Μίλαν: Κατρακυλώντας σε μια απότομη ροσονέρα κατηφόρα

Μίλαν: Κατρακυλώντας σε μια απότομη ροσονέρα κατηφόρα

Ιάσονας Θεριός

Λένε ότι το πράσινο είναι το χρώμα της ελπίδας, μα την τελευταία Κυριακή (29/01) οι πράσινες λεπτομέρειες των εμφανίσεων των παικτών της Σασουόλο μόνο απογοήτευση μπορούσαν να φέρουν στον νου κάθε παίκτη και κάθε οπαδού της Μίλαν. Οι Νεροβέρντι είχαν μολίς διαλύσει τους Ροσονέρι με 5-2 μέσα στο «San Siro», βάζοντας κι εκείνοι τη δική τους υπογραφή σε έναν εφιαλτικό Ιανουάριο για την ομάδα του Πιόλι, στα αυτιά του οποίου πιθανότατα ακόμα ηχεί το ισχυρό «μπαμ» της πρόσκρουσης στον... πάτο.

Λίγο καιρό πριν, το τελευταίο προτελευταίο απόγευμα του Μάη του 2022, μετά από εκείνο το 3-0 απέναντι στην ίδια ομάδα, εκείνος και οι παίκτες του είδαν τους φίλους της Μίλαν να ορμούν στο χορτάρι του «Mappei Stadium» για να πανηγυρίσουν σαν να μην υπάρχει αύριο την επιστροφή των Ροσονέρι στην κορυφή της Ιταλίας.

Έξι μήνες μετά, η κόκκινη φλόγα εκείνης της Μίλαν δείχνει να έχει σβήσει, να έχει αντικατασταθεί από τη μαύρη στάχτη των ονείρων της διεκδίκησης - έστω - ενός ακόμη Scudetto, χρωματίζοντας αυτή την απότομη, κόκκινη και μαύρη ή αλλιώς ροσανέρα, κατηφόρα, στην οποία η ομάδα κατρακυλά ατσούμπαλα αλλά και επίπονα τον τελευταίο μήνα. Κι όλα αυτά λίγες μέρες πριν από το κρίσμο Derby della Madonnina απέναντι στην Ίντερ (05/02).

image

Το «όπλο» που έγινε αδυναμία και τα... αγνοούμενα clean sheets

Μερικές φορές, αρκούν ορισμένα απλά, πλην... σοκαριστικά, γεγονότα για να περιγράψουν ένα πρόβλημα, όσο περίπλοκο ή μεγάλο κι αν είναι. Η Μίλαν λοιπόν, σε επτά αγώνες το 2023 έχει δεχθεί 18 τέρματα, τα περισσότερα από κάθε άλλη στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα στο ίδιο διάστημα. Πέρυσι, μπορούσε περήφανα να «φωνάζει» πως διαθέτει την καλύτερη άμυνα της Serie A. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται δύο γκολ μακριά από το να «πιάσει» τα 31 γκολ δέχθηκε πέρυσι συνολικά, ενώ απομένουν ακόμα 19 παιχνίδια! Σαν να μην έφτανε αυτό, ποτέ άλλοτε οι Ροσονέρι δεν είχαν δει την εστία τους να παραβιάζεται πάνω από τέσσερις φορές σε δύο διαδοχικά ματς, ό,τι συνέβη δηλαδή απέναντι σε Λάτσιο και Σασουόλο δηλαδή μέσα σε λίγες ημέρες.

Το μεγαλύτερο όπλο της Μίλαν την περυσινή σεζόν, εκείνη η νεανική μα ώριμη άμυνα, που λειτουργούσε άψογα, πλέον δείχνει να γίνεται το place to be, το αγαπημένο spot κάθε αντίπαλου επιθετικού. Φυσικά όμως, πρόκειται για θέμα γενικότερης αμυντικής λειτουργίας, αυτήν την οποία εκθέτουν σε κάθε ευκαιρία οι αντίπαλες ομάδες, τρυπώνοντας στην καρδιά της, τη ροσονέρα περιοχή, και όλες τις επικίνδυνες ζώνες γύρω από αυτή για... πλάκα. Και άπαξ και το κάνουν αυτό, το γκολ είναι θέμα χρόνου, ειδικά από τη στιγμή που η ψυχολογία των αμυνόμενων βρίσκεται στα τάρταρα.

Άλλωστε, το clean sheet, η ανέπαφη εστία, είναι μια έννοια τόσο χαραγμένη στο DNA, της περυσινής έκδοσης των Ροσονέρι - 17 τέτοια είχε κρατήσει στην τελευταία Serie A ο, τραυματίας αυτή τη στιγμή Μενιάν και η άμυνά του - μα ταυτόχρονα βαθιά ξεχασμένη τη φετινή χρονιά.

Μόλις τέσσερις φορές δεν έχει δεχθεί γκολ φέτος στο πρωτάθλημα η Μίλαν, ενώ οι δύο από αυτές ήρθαν στις «λευκές» ισοπαλίες με τη Σασουόλο και την Κρεμονέζε. Δεν ήθελε και πολύ λοιπόν, οι πληγές της να γίνουν ορατές σε κάθε δυνάμει αρπακτικό, ικανό να εκμεταλλευτεί τα αμυντικά κενά και να τρίψει αλάτι πάνω σε αυτές.

image

Σαν... περιστέρια στον ουρανό της Ντουόμο

Ο εφιαλτικός Γενάρης άρχισε με το «διπλό» στο Σαλέρνο, την τελευταία νίκη των Ροσονέρι, και συνεχίστηκε με... χαστούκια. Πολλά χαστούκια. Το πρώτο από αυτά ήρθε από την παλάμη του Ζοσέ Μουρίνιο, η Ρόμα του οποίου στην εκπνοή εκείνου του ματς βρήκε δύο τέρματα σε λίγα λεπτά και επέστρεψε από το εις βάρος της 2-0 για να αποσπάσει την ισοπαλία.

Η Τορίνο των 10 παικτών «πάγωσε» το «San Siro» με το γκολ του Αντόπο στην παράταση και πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά του Κυπέλλου, με τους Ροσονέρι στη συνέχεια να παίρνουν δύσκολη ισοπαλία απέναντι στη Λέτσε, ενώ είχαν βρέθει να χάνουν με 2-0. Από εκεί και μετά το απόλυτο... χάος. Απανωτά χτυπήματα. Τρία γκολ από την Ίντερ, τέσσερα από τη Λάτσιο και πέντε από τη Σασουόλο. Μέσα σε δέκα μέρες!

«Πόνο» ισχυρίστηκε πως αισθανόταν ο Στέφανο Πιόλι μετά τις ντροπιαστικές ήττες απέναντι στους Νερατζούρι και τους Λατσιάλι. Μια... πεντάρα αργότερα, δείχνει να αισθάνεται περισσότερο κενός, σαν ανήμπορος να αντιδράσει.

«Ο περυσινός τίτλος ήρθε κυρίως χάρη στην πνευματική μας δύναμη, τη μαχήτικότητά μας. Πρέπει να τα βρούμε ξανά», ανέφερε ο Μαλντίνι. Και πράγματι, πέρα από αυτό, μετά την επανεκκίνηση του πρωταθλήματος, οι παίκτες της Μίλαν δείχνουν τόσο δεμένοι, τόσο «ομάδα» όσο και ένας... σμήνος περιστέρια που χάνονται άτακτα στον ουρανό της Ντουόμο, στον πρώτο θόρυβο.

image

«Το Scudetto μας θα είναι η έξοδος στο Champions League»

Ο Πιόλι από την πλευρά του υποσχέθηκε αλλαγές, προσπαθώντας να περάσει μια αχτίδα φωτός στο σκοτάδι της ομάδας του, των οπαδών της. «Όσα λειτουργούσαν μέχρι τώρα, πλέον δεν λειτουργούν, οπότε είναι προφανές πως θα υπάρξουν αλλαγές. Θα ήταν χαζό εκ μέρους μου να συνεχίσω σε έναν δρόμο ο οποίος δεν φέρνει αποτελέσματα», δήλωσε. Μετά την ήττα της Κυριακής πολλοί επέκριναν την επιλογή του να ξεκινήσει τον Ματέο Γκάμπια στα στόπερ και να αφήσει εκτός αρχικής ενδεκάδας τον Ράφα Λεάο, τον κατά τεκμήριο πιο απειλητικό και επικίνδυνο ποδοσφαιριστή του, επιλέγοντας αντί του Πορτογάλου τον Σαρλς Ντε Κετελάρ, μια από τις λιγοστές καλοκαιρινές μεταγραφές, η οποία προς το παρόν, ίσως και εύλογα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

Πράγματι, πιθανότατα μέρος του προβλήματος να εντοπίζεται και στην απουσία ενίσχυσης το καλοκαίρι. Σε μια ιδιαίτερη μεταγραφική περίοδο, εν μέσω της οποίας ο σύλλογος περνούσε σε νέα χέρια, αυτά της Red Bird, η Μίλαν δεν ενισχύθηκε, ενώ χρονοτρίβησε αρκετά με ορισμένες περιπτώσεις. «Φλέρταρε» με τον Μπότμαν και τον Ρενάτο Σάντσες, ακόμα και με τον Έντσο Φερνάντες, μέχρι και η μεταγραφή του Ντε Κετελάρ έγινε... σίριαλ με πρωταγωνίστριες την ίδια και τη Λιντς. Ο Οριγκί έφτασε τραυματίας, ο Ντεστ ήταν μια σπασμωδική κίνηση αντικατάστασης του Φλορέντσι ενώ ο Κεσί έφυγε χωρίς χρήματα, αφήνοντας μάλιστα πίσω του ένα μεγάλο κενό στο κέντρο. Κινήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στο «σήμερα».

«Το Scudetto μας θα είναι η έξοδος στο Champions League», είπε ο Στέφανο Πιόλι, πλήρως αποδεχόμενος την κατάσταση της ομάδας, παγιδεύοντας, στην πραγματικότητα, μέσα σε μερικές λέξεις όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς για τη Μίλαν αυτή τη στιγμή. Της Μίλαν και των παικτών της που μοιάζουν άδειοι, κενοί διάθεσης για μάχη. Και έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, με τους ανταγωνιστές τους να «πετάνε», μια τέτοια θα χρειαστεί να νικήσουν για να βρεθούν στα... αστέρια και την επόμενη σεζόν. Στο χέρι τους είναι λοιπόν να δείξουν στο χορτάρι πως αυτός ο εφιαλτικός Ιανουάριος, αυτή η απότομη ροσανέρα κατηφόρα ήταν απλά μια κακή, πολύ κακή παρένθεση που δεν θα καθορίσει τη σεζόν.