Τα πέντε «μεγαθήρια» της Ευρώπης που τα... πλήγωσε η διακοπή του Μουντιάλ

Τα πέντε «μεγαθήρια» της Ευρώπης που τα... πλήγωσε η διακοπή του Μουντιάλ

Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος ξέραμε εξ αρχής πως είναι διαφορετική από όλες τις προηγούμενες. Για πρώτη φορά θα είχαμε Παγκόσμιο Κύπελλο χειμώνα, μέσα στην «καρδιά» της αγωνιστικής δράσης. Η ποδοσφαιρική... ρουτίνα «πάγωσε», τα πρωταθλήματα σταμάτησαν σε κρίσιμο σημείο και φυσικά αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση δημιούργησε πολλές εύλογες απορίες.

Πως θα επηρρεαστούν οι ομάδες; Σε τι κατάσταση θα είναι μετά την επιστροφή στην κανονικότητα; Πόσο θα καταπονηθούν οι «μουντιαλικοί» παίκτες; Πως θα διατηρηθούν οι ποδοσφαιριστές που έμειναν στον «πάγο»; Πόσο θα αλλάξουν τα δεδομένα στα πρωταθλήματα μετά τη διακοπή;

Πλέον αφου έχει περάσει το πλήρωμα του χρόνου και έχουμε δει αρκετά ματς συλλόγων μετά την επανέναρξη μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα πως λίγο ή πολύ όλες οι ομάδες έχουν επηρρεαστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και το Gazzetta σας παρουσιάζει τα πέντε μεγαθήρια που είναι σαν να μην... επέστρεψαν ποτέ μετά τη διακοπή για το Μουντιάλ του Κατάρ και μέχρι στιγμής έχουν απογοητεύσει με την πορεία τους και κυρίως με τις εμφανίσεις τους.

image

H Σίτι δεν δείχνει πλέον άτρωτη

Η Μάντσεστερ Σίτι των τελευταίων ετών με εξαίρεση την χρονιά που η Λίβερπουλ πήρε το πρωτάθλημα ήταν μια ομάδα που αγωνιστικά απλά δεν ήταν... συγκρίσιμη με τις αντιπάλους της στην Premier League. Ήταν ανώτερη στην συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών που έδωσε στο πρωτάθλημα, είχε τον τρόπο της να παίρνει τα παιχνίδια και έκανε σεζόν που «τρυπούσε» το ταβάνι των 100 βαθμών. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Οι Πολίτες έχουν απέναντι τους μια Άρσεναλ, η οποία βγάζει «αύρα» τίτλου, όμως αν παραμερίσουμε το «άστρο» των Κανονιέρηδων η εικόνα της ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα δεν είναι αυτή που ήταν. Οι Λονδρέζοι όπως είναι λογικό έχουν κάνει και αυτοί τις «γκέλες» τους, όμως οι Γαλάζιοι δεν είναι σε θέση να τις εκμεταλλευτούν.

Η διακοπή της Premier League βρήκε τη Σίτι στο -5 από την Άρσεναλ (37-32), παραμένει μέχρι σήμερα (50-45), με τη διαφορά πως η ομάδα του Αρτέτα έχει ματς λιγότερο και συνεπώς μπορεί να στείλει τη διαφορά στους οκτώ. Σε επτά ματς πρωταθλήματος μετά τη διακοπή οι άλλοτε άτρωτοι παίκτες του Πεπ Γκουαρδιόλα έχουν δυο ήττες, μια ισοπαλία και συντελεστή τερμάτων 13-7, ενώ έμειναν εκτός League Cup από την ουραγό του πρωταθλήματος Σαουθάμπτον.

image

Λίβερπουλ σε κρίση... διαρκείας

Η διακοπή ήταν φαινομενικά... βάλσαμο για τη Λίβερπουλ. Οι Reds από το πρώτο μισό της σεζόν έδειχναν πως δεν ήταν σε καλή κατάσταση, είχαν πολλά προβλήματα στον νευραλγικό χώρο του κέντρου, ενώ η αποχώρηση του Σαντιό Μανέ επηρέασε και την επιθετική λειτουργία. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ στη διακοπή ήταν 6η στην Premier League με 22 βαθμούς σε 14 ματς και το κενό διάστημα του Μουντιάλ φάνηκε ιδανικό για «λίφτινγκ». Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

Η Λίβερπουλ παρουσιάζεται ακόμα χειρότερη μετά την επανέναρξη και οι αριθμοί λένε όλη την αλήθεια. Σε έξι ματς έχει υποχωρήσει από την 6η θέση στη 10η και έχει συγκεντρώσει μόνο επτά βαθμούς. Ο απολογισμός της είναι δυο νίκες, μια ισοπαλία και τρεις διαδοχικές ήττες με συντελεστή τερμάτων 6-11!

Συν τοις άλλοις η διαρκώς απογοητευτική ομάδα του Κλοπ εκτός από την χαώδη διαφορά από την κορυφή της Premier League (-21) έχει μείνει εκτός και από τους άλλους δυο εγχώριους τίτλους, τους οποίους είχε σηκώσει την προηγούμενη σεζόν. Η Σίτι άφησε τη Λίβερπουλ εκτός League Cup και ο... κακός της δαίμονας, η Μπράιτον, την άφησε εκτός FA Cup. Μπορεί η Λίβερπουλ να σώσει το τρένο της Ευρώπης; Με βάση την εικόνα της μετά το Μουντιάλ δύσκολα...

image

Βασίλισσα χωρίς λύσεις

Η Ρεάλ Μαδρίτης στη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στο -2 από την πρώτη αλλά ψυχολογικά καταρρακωμένη Μπαρτσελόνα (37-35), η οποία για δεύτερη διαδοχική σεζόν έμεινε εκτός από την φάση των ομίλων του Champions League. H Βασίλισσα αντί να μαζέψει τη διαφορά μέσα σε έξι αγωνιστικές έχει βρεθεί στο -8 από τους πρώτους Μπλαουγκράνα.

Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι έχει μια ισοπαλία και δυο ήττες σε έξι ματς και βλέπει την πολύ πιο πειστική και ουσιαστική ομάδα του Τσάβι να... απομακρύνεται στην κορυφή της La Liga. Οι Μαδριλένοι μέσα σε αυτό το διάστημα έχασαν και έναν τίτλο, καθώς ηττήθηκαν στον τελικό του Super Cup από τη Μπαρτσελόνα με 3-1, με το σκορ μάλιστα να είναι... κολακευτικό με βάση την εικόνα των πρωταθλητών Ισπανίας και Ευρώπης.

Φυσικά επειδή είναι... Ρεάλ δεν αποκλείεται η αντεπίθεση της να ξεκινήσει στα νοκ άουτ του Champions League για τα οποία «ζουν και αναπνέουν» η Βασίλισσα και ο Καρλέτο. Θυμίζουμε πως στους «16» οι Μερένγκες θα αντιμετωπίσουν την αποκαρδιωτική Λίβερπουλ.

image

Η Μπάγερν έβαλε... φωτιά στην Bundesliga

Στη Γερμανία το «break» του Μουντιάλ ήρθε και... έδεσε με την κλασική χειμερινή διακοπή της Bundesliga και συνεπώς το διάστημα της αγωνιστικής αποχής ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Η Μπάγερν Μονάχου μας έχει συνηθίσει να είναι μια ποδοσφαιρική μηχανή, που ειδικά στο πρωτάθλημα της δεν κολλάει πουθενά και παρασύρει τους πάντες και τα πάντα στον διάβα της.

Στην επανέναρξη της Bundesliga οι Βαυαροί... άργησαν να εμφανιστούν. Η ομάδα του Νάγκεσλμαν πήγε στη διακοπή με διαφορά έξι βαθμών και μέσα σε τρία παιχνίδια την μείωσε στην ελάχιστη τιμή της. Οι Βαυαροί έκαναν τρεις διαδοχικές ισοπαλίες, όλες με 1-1 και μάλιστα στις δυο εξ αυτών προηγήθηκαν, αλλά δεν κατάφεραν να νικήσουν. Η Μπάγερν έχει 40 βαθμούς σε 19 αγωνιστικές, η Ουνιόν είναι δεύτερη με 39 και σε απόσταση «βολής» βρίσκονται και οι Ντόρτμουντ (37), Λειψία (36) και Άιντραχτ (35).

Η Μπάγερν από την αστάθεια στο παιχνίδι της έβαλε... φωτιά στο πρωτάθλημα και έδωσε δικαίωμα στις διεκδικήτριες να ελπίζουν. Πάντως οι Βαυαροί έβγαλαν αντίδραση με την «worldclass» μεταγραφή του Κανσέλο, ο οποίος έχει βγάλει ήδη δυο ασίστ σε ισάριθμες εμφανίσεις.

image

Το «φάντασμα» της πρωταθλήτριας Μίλαν

Ίσως η ομάδα με την μεγαλύτερη αγωνιστική καθίζηση είναι η Μίλαν. Οι πρωταθλητές Ιταλίας σε οκτώ ματς σε όλες τις διοργανώσεις μετρούν μόλις μια νίκη! Οι Ροσονέρι πριν τη διακοπή ήταν στη δεύτερη θέση της Serie A στο -8 από την αχτύπητη Νάπολι και πλέον έχει... χαθεί στο -18 και έχει υποχωρήσει στην έκτη θέση. Μέσα σε έξι αγωνιστικές την έχουν προσπεράσει Ίντερ, Ρόμα, Λάτσιο και Αταλάντα, ενώ αν η Γιουβέντους δεν είχε τιμωρηθεί η ομάδα του Στέφανο Πιόλι θα ήταν εκτός εξάδας!

Η Μίλαν νίκησε στο πρώτο της ματς με την Σαλερνιτάνα, είχε δυο ισοπαλίες με Ρόμα - Λέτσε και έχει τρεις διαδοχικές (!) ήττες από Λάτσιο, Σασουόλο και Ίντερ. Μια ομάδα «φάντασμα» του μέχρι πρότινος εαυτού της, η οποία εμφανίζεται πια σαν να έχει... ξεχάσει να παίζει και να κερδίζει.

Εκτός από την ελεύθερη πτώση στο πρωτάθλημα οι Μιλανέζοι έμειναν εκτός Κυπέλλου από την Τορίνο και στον τελικό του Super Cup γνώρισαν ταπεινωτική ήττα στο ντέρμπι με την Ίντερ με 3-0. Ο Στέφανο Πιόλι ψάχνει το ηλεκτροσόκ που θα «ξυπνήσει» την ομάδα του πριν γίνουν χειρότερα τα πράγματα και ποντάρει στην παρουσία της προσωπικότητας του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στα αποδυτήρια.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image