Αλέν Χαλίλοβιτς: Οι δύο ζωές του Κροάτη

Αλέν Χαλίλοβιτς: Οι δύο ζωές του Κροάτη

Μικροκαμωμένος σαν ήταν, το βαρύ φορτίο του τίτλου του «κορυφαίου ταλέντου της Ευρώπης», όπως είχε χαρακτηριστεί, αποδείχθηκε βαρύ κι ασήκωτο. Αυτό επιβεβαίωσε η εξέλιξη των πραγμάτων, η διαδρομή του, η οποία αντί για ροδοπέταλα ήταν γεμάτη αγκάθια κι αναχώματα. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι ο Αλέν Χαλίλοβιτς, αν και μόλις 26 ετών, ήδη έζησε δύο ζωές. Αυτή πάνω στις δάφνες της πρώιμης επιτυχίας και την άλλη της αμφισβήτησης, της άποψης των πολλών περί μη ανταπόκρισης στις υψηλές προσδοκίες. Παραμένει ο νεαρότερος παίκτης που αγωνίστηκε με την πρώτη ομάδα της Ντίναμο Ζάγκρεμπ και μάλιστα στο παραδοσιακό ντέρμπι της Κροατίας με τη Χάιντουκ. Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική Κροατίας όταν σε ηλικία 16 ετών και κάποιων δεκάδων ημερών στάθηκε δίπλα στους αστέρες της χώρας. Η ζωή του βραχύσωμου, με κόμη μιας άλλης δεκαετίας με το μακρύ (ανοιχτό) καστανό μαλλί, έμοιαζε σαν όνειρο. Ειδικά τον Μάη του 2014 όταν η Μπαρτσελόνα έβγαλε από τα ταμεία της 5.000.000 ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων του. Ο ίδιος υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο με απολαβές 2.2 εκατ. ευρώ.

Εκείνη την εποχή η Μπαρτσελόνα είχε αρχίσει να μπαίνει στην «τσιμπίδα» του FFP με την αλόγιστη σπατάλη, μαζεύοντας ό,τι πιο λαμπερό υπήρχε στις μικρές ηλικίες και με βλέμμα σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Η Τότεναμ ενδιαφέρθηκε πρώτη αλλά εκεί μέτρησε η παρεμβατικότητα του πατέρα. Ο Σεγιάντ Χαλίλοβιτς υπήρξε σέντερ φορ της Ντίναμο Ζάγκρεμπ αλλά και της εθνικής Βοσνίας. Δεν προσέλαβε ατζέντη για τον γιο του, ανέλαβε ο ίδιος αυτόν τον ρόλο σε μια επιλογή η οποία του κόστισε και σε επίπεδο υστεροφημίας. Αντί των σταθερών βημάτων, ο Άλεν άρχισε να κάνει άλματα αλλά σαν τον μέτριο μαθητή άφηνε συνεχώς κενά τα οποία έγιναν δυσαναπλήρωτα. «Από την Κ17 πήγε κατευθείαν στην πρώτη ομάδα της Κροατίας. Ήταν τρομερά ταλαντούχος αλλά στον βωμό της ανάπτυξης δεν γίνεται να αποφεύγεις βήματα σαν κι αυτά», είχε πει ο Κροάτης προπονητής Κάρλο Λέργκα οποίος θεωρείται expert στην ανάπτυξη παικτών.

image

Η κόντρα με την Μπάρτσα και η επιρροή του πατέρα

Αντί χρόνου για την ανάπτυξη και τη μετουσίωση του παιχνιδιού του, μόλις στα 16 του χρόνια ο Άλαν εγκατέλειψε τη λεγόμενη comfort zone και βούτηξε στον λάκκο με τους λέοντες. Όλοι θαμπώθηκαν με τους χαρακτηρισμούς. «Ο Μέσι των Βαλκανίων» είπαν πολλοί, άλλοι τον χαρακτήρισαν «νέος Μόντριτς». Στη Ντίναμο δεν πρόλαβε να παίξει περισσότερα από 62 παιχνίδια. Πηγαίνοντας στη Βαρκελώνη κατάλαβε ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά απ’ ότι είχε υπολογίσει. Σημειωτέον ότι προ των Καταλανών, η Τότεναμ έκανε τα πάντα για να τον αποκτήσει αλλά δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για τις συμμετοχές του στην πρώτη ομάδα, όπως απαίτησε ο πατέρας του παίκτη! Αυτός ήταν ο λόγος ακύρωσης της αρχικής συμφωνίας.

Η οικογένεια μετακόμισε στην Ισπανία. Τα αδέρφια του μπήκαν στη «Μασία» και ο ίδιος άρχισε να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί. Είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξε ακόμα και η φήμη, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ, πως προσέλαβε ακόμα και προσωπικό προπονητή, κάτι που δεν άρεσε στην Μπαρτσελόνα. Το πλάνο των Καταλανων προέβλεπε να περάσει τουλάχιστον 1-2 χρόνια στη δεύτερη ομάδα προκαλώντας την αντίδραση του πατέρα. Η κατάσταση εκτροχιάστηκε καθώς έπαψε να πηγαίνει στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα, γεγονός το οποίο συρρίκνωσε ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες του «μικρού».

image

Στην αγκαλιά του Αμπελάρδο

Οι προστριβές συνεχίστηκαν καθώς η οικογένεια ήταν αντίθετη και στην προοπτική δανεισμού του Άλεν. Η σεζόν 2014-15 είχε περάσει και ο Κροάτης μέτρησε 29 συμμετοχές με την Barcelona B και μία με την πρώτη ομάδα, σε αγώνα Κυπέλλου με την Έλτσε στις 15 Ιανουαρίου 2015. Αυτή έμελε να ήταν και η μοναδική! Ο Λούις Ενρίκε έψαχνε τρόπους διαχείρισης της κατάστασης και σκέφτηκε έναν αδερφικό φίλο του, τον Αμπελάρδο. Μετά κόπων και βασάνων ολοκληρώθηκε ο δανεισμός στη Σπόρτιγκ Χιχόν και ο Χαλίλοβιτς έκανε την κορυφαία του σεζόν με 37 αγώνες, πέντε γκολ και ισάριθμες ασίστ, με τρομερή επίδραση στο παιχνίδι της ισπανικής ομάδας.

Στο τέλος εκείνης της σεζόν (2015-16) εμφανίστηκε το Αμβούργο. Η Μπαρτσελόνα διαχειρίστηκε την υπόθεση σαν να επρόκειτο για κάτι που ήθελε να αποβάλλει από πάνω της. Ο μικρός δεν ήταν έτοιμος για την πρώτη ομάδα και ο πατέρας του ήταν κάθετα αντίθετος τόσο στο σενάριο δανεισμού όσο και παραμονής στη δεύτερη ομάδα. Πριν τους Γερμανούς, η Βαλένθια έκανε τα πάντα για να τον αποκτήσει. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «thetilehurstend.sbnation.com»… «η Μπαρτσελόνα συμφώνησε με τη Βαλένθια αλλά αυτή η συμφωνία ακυρώθηκε λόγω του πατέρα του παίκτη ο οποίος απαίτησε το 50% του ποσού αγοράς, περίπου 2.5 εκατ. ευρώ». Κι έτσι ο Άλεν μετακόμισε στη Γερμανία καθώς το Αμβούργο έδωσε 5.5 εκατ. ευρώ, δέχθηκε επίσης τον όρο υποχρεωτικής παραχώρησής του παίκτη έναντι 10 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που τον ήθελε πίσω η Μπαρτσελόνα.

image

Η διαδρομή που δεν θα μπορούσε να φανταστεί

Ο Χαλίλοβιτς ήταν επιλογή του Μπρούνο Λαμπαντία ο οποίος όμως απολύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Η επιθετική νοοτροπία της ομάδας άλλαξε καθώς η πίεση του αποτελέσματος τη μετέτρεψε σε αμυντική μηχανή και ο Άλεν δεν είχε θέση στο πλάνο. Ο δανεισμός του ήταν θέμα χρόνου, ειδικά από τη στιγμή που εκδήλωσε ενδιαφέρον η Λας Πάλμας. Επτά αγώνες και 164 αγωνιστικά λεπτά ήταν η συνολική καριέρα του στο Αμβούργο, για να ακολουθήσουν τα 19 παιχνίδια με την ισπανική ομάδα.

Από το 2017 κι έπειτα ο Χαλίλοβιτς ψάχνει ασφαλές λιμάνι. Λας Πάλμας, Μίλαν (3), Σταντάρ Λιέγης (14), Χέρενφεϊν (20), Ρέντινγκ (12), Μπέρμπιγχαμ (17) και Ριέκα (11). Στις παρενθέσεις είναι ο αριθμός των αγώνων που έπαιξε με τη φανέλα της καθεμίας. Αυτή η αστάθεια του κόστισε και στην εθνική ομάδα καθώς έπαψε να είναι στις επιλογές των ομοσπονδιακών προπονητών της Κροατίας. Αυτοί τον προσκαλούσαν την προεπιλογή δίχως όμως την πρόθεση διατήρησής του. Το 2018 δεν ήταν καν στους «23» για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Μετά από περίπου δύο χρόνια στην Αγγλία, το περασμένο καλοκαίρι, επιστρέφοντας στη Ριέκα, προσπάθησε να κάνει μια νέα αρχή. Αποδείχθηκε δύσκολη η διαγραφή όλων όσων είχαν προηγηθεί. Μέχρι και για έλλειψη διάθεσης έγραψαν οι Κροάτες. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι στην ψυχή του», σημειώθηκε μεταξύ άλλων. Το δε συμβόλαιο των 300.000 ευρώ ήταν αρκετά μεγάλο για τη Ριέκα, γι’ αυτό ήθελε να αποδεσμευτεί από αυτό. Ένα στοίχημα χάθηκε, θα είναι κρίμα όμως να χαθεί κι ένα ταλέντο σαν τον Αλέν Χαλίλοβιτς. Αν η φλόγα σιγοκαίει μέσα του και χρειάζεται μια σπίθα για να την φουντώσει, θα φανεί τώρα. Καμία καριέρα δεν καταστράφηκε στα 26, πολλές αναζωογονήθηκαν σ’ αυτή την ηλικία. Αν ο Κροάτης αναζητούσε απελπισμένα τη σχετική ευκαιρία, είναι βέβαιο ότι θα την έχει στον Άρη.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image