Champions League: Το πάρτι αρχίζει και τα νοκ άουτ μας εκτοξεύουν! (Poll)

Champions League: Το πάρτι αρχίζει και τα νοκ άουτ μας εκτοξεύουν! (Poll)

Όταν πίσω στο 1992 ο Τόνι Μπρίτεν προσπαθούσε να σκαρφιστεί τον νέο ύμνο του νεοσύστατου τότε Champions League, ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει το αποτύπωμα που θα άφηνε στην ποδοσφαιρική κουλτούρα. «Δεν είναι και έργο τέχνης» άλλωστε παραδέχεται κάθε φορά που ερωτάται για την μαγική ενορχήστρωση που σηκώνει την τρίχα των ποδοσφαιρόφιλων. Ένας ύμνος που μπορεί να μην εκτιμάται τόσο από τον δημιουργό του, όμως λατρεύεται από εκατομμύρια πιστούς της στρογγυλής Θεάς. Κι έπειτα από αρκετούς μήνες υπομονής ετοιμάζεται να επιστρέψει και πάλι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Μαζί του και οι κορυφαίες ομάδες εξοπλισμένες με ετοιμοπόλεμους μαχητές που ακονίζουν τα ξίφη τους για τη στιγμή που θα ακούσουν την πρώτη μελωδία, περικυκλωμένοι από χιλιάδες φίλους και εχθρούς. Και σε αυτό το στάδιο τα λάθη κοστίζουν περισσότερο από ποτέ.

Το Champions League κάνει ποδαρικό στα νοκ-άουτ και στο 2023 με τη φάση των «16», όπου ισάριθμες ομάδες μπαίνουν στην αρένα της πρόκρισης με μοναδικό στόχο το ένα εισιτήριο που θα τους περάσει στην επόμενη φάση. Από μονομάχους του βεληνεκούς των Μπάγερν, Ρεάλ, Λίβερπουλ και Σίτι, μέχρι ονόματα όπως η Μπριζ, η Πόρτο και η Άιντραχτ, όλες μπλέκονται στο κορυφαίο παιχνίδι με μοιρασμένους ρόλους σε φαβορί και αουτσάιντερ. Μα την ίδια στιγμή με την αφετηρία να παραμένει ίδια για τον καθένα και την κληρωτίδα να έχει υφάνει με τέτοιο τρόπο τους ιστούς της ώστε κολοσσοί να συγκρούονται μεταξύ τους, αφήνοντας ... χώρο για φιλόδοξους οραματιστές που θα κυνηγήσουν την έκπληξη. Παρί - Μπάγερν και Ρεάλ - Λίβερπουλ συνθέτουν τιτανομαχίες, την ίδια στιγμή που τα ζευγάρια Μπριζ - Μπενφίκα και Άιντραχτ - Νάπολι φροντίζουν να προσδίδουν τα στοιχεία της φρεσκάδας και του απροσδόκητου.

Όλα αυτά φυσικά διανθισμένα με την ποιότητα των κορυφαίων αστέρων του ποδοσφαίρου που για ακόμα μια φορά ετοιμάζονται να εμπλουτίσουν τον πόλεμο των άστρων. Οι ιππότες της «Βασίλισσας» Μπενζεμά, Μόντριτς και Βινίσιους, το δίδυμο βγαλμένο από εφιαλτικό εργαστήριο Χάαλαντ - Ντε Μπρόινε, οι καυτοί Οσιμέν και Κβαρατσχέλια που κατακαίουν τον ιταλικό Νότο και η μαγική τριπλέτα του Παρισιού Μπαπέ - Μέσι - Νεϊμάρ, δεσπόζουν σαν την κορυφή του παγόβουνου από την στρατιά αστέρων του Champions League. Και με το υλικό... μπόλικο και πλούσιο από κάθε άποψη, το Gazzetta συνέθεσε έναν αναλυτικό οδηγό για να ξετυλίξει όσο το δυνατόν καλύτερα τη φάση των «16» , παρουσιάζοντας στοιχεία και δυναμικές από τα οκτώ ζευγάρια που θα τη συντελέσουν.

Γράφουν οι: Πολ. Παπαδόπουλος - Ν. Κικίδης - Β. Μπαλατσός - Ι. Θεριός

image

Η... διψασμένη Παρί κόντρα στο βαυαρικό «τανκ»

Η Παρί Σεν Ζερμέν των Μέσι, Νεϊμάρ και Μπαπέ για ακόμα μια σεζόν έχει ως βασικό στόχο να σηκώσει την πολυπόθητη κούπα που επιζητούν εδώ και τόσα χρόνια οι Καταριανοί. Η διοίκηση των Παριζιάνων έχει δώσει μυθικά ποσά για να φτάσει κοντά στο «Άγιο Δισκοπότηρο» του συλλογικού ποδοσφαίρου, όμως εις μάτην.

Από το 2012 που αγωνίζεται μόνιμα στο Champions League η Παρί έφτασε τέσσερις διαδοχικές σεζόν στα προημιτελικά, τις τρεις επόμενες χρονιές το ταξίδι της σταμάτησε νωρίς, στους «16» και το 2020 έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο όνειρο. Στην «covid-season» οι Παριζιάνοι του Τούχελ έφτασαν μέχρι τον τελικό της Λισαβόνας και βρήκαν απέναντι τους την νυν αντίπαλο τους στους «16». Την Μπάγερν Μονάχου.

Οι Βαυαροί με «χρυσό» σκόρερ τον Κίνγκσλεϊ Κομάν νίκησαν με 1-0, σήκωσαν το έκτο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο και άφησαν τους Παριζιάνους που είχαν φτάσει στην «πηγή» χωρίς... νερό. Την αμέσως επόμενη χρονιά η Παρί πήρε μια άτυπη ρεβάνς, καθώς απέκλεισε τους κατόχους του τροπαίου από τα προημιτελικά χάρη στο μεγάλο τους «διπλό» στην «Allianz Arena» με 3-2 και προκρίθηκαν με το κριτήριο των εκτός έδρας γκολ, το οποίο φυσικά δεν υφίσταται πλέον.

Αυτές είναι και οι μοναδικές φορές που έχουν μονομαχήσει οι δυο ομάδες σε νοκ άουτ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ενώ ακόμα τέσσερις χρονιές έχουν συναντηθεί στη φάση των ομίλων. Στα έντεκα ματς που έχουν δώσει οι Γάλλοι μετρούν έξι νίκες, οι Γερμανοί πέντε, ενώ σε κανένα παιχνίδι δεν έχουν μείνει στην ισοπαλία.

Η Μπάγερν πέρασε σαν... σίφουνας από τη φάση των ομίλων. Οι Βαυαροί έκαναν το 6/6, καθώς νίκησαν εντός και εκτός έδρας τις Βικτόρια Πλζεν, Ίντερ και Μπαρτσελόνα, συμβάλοντας στον «back to back» αποκλεισμό των Καταλανών από τη φάση των ομίλων του Champions League. Οι παίκτες του Νάγκελσμαν έχουν σκοράρει 18 φορές μέχρι στιγμής στο τουρνουά και έχουν δεχτεί μόλις δυο γκολ.

Οι Βαυαροί τουλάχιστον στο ματς του «Parc des Princes» θα παίξουν χωρίς τον τραυματία Σαντιό Μανέ. Ο Σενεγαλέζος θα κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει την ρεβάνς στο Μόναχο. Από την άλλη η Μπάγερν προχώρησε και σε μια σημαντική ενίσχυση με τον δανεισμό του Ζοάο Κανσέλο, ο οποίος ανεβάζει επίπεδο την δεξιά πτέρυγα των πρωταθλητών Γερμανίας.

Από την πλευρά της η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν σε έναν... σκληρό όμιλο, κόντρα στη μαχητική Μακάμπι Χάιφα, την Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι και την εξαιρετική Μπενφίκα. H «παρέα» των Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ και Κιλιάν Μπαπέ νίκησε «μέσα - έξω» τόσο τους Μπιανκονέρι όσο και τους πρωταθλητές Ισραήλ, όμως δεν κατάφερε να «σπάσει» το... τείχος που ύψωσε ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος και συνεπώς έμεινε στην ισοπαλία και στα δυο ματς με τους Αετούς της Λισαβόνας.

Οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι τελείωσαν τον όμιλο με 14 βαθμούς και με συντελεστή τερμάτων 16-7. Στο τελευταίο παιχνίδι των ομίλων η Μπενφίκα συνέτριψε την Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ με 6-1, «έκλεψε» την πρωτιά στο κριτήριο της καλύτερης εκτός έδρας επίθεσης και κάπως έτσι έχουμε αυτή την τιτανομαχία στη φάση των «16».

Για την Παρί υπάρχει ένα μεγάλο αγωνιστικό... ερωτηματικό. Ο λόγος για τον Κιλιάν Μπαπέ, ο οποίος τραυματίστηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στον μηρό, η διάγνωση ήταν πως θα μείνει εκτός για τρεις εβδομάδες, όμως θα εξαντλήσει μέχρι τέλους τις πιθανότητες για να δώσει το παρών στο μεγάλο ραντεβού με τους Βαυαρούς.

image

Γκατούζο, κατηφόρα και Κόντε… αφεντικό!

«Το ματς με την Τότεναμ έρχεται την κατάλληλη στιγμή, μιας και μετά τη νίκη επί της Tορίνο είμαστε πνευματικά έτοιμοι» τόνισε ο Στέφανο Πιόλι, αλλά λίγοι πιστεύουν στα λεγόμενά του. Η Μίλαν επιστρέφει σε νοκ άουτ ματς Champions League έπειτα από εννέα χρόνια και απέναντί της η Τότεναμ και ο Αντόνιο Κόντε. Οι δυο ομάδες τα λένε ξανά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έπειτα από 12 χρόνια, τότε, που ο Τζενάρο Γκατούζο αποκάλυψε τον εκρηκτικό, αλλά αυθεντικό του χαρακτήρα και λίγο έλειψε να κάνει… ασήκωτο τον βοηθό των Spurs, Tζο Τζόρνταν. «Ο Τζόρνταν, τον έβριζε συνεχώς, λέγοντας “γ****** Ιταλό κάθαρμα''». Για κάποιον σαν τον Ρίνο, που έχει ισχυρή αίσθηση της ιταλικής του ταυτότητας, νομίζω ότι αυτή είναι η πιο αηδιαστική και αδικαιολόγητη προσβολή», ισχυρίστηκε ο μάνατζερ του Γκατούζο, με τον Ιταλό να τιμωρείται με τέσσερις αγωνιστικές.

Η πρωταθλήτρια Μίλαν άφησε έναν εφιαλτικό Ιανουάριο, εκεί όπου η φλόγα της αντεπίθεσης στη μάχη του τίτλου έσβησε. Ροσανέρα, κατηφόρα, στην οποία η ομάδα κατρακυλά ατσούμπαλα αλλά και επίπονα τον τελευταίο μήνα. Η Μίλαν λοιπόν, σε 11 αγώνες το 2023 έχει δεχθεί 19 τέρματα, σχεδόν τα περισσότερα από κάθε άλλη στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στο ίδιο διάστημα. Πέρυσι, μπορούσε περήφανα να «φωνάζει» πως διαθέτει την καλύτερη άμυνα της Serie A. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ένα γκολ μακριά από το να «πιάσει» τα 31 γκολ δέχθηκε πέρυσι συνολικά, ενώ απομένουν ακόμα 17 παιχνίδια!

Πράγματι, πιθανότατα μέρος του προβλήματος να εντοπίζεται και στην απουσία ενίσχυσης. Σε μια ιδιαίτερη μεταγραφική περίοδο, εν μέσω της οποίας ο σύλλογος περνούσε σε νέα χέρια, αυτά της Red Bird, η Μίλαν δεν ενισχύθηκε. Κινήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο «σήμερα». «Το Scudetto μας θα είναι η έξοδος στο Champions League», είπε ο Στέφανο Πιόλι, πλήρως αποδεχόμενος την κατάσταση της ομάδας, παγιδεύοντας, στην πραγματικότητα, μέσα σε μερικές λέξεις όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς για τη Μίλαν αυτή τη στιγμή. H Mίλαν θα στηριχθεί στον Ολιβιέ Ζιρού, άλλωστε ο Γάλλος ξέρει καλά την Τότεναμ! Ο Γάλλος φορ είχε συμμετοχή σε έξι γκολ για τη Μίλαν στο Champions League (4 γκολ, 2 ασίστ). Ο τελευταίος με περισσότερα σε μια διοργάνωση για τους Ροσονέρι ήταν ο Ζλάταν τη σεζόν 2011-12 (5 γκολ, 4 ασίστ).

Ο Κόντε επιστρέφει στο Μιλάνο ως αντίπαλος και θέλει τη δική του εκδίκηση! Η Τότεναμ δεν πείθει στην Premier League, η μάχη για την τετράδα έχει απώλειες και πισωγυρίσματα! Κόντρα στη Μίλαν κέρδισε οκτώ από τα εννέα τελευταία παιχνίδια μεταξύ 2013 και 2021. Πράγματι, έχει δει την ομάδα του να κερδίζει και να διατηρεί το μηδέν σε κάθε ένα από τα τρία τελευταία του ταξίδια για να αντιμετωπίσει τους Ροσονέρι.

Τι έκανε μεταγραφικά; Το κενό στα άκρα της άμυνας καλύφθηκε με την μεταγραφή του εξαιρετικού μπακ της Σπόρτινγκ Πέδρο Πόρο, ενώ έβαλε ταχύτητα και στα άκρα της επίθεσης. Με κόλπο γκρόσο, οι Λονδρέζοι «έκλεψαν» τον Αρνάουτ Ντανζούμα από την Έβερτον, μιας και προσέφεραν ό,τι ήθελε τόσο η Βιγιαρεάλ όσο και ο εξαιρετικός αριστερός εξτρέμ. Ο τραυματισμός του Γιορίς πάντως κάνει δύσκολα τα πράγματα κάτω από τα γκολπόστ. Oι Λονδρέζοι που τερμάτισαν στην κορυφή (πρωτιά με τους λιγότερους βαθμούς στη διοργάνωση) θα παρουσιαστούν με 3-4-3, με στόχο να βάλουν φρένο στον αντίπαλο και να κυνηγήσουν τις αντεπίθεσης. Ο Σον βρίσκει τον εαυτό του, ο Κουλουσέφσκι επιστρέφει και ο Χάρι Κέιν είναι στα πάνω του, μετά και το νέο ρεκόρ. Aν θέλει να ελπίζει πάντως, πρέπει να παρουσιαστεί εξαιρετική στην άμυνα, μιας και στα τέσσερα από τα έξι ματς στους ομίλους βρέθηκε να κυνηγά το σκορ.

image

Η κόντρα των δυο αουτσάιντερ και άρωμα... ελληνικό

Η Κλαμπ Μπριζ την τελευταία τριετία είχε... μονιμοποιηθεί στην κορυφή του ποδοσφαίρου του Βελγίου και σήκωσε διαδοχικά πρωταθλήματα. Φέτος μπορεί να έχει μείνει πολύ πίσω στη μάχη του τίτλου, όμως έχει ήδη κάνει μια ευρωπαϊκή υπέρβαση και πλέον στοχεύει να φτάσει όσο πιο ψηλά μπορεί. Οι Βέλγοι ήταν σε όμιλο με Ατλέτικο Μαδρίτης, Πόρτο και Μπάγερ Λεβερκούζεν. Στη θεωρία έμοιαζε με το απόλυτο... αουτσάιντερ, όμως το χορτάρι διέψευσε τις προβλέψεις και τις προσδοκίες.

Η Μπριζ είχε «καθαρίσει» την υπόθεση πρόκριση από την τέταρτη αγωνιστική. Νίκησε τη Λεβερκούζεν, διέλυσε με τεσσάρα την Πόρτο στο «Ντραγκάο», νίκησε εντός έδρας την Ατλέτικο Μαδρίτης και έφυγε με βαθμό πρόκρισης από την έδρα των Ροχιμπλάνκος, οι οποίοι... κατάφεραν να μείνουν εκτός Ευρώπης. Οι Βέλγοι έγραψαν ιστορία, καθώς για πρώτη φορά από καταβολής Champions League κατάφεραν να προκριθούν στα νοκ άουτ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Πάντως αυτή η ευρωπαϊκή διάκριση δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει στη θέση του τον Καρλ Χόεφκενς. Ο 44χρονος Βέλγος τεχνικός έβαλε την υπογραφή του στην πορεία της Μπριζ μέχρι τους «16» του Champions League, όμως η κακή πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα τον έφερε στην έξοδο, με τον Σκοτ Πάρκερ να είναι ο διάδοχος του. Ο Βρετανός τεχνικός έφυγε για πρώτη φορά από το Νησί μετά τις θητείες του σε Φούλαμ και Μπόρνμουθ. Κόντρα στην Μπενφίκα ο 42χρονος κόουτς θα κάνει το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο.

H Μπενφίκα και η Μπριζ θα αναμετρηθούν για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Οι Αετοί της Λισαβόνας επέστρεψαν στους «16» του Champions League μετά την σεζόν 2016/17 και θα αγωνιστούν για έκτη φορά σε νοκ άουτ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης από όταν ξεκίνησε η εποχή του σύγχρονου Champions League.

Οι Πορτογάλοι το καλοκαίρι προχώρησαν στην πρόσληψη του Γερμανού τεχνικού Ρόγκερ Σμιντ, o οποίος την προηγούμενη διετία έκανε έργο στην Αϊντχόφεν και κατέκτησε κύπελλο και Super Cup. Ο Γερμανός κόουτς έχει χτίσει μια εντυπωσιακή ομάδα και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Σε 37 ματς σε όλες τις διοργανώσεις οι Αετοί μετρούν 30 νίκες, πέντε ισοπαλίες και δυο ήττες, έχουν σκοράρει ήδη 99 (!) γκολ και έχουν δεχτεί 34. Στη φάση των ομίλων η Μπενφίκα ήταν φανταστική και έμεινε αήττητη! Έμεινε στην ισοπαλία εντός και εκτός έδρας κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν των Μέσι, Μπαπέ και Νεϊμάρ και νίκησε δις τόσο την σκληροτράχηλη Μακάμπι Χάιφα όσο και την Γιουβέντους, την οποία... έστειλε στο Europa League μετά από εννέα χρόνια.

Οι Αετοί παίζουν καλό, επιθετικό και γρήγορο ποδόσφαιρο, όμως στο δεύτερο μισό της σεζόν θα πρέπει να πορευτούν χωρίς τον «κινητήρα» της μεσαίας τους γραμμής, Έντσο Φερνάντες. Ο Αργεντινός ήταν εξαιρετικός στους πρώτους του μήνες στην Ευρώπη, έκανε το Μουντιάλ των ονείρων του και πουλήθηκε για 121 εκατομμύρια ευρώ στην Τσέλσι. Πόσο ψηλά μπορούν να... πετάξουν στην Ευρώπη οι Αετοί χωρίς τον μέχρι πρότινος κορυφαίο τους παίκτη;

image

Πρωταγωνίστρια στις μεταγραφές, αλλά η Ντόρτμουντ απειλεί!

Η αλήθεια είναι πως οι... φουρτούνες που έχει συναντήσει στο φετινό Champions League της έχουν βγάλει τη γλώσσα πριν καν μπούμε στη φάση των νοκ-άουτ της διοργάνωσης. Στην κλήρωση των ομίλων άλλωστε η Ντόρτμουντ έπεσε πάνω στη πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι, στη Σεβίλλη του Ζουλέν Λοπετέγκι που την προηγούμενη περίοδο είχε καταπλήξει την Ισπανία, αλλά και στην αξιόμαχη Κοπεγχάγη του Κάρλος Ζέκα. Από την πρώτη στιγμή η αποστολή της πρόκρισης προς τους «16» της διοργάνωσης κρίθηκε δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Και με μια πορεία ανάλογη του επιπέδου της, η Ντόρτμουντ κατάφερε τελικά να σφραγίσει το εισιτήριο, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση πίσω από τη Σίτι με 9 βαθμούς και αφήνοντας εκτός Σεβίλλη και Κοπεγχάγη που αποχαιρέτησαν από νωρίς τη διοργάνωση.

Το επίτευγμα των Γερμανών βέβαια μόνο τυχαίο δεν ήταν. Με ένα ρόστερ που απαρτίζεται από τον επόμενο αστέρα στον χώρο της μεσαίας γραμμής, Τζουντ Μπέλιγχαμ, αλλά και ποδοσφαιριστές του βεληνεκούς των Ρόις, Χούμελς, Σλότερμπεκ, Γκερέιρο, Ρέινα, Μπραντ, Μουκοκό, οι Βεστφαλοί απέδειξαν πως η ποιότητα κυλούσε στις φλέβες τους ώστε να εκπληρώσουν με συνέπεια και χωρίς πολλές περιπέτειες την (πρώτη) αποστολή τους. Αυτή τη φορά ωστόσο ο πήχης ανεβαίνει επικίνδυνα, με τη Ντόρτμουντ να ετοιμάζεται για ακόμα ένα ραντεβού με αντίπαλο ομάδα από την Premier League.

Στο δρόμο της θα σταθεί η Τσέλσι του Γκρέιαμ Πότερ, μια ομάδα που ακόμα χτίζεται αλλά διαθέτει την ποιότητα, τη φιλοδοξία και αυτό το «πρέπει» που τη σφυρηλατεί κάθε φορά ώστε να περνά μέσα από τις Συμπληγάδες. Δεν είναι μυστικό εξάλλου πως η φετινή περίοδος έχει χαρακτηριστεί από πολλές αναταραχές για την ομάδα του Λονδίνου. Ο Τόμας Τούχελ αποχαιρέτησε νωρίς στη σεζόν μετά και τη φημολογούμενη σύγκρουση με τη νέα διοίκηση και τις τύχες του κλαμπ ανέλαβε ένας φιλόδοξος μεν, άπειρος δε Άγγλος τεχνικός. Και μπορεί τελικά ο Γκρέιαμ Πότερ στην Ευρώπη να αρίστευσε οδηγώντας την Τσέλσι στην πρώτη θέση του ομίλου της με δυνατούς αντιπάλους όπως η Μίλαν, η Ζάλτσμπουργκ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, όμως στο πρωτάθλημα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Βολοδέρνοντας στη μέση της βαθμολογίας με χαμένη ταυτότητα και αγωνιστικό προφίλ, η Τσέλσι πασχίζει να βρει μια σταθερότητα στη σεζόν.

Σαν βασική ελπίδα στέκεται το ατελείωτο χρήμα που σπαταλήθηκε για μεταγραφές τον Ιανουάριο με ονόματα όπως οι Έντσο Φερνάντες, Ζοάο Φέλιξ και Μικαϊλο Μούντρικ να ενισχύουν τους Μπλε και να μπαίνουν στην ευρωπαϊκή λίστα ενόψει της κρίσιμης πρώτης φάσης απέναντι στη Ντόρτμουντ. Κάθε νέα ομάδα ωστόσο χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί, να αφομοιώσει τις ιδέες του προπονητή και να παρουσιάσει μια απαραίτητη χημεία ώστε να μετατραπεί σε μια καλοκουρδισμένη μηχανή. Και η Τσέλσι του Πότερ δεδομένα δεν έχει αυτόν τον χρόνο. Η φάση των «16» του Champions League βρίσκεται προ των πυλών με μια απειλή που μοιάζει διαχειρίσιμη στα χαρτιά, αλλά στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι γνωρίζει πώς να θέτει νοκ-άουτ αντιπάλους με πιο βαρύγδουπο όνομα. Πόσο δε μάλλον όταν αντιμετωπίζει έναν αγχωμένο γίγαντα, ο οποίος επωμίζεται την πίεση της πρόκρισης αλλά και της απόδειξης πως... κάτι καλό έχει αρχίσει να χτίζεται στο Λονδίνο.

image

Δυο σούπερ, αλλά και... ντεφορμέ ομάδες!

Η Λίβερπουλ είναι φανερά μία από τις πιο ντεφορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη. Η αδυναμία των παικτών της να σταματήσουν τους κινδύνους των αντεπιθέσεων έχει ήδη φανεί και στο γήπεδο και στους αριθμούς. Η Λίβερπουλ έχει δεχθεί 28 γκολ στη Premier, περισσότερα από τον συνολικό περσινό απολογισμό των 26 τερμάτων.
Ο Κλοπ είχε να διαχειριστεί τραυματισμούς κομβικών και βασικών παικτών του όπως των Φαν Ντάικ, Ζότα, Φιρμίνο και Ντίας. Όμως και πάλι η Λίβερπουλ θα πρέπει να βελτιωθεί σε όλους σχεδόν τους τομείς της στο παιχνίδι της και στον αγωνιστικό χώρο.

Οι στατιστικές και ακόμα και ο δείκτης του xGoals δείχνουν την πτωτική πορεία της Λίβερπουλ στη Premier και γενικότερα. Στην Ευρώπη η Λίβερπουλ είχε παλέψει για να βγει 2η στον όμιλό της ενώ υπέστη την εμφανώς βαριά ήττα με 4-1 από τη Νάπολι. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ήττα της Λίβερπουλ στην Ευρώπη από το 1966 (ήττα με 5-1 από τον Άγιαξ). Αυτή η 2η θέση φέρνει τη Λίβερπουλ αντιμέτωπη στο Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης που τη νίκησε στον περσινό τελικό, με τον Αντσελότι να είχε πει πόσο προβλέψιμη ήταν η αγγλική ομάδα και η προσέγγισή της.

«Η Λίβερπουλ ήταν πιο εύκολο να αποκωδικοποιηθεί από τις άλλες ομάδες γιατί έχει πολύ ξεκάθαρη ταυτότητα. Θα μπορούσαμε να προετοιμαστούμε ανάλογα και αυτό γνωρίζαμε πως θα κάνουμε. Ξέραμε ποια στρατηγική να ακολουθήσουμε: μην τους δίνετε χώρο πίσω από την άμυνα για να τρέξουν εκεί και να επιδιώξουν να βγάλουν επίθεση», είχε τονίσει.

Η Λίβερπουλ δεν είναι πια η ομάδα με το πολύ καλό πρέσινγκ της πρώτης εποχής του Κλοπ. Είναι κάτι που πρέπει να το δει ρεαλιστικά. Θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να γίνει πιο σκληρή και πιο δύσκολη στο να την αντιμετωπίσουν. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε ένα διαφορετικό παιχνίδι από τον τελικό του περασμένου καλοκαιριού στο Παρίσι.

Η Ρεάλ δεν έχει την απαιτούμενη συνέπεια από τότε που επέστρεψε από το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Τρεις ήττες και δύο ισοπαλίες (και ενώ υπήρξε και ένα ματς στο Σούπερ Καπ που κρίθηκε στα πέναλτι) σε μία σειρά δεκατριών αγώνων δεν είναι και ο ιδανικός αριθμός. Δεν είναι και το καλύτερο δυνατό για τη Ρεάλ. Όμως η Ρεάλ μπορεί να πάρει τα πάνω της μετά τη νίκη με την Αλ Χιλάλ.

Ένα σκέλος που έχει πρόβλημα ή βγάζει πρόβλημα η Ρεάλ είναι το κέντρο της. Ο Τσουαμενί εξελίσσεται σε μία σημαντική μονάδα και καλή αγωνιστική μηχανή αλλά οι Κρος και Μόντριτς δεν βγάζουν την ίδια ενέργεια με παλαιότερα, οπότε ο Αντσελότι στηρίζεται και στους Φεντερίκο Βαλβέρδε και Θεμπάγιος.

Σε σχετικό γράφημα που υπάρχει και δείχνει τα λεπτά του κάθε παίκτη ο Αντσελότι δείχνει να βασίζεται κυρίως σε παίκτες που βρίσκονται εκτός της «ηλικίας αγωνιστικής ανόδου», δηλαδή το φάσμα από τα 24 έως τα 28. Ο Καμαβινγκά για παράδειγμα έχει υποχρεωθεί να παίζει ως αριστερός μπακ άρα όχι στη θέση του παίζοντας όμως εξαιρετικά για να καλύψει τα κενά των τραυματιών Μεντί και Αλάμπα.

Ο Αντσελότι κάνει γενικά ότι μπορεί για να διατηρήσει την ομάδα του φρέσκια, μετά από ένα εξαντλητικό πρόγραμμα αγώνων που περιλάμβανε ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία (Supercoppa ή Σούπερ Καπ) και στο Μαρόκο (Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων) τις τελευταίες εβδομάδες. Ακούραστος δείχνει ο Βινίσιους Τζούνιορ.

Έχει τα περισσότερα λεπτά από οποιονδήποτε παίκτη της Μαδρίτης αυτή τη σεζόν. Στα τελευταία 3 παιχνίδια στο ισπανικό πρωτάθλημα ο Βινίσιους έχει 49 προσπάθειες ανάκτησης της μπάλας από τον αντίπαλο και πηγαίνοντας μετά να βγει μπροστά με ντρίμπλα. Η Ρεάλ δημιουργικά και επιθετικά είχε ένα 42% των κινήσεών της από τα αριστερά και ειδικά στη φάση των ομίλων του Champions League. Ο Βινίσιους είχε συμμετοχή σε 7 γκολ στα τελευταία 8 εκτός έδρας ματς στο Champions League με 5 γκολ και 2 ασίστ. Για να σταματήσει κανείς τις επιθέσεις της Ρεάλ θα πρέπει να τον... μπλοκάρει ή να επιχειρήσει να τον σταματήσει.

image

Με φόρα από τη Serie A oι Ναπολιτάνοι!

Είναι μεθυστική η ελπίδα όταν αποκτά μορφή, όταν σταδιακά παίρνει σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια των οπαδών που περιμένουν για δεκαετίες ολόκληρες να γευτούν τη χαρά ενός πρωταθλήματος ικανού να απαλύνει τον πόνο των χρόνιων εγχώριων πληγών. Αυτή είναι η χρονιά της Νάπολι φέτος, η χρονιά στην οποία μπορεί και πάλι να σκαρφαλώσει στην κορυφή της Ιταλίας. Μα αυτό δεν σημαίνει πως σε αυτόν τον βωμό θα θυσιαστεί και κάθε άλλη ελπίδα για επιτυχία στην πιο λαμπερή ποδοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης. Και αυτή η έκδοση των Παρτενοπέι δείχνει να έχει στη φαρέτρα της όλα τα βέλη των «μπορώ» και των «θέλω», που ενδέχεται να εξοπλίσουν μια εντυπωσιακή πορεία στα «αστέρια», ειδικά από τη στιγμή που στη Serie A έχει εξασφαλίσει μια διαφορά ασφαλείας.

Στη φάση των ομίλων, αν και άγουρη ακόμα από τις καλοκαιρινές ελεύσεις και αποχωρήσεις, δεν σταμάτησε να πυροβολά. Πέντε εντυπωσιακές νίκες, μια ανώδυνη ήττα την τελευταία αγωνιστική. Είκοσι γκολ σε έξι ματς. Πλέον όλοι στην Ευρώπη έχουν καταλάβει πως το γκρουπ του Σπαλέτι φέτος δεν αστειεύονται και οι δοκιμές στα... λάσα έχουν ήδη αρχίσει. Αλήθεια μόνο έτσι φαντάζει πιθανό η οποιαδήποτε αντίπαλη άμυνα να καταφέρει να «πιάσει» τους Κβαρατσχέλια και Οσιμέν, που δείχνουν ασταμάτητοι, πιο «καυτοί» από το διαχειρίσιμο επίπεδο και έτοιμοι να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα εγκαύματα στους αμυντικούς. Και η Νάπολι, που εκτός αυτών των δύο διαθέτει κι άλλους πρωταγωνιστές, μπορεί να πιστεύει πως αυτά τα εγκαύματα θα είναι μόνο μερικά από τα τραύματα με τα οποία θα πληγώσει την υπόλοιπη Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τη φλόγα της για να βάλει μια ανεπανάληπτη γαλάζια φωτιά στο Champions League, ξεπερνώντας για αρχή το εμπόδιο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Στον ιταλικό νότο φέτος ονειρεύονται και πιστεύουν. Μα οι πιο τρελές φαντασιώσεις τους δεν περιορίζονται μόνο στα εγχώρια.

Η περυσινή ασύλληπτη απόβαση των δεκάδων χιλιάδων πιστών της στο, ανύποπτο περί όσων επρόκειτο να ακολουθήσουν, Camp Nou, έκανε ολοφάνερη σε όλη την Ευρώπη τη μεγαλύτερη δύναμη της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Ένας σύλλογος ξεχωριστά συνδεδεμένος με τους παθιασμένους οπαδούς του, μια αμοιβαία ψυχολογική ενίσχυση, που δεν γνωρίζει όρια. Γιατί αν γνώριζε οι Γερμανοί τώρα θα επικεντρώνονταν στην Bundesliga, όπου και τα πηγαίνουν εξαιρετικά. Μια ομάδα που στο χορτάρι τα δίνει όλα γεμίζοντας με ελπίδα τους φίλους της, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι πάντα εκεί, σε λύπες και χαρές, να της δώσουν μια ακόμα σπίθα δύναμης σαν άλλο, ανθρώπινο... DRS, να ανοίξουν την αεροτομή της και να τη σπρώξουν ως εκεί που δεν μπορούσε να φανταστεί.

Η Μπαρτσελόνα πέρυσι γνώρισε τις εξευτελιστικές συνέπειες που της προκάλεσε το ότι προδιέγραψε το μέλλον της στο Europa League, χωρίς να υπολογίσει τους Αετούς. Αυτοί την πλήγωσαν με τα γαμψά τους νύχια και λίγο καιρό μετά «πέταξαν» προς μια κορυφή χωρίς προηγούμενο για τους ίδιους, την κατάκτηση του τίτλου. Σίγουρα είναι δύσκολο να συνεχίσουν να ανοιγοκλείνουν τα φτερά τους με την ίδια ορμή και στον «αστεράτο» ουρανό του Champions League, είναι διαφορετικό το υψόμετρο. Μα δεν υπάρχει απαίτηση, δεν υπάρχει φόβος ή άγχος για την αποτυχία. Ακριβώς γιατί η Άιντραχτ κατά κάποιο τρόπο έχει ήδη πετύχει. Όσα καταφέρει από εδώ και στο εξής είναι το κάτι επιπλέον. Και δίχως αμφιβολία για αυτό το κάτι επιπλέον θα παλέψει το άπειρο σε αυτά τα επίπεδα, μα εξαιρετικά φιλόδοξο γκρουπ του Όλιβερ Γκλάσνερ. Όσο «καυτή» κι αν είναι αυτή την εποχή η Νάπολι, η Άιντραχτ μπορεί να πιστεύει πως είναι ικανή να πάει παραπέρα. Κι αν όλα στο ποδόσφαιρο ξεκινούν από την αυτοπεποίθηση τότε οι Γερμανοί μπορούν να ελπίζουν.

image

Αν και δεν τα καταφέρει φέτος...

Για χρόνια στην... αναζήτηση η Μάντσεστερ Σίτι. Από τη στιγμή που η ίδια έσπασε το ταβάνι των εγχώριων υποχρεώσεων, οι προσδοκίες για την ευρωπαϊκή επιτυχία γιγαντώνονται σεζόν με τη σεζόν, μα εκείνη δείχνει να πνίγεται. Κάθε Σεπτέμβρη, πολλοί ισχυρίζονται πως ήρθε η ώρα της. Κάθε άνοιξη η ίδια φροντίζει να τους διαψεύσει, σκαρφιζόμενη, σχεδόν, έναν νέο ασύλληπτο τρόπο να πει «αντίο» στο Champions League. Και ταυτόχρονα να πεισμώνει όλο και πιο πολύ για το τρόπαιο που θα τη βάλει στον χάρτη, στην ίδια κουβέντα με τους «μεγάλους», όσους έχουν βρεθεί στην κορυφή της Ευρώπης. Τα σενάρια με τα οποία οι Πολίτες έχουν δει τους εαυτούς τους να γκρεμίζονται από τα αστέρια ανά τα χρόνια είναι εξωφρενικά, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά ή μακριά έφτασαν στην... πηγή. Ακυρωθέντα γκολ για χιλιοστά, ανεπανάληπτες χαμένες ευκαιρίες, ανατροπές του... λεπτού, άγχος, πίεση, απογοήτευση.

Η Σίτι έχει πληγωθεί πολύ σοβαρά στον δρόμο προς το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά και συχνά σε αυτή την επίπονη διαδρομή έδειξε χαμένη στον λαβύρινθο των φόβων της, αυτών που την ορίζουν ως καταδικασμένη να μη σκαρφαλώσει ποτέ σε αυτήν την κορυφή. Για τους φίλους της, τα ευρωπαϊκά τραύματα των οποίων ακόμα επουλώνουν, η ελπίδα δεν θα πεθάνει, το ίδιο και η πίστη. Η πυξίδα τους είναι η ίδια η ομάδα, ο Γκουαρδιόλα. Άλλωστε και ο Καταλανός σε πρόσφατες δηλώσεις του φανέρωσε παρόμοια συναισθήματα. «Αργά ή γρήγορα θα κατακτήσουμε το Champions League. Η εποχή μου εδώ δεν θα τελειώσει προτού το καταφέρουμε», δήλωσε. Αυτό ωστόσο, θα χρειαστεί να αποδειχθεί ήδη από τη φάση των «16» απέναντι στη Λειψία. Οπότε Πεπ, ιδού - για ακόμη μια φορά - η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Για μερικούς αποτελεί μια ομάδα αποκύημα του marketing της RedBull, χωρίς παράδοση, χωρίς ιστορία και κόσμο. Για άλλους ένα selling club, σχεδόν ολοκληρωτικά προσειλωμένο στο να προμηθεύει τους μεγαλύτερους συλλόγους με μερικούς από τους πιο ταλαντούχους και υποσχόμενους ποδοσφαιριστές της Ευρώπης. Τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Γιατί τη μοίρα της Λειψίας δεν την ορίζουν οι εξωτερικοί παράγοντες, μόνο οι εσωτερικοί, για την ακρίβεια οι πολύ εσωτερικοί. Το νεανικό γκρουπ παικτών του Μάρκο Ρόζε. Ποδοσφαιριστές που δεν θα αφήσουν το όνομά τους να πει «αντίο» στα ευρωπαϊκά σαλόνια εύκολα.

Με πυξίδα την πορεία του 2020, όταν η Λειψία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της πιο σπουδαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, θα θελήσουν να σοκάρουν ξανά την Ευρώπη, να δείξουν πως οι Ταύροι μπορούν να διαπεράσουν με τα κοφτερά τους κέρατα ακόμα κι ένα από τα πιο ισχυρά μεγαθήρια του ποδοσφαίρου, τη Μάντσεστερ Σίτι, και να βρεθούν στα προημιτελικά. Κι από εκεί ποιος ξέρει; Ήδη φέτος μπόρεσαν να υποτάξουν τη Βασίλισσα, την κάτοχο του τροπαίου Ρεάλ Μαδρίτης. Ποιος θα τους στερήσει το δικαίωμα να ονειρευτούν; Ίσως η διαφαινόμενη απουσία του Κριστοφέρ Ενκουνκού, ο οποίος ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του με την εθνική Γαλλίας στην προετοιμασία του Μουντιάλ, να απλώσει ένα πλέγμα ανάμεσα σε αυτούς και τις φιλοδοξίες τους. Ο 25χρονος στη φάση των ομίλων ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την ομάδα του και μέτρησε τρία τέρματα και μια ασίστ. Ακόμα κι έτσι όμως, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τη Λειψία. Και κυρίως η Σίτι, γιατί αν το κάνει, ίσως και να το πληρώσει.

image

Ξέρει από εκπλήξεις η Πόρτο!

Η κλήρωση του Αυγούστου την έφερε μπλεγμένη στον λεγόμενο «όμιλο» του θανάτου. Προερχόμενη από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας, η Ίντερ βρέθηκε αντιμέτωπη απέναντι στη Μπάγερν του Γιούλιαν Νάγκελσμαν, την ανανεωμένη Μπαρτσελόνα των Λεβαντόφσκι και Τσάβι, καθώς και την Βικτόρια Πλζεν που είχε αποδεχτεί από νωρίς τον ρόλο της ως... σάκος του μποξ. Και με τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ιταλίας πλέον να ανήκει στη συμπολίτισσα, Μίλαν, πολλοί έκριναν πως οι Νερατζούρι ήταν η πιο αδύναμη ανάμεσα στους κραταιούς.

Το φυσιολογικό και αναμενόμενο λοιπόν ήταν να αποχαιρετήσει από νωρίς τη διοργάνωση, μια συνθήκη που - κακά τα ψέματα - είχε συνηθίσει από την παρουσία του Αντόνιο Κόντε στο τιμόνι. Σε μια σεζόν ωστόσο που οι Νερατζούρι παλεύουν να αποδείξουν την αξία τους ακόμα και στους ίδιους τους εαυτούς τους, μια πρόκριση από έναν τέτοιο όμιλο θα συντελούσε το μέγιστο σημάδι ανάκαμψης. Ένα δείγμα ποιότητας, αυταπάρνησης και συνοχής για ένα σύνολο που δεχόταν συνεχώς αμφισβήτηση. Και μπορεί τελικά κόντρα στη Μπάγερν να μην τα κατάφερε σε δυο αναμετρήσεις, όμως με τη Μπάρτσα φανέρωσε όλα τα μυστικά όπλα. Με νίκη 1-0 στο Μιλάνο και ένα τρελό 3-3 στη Βαρκελώνη, η Ίντερ κατάφερε να σφραγίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση και να αφήσει εκτός τους Καταλανούς γίγαντες. Την ίδια στιγμή στην Ιταλία μπορεί να έχει μείνει από νωρίς πίσω στην κούρσα του πρωταθλήματος, όμως σταδιακά έχει κερδίσει θέσεις ανεβαίνοντας στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας.

Όποιος την υποτιμήσει είναι δεδομένο πως θα το πληρώσει ακριβά απέναντι σε μια - πολλές φορές - αψυχολόγητη αλλά και φορμαρισμένη ομάδα που αυτή τη φορά έχει στρέψει το βλέμμα της στους «Δράκους» της Πόρτο. Από την πλευρά τους οι Πορτογάλοι βίωσαν μια παρόμοια συνθήκη στην φάση των ομίλων. Όχι από άποψη των ονομάτων που τον απάρτιζαν, αλλά από το σασπένς και τον ανταγωνισμό για τα δυο εισιτήρια που θα οδηγούσαν στην επόμενη φάση. Η κληρωτίδα άλλωστε είχε κέφια και δημιούργησε έναν όμιλο με τέσσερις ομάδες παρόμοιου διαμετρήματος. Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπριζ, Πόρτο και Λεβερκούζεν, όλες τους διεκδικούσαν τις πιθανότητές τους για μια πορεία στη διοργάνωση. Και παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα, η Πόρτο κατάφερε να σφραγίσει τη δεύτερη θέση και να ακολουθήσει τη μεγάλη έκπληξη των ομίλων, Μπριζ, στην επόμενη φάση του θεσμού.

Με ένα πλούσιο και πολλά υποσχόμενο ρόστερ με παίκτες όπως οι Ντιόγκο Κόστα, Πέπε, Μαρκάνο, Ουρίμπε, Εουστάκιο και Ταρέμι να κάνουν τη διαφορά, οι Δράκοι... κατέκαψαν τα πάντα στο πέρασμά τους! Απέναντι στην Ίντερ πάντως, οι παίκτες του Σέρχιο Κονσεϊσάο θα κληθούν να φέρουν εις πέρας την πιο δύσκολη αποστολή της φετινής σεζόν. Με οδηγό την πρόκριση επί της Γιουβέντους ωστόσο την άνοιξη του 2021, η Πόρτο έχει την ευκαιρία να αποκλείσει ακόμα έναν γίγαντα της Ιταλίας από τους «16» του Champions League και να αποδείξει πως το πορτογαλικό ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένας... φτωχός συγγενής των Top-5 πρωταθλημάτων. Μένει να φανεί βέβαια και ποια εκδοχή της Ίντερ θα κληθεί να αντιμετωπίσει...

image

Οι ομάδες που «βλέπουν» την οκτάδα

Η φάση των «16» δεν έχει καν ξεκινήσει, αλλά ήδη προσεγγίζουμε τις ομάδες που θα συνεχίσουν στα προημιτελικά του Champions League. Και, γνωρίζοντας ότι μπορεί και να… εκτεθούμε (και γιατί όχι δηλαδή;), προβλέπουμε την εξής οκτάδα: Ίντερ, Μάντσεστερ Σίτι, Μπάγερν Μονάχου, Μπενφίκα, Νάπολι, Ρεάλ Μαδρίτης, Τότεναμ και Τσέλσι. Πάμε να δούμε γιατί...

Του Αλέξανδρου Λοθάνο

Μίλαν – Τότεναμ (14/02 – 08/03): Δεν είναι στα καλύτερά της εσχάτως η Μίλαν, η οποία διέκοψε μόλις ένα «μαύρο» σερί αποτελεσμάτων στην Serie A και δεν πατάει καθόλου γερά στα πόδια της. Συν τοις άλλοις, ο παίκτης που κάνει την διαφορά, ο Ραφαέλ Λεάο, είναι στα μαχαίρια με τη διοίκηση για το θέμα της ανανέωσης (ή μη).

Η Τότεναμ έχει και αυτή πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, αφού μπορεί την μια εβδομάδα να νικάει τη Μάντσεστερ Σίτι και την άλλη να τρώει τέσσερα από τη Λέστερ, στην πολύ απαιτητική βεβαίως Premier League. Πλήγμα ο σοβαρός τραυματισμός του Ροντρίγκο Μπεντανκούρ, αλλά η ομάδα του Αντόνιο Κόντε εξακολουθεί να διαθέτει πολλή ποιότητα.

  • Την πρόκριση θα πάρει η… Τότεναμ. Γιατί η Μίλαν δεν πείθει καθόλου και δεν έχει παίκτες που μπορούν να είναι καθοριστικοί με μια τους ενέργεια, όπως είναι ο Χάρι Κέιν ή ο Σον Χέουνγκ Μιν στα Σπιρούνια.

Παρί Σεν Ζερμέν – Μπάγερν Μονάχου (14/02 - 08/03): «Καζάνι που βράζει» τα αποδυτήρια της Παρί μετά την ήττα από τη Μονακό. Είχε να γνωρίσει δύο διαδοχικές ήττες σε εγχώριες διοργανώσεις από τον Σεπτέμβριο του… 2020, ο Κιλιάν Μπαπέ τρέχει μήπως προλάβει το πρώτο ματς, ο Νεϊμάρ είναι μόνιμα στα… ρηχά και ο Λιονέλ Μέσι δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος τους.

Η Μπάγερν Μονάχου έκανε την «κλοπή» της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου με την απόκτηση του Ζοάο Κανσέλο που της δίνει… υπερηχητικά και άκρως δημιουργικά άκρα, με την ομάδα να έχει ρολάρει και να μην νοσταλγεί τον (τραυματία) Σαντιό Μανέ. Και να έχει… άχτι την Παρί για τον προ διετίας αποκλεισμό στα προημιτελικά.

  • Την πρόκριση θα πάρει η… Μπάγερν Μονάχου. Γιατί, μπορεί να μην έχει Μέσι, Μπαπέ ή Νεϊμάρ, αλλά είναι πιο ομάδα από την Παρί και, ξεκάθαρα, βρίσκεται σε πολύ καλύτερο φεγγάρι από την αντίπαλό της.

Κλαμπ Μπριζ – Μπενφίκα (15/02 - 07/03): Ομάδα – έκπληξη στη φάση ομίλων η Κλαμπ Μπριζ, πανηγύρισε την παρθενική της πρόκριση στους «16» σε δέκα απόπειρες και, μάλιστα, ως πρώτη σε όμιλο με Ατλέτικο Μαδρίτης και Πόρτο. Έχει κάνει ήδη την υπέρβασή της αλλά, βεβαίως, φιλοδοξεί να συνεχίσει το Champions παραμύθι με πρόκριση επί της Μπενφίκα.

Η ομάδα του Ρόγκερ Σμιντ, βεβαίως, ήταν εξαιρετική στο πρώτο μισό της σεζόν, παίρνοντας την πρόκριση ως πρώτη σε όμιλο με Παρί Σεν Ζερμέν και Γιουβέντους. Πρόσφατα γνώρισε την πρώτη της ήττα στην σεζόν, είναι εξαιρετικά σταθερή (ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος κάνει πιθανότατα την καλύτερη σεζόν της καριέρας του) και διαθέτει εξαιρετική ποιότητα από την μέση και μπροστά.

  • Την πρόκριση θα πάρει η… Μπενφίκα, έστω και στις λεπτομέρειες. Γιατί ως σύνολο διαθέτει περισσότερες λύσεις από την Κλαμπ Μπριζ, έχει την ρεβάνς στην πάντα επιβλητική έδρα της και ήδη είχε αποδείξει από πέρυσι ότι έχει προχωρήσει σε ποιοτικό άλμα και εκτός συνόρων.

Μπορούσια Ντόρτμουντ – Τσέλσι (15/02 – 07/03): Εσχάτως δείχνει να έχει συνέλθει αγωνιστικά η Μπορούσια Ντόρτμουντ και να είναι εκ νέου φουλ ανταγωνιστική στην Bundesliga. Ο Τζουντ Μπέλινγκχαμ συνεχίζει στον ίδιο μουντιαλικό ρυθμό, ο νικητής της ζωής Σεμπαστιάν Αλέ επέστρεψε από την μεγαλύτερη μάχη της ζωής του και η ομάδα του Έντιν Τέρζιτς θέλει να χτυπήσει φουλ και σε όλα τα μέτωπα.

Η Τσέλσι, από την άλλη, ξόδεψε τον... ετήσιο προϋπολογισμό μιας μικρής χώρας σε μεταγραφές, βολοδέρνει στην Premier League και μάλλον το παίρνει απόφαση ότι πρέπει να ρίξει το βάρος στο Champions League, όπου άλλωστε δεν ανταμείβεται πρωτίστως η συνέπεια, αλλά το momentum. Ο Έντσο Φερνάντες μπήκε «φουριόζος» με το καλημέρα, ο Ζοάο Φέλιξ προσαρμόζεται και οι Μπλε δικαιούνται να κάνουν όνειρα.

  • Την πρόκριση θα πάρει η… Τσέλσι, όχι όμως χωρίς ζόρια. Η ομάδα του Γκρέιαμ Πότερ έχει… περίσσευμα ποιότητας και κάποια στιγμή πρέπει να το ξεδιπλώσει στο γήπεδο. Και αν το κάνει άμεσα, έχει σαφέστατα τον πρώτο λόγο κόντρα σε μια απολαυστικά δημιουργική, αλλά και ολίγο αφελής Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης – Νάπολι (21/02 - 15/03): Μπήκε στο Champions League μέσω της κατάκτησης του Europa League, αλλά η Άιντραχτ Φρανκφούρτης απέδειξε μέσα στο γήπεδο ότι δικαίως παίζει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Πολύ συμπαγής και αξιόπιστη ομάδα, ξέρει πως να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις αρετές της αλλά, κυρίως, τις αδυναμίες της εκάστοτε αντιπάλου. Και ο Ραντάλ Κολό Μουανί γύρισε «φουριόζος» από το Μουντιάλ…

Για τη Νάπολι, τι να πει κανείς; Στη Serie A έχει 19 νίκες σε 22 παιχνίδια (!), το δίδυμο Κβίχα Κβαρατσχέλια – Βίκτορ Οσίμεν είναι πιθανότατα το πιο «καυτό» της Ευρώπης φέτος και, παρ’ ότι ο μεγάλος στόχος είναι το Σκουντέτο, η παρουσία της στην πρώτη φάση (με τεσσάρα επί της Λίβερπουλ ως highlight) απέδειξε ότι δεν… σνομπάρει, σε καμία περίπτωση, τη διοργάνωση με το «χρυσό» σεντόνι.

  • Την πρόκριση θα πάρει η… Νάπολι. Γιατί, όσο σκληροτράχηλη και να είναι η Άιντραχτ, αυτά που κάνουν φέτος οι Κβαρατσχέλια – Οσίμεν δεν υπάρχουν... πουθενά! Και δίπλα τους, βεβαίως, έχουν ένα εξαιρετικά ποιοτικό και κεφάτο σύνολο, που έχει την πολυτέλεια να χαλαρώσει λίγο στο πρωτάθλημα και να ρίξει βάρος στην διπλή μονομαχία με τους Αετούς.

Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης (21/02 – 15/03): Αγνώριστη στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν η Λίβερπουλ, η άθλια πορεία της οποίας στην Premier League την υποχρεώνει να ρίξει όλο το βάρος στο Champions League, όπου όμως αντιμετωπίζει τον κακό της δαίμονα, από την οποία έχασε δύο τελικούς και έναν προημιτελικό τα τελευταία πέντε χρόνια.

Με σκαμπανεβάσματα η Ρεάλ Μαδρίτης, γνωρίζει ότι στη La Liga το φαβορί είναι η Μπαρτσελόνα, αλλά δεν την απασχολεί. Ακόμα και αν, επί της ουσίας, έχει μια ενδεκάδα (άντε, 12-13 παίκτες), η Βασίλισσα ζει και αναπνέει για το Champions League. Η περσινή του κατάκτηση, άλλωστε, είναι πιθανότερο το μεγαλύτερο επίτευγμα της Βασίλισσας στα 120 χρόνια της ιστορίας της.

  • Την πρόκριση θα πάρει η… Ρεάλ Μαδρίτης. Γιατί, όταν και οι δύο ομάδες δεν είναι καλά, η Βασίλισσα θα βρει στο «δικό της» Champions League να πληγώσει τους απογοητευτικούς Κόκκινους.

Ίντερ – Πόρτο (22/02 - 14/03): Το Σκουντέτο έχει πετάξει ήδη προς Νάπολη μεριά, οπότε η Ίντερ έχει ως στόχους μια θέση στην πρώτη τετράδα στη Serie A και, βεβαίως, την όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία στο Champions League. Η ομάδα του Σιμόνε Ιντσάγκι έχει σταθεροποιήσει την απόδοσή της, βρίσκει εύκολα το γκολ και είναι σε καλό φεγγάρι.

Κάτι ανάλογο, βεβαίως, ισχύει για την Πόρτο, η οποία στη Primeira Liga επίσης βλέπει την πλάτη της Μπενφίκα, αλλά με διαφορά που την κρατάει στο «κόλπο» του τίτλου. Οι Δράκοι έχουν εμπειρία, δεμένο σύνολο και δεδομένα πιστεύουν ότι είναι σε θέση να αποκλείσουν τους Νερατζούρι.

  • Την πρόκριση θα πάρει η… Ίντερ, πιθανότατα και αυτή στις λεπτομέρειες. Λαουτάρο Μαρτίνες δεν έχει η Πόρτο, αλλά και ως σύνολο οι Νερατζούρι είναι ένα κλικ παραπάνω από τους Δράκους.

Λειψία – Μάντσεστερ Σίτι (22/02 – 14/03): Αγνοεί το 0-0 στους 36 αγώνες που έχει δώσει στο Champions League η Λειψία και λογικά αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στα δύο ματς με την Μάντσεστερ Σίτι, στα οποία η ομάδα του Μάρκο Ρόζε ψάχνει μια σταθερότητα που δεν δείχνει στη Bundesliga και μια μεγαλύτερη αμυντική συνέπεια. Μπα…

Οι ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Σίτι γνωρίζουν απόλυτα πως θέλει ο προπονητής τους να αναπτύσσονται στον αγωνιστικό χώρο, η ομάδα παίζει σχεδόν από μνήμης και ο Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ, ο οποίος είχε… πελάτισσα την Λειψία όταν ήταν στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, δείχνει να έχει προσαρμοστεί ιδανικά στα «θέλω» του Πεπ Γκουαρδιόλα.

  • Την πρόκριση θα πάρει η… Μάντσεστερ Σίτι. Γιατί ποιοτικά είναι πολύ ανώτερη από την Λειψία, κάτι που βεβαίως θα πρέπει να επιβεβαιώσει και μέσα στο γήπεδο. Δύο ματς με ωραίο ρυθμό, εκατέρωθεν ευκαιρίες και γκολ, αλλά με την πλάστιγγα να γέρνει ξεκάθαρα προς το γαλάζιο.

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image