Χριστοφιδέλης στο Gazzetta: «Ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό»

Χριστοφιδέλης στο Gazzetta: «Ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό»

Ο Κώστας Χριστοφιδέλης, ο άνθρωπος που με τον Ολυμπιακό έχει πανηγυρίσει τα δύο προηγούμενα Ευρωπαϊκά των «ερυθρολεύκων» μιλάει στο Gazzetta για τον τελικό με την Μακάμπι, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως οι Πειραιώτες είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του Challenge Cup.

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι τον μεγάλο τελικό του Ολυμπιακού με την Μακάμπι. Οι Πειραιώτες έχοντας επικρατήσει μέσα στο Τελ Αβίβ των Ισραηλινών, είναι έτοιμος στο κατάμεστο ΣΕΦ να κατακτήσει το τρίτο Ευρωπαϊκό της ιστορίας του, κάνοντας δικό του το Challenge Cup.

Η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι θέλει δύο σετ για να σηκώσει την κούπα, ωστόσο σίγουρα θα θελήσει τη νίκη που όπως έδειξε και στο Ισραήλ, είναι το φαβορί για να το πετύχει. Αυτό μας είπε και ένας άνθρωπος που ξέρει από τίτλους και όχι μόνο ελληνικούς.

Ο Κώστας Χριστοφιδέλης, ένας αθλητής που το όνομά του είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα όχι μόνο στην ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά και του ελληνικού βόλεϊ συνολικά, μίλησε στο Gazzetta και για την σημερινή «μάχη» και κυρίως για τις δύο προηγούμενες κατακτήσεις των Ευρωπαϊκών από τον Ολυμπιακός.

Κατακτήσεις τις οποίες πανηγύρισε και ως παίκτης. Την πρώτη έχοντας συμπληρωματικό ρόλο, όντας μόλις 18 ετών και την δεύτερη ως πρωταγωνιστής. Και οι δύο μέσα σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ, εκεί που και σήμερα οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να τα καταφέρουν και να κάνουν δικό τους και το Challenge Cup. Ο νυν τεχνικός της Κηφισιάς, με την οποία έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα ωραίο σύνολο που παίζει όμορφο βόλεϊ, αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρο προβάδισμα, θυμάται το τι έζησε στους δύο κερδισμένους τελικούς, ενώ για το τέλος αφήνει τις συμβουλές που θα έδινε στους παίκτες των «ερυθρολεύκων», αν ήταν στον πάγκο της ομάδας.

image

«Οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν το πάνω χέρι»

Κώστα πριν πάμε στο παρελθόν και τους δύο τελικούς στους οποίους ως παίκτης σήκωσες το Ευρωπαϊκό με τον Ολυμπιακό, ας αναφερθούμε στο σήμερα και στο ματς με την Μακάμπι. Έχοντας δει και το πρώτο παιχνίδι, που θα στηριχθούν οι «ερυθρόλευκοι» για να κατακτήσουν το Challenge Cup;

«Ο Ολυμπιακός είναι μια χαρισματική ομάδα που στηρίζεται σε επιθετικούς παίκτες, ειδικά σε σέρβις και επίθεση. Μάλιστα βλέποντας και το πρώτο παιχνίδι υπάρχει διαφορά δυναμικότητας. Χωρίς να είμαστε σίγουροι, αλλά με βάση την λογική ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρο προβάδισμα για να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό. Υπάρχει διαφορά επιπέδου και αν παίξει στο στάνταρ του θα το κατακτήσει. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θα πρέπει να τους υποτιμήσει και να επαναπαυτεί στο 0-3 και θεωρώ πως δεν θα το κάνει. Ξέρουμε πως είναι ένας Ευρωπαϊκός τελικός και η Μακάμπι μπορεί να μην είναι τόσο δυνατή όσο ο Ολυμπιακός, αλλά έχει κάνει ζημιές φέτος, όπως έγινε και με τον ΠΑΟΚ. Είμαι σίγουρος πως ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει το παιχνίδι με την δέουσα σοβαρότητα και θα τα καταφέρει».

Όλοι θεωρούν πως ο Ολυμπιακός είναι το μεγάλο φαβορί. Θεωρείς πως αυτό μπορεί να αγχώσει τους παίκτες;

«Αυτή την στιγμή, λίγες ώρες δηλαδή πριν τον τελικό δεν σε αγχώνει. Υπάρχει φυσικά άγχος πριν από ένα σημαντικό τελικό, μια σημαντική στιγμή για τον Σύλλογο και τους αθλητές, αλλά τις προηγούμενες ημέρες. Όση διαφορά και να υπάρχει στη δυναμικότητα ο αθλητής θα είναι πάντα στρεσαρισμένος μέχρι το πρώτο σφύριγμα γιατί εκεί κοιτάς μόνο το παιχνίδι. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν το πάνω χέρι, ναι είναι ένας τελικός, αλλά δεν θεωρώ πως θα έχουν άγχος».

Ως παίκτης κατάφερες να κατακτήσεις 2 Ευρωπαϊκά, παίζοντας και εσύ τους τελικούς σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ, όπως θα κάνει σήμερα ο Ολυμπιακός. Πως ήταν η ατμόσφαιρα σε αυτά τα παιχνίδια;

«Η αλήθεια είναι πως από τον έναν τελικό έχουν περάσει πολλά χρόνια, ο άλλος ήταν πιο κοντινός. Ο τελικός του 1996 που είναι και ο πρώτος μου έχει μείνει στην καριέρα μου ως η πιο όμορφη στιγμή. Είναι η κληρονομιά που αφήνεις να παίζεις σε ένα γεμάτο γήπεδο. Ο ενθουσιασμός ήταν τεράστιος και ήθελα πως και πως να ζήσω την κάθε στιγμή».

Τι θυμάσαι από τον πρώτο τελικό που σήκωσες και εσύ και ο Ολυμπιακός;

«Θυμάμαι πως ξεκίνησα την καριέρα μου έτσι όπως την τελείωσα. Δεν είχα ρόλο βασικού, αλλά στον τελευταίο πόντο μπήκα μέσα να κάνω την υποδοχή, αυτό που ήξερα και έκανα και την τελευταία μου χρονιά στον Ολυμπιακό. Αυτό που θυμάμαι είναι οι πανηγυρισμοί, τα έντονα συναισθήματα, η πρωτόγνωρη εμπειρία να παίζεις σε ένα τόσο γεμάτο γήπεδο και δίπλα σε μεγάλους συμπαίκτες που είχε τότες η ομάδα. Είναι στιγμές που σε σημαδεύουν και αυτό θα το συνειδητοποιήσουν τα παιδιά όταν πρώτα ο Θεός κατακτήσουν το Κύπελλο. Θα θυμούνται αυτές τις στιγμές σε όλη τους την ζωή».

image

«Μακάρι όλοι οι αθλητές να ζήσουν τα συναισθήματα που ζήσαμε εμείς κατακτώντας τα Ευρωπαϊκά»

Στο δεύτερο Ευρωπαϊκό όμως ήσουν πρωταγωνιστής. Πως το έζησες;

«Αρχικά στο δεύτερο δεν ήταν τελικός αλλά φάιναλ φορ. Αυτό που θυμάμαι είναι πως είχα ζήσει τον πρώτο και μαζί με τον Αντώνη και τον Γιώργο λέγαμε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους και τον Σύλλογο να κατακτήσεις ένα Ευρωπαϊκό, τους μιλούσαμε και είχαμε βουρκώσει. Στο αγωνιστικό ήμασταν καλύτεροι από τους Ολλανδούς, αλλά παρά το 3-0 ήταν ένα ντέρμπι. Πραγματικά είναι πολύ όμορφες οι στιγμές, δεν περιγράφονται με λόγια και μακάρι όλοι οι αθλητές να βιώσουν αυτά τα συναισθήματα, τους το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου αυτό».

Όταν και στους δύο τελικούς τελείωσε ο αγώνες και ήρθε η νίκη, τι ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες;

«Σίγουρα δεν το συνειδητοποιείς και το κάνεις με την πάροδο των χρόνων το πόσο σημαντικό ήταν αυτό που έγινε και τις δύο φορές. Όταν αντιλαμβάνεσαι πως αποτελείς μέρος της ιστορία ενός συλλόγου καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό ήταν αυτό. Μόλις το κατακτάς πανηγυρίζεις και δεν σκέφτεσαι πολλά γιατί έρχονται επόμενοι αγώνες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, όπως θα γίνει και τώρα με τον Ολυμπιακό που έχει το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στη Πυλαία. Μετά από χρόνια όμως καταλαβαίνεις το τι έχεις κάνει γιατί βλέπεις πως έχεις γίνει μέρος ενός συλλόγου και ενός αθλήματος».

Εσύ έζησες μεγάλες στιγμές με το άθλημα να έχει ομάδες που βρισκόντουσαν σε final-4 Champions League και μετά από πολλά χρόνια που το ελληνικό βόλεϊ ήταν σε πτώση, βλέπουμε ομάδες μας να διεκδικούν Ευρωπαϊκό, βλέπεις να υπάρχει άνοδος του αθλήματος στην χώρα μας;

«Υπάρχει μια πρόοδος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Όχι αυτή που αναμέναμε αλλά σίγουρα υπάρχει. Και επειδή τα τελευταία χρόνια δούλευα στο εξωτερικό και συνάδελφοι μου λένε πως υπάρχει πρόοδος αλλά πρέπει να είναι συνεχιζόμενη. Προσωπικά είμαι τυχερός που ζήσαμε αυτή την εποχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε να τα ζήσουμε πάλι. Δεν χρειάζονται συγκρίσεις με το παρελθόν, αλλά να κοιτάς το μέλλον και να δουλεύεις γι' αυτό».

image

«Τα παιχνίδια έρχονται και φεύγουν και στιγμές σαν αυτές είναι όλη η καριέρα τους»

Και έχοντας αλλάξει πλέον ρόλο στο βόλεϊ, ως προπονητής τι θα έλεγες στους παίκτες του Ολυμπιακού πριν από τον σημερινό τελικό;

«Αυτό που θα έλεγα πέρα από το τακτικό κομμάτι βέβαια, είναι να ζήσουν την στιγμή, όχι να το διασκεδάσουν, υπάρχει διαφορά. Το παιχνίδι δεν το διασκεδάζουμε, το ζούμε και αυτό λέω πάντα στους παίκτες μου. Είναι από τις δυνατότητες να γίνουν ιστορία ενός συλλόγου και του αθλήματος. Πάλεψαν πολύ για να φτάσουν ως εκεί και είναι άξιοι και μπορούν να φτάσουν ως το τέλος. Είναι παιχνίδια που είναι η κληρονομιά τους. Τα παιχνίδια έρχονται και φεύγουν και στιγμές σαν αυτές είναι όλη η καριέρα τους».

Την Μακάμπι την έχεις δει, ποιους παίκτες θα ξεχώριζες;

«Ο διαγώνιος τους είναι ένας καλός παίκτης και έχουν δύναμη από το κέντρο. Είναι καλή ομάδα, οι ακραίοι είναι έμπειροι και ικανοί, αλλά σε ένα τέτοιο ματς δύσκολα θα κάνουν την διαφορά. Προφανώς είναι στο χέρι του Ολυμπιακού. Υπάρχει διαφορά και στο ρόστερ».