίσει μια αξιοζήλευτη καριέρα. Ένα βιογραφικό με πρωτάθλημα, με Champions League, με Χρυσή Μπάλα, αλλά και με στιγμές που δεν πρόκειται να φθαρούν ποτέ στο χρόνο.

Ρωτήστε το κοινό του «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» αν αμφιβάλλετε. Να σας εξηγήσει πώς ο πιο αλαζονικά περήφανος ποδοσφαιρικός λαός δέχθηκε να χειροκροτήσει την πιο μισητή φανέλα, ενώ εκείνη σμπαράλιαζε αρμονικά την άμυνα της Ρεάλ με τη μορφή ενός χαμογελαστού Βραζιλιάνου.

Αν πάλι θέλετε και μια δεύτερη γνώμη, υπάρχει και ο κόσμος της Τσέλσι, ο οποίος τον Μάρτιο του 2005 είδε τον χρόνο να παγώνει και τον Ροναλντίνιο να τον αψηφά. «Είναι σαν κάποιος να πάτησε παύση για τρία δευτερόλεπτα, όλοι είχαν σταματήσει κι εγώ ήμουν ο μόνος που κινούμουν» εξηγεί ο ίδιος για ένα από τα πιο iconic γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου: το περιβόητο «σβήσιμο του τσιγάρου» κόντρα στους Μπλε.

«Μας έκανε να χαμογελάσουμε ξανά»

image

Μάγος, θρύλος, δάσκαλος

Το κακό βέβαια με τις ιδιοφυίες είναι πως έχουν την τάση να παραμένουν απρόβλεπτες, διαβρώνοντας πολλές φορές τον εαυτό τους. Στην περίπτωση του Ροναλντίνιο ήταν το χαμόγελο που ξεθώριασε από τα χείλη του, απότομα και ακαριαία. Ήδη από το Μουντιάλ του 2006, εκείνο που ήταν προκαθορισμένο να αποδείξει πως είναι ανώτερος του Πελέ, ο Ροναλντίνιο εμφάνισε τα πρώτα σημάδια πνευματικής κόπωσης, σαν προάγγελος μιας τρανταχτής πτώσης.

Προτού ωστόσο αποχωρήσει από την Μπαρτσελόνα πίσω στο 2008 φρόντισε να ολοκληρώσει μια τελευταία αποστολή. Λιονέλ Μέσι ήταν το όνομά του. Και στο βλέμμα του αντίκρισε έναν δικό του διάδοχο. Ήταν ο εκλεκτός για να του αποκαλύψει τα μυστικά του, να τον προετοιμάσει για τη νέα απαιτητική ζωή που τον περίμενε και να του παραδώσει τα κλειδιά της αγαπημένης του Μπαρτσελόνα.

Σαν να ήξερε τότε πως το δικό του όνομα δεν θα συνοδευόταν πλέον από διθυραμβικούς τίτλους και επιφωνήματα αγάπης. Σαν να ήξερε πως το τέλος ήταν κοντά. Και η πραγματικότητα λέει βέβαια πως ήταν ο ίδιος που το δρομολόγησε για τόσο σύντομα. Με πάρτι, γυναίκες, αλκοόλ, απόλαυση, παραδομένος σε όλα τα ποδοσφαιρικά αμαρτήματα.

Ένα πέρασμα από τη Μίλαν ήταν το τελευταίο του κεφάλαιο στην Ευρώπη, προτού επιστρέψει στα 31 του στη Βραζιλία για να γράψει έναν επίλογο δυσανάλογο του κύρους του. Όσο άδοξο όμως κι αν ήταν το φινάλε, η παρακαταθήκη που άφησε στο ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να σφραγιστεί ποτέ στη λήθη της ιστορίας. Άλλωστε, αλήθεια, πώς μπορείς να «εγκλωβίσεις» ένα συναίσθημα;

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image