Clasico... στέψης και Derby D' Italia αποδείξεων

Clasico... στέψης και Derby D' Italia αποδείξεων

Βραδιά... ντέρμπι! Απόψε (19/3) η «καρδιά» της ποδοσφαιρικής Ευρώπης χτυπάει σε δυο από τις πόλεις - ορόσημο του αθλήματος. Τη Βαρκελώνη και το Μιλάνο. Ο λόγος για το απόλυτο «Clasico» της Ισπανίας ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης και το μεγάλο ντέρμπι της Ιταλίας με δυο παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, την Γιουβέντους και την Ίντερ.

Στις 21:45 στο «Σαν Σίρο» θα γίνει ένα... διαφορετικό Derby D' Italia. Μπορεί το πρωτάθλημα να πηγαίνει με τα... χίλια προς τον ιταλικό νότο και στα χέρια της Νάπολι, με την δεύτερη Ίντερ να είναι στο -18, όμως οι Νερατζούρι έχουν τον στόχο να παραμείνουν στην τετράδα που οδηγεί στο Champions League. Από την πλευρά της η Γιουβέντους είναι στην 7η θέση της βαθμολογίας με 38 πόντους και θέλει νίκη τόσο για να παραμείνει στον στόχο της εξάδας, όσο και για να στείλει... μήνυμα πως είναι εδώ και περιμένει τη δικαίωση της για την υπόθεση plusvalenza.

Στις 22:00 στο «Καμπ Νόου» στο τέταρτο «Clasico» της τρέχουσας σεζόν η Ρεάλ Μαδρίτης έχει την δύσκολη «αποστολή» να... κόψει τη φόρα της ομάδας του Τσάβι και να διατηρήσει τις ελπίδες της για «αντεπίθεση» στη La Liga. Οι Μπλαουγκράνα είναι εννέα βαθμούς μπροστά από τους δεύτερους Μερένγκες και έχουν την μεγάλη ευκαιρία να «τελειώσουν» ουσιαστικά το πρωτάθλημα από την 26η αγωνιστική. Βέβαια την Βασίλισσα δεν πρέπει να την ξεγράφεις ποτέ!

Γράφουν οι: Βασίλης Μπαλατσός, Νίκος Κικίδης, Ιάσονας Θεριός

image

Clasico... τίτλου στο «Καμπ Νόου» 

Μπαρτσελόνα εναντίον Ρεάλ, πράξη... τέταρτη τη φετινή σεζόν! Και με τους Μπλαουγκράνα να έχουν πάρει κεφάλι στις νίκες φέτος κόντρα στη Βασίλισσα (2-1), δεν υπάρχει ιδιαίτερο... debate για το ποιος έχει αποκτήσει το ψυχολογικό αβαντάζ ενόψει του κρίσιμου ραντεβού στο «Καμπ Νόου». Υπάρχει ωστόσο μια συνισταμένη που το καθιστά απρόβλεπτο: η... απελπισία της Ρεάλ. Τη στιγμή άλλωστε που η Μπαρτσελόνα έχει ξεφύγει στο +9, η Ρεάλ Μαδρίτης βλέπει τα περιθώρια να μειώνονται για... στραβοπατήματα στο πρωτάθλημα.

Η πρόκριση επί της Λίβερπουλ ναι μεν επανέφερε μια νότα ηρεμίας στην πλευρά των Μπλάνκος, όμως η αδρεναλίνη ανεβαίνει ξανά για ένα ντέρμπι που ενδεχομένως να αποβεί καταλυτικό για τον επόμενο πρωταθλητή. Κάθε άλλο αποτέλεσμα πέρα από νίκη εξάλλου θα καταστήσει πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους Μαδριλένους που φυσιολογικά αναμένεται να πετάξουν λευκή πετσέτα στη συνέχεια της La Liga. Και με βάσει αυτό το γεγονός, ο Κάρλο Αντσελότι προειδοποίησε πως η ομάδα του θα ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για να επιτεθεί! Από την άλλη πλευρά βέβαια, τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά για το σύνολο του Τσάβι.

Μια ομάδα που έχει δείξει τα δόντια της στη Ρεάλ με νίκες στον τελικό του Super Cup Ισπανίας αλλά και στον πρώτο ημιτελικό για το Copa Del Rey, την ίδια στιγμή που έχει ανοίξει την ψαλίδα στη La Liga στους εννιά βαθμούς. Η λογική λέει πως το άγχος ανήκει στον αντίπαλο, πόσω δε μάλλον από τη στιγμή που η Μπάρτσα θα υποδεχθεί για πρώτη φορά στην έδρα της τη μεγάλη αντίπαλο τη φετινή σεζόν. Γνωρίζοντας μάλιστα πως έχει στα δικά της χέρια την ευκαιρία να δώσει τη χαριστική βολή στη Βασίλισσα, να ξεφύγει στο... άπιαστο +12 και να ρίξει πρώιμους τίτλους τέλους στην κούρσα για τον πρωταθλητή.

Οι τελευταίες εμφανίσεις βέβαια οφείλουν να προβληματίσουν τον Τσάβι και το επιτελείο του, μιας και οι Καταλανοί φλέρταραν πολλάκις με απώλεια βαθμών, ιδίως στο «Σαν Μαμές» κόντρα στη Μπιλμπάο. Ο Αραούχο ωστόσο που έλειψε από την αναμέτρηση κόντρα στους Βάσκους επιστρέφει για το Clasico και για να δώσει την απαραίτητη ασφάλεια στα μετόπισθεν των Μπλαουγκράνα απέναντι κυρίως στον... δαιμόνιο Βινίσιους Ζούνιορ και τον Καρίμ Μπενζεμά.

Την ίδια ώρα όμως οι Ντεμπελέ και Πέδρι δεν θα καταφέρουν να δώσουν το παρών για τον Τσάβι, ο οποίος θα πρέπει να καταστρώσει τα πλάνα του χωρίς δυο βασικά πιόνια στη σκακιέρα. Στην αντίπερα όχθη και τα αγωνιστικά της Βασίλισσας, ο Κάρλο Αντσελότι δεν μπορεί να υπολογίζει στον Νταβίντ Αλάμπα που θα απουσιάσει με τραυματισμό, όμως μπορεί να χαμογέλα βλέποντας ετοιμοπόλεμους τόσο τον Φερλάν Μεντί που επέστρεψε από πολύμηνο πρόβλημα, όσο και τον Καρίμ Μπενζεμά που ξεπέρασε το χτύπημα που δέχθηκε κόντρα στη Λίβερπουλ.

image

Το Μπαρτσελόνα - Ρεάλ Μαδρίτης μέσα από τη γλώσσα των αριθμών

  • Η Μπαρτσελόνα έχει χάσει πέντε από τους τελευταίους έξι αγώνες της εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στη La Liga (1 νίκη), ενώ δεν είχε χάσει κανένα από τα προηγούμενα επτά εναντίον των Μερένγκες στο πρωτάθλημα (4 νίκες - 3 ισοπαλίες).
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε στις δύο τελευταίες επισκέψεις της στο «Καμπ Νόου» στη La Liga. Μόνο μία φορά η Βασίλισσα σημείωσε τρεις συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες εναντίον της Μπαρτσελόνα στο πρωτάθλημα, από τον Ιανουάριο του 1963 έως τον Φεβρουάριο του 1965.
  • Η Μπαρτσελόνα δεν έχει χάσει κανένα από τα 12 εντός έδρας παιχνίδια της στη La Liga 2022/23 (10 νίκες - 2 ισοπαλίες), η καλύτερη εκκίνηση της εντός έδρας σε αυτό το στάδιο της σεζόν από το 2019/20.
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι αήττητη στους πέντε τελευταίους αγώνες της στη La Liga (3 νίκες - 2 ισοπαλίες), το δεύτερο μεγαλύτερο αήττητο σερί της στη διοργάνωση αυτή τη σεζόν, αφού δεν έχασε κανένα από τα πρώτα 12 παιχνίδια της αυτή τη σεζόν (10 νίκες - 2 ισοπαλίες).
  • Η Μπαρτσελόνα έχει τα περισσότερα clean sheets (19) και δέχθηκε τα λιγότερα γκολ (8) μετά τους πρώτους 25 αγώνες μιας σεζόν σε ολόκληρη την ιστορία της La Liga.
  • Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η πρώτη ομάδα που έφτασε τα 50 γκολ στη La Liga αυτή τη σεζόν. Έχουν το πέμπτο υψηλότερο σύνολο xG (51,1) στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αυτή τη σεζόν, πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν (58,6), τη Μάντσεστερ Σίτι (57), την Άρσεναλ (53,4) και την Μπάγερν Μονάχου (53,2).
  • Η Μπαρτσελόνα έχει εννέα νίκες με σκορ 1-0 στη La Liga 2022/23, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη πλήρη σεζόν στη διοργάνωση και περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα μετά τα πρώτα 25 παιχνίδια της σεζόν.
  • Ο Καρίμ Μπενζεμά συμμετείχε σε τρία γκολ στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του με τη Ρεάλ Μαδρίτης εναντίον της Μπαρτσελόνα στη La Liga (δύο γκολ και μία ασίστ), αφού δεν κατάφερε να σκοράρει ή να μοιράσει ασίστ σε κανένα από τα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια του εναντίον των Μπλαουγκράνα στη διοργάνωση.
  • Ο Φεράν Τόρες έχει σκοράρει και στα δύο παιχνίδια του για την Μπαρτσελόνα στη La Liga κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης (δύο γκολ συνολικά) και αν σκοράρει απόψε, θα γίνει μόνο ο δεύτερος παίκτης από οποιαδήποτε ομάδα που θα σκοράρει στα τρία πρώτα του Clasico στο πρωτάθλημα στον 21ο αιώνα μετά τον Σαμουέλ Ετό το 2005 (3).
  • Ο Κάρλο Αντσελότι έχει κερδίσει σε τρία από τα επτά παιχνίδια του στη La Liga εναντίον της Μπαρτσελόνα (4 ήττες) και μπορεί να γίνει ο πέμπτος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης που κερδίζει τέσσερα ή περισσότερα Clasico στην ιστορία της La Liga μετά τον Μιγκέλ Μουνιόθ (12) το 1971, τον Φρανσίσκο Μπρου (5) το 1940, τον Λουίς Μολόουνι (5) το 1986 και τον Ζινεντίν Ζιντάν (4) το 2021.
image

Ίντερ και Γιουβέντους στην αναζήτηση του μίτου τους

Οι ιταλικοί ποδοσφαιρικοί προβολείς πάντα θα είναι επιμελώς στραμμένοι σε αυτό το παιχνίδι, σε αυτό το ντέρμπι. Άλλωστε το Ίντερ - Γιουβέντους δεν ονομάζεται τυχαία Derby d'Italia. Σε αυτό διασταυρώνουν τα ξίφη τους δύο από τις παραδοσιακά ισχυρότερες ομάδες της χώρας. Βέβαια, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Νερατζούρι και Μπιανκονέρι δεν βιώνουν την καλύτερή τους περίοδο, σε καμία περίπτωση δεν πολεμάνε για τον τίτλο μα και οι δύο τα έχουν βάλει με τους δικούς τους δαίμονες.

Οι Μιλανέζοι μπορεί να βρίσκονται στη 2η θέση της βαθμολογίας, όμως οι 18 βαθμοί που τους χωρίζουν από την πρωτοπόρο Νάπολι έχουν αφήσει ελάχιστες από τις πρωταθληματικές ελπίδες τους ζωντανές. Η ομάδα του Scudetto του 2021 δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει ένα πιο σίγουρο μέλλον και από τότε ο σύλλογος προσπαθεί να χτίσει και πάλι κάτι καλό, να βρει τη νέα του ταυτότητα. Μέσα στο κύμα της φετινής μετριότητας το εκ νέου αντάμωμα της κάποτε φονικής δυάδας Λαουτάρο και Λουκάκου μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα, με τον Βέλγο να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς και να μη βρίσκει τα πατήματά του στην επιστροφή του στο Μιλάνο αλλά τον Αργεντινό να είναι πολλές φορές κομβικός. Μα ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα της ομάδας του Ιντζάγκι να είναι η χαρακτηριστική έλλειψη συνέπειας, τόσο στην απόδοσή της όσο και στα θετικά αποτελέσματά της, η οποία πλανάται από την αρχή της σεζόν πάνω από το «Τζουζέπε Μεάτσα», απαγορεύοντας στους Νερατζούρι να φτάσουν στα ύψη του πρόσφατου παρελθόντος.

Τα σοβαρότερα προβλήματα της Γιουβέντους από την άλλη, δεν εντοπίζονται εντός του γηπέδου. Οι Μπιανκονέρι έχουν μπλέξει για τα καλά με την υπόθεση plusvalenza ενώ η σχετική καμπάνα των 15 βαθμών ακόμα ηχεί βασανιστικά στα αυτιά τους, αναγκάζοντάς τους πλέον να παλεύουν με νύχια και με δόντια όχι για το πρωτάθλημα αλλά για την έξοδο στην Ευρώπη, όντας αυτή τη στιγμή στο -7 από την 6η Αταλάντα. Και όλα αυτά σε μια σεζόν που ούτως ή άλλως δεν προμηνυόταν καλή. Ο πρόωρος αποκλεισμός από το Champions League άλλωστε ήταν μια ηχηρή προειδοποίηση για μια ομάδα που προβληματίζει τρομερά στο γήπεδο. Η επιστροφή του Πογκμπά προς το παρόν αποδεικνύεται πλήρως αποτυχημένη ενώ η δημιουργία πολλές φορές κρέμεται από τις εμπνεύσεις του 35χρονου Ντι Μαρία και το φαρμακερό αριστερό του Κόστιτς, με τον Αλέγκρι να παλεύει να βρει τη σωστή συνταγή.

Το Derby d'Italia βέβαια, πάντα σημαίνει πολλά περισσότερα από όσα μπορούν να χωρέσουν στις τέσσερις γραμμές. Έχει να κάνει με υπερηφάνεια, με κύρος και σίγουρα Ίντερ και Γιουβέντους θα ψάξουν σε αυτά τα άτυπα «έπαθλα» τον μίτο των χαμένων τους πορειών, το σπαθί που έστω και για λίγο θα διαπεράσει τα φαντάσματα που τις καταδιώκουν φέτος, χαρίζοντας ένα πλατύ χαμόγελο, μια δόση πίστης στους παθιασμένους τους οπαδούς.

image

Το Ίντερ - Γιουβέντους μέσα από τη γλώσσα των αριθμών

  • Την Κυριακή η Ίντερ θα αντιμετωπίσει τη Γιουβέντους για 180η φορά στην κορυφαία κατηγορία - αυτό θα γίνει το ζευγάρι με τα περισσότερα ματς στην ιστορία της Serie A: 86 νίκες για τους Μπιανκονέρι, 48 για τους Νερατζούρι, 45 ισοπαλίες.
  • Η Γιουβέντους κέρδισε με 2-0 την Ίντερ στο Τορίνο και θα μπορούσε να κερδίσει και τα δύο παιχνίδια εναντίον των Νερατζούρι σε μία σεζόν στη Serie A για πρώτη φορά από τη σεζόν 2019/20 (Σάρι και Κόντε ως προπονητές) – τελευταία σεζόν που κέρδισε και στα δυο παιχνίδια χωρίς να δεχτεί γκολ ήταν το 1976 /77.
  • Η Ίντερ είναι χωρίς νίκη εναντίον της Γιουβέντους σε έναν εντός έδρας αγώνα της Serie A στο δεύτερο μισό της σεζόν από τον Απρίλιο του 2010 (2-0). Επιπλέον, μετά το «τρεμπλ», οι Νερατζούρι έχουν κερδίσει μόνο σε δύο από τα 12 συνολικά εντός έδρας παιχνίδια πρωταθλήματος εναντίον των Μπιανκονέρι (5 ισοπαλίες - 5 ήττες).
  • Από τότε που η Serie A επέστρεψε σε φορμάτ με 20 ομάδες (2004/05), αυτή είναι η πέμπτη φορά που η Ίντερ έχει χάσει τουλάχιστον οκτώ από τους πρώτους 26 αγώνες της. Στις άλλες τέσσερις περιπτώσεις, οι Νερατζούρι δεν τερμάτισαν ποτέ στην πρώτη τετράδα στο τέλος της σεζόν (6η θέση το 2011/12, 9η το 2012/13, 8η το 2014/15 και 7η το 2016/17).
  • Μόνο η Νάπολι (23) έχει σκοράρει περισσότερα γκολ από τη Γιουβέντους (20) στη Serie A το 2023 και μόνο οι Παρτενοπέι έχουν συγκεντρώσει περισσότερες νίκες (9) από τους Μπιανκονέρι (7 στους 11 αγώνες) φέτος στην πρώτη κατηγορία.
  • Η Ίντερ έχει χάσει τρεις από τους έξι τελευταίους αγώνες της στη Serie A μετά τα παιχνίδια της στο Champions League, συμπεριλαμβανομένων των δύο τελευταίων (κόντρα σε Μπολόνια και Γιουβέντους στον εκτός έδρας αγώνα). Η Γιουβέντους έχει κερδίσει κάθε ένα από τα έξι τελευταία παιχνίδια πρωταθλήματος μετά τις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις της.
  • Μόνο η Άρσεναλ (195) έχει επιχειρήσει περισσότερα συνολικά σουτ από την Ίντερ (188) στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 2023. Η Γιουβέντους (171) είναι 5η σε αυτή την κατάταξη πίσω από τη Φιορεντίνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Μπιανκονέρι έχουν σημαδέψει τα δοκάρια δέκα φορές στη Serie A το 2023, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.
  • Μόνο η Λάτσιο (26) έχει σκοράρει περισσότερα γκολ με τους χαφ της από τη Γιουβέντους (18) στη Serie A αυτή τη σεζόν, συμπεριλαμβανομένων και των δύο τερμάτων των Μπιανκονέρι στο Derby D' Italia του πρώτου γύρου (Αντριέν Ραμπιό και Νικολό Φαγκιόλι). Σε ολόκληρη τη Serie A της σεζόν 2021/22, η Γιουβέντους σκόραρε μόνο 12 γκολ με τους μέσους της.
  • Ο Ντούσαν Βλάχοβιτς έχει παίξει τα περισσότερα παιχνίδια του (5) στο Meazza λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διοργανώσεις και τα περισσότερα λεπτά χωρίς να σκοράρει (280).
  • Ο Λαουτάρο Μαρτίνες έχει σκοράρει τα περισσότερα εντός έδρας γκολ στη Serie A το 2023 (τέσσερα, όσα και οι Ραμπιό - Οσίμεν), ωστόσο ο Αργεντινός έχει σκοράρει μόνο ένα γκολ σε εννέα παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας εναντίον της Γιουβέντους και έχει μέσο όρο τερμάτων ένα κάθε 586 αγωνιστικά λεπτά κόντρα στους Μπιανκονέρι. Ο χειρότερος μέσος όρος του στη Serie A απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο που έχει πετύχει τουλάχιστον ένα γκολ.
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image