Δημήτρης Αγραβάνης: Όταν ο χρόνος γίνεται ο καλύτερος γιατρός...

Δημήτρης Αγραβάνης: Όταν ο χρόνος γίνεται ο καλύτερος γιατρός...

Newsroom

Είθισται να ισχύει ότι «ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός» για τα πάντα... Και όχι άδικα.

Αν έλεγε κάποιος το καλοκαίρι του 2018 ότι πέντε χρόνια αργότερα ο Δημήτρης Αγραβάνης θα φορούσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, τότε είτε θα τον περνούσαν για τρελό και θα του φορούσαν απευθείας... ζουρλομανδύα, είτε ότι θα είχε μεγάλη φαντασία. Όμως «μηδένα προ του τέλους μακάριζε» καθώς το απίστευτο έγινε αληθινό και τα -τότε- σενάρια της επιστημονικής φαντασίας, μετατράπηκαν σε πραγματικότητα.

Ο Δημήτρης Αγραβάνης έγινε «μετά Βαΐων και Κλάδων» κάτοικος ΟΑΚΑ και ετοιμάζεται να μπει στο παρκέ για να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Αποδεικνύοντας ότι τίποτε δεν είναι απίθανο. Αν μη τι άλλο ο 28χρονος φόργουορντ είχε απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα media και την μπασκετική ζωή της χώρας για αρκετές από τις δηλώσεις του, όπως επίσης και για τον -τότε- εκρηκτικό του χαρακτήρα. Έκτοτε κύλησε μπόλικο νερό στο αυλάκι. Και τα όσα φάνταζαν απίθανα, έγιναν... πιθανά. Όπως είχαν γίνει πιθανά και στις ανάλογες περιπτώσεις των Δημήτρη Παπανικολάου και Γιάννη Μπουρούση.

image

Από τον Άγιο Θωμά στο κλειστό της Αρτάκης...

Η ομάδα της γειτονιάς που μεγάλωσε έμελλε να αποτελέσει και τον πρώτο σταθμό του Δημήτρη Αγραβάνη στην καριέρα του. Ερωτεύτηκε την πορτοκαλί μπάλα από οκτώ ετών, όταν και πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του κλειστού στον Άγιο Θωμά για να φορέσει τη φανέλα του Αμαρουσίου και να κάνει τα πρώτα μπασκετικά του βήματα.

Στα 16 του χρόνια είχε βρεθεί ήδη στην ανδρική ομάδα και υπό τις οδηγίες των Αλεξανδρή και Λινάρδου έκανε δυναμικό μπάσιμο στο ελληνικό μπάσκετ. Την πρώτη του σεζόν αγωνίστηκε σε 5 ματς ενώ στην αμέσως επόμενη είχε κατά μέσο όρο 4.5 πόντους και 3.3 ριμπάουντ. Μάλιστα τον Μάρτιο του 2012 πραγματοποίησε και ρεκόρ καριέρας σε ματς εναντίον του Παναθηναϊκού έχοντας 15 πόντους και 7 ριμπάουντ! Εμφάνιση που τον... έστειλε στη Νέα Σμύρνη και στον Πανιώνιο του πριν καλά-καλά κλείσει 18 χρόνια ζωής.

Εκείνος που είχε εισηγηθεί την απόκτησή του ήταν ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ενώ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που τον είχε αντικαταστήσει μεσούσης της σεζόν, εκείνος που τον πίστεψε. Μπορεί να μην είχε μεγάλο χρόνο συμμετοχής με τα «κυανέρυθρα» αλλά αποτέλεσε την αιτία για να εισηγηθεί ο -τότε- τεχνικός του Πανιωνίου την απομάκρυνση του Στραχίνια Ντραγκίσεβιτς για να έχει περισσότερο χρόνο ο Αγραβάνης. Η παρουσία του στον Πανιώνιο και η συμμετοχή του στο παιχνίδι Νέων του All Star Game ήταν και το «κερασάκι στην τούρτα» για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Λιανός, πρόεδρος του Πανιωνίου προχώρησε στη μεταγραφή του στους «ερυθρόλευκους», με τον 19χρονο φόργουορντ να υπογράφει το πρώτο μεγάλο συμβόλαιο στην καριέρα του.

image

Η επόμενη εξαετία της καριέρας του ήταν και εκείνη της μεγάλης καθιέρωσης! Με τη φανέλα του Ολυμπιακού «έφτιαξε» το όνομά του στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, έγινε διεθνής με την Εθνική ομάδα, πέρασε από συμπληγάδες ενώ βρέθηκε και στο στόχαστρο για τον αυθόρμητο χαρακτήρα του. Είτε επειδή ήθελε να παίζει, είτε επειδή εξωτερίκευε τις σκέψεις του χωρίς να τις φιλτράρει.

Συνολικά φόρεσε 191 φορές τη φανέλα του Ολυμπιακού για την Basket League, το Κύπελλο Ελλάδας και την Euroleague, έχοντας κατά μέσο όρο 4.6 πόντους και 2.9 ριμπάουντ, σουτάροντας με 41% εντός παιδιάς. Καλύτερη βραδιά της καριέρας του με τα «ερυθρόλευκα» ήταν το ματς με τα Τρίκαλα έχοντας 20 πόντους, 9 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ενώ στην Euroleague το career high του είναι οι 16 πόντοι και τα 6 ριμπάουντ στην εκτός έδρας νίκη του Ολυμπιακού επί του Ερυθρού Αστέρα με 66-64.

Μάλιστα το 2015 είδε τ' όνομά του να επιλέγεται στο draft του ΝΒΑ και πιο συγκεκριμένα στο νούμερο «59» από τους Ατλάντα Χοκς. Παρόλα αυτά δεν πραγματοποίησε ποτέ το «american dream» και συνέχισε να φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού έως και το καλοκαίρι του 2019. Βέβαια η σεζόν που είχε προηγηθεί ήταν και η πιο δύσκολη στην καριέρα του καθώς είχε υποστεί ρήξη χιαστού με αποτέλεσμα να χάσει ολόκληρη τη σεζόν. Όμως δεν το έβαλε κάτω και επέστρεψε στην ενεργό δράση χωρίς ωστόσο να έχει και το χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε υπό τις οδηγίες του Ντέιβιντ Μπλατ.

Με τα «ερυθρόλευκα» πήρε μέρος σε δύο Final 4 της Euroleague και πιο συγκεκριμένα το 2015 στη Μαδρίτη και το 2017 στην Κωνσταντινούπολη ωστόσο βρέθηκε ηττημένος στους δύο τελικούς απέναντι σε Ρεάλ και Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα. Επιπλέον κατέκτησε δύο πρωταθλήματα Ελλάδας (2015, 2016) έχοντας μεγάλη συμμετοχή στο 2ο, ειδικά στην αναμέτρηση του ΟΑΚΑ (με το... αλήστου μνήμης τρίποντο με ταμπλό) όπου ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει τον τίτλο με το buzzer beater τρίποντο του Σπανούλη. Επίσης στο παλμαρέ του έχει και το Διηπειρωτικό Κύπελλο το 2013.

Η καθιέρωση στον Ολυμπιακό

image

Προμηθέας, Νάπολι και Περιστέρι bwin

Από τη στιγμή που δεν συμπεριλαμβανόταν στα πλάνα του Ντέιβιντ Μπλατ ενώ και εκείνος από τη πλευρά του δεν είχε και τις καλύτερες των εντυπώσεων έχοντας πει σε παλιότερη συνέντευξή του ότι «στον Ολυμπιακό δεν θα ανανεώναμε γιατί έμαθα ότι θα μείνει ο κόουτς Μπλατ και εγώ δεν ήθελα καμία σχέση μαζί του. Ούτε ο ίδιος ήθελε μαζί μου. Είναι ειλικρινές τουλάχιστον αυτό», αυτομάτως κοίταξε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Και έμελλε να βρεθεί στην Πάτρα για λογαριασμό του Προμηθέα αν και είχε βρεθεί πολύ κοντά στην Ιταλία για λογαριασμό της Κρεμόνα.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα να μετακομίσει στην Αχαϊκή πρωτεύουσα για λογαριασμό του Προμηθέα. Με τους Πατρινούς αγωνίστηκε τρία χρόνια και μάλιστα κατέκτησε και το Super Cup στο κλειστό του Περιστερίου το 2020. Συνολικά φόρεσε τη φανέλα του Προμηθέα σε 126 ματς μετρώντας 11.8 πόντους, 5.4 ριμπάουντ, 1.6 ασίστ και 1.3 λάθη, ενώ σούταρε με ποσοστό 44% εντός παιδιάς, 31% στα τρίποντα και 64% στις βολές. Επιπλέον είχε αγωνιστεί και στον τελικό Κυπέλλου της σεζόν 2019-2020 έχοντας αποκλείσει στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό.

Ύστερα από τρία χρόνια στον Προμηθέα και έχοντας πραγματοποιήσει παράλληλα πολυ καλές εμφανίσεις με την Εθνική ομάδα, ο Αγραβάνης δοκίμασε για πρώτη φορά το εξωτερικό και δη τη Νάπολι στις αρχές της φετινής σεζόν με 8.6 πόντους και 5 ριμπάουντ σε πέντε παιχνίδια, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο Περιστέρι bwin του Βασίλη Σπανούλη πριν κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του με τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό.

image

Ο Δημήτρης Αγραβάνης ήταν γνωστός για τον αυθορμητισμό και τον παρορμητισμό του. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που προχώρησε σε δηλώσεις τις οποίες θα ήθελε να μην... είχε κάνει ποτέ εάν και εφόσον είχε τη δυνατότητα να γυρίσει το χρόνο πίσω. Δηλώσεις οι οποίες να του είχαν στερήσει τη μετακόμιση στο ΟΑΚΑ εδώ και πολύ καιρό.

Τα πάντα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2018 και πιο συγκεκριμένα με αφορμή τη μετακόμιση του Ιωάννη Παπαπέτρου από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό: «Αυτοί που δεν ξέρουν το νόημα της πίστης δεν μπορούν να καταλάβουν το κόστος της προδοσίας» ήταν η χαρακτηριστική του ανάρτηση, με τον ίδιο να παραδέχεται σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο «Φως των Σπορ» έναν μήνα αργότερα ότι αφορούσε τον διεθνή Έλληνα φόργουορντ: «Από τη στιγμή που τελείωσε το πρωτάθλημα, η συμπεριφορά του Ιωάννη ήταν το λιγότερο απαράδεκτη!» είχε πει χαρακτηριστικά ανοίγοντας «beef» με τον Παπαπέτρου, ο οποίος είχε απαντήσει στην «πρώτη» του Παναθηναϊκού: «Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, βάσει του τι πιστεύει. Είναι σεβαστό αυτό, αλλά δεν θα ασχοληθώ».

Βέβαια τα πάντα έμειναν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς και οι δύο μπασκετμπολίστες έχουν αφήσει όλα αυτά στο παρελθόν. Χωρίς να ασχολούνται και για όλα όσα είχαν προηγηθεί εκείνες τις ημέρες. Περασμένα-ξεχασμένα. Και φάνηκε στην Εθνική ομάδα.

Σ' ένα ματς του ΟΑΚΑ μεταξύ Παναθηναϊκού και Προμηθέα στις αρχές της σεζόν 2019-20, ο Τζίμερ Φρεντέτ είχε κάνει «ποδιά» στον Αγραβάνη και εκείνος δεν το... είχε ξεχάσει. Στον προημιτελικό Κυπέλλου που ακολούθησε είχε 15 πόντους και 6 ριμπάουντ και είχε οδηγήσει την ομάδα της Πάτρας στη νίκη με 81-79 και στην πρόκριση στο Final 4: «Είχα σημαδέψει αυτό το παιχνίδι από την “ποδιά” του Φριντέτ! Ήθελα να πάρω εκδίκηση! Πρώτη φορά θα πω μπράβο στον εαυτό μου! Αφιερώνω την πρόκριση σε όλο αυτόν τον κόσμο εδώ στην Πάτρα που ήρθε σήμερα στο γήπεδο και στους φίλους μου τους Ολυμπιακούς που πέρασαν πολλά».

Έκτοτε είχε μπει για τα καλά στο μάτι του Κυκλώνα των φίλων του Παναθηναϊκού αλλά κάθε χρόνος που περνούσε, άλλο τόσο έπεφταν οι τόνοι και τα πάντα έμεναν στο παρελθόν...

Οι δηλώσεις που τον έκαναν... κόκκινο πανί

image

Το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού και το... άνοιγμα του Αγραβάνη

Μετά την εξαιρετική του σεζόν στον Προμηθέα όπου μέτρησε κατά μέσο όρο 14.1 πόντους, 6.1 ριμπάουντ, 2.5 ασίστ και 1.2 κλεψίματα ανά 26 λεπτά συμμετοχής στην Basket League και άλλους 11.4 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 1.4 ασίστ στο Eurocup, ο «Άγρα» αποτέλεσε αναπόσπαστο μέλος της Εθνικής στο Eurobasket, ενώ είχε συζητηθεί τ' όνομά του και στα... πέριξ του ΟΑΚΑ. Παρόλα αυτά δεν προχώρησε ποτέ η περίπτωσή του, με αποτέλεσμα να βρεθεί στη Νάπολι και από εκεί στο Περιστέρι bwin μέχρι πρότινος. Μάλιστα εκείνος που ουσιαστικά αποκάλυψε το υπαρκτό ενδιαφέρον για τον 28χρονο φόργουορντ ήταν ο ίδιος ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ο οποίος σε story του στο Instagram είχε πει:

«Εγώ δεν παίρνω τον Αγραβάνη, που χρειαζόμαστε τεσσάρι, σεβόμενος τον κόσμο του Παναθηναϊκού που δεν τον θέλει, για να μην έχουμε τα ίδια με τον Παπανικολάου παλιότερα και τον Μπουρούση. Όταν όμως άλλοι πάνε στα αντίπαλα στρατόπεδα, τα οποία αποδεδειγμένα στην έχουνε στημένη, εκεί όλα καλά, δεν τρέχει τίποτα. Βέβαια, δεν λέγεται Γιαννακόπουλος, που φταίει για όλα», κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από τον ίδιο.

«Είναι πολύ όμορφη αυτή η τοποθέτηση να την ακούς από έναν πρόεδρο ομάδας και έναν τόσο ισχυρό άνθρωπο. Εγώ όπως είπα και πρόσφατα, επίσημη πρόταση από τον Παναθηναϊκό δεν είχα» είχε πει χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ενώ σε διαδικτυακή εκπομπή, είχε αναφέρει επίσης: «Όσον αφορά στον Παναθηναϊκό, είναι δεδομένο ότι θέλω να γυρίσω στην Euroleague, οπότε νομίζω αυτή η απάντηση τα λέει όλα».

Ήταν δεδομένο ότι ο χρόνος είχε «γιατρέψει» τα πάντα. Και οι συνθήκες ήταν οι κατάλληλες για να πουν όλοι «περασμένα-ξεχασμένα» προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους...