Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι Κόκκινοι Διάβολοι φωνάζουν ότι είναι εδώ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι Κόκκινοι Διάβολοι φωνάζουν ότι είναι εδώ

Ο μέχρι πρότινος κοιμώμενος γίγαντας που λέγεται Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ... ξύπνησε. Μετά από έξι χρόνια «μπολιασμένα» με μιζέρια και εσωστρέφεια οι Κόκκινοι Διάβολοι νίκησαν στον τελικό του League Cup στο «Wembley» την Νιουκάστλ και πρόσεθεσαν έναν τίτλο στην πλούσια τροπαιοθήκη τους, η οποία είχε αρχίσει να πιάνει... ιστούς.

Οι φίλοι της Γιουνάιτεντ έχουν πλεόν έναν πραγματικό λόγο για να πανηγυρίσουν. Το περασμένο καλοκαίρι η επιστροφή του Κριστιάνο Ρονάλντο μοίρασε «απλόχερα» τον ενθουσιασμό στον «πληγωμένο» λαό της ομάδας, όμως οι πανηγυρισμοί αυτοί ήταν λόγω της ελπίδας που δημιούργησε η έλευση του Πορτογάλου σε ρόλο... Μεσσία. Τα αποτελέσματα και η εξέλιξη της σχέσης των δυο πλευρών επιβεβαιώνουν τo ποδοσφαιρικό κλισέ «η ελπίδα είναι αυτή που σε σκοτώνει».

Πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με προσδοκίες ή ελπίδες αλλά με μια πραγματικότητα. Η Γιουνάιτεντ έκανε αυτό που είχε λείψει από τον κόσμο της όσο τίποτα. Σήκωσε έναν τίτλο. Μα καλά είναι το League Cup λόγος γιορτής για ένα κλαμπ αυτού του βεληνεκούς; Οι απαντήσεις είναι δύο: 1. Κανείς τίτλος δεν είναι ανεπιθύμητος. 2. Για όλα υπάρχει μια αρχή. Αυτή η κούπα είναι η ιδανική αρχή για την εποχή Τεν Χαγκ.

image

Ο αναμορφωτής της Γιουνάιτεντ

O Έρικ Τεν Χαγκ μετά από μια απόλυτα επιτυχημένη πενταετία στον πάγκο του Άγιαξ ήταν έτοιμος για ένα βήμα παραπάνω. Πήρε τρία πρωταθλήματα, δυο Κύπελλα, ένα Super Cup, έφτασε τους Ολλανδούς στα ημιτελικά του Champions League και το ημίχρονο της ζωής του Λούκας Μόουρα του στέρησε την ευκαιρία να διεκδικήσει το ιερό δισκοπότηρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο 53χρονος τεχνικός είχε ουκ ολίγες επιλογές για το «step up» του. Θα μπορούσε να πάει σε μια... στρωμένη δουλειά. Σε μια ομάδα με αποδυτήρια που βγάζουν υγεία, με ρόστερ υψηλού επιπέδου στο οποίο θα προσθέσει τις «πινελιές» του και με κόσμο που δεν θα έβαζε έξτρα άγχος στους ώμους του. Τελικά πήρε τον δύσκολο δρόμο.

Ο Τεν Χαγκ ανέλαβε μια θέση που πολλοί προπονητές δεν θα ήθελαν. Ανέλαβε έναν οργανισμό σε παρατεταμένη κρίση, λόγω των διαδοχικών αγωνιστικών αποτυχιών και αποφάσισε να χτίσει κάτι από το μηδέν. Το κλειδί ήταν ένα. Eξασφάλισε πως θα τα έκανε όλα με τους δικούς του όρους. Είχε μπροστά του έναν λευκό καμβά και τον χρωμάτισε όπως ήθελε.

Από τις μεταγραφές κιόλας ήταν απόλυτος και με συγκεκριμένα ονόματα. Ο Μαρτίνες ήταν ο εκλεκτός για παρτενέρ του Βαράν στο κέντρο της άμυνας. Ο Άντονι κόστισε χρυσάφι όμως εξελίσσεται σε βασικό και κομβικό ποδοσφαιριστή, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε ένα «highlight» της σεζόν με το γκολ πρόκρισης κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Ο Έρικσεν ήταν ο παίκτης που ελευθέρωνε δημιουργικά τον Μπρούνο μέχρι να τραυματιστεί και ο Ζάμπιτσερ αποδεικνύεται άξιος αντικαταστάτης, ενώ ο Κασεμίρο είναι ο χαφ που ανέβασε την Γιουνάιτεντ στο επίπεδο που πρέπει να είναι και κάνει όλους γύρω του να παίζουν καλύτερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Φρεντ, ο οποίος από «meme» έχει εξελίχθηκε σε πολύτιμο «εργαλείο».

Ο Ολλανδός το καλοκαίρι έβαλε τις βάσεις του, δούλευε εξ αρχής πάνω σε συγκεκριμένο σύστημα (4-2-3-1), συγκεκριμένη τακτική (παιχνίδι πίεσης και κατοχής) και συγκεκριμένη νοοτροπία που έλειπε τα τελευταία χρόνια. Αυτή του νικητή. Ο Τεν Χαγκ κέρδισε και τα... διαλυμένα αποδυτήρια του. Μπορεί να ήταν αυστηρός αλλά δίκαιος και η «θυσία» του Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν ηχηρό μήνυμα.

image

Ο «brand player» της νέας εποχής

Με την αποκαρδιωτική του εικόνα την προηγούμενη σεζόν πολλοί πίστευαν πως (και) ο κύκλος του Μάρκους Ράσφορντ είχε κλείσει. Ευτυχώς τόσο για την ομάδα όσο και για τον ποδοσφαιριστή ο Τεν Χαγκ έβλεπε τα πράγματα πιο... καθαρά. Είδε πως το ατόφιο ταλέντο του Βρετανού ήταν ακόμα εκεί και απλά χρειαζόταν χρόνο, ρόλο και χώρο.

Ας αρχίσουμε από το τελευταίο. Τον χώρο. Η παρουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο μόνο κακό έκανε στον Ράσφορντ. Έχασε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίθεση, μειώθηκαν οι προσπάθειες του, καθώς έπαιρνε περισσότερες ο Πορτογάλος και προφανώς έπεσαν και τα νούμερα του.

Από εκεί και πέρα πάμε στο θέμα του ρόλου. Υπό τον Σόλσκιερ και τον Ράγκνινκ, τα λεπτά του 26χρονου επιθετικού ήταν πολύ πιο διασκορπισμένα στην γραμμή κρούσης, παίζοντας πιο συχνά κεντρικά αλλά και δεξιά.

Ο Τεν Χαγκ είδε πως ο ρόλος που του ταιριάζει γάντι είναι αυτή του αριστερού ακραίου επιθετικού, που μπαίνει προς τα μέσα και εκμεταλλεύεται τον χώρο που δημιουργεί ο σέντερ φορ. Εν προκειμένω ο Βέγκχορστ, ο οποίος μπορεί να έχει σκοράρει μια φορά σε δώδεκα ματς, όμως ο ρόλος του είναι πολύ συγκεκριμένος.

Όσο για τον χρόνο; Πέρυσι είχε 1.657 λεπτά σε όλη τη σεζόν και μέχρι στιγμής με τρεις γεμάτους μήνες ποδοσφαίρου μπροστά μας έχει παίξει περίπου 2.900 λεπτά.

Ο Ράσφορντ υπό τον Τεν Χαγκ έχει μετατραπεί στον απόλυτο σταρ της ομάδας. Τον παίκτη που λατρεύουν οι οπαδοί, φοβούνται οι αντίπαλοι και τα παιδιά θέλουν να του μοιάσουν. Υπάρχει άνθρωπος που στην αρχή της σεζόν περίμενε πως ο Ράσφορντ θα είχε 24 γκολ και δέκα ασίστ σε 38 εμφανίσεις; Μόνο ο ίδιος ο Τεν Χαγκ...

image

To πρώτο βήμα προς την κορυφή

Ο Έρικ Τεν Χαγκ είχε ένα βασικό αίτημα προς τη διοίκηση πριν τον τελικό του League Cup. Να μην υπάρξει... φιέστα. Ο Ολλανδός απαίτησε να μην υπάρξει περιφορά της κούπας με ανοιχτό πούλμαν στο Μάντσεστερ. Γιατί όμως;

Θέλει να μειώσει την πρώτη του επιτυχία στο Νησί; Για κανένα λόγο. Δεν καταλαβαίνει τη δίψα του κόσμου για τίτλο μετά από έξι χρόνια; Σε καμία περίπτωση. Θεωρεί την Νιουκάστλ ανάξια αντίπαλο; Φυσικά και όχι.

Η απάντηση είναι απλή. Έχουμε ματς κυπέλλου με την Γουέστ Χαμ την Τετάρτη! Από τη στιγμή που ο Ολλανδός κατάφερε να συμμαζέψει το αγωνιστικό, ψυχολογικό και οργανωτικό χάος που βρήκε μπροστά του πλέον καλείται να διαχειριστεί και τα ευχάριστα.

Ο οξυδερκής και διορατικός τεχνικός ξέρει πως δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τους ποδοσφαιριστές του να χάσουν το μυαλό τους επειδή πέτυχαν τον πρώτο στόχο της σεζόν. Υπάρχει ακόμα ένας απαιτητικός μαραθώνιος και η συγκέντρωση όλων είναι απαραίτητη.

Οι Κόκκινοι Διάβολοι είναι ακόμα στην διεκδίκηση τριών στόχων. Έχουν φτάσει στους «16» του Κυπέλλου με Τσέλσι, Άρσεναλ και Λίβερπουλ εκτός διοργάνωσης. Είναι στους «16» τoυ Europa League, όπου έχουν στείλει μήνυμα... τελικού με την θριαμβευτική πρόκριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έχουν μπροστά τoυς την Μπέτις. Στο πρωτάθλημα είναι στο -8 από την πρώτη Άρσεναλ, όμως με την εικόνα τους δείχνουν πως παραμένουν στο κόλπο.

Θα είναι αποτυχία αν χαθεί η Premier League; Αν αναλογιστούμε την εικόνα της προηγούμενης σεζόν είναι επιτυχία πως στα τέλη Φεβρουαρίου την βάζουμε στην εξίσωση. Θα είναι εκτός λογικής αν κατακτήσει το πρωτάθλημα. Για να φτάσει στον απόλυτο στόχο έχει δρόμο, όμως το «Wembley» ήταν ένα ορόσημο για το έργο του Τεν Χαγκ.