Σέρτζι Κανός: Όταν η αγάπη ενός cult ήρωα... περισσεύει

Σέρτζι Κανός: Όταν η αγάπη ενός cult ήρωα... περισσεύει

Γράφουν οι Πολύδωρος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Τομαράς και Νότης Χάλαρης

Μεσημέρι της 19ης Μαϊου του 2021 και πάνω στο χορτάρι του «Γουέμπλεϊ» η Μπρέντφορντ έχει πάρει την απόφαση να κρατήσει την πένα της ιστορίας και να υπογράψει την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια μετά από 74 ολόκληρα χρόνια. Η Σουόνσι δεν γίνεται να σταθεί το 10ο εμπόδιο από το ανέβει στην Premier League και οι «μέλισσες» είναι ξανά εκεί.

Πανηγυρισμοί, στιγμές που θυμίζουν «μεθυσμένη πολιτεία» και ο θόρυβος ήταν ακόμα πιο μεγάλος όταν στην πρώτη αγωνιστική της επόμενης σεζόν, η Άρσεναλ γίνεται το πρώτο θύμα της Μπρέντφορντ καθώς παραδίνεται στην ορμή της επιστροφής και φεύγει από το «Brentford Community Stadium» ηττημένη με 2-0.

Και στις δύο περιπτώσεις, το πρόσωπο που συνδέεται άρτια με τις ιστορικές στιγμές του αγγλικού συλλόγου είναι ένας μικρός... διάβολος με αγγελικό πρόσωπο. Ακούει στο όνομα Σέρτζι Τενές ή -όπως όλοι τον γνωρίζουν- Σέρτζι Κανός, ο οποίος έκανε μία από τις καλύτερες σεζόν ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, οδηγώντας την αγγλική ομάδα στην άνοδο και με δικό του τέρμα, βοήθησε για να έρθει και η παρθενική της νίκη μετά την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια.

Το Gazzetta μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ζωής του 25χρονου εξτρέμ και σας μεταφέρει στα παιδικά του χρόνια, τα «σχολεία» της Μπαρτσελόνα και της Λίβερπουλ, την απίστευτη σχέση με μάνα και αδερφή αλλά και το απίστευτο story με την Μπρέντφορντ.

image

Το ποδοσφαιρικό... μικρόβιο μέσω του πατέρα του και τα 300 χιλιόμετρα!

Ο Σέρτζι Κανός είναι το μεγαλύτερο από τα δύο παιδιά (έχει και μία αδερφή) που έφεραν στον κόσμο οι γονείς του και εκείνος άρχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο από πολύ νεαρή ηλικία, με τον πατέρα του να είναι ο βασικός λόγος σε αυτό τον... έρωτα.

Ο Πέπε Τενές είχε κάτι σαν... εθισμό με το ποδόσφαιρο και αυτό μεταφέρθηκε άρτια στον μικρό Σέρτζι, ο οποίος δεν άργησε να μπει σε ακαδημία ποδοσφαίρου και να φτάσει στο σημείο να πρέπει να κάνει κάθε μέρα σχεδόν 300 χιλιόμετρα (!) για να μπορέσει να είναι μέλος των ακαδημιών της Εσπανιόλ.

Όταν η ισπανική ομάδα αποδέχθηκε τον νεαρό ποδοσφαιριστή, πατέρας και γιος δεν το σκέφτηκαν δεύτερη φορά και συμβιβάστηκαν με την συγκεκριμένη ιδέα και αυτό έφερε την ανταμοιβή που άκουγε στο όνομα της Μπαρτσελόνα και της Λα Μασία.

image

Η απίστευτη αδυναμία στην αδερφή του, το σχολείο και η οικονομική κατάσταση των γονιών του

Από την πρώτη στιγμή που οι γονείς του Σέρτζι Κανός έφεραν στη ζωή την αδερφή του, την Ζούντιτ Τενές, εκείνος στάθηκε στο πλευρό της με τον πιο έντονο τρόπο. Αντί να παίζει με τους φίλους του, ο μικρός Σέρχι προτιμούσε να είναι με την αδερφούλα του και να είναι μαζί σε παιδικές χαρές και να μοιράζονται χρόνο παιχνιδιού.

Ουσιαστικά μαζί μεγάλωσαν και πέρασαν αρκετά μαζί, με τον Κανός να παραδέχεται πως η αδερφή του είναι η «το πιο πολύτιμο κόσμημα που έχει στη ζωή του». Από την άλλη, δεν είχε την ίδια αδυναμία για το σχολείο. Ήταν ένα παιδί που δεν αγαπούσε... ιδιαίτερα το διάβασμα και αυτό ήταν αντιληπτό από τους γονείς του.

Γενικά στο σπίτι δεν υπήρχαν εντάσεις για κανέναν λόγο, κάτι που έκανε πολύ πιο ευχάριστες τις οικογενειακές στιγμές παρότι η οικονομική κατάσταση ήταν σε μέτρια επίπεδα. Στα δύο παιδιά δεν έλειψε ποτέ τίποτα και αυτό χάρη στον τρόπο που τους μεγάλωσαν οι γονείς τους.

Η ισχυρή αγάπη που υπήρχε στο σπίτι φάνηκε στο πόσο δεμένα είναι μέχρι σήμερα τα δύο αδέρφια και πόσο στηρίζει το ένας τον άλλον.

image

Η προοπτική της Λίβερπουλ που έκανε τη μαμά του να θυμίσει «κλασσική ελληνίδα μάνα...»

Μπήκε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα όταν ήταν 12 ετών και έμεινα για λίγο περισσότερο από τρία χρόνια υπό τις οδηγίες των... καθηγητών που πλαισίωναν τα μικρά κλιμάκια του ισπανικού συλλόγου. Έχοντας δεχθεί προτάσεις από Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βιγιαρεάλ, ο ίδιος αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να μετακομίσει στην Αγγλία για χάρη της Λίβερπουλ.

Ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση ήταν ότι δεν θα έβρισκε χρόνο συμμετοχής στα αντίστοιχο γκρουπ της ηλικίας του παρότι ήταν από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της ομάδας εκείνη την περίοδο. Έτσι ο δρόμος του μεγάλου βήματος δεν είχε... παράδρομο και εκείνος ετοίμασε βαλίτσες για το Μέρσισαϊντ.

Κάπου εδώ έρχεται η σειρά της μητέρας του για να δείξει το πόσο αγαπάει το σπλάχνο της. Όταν εκείνος υπέγραψε με τους «κόκκινους», η μαμά του, μαζί με την αδερφή του, ταξίδεψαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Νησί προκειμένου να είναι κοντά του καθώς δεν άντεχαν να είναι τόσα χιλιόμετρα μακριά του.

«Όταν έγινε 18, τους είπα να επιστρέψουν στην Ισπανία, όμως εκείνες δεν ήθελαν. Το αρνήθηκαν αμέσως και μου είπαν, "αν γυρίσουμε, πώς θα έρθουμε το σαββατοκύριακο να σε δούμε". Τελικά έμειναν». Τα λόγια του Ισπανού ποδοσφαιριστή μιλούν από μόνα τους για το τι συνέβη. Δεν είναι τόσο εύκολο να αφήνεις δουλειά, φίλους και οικογένεια για να μείνεις σε μία ξένη χώρα αλλά η αγάπη της μάνας, λειτούργησε αρμονικά για να καλυφθούν αυτά τα εμπόδια.

image

Η πίστη του Κλοπ και η... αγκαλιά που ζητούσε!

Από την πρώτη στιγμή κατάλαβε τις δυσκολίες αυτής της απόφασης, έχοντας παραδεχθεί: «Ήταν η πιο δύσκολη απόφαση της ζωής μου, αλλά προφανώς πήγε πολύ καλά, οπότε είμαι αποφασισμένος να παλέψω». Δεν ήξερε καμία λέξη στα αγγλικά αλλά αυτό δεν ήταν εμπόδιο για εκείνον για να κάνει το επόμενο βήμα και να καθιερωθεί στα νέα δεδομένα.

Οι εμφανίσεις του με τη θυγατρική ήταν πειστικές και ο Γιούργκεν Κλοπ έδειχνε να πιστεύει στο πλούσιο ταλέντο του. Για αυτό και ζήτησε να παραχωρηθεί δανεικός κάπου ώστε να πάρει παιχνίδια και να δείξει τι μπορεί να κάνει σε υψηλότερο επίπεδο. Ανάμεσα στις δηλώσεις του, ο Κανός είχε παραδεχθεί πως: «Ο Κλοπ αγκαλιάζει κάθε ποδοσφαιριστή μετά τα παιχνίδια και θέλω να γίνω ένας από αυτούς».

Η Μπρέντφορντ ενδιαφέρθηκε αμέσως για την περίπτωσή του καθώς ο νεαρός εξτρέμ είχε κάνει εξαιρετικά παιχνίδια με την δεύτερη ομάδα των «κόκκινων». Με την Μπρέντφορντ να αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, ο Ισπανός εξτρέμ έκανε γεμάτη σεζόν έχοντας 38 συμμετοχές με επτά γκολ και πέντε ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.

Το «κλικ» στην ομάδα του Μέρσισαϊντ έγινε και ο Κλοπ του πρόσφερε την πρώτη του (και μοναδική τελικά) εμφάνιση με την Λίβερπουλ. Κόντρα στη Γουέστ Μπρομ για την 38η αγωνιστική της Premier League, ο 19χρονος ποδοσφαιριστής μπήκε ως αλλαγή στο 81' και έζησε το δικό του όνειρο για όσα λεπτά έμεναν για να ολοκληρωθεί το ματς.

image

Η απίστευτη ιστορία με την Μπρέντφορντ που έφυγε και... ξαναγύρισε για να μείνει στην ιστορία!

Μετά την επιστροφή του στη Λίβερπουλ, τα δεδομένα στο ρόστερ δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει μία θέση, με αποτέλεσμα τα τρία εκατ. ευρώ της Νόριτς να τον φέρουν στην πόρτα της εξόδου. Η Μπρέντφορντ έκανε προσπάθειες να τον αποκτήσει με μόνιμη μεταγραφή αλλά τα «καναρίνια» βγήκαν νικητές στην διεκδίκησή του και εκείνο συνέχισε εκεί την καριέρα του. Όμως το πεπρωμένο του, ήταν άλλου. Ήταν στις «μέλισσες»...

Μόλις έξι μήνες μετά επέστρεψε στην Μπρέντφορντ η οποία έδωσε τα ίδια λεφτά για τον αποκτήσει από τη Νόριτς, στην οποία είχε μόλις έξι συμμετοχές, χωρίς να βρίσκει τον χρόνο που θα ήθελε. Αυτή ήταν η αρχή μίας εξαετής, λαμπρής και μοναδικής σχέσης των δύο πλευρών.

Παρά τους τραυματισμούς, τις αποτυχίες, τις εναλλαγές προσώπων στο ρόστερ, ο Κανός δεν έχασε ποτέ την πίστη του και ήταν παρών όποτε η Μπρέντφορντ τον χρειάστηκε. Κάπως έτσι φτάνουμε στη σεζόν 2020/21, όπου ο Μπενραχμά πήγε στη Γουέστ Χαμ και ο Γουότκινς στην Άστον Βίλα, ο Ισπανός εξτρέμ μαζί με τους Τόνεϊ και Μπουέμο ανέλαβαν την επιθετική γραμμή των «μελισσών».

Ο απολογισμό των εννέα γκολ και των δέκα ασίστ σε 55 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, τον έκαναν έναν εκ των κορυφαίων της αγγλικής ομάδας στον δρόμο για την άνοδο στη Premier League. Ο Κανός είχε περάσει στο βιβλίο της ιστορίας του συλλόγου αλλά δεν του έφτασε αυτό. Αποφάσισε να... επιχρυσώσει το όνομά του όταν στην έναρξη της επόμενης σεζόν, ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που σκόραρε με την επιστροφή της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια κόντρα στην Άρσεναλ (και βοήθησε για τη νίκη με 2-0).

image

Η αγάπη που έχει εισπράξει φαίνεται από το Common Goal

Έχοντας λάβει πολλή αγάπη από την οικογένειά του, ο Σέρχι Κανός έδειξε την άλλη πλευρά του ευαυτού όταν έγινε μέλος του Common Goal. Πρόκειται για την οργάνωση που αποτελεί πρωτοβουλία του Χουάν Μάτα (τον οποίο θαύμαζε ο Κανός), έχοντας μέσα αρκετά μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπου ο καθένας τους παραχωρεί το 1% του μισθού τους για φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, το ποσοστό πηγαίνει στις οργανώσεις Asociacion Alacran 1997, Fundacion Colombianitos, και Football Beyond Borders ενώ χαρακτηριστικά είχε πει ότι: «Σαν κοινότητα, σαν άνθρωποι, έχουμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο».

Μέσα από αυτή την κίνηση αυτή ο Κανός έδωσε το παράδειγμα και σε άλλους συναδέλφους τους, τονίζοντας συνεχώς το ρητό: «Δεν μπορώ να σώσω τον κόσμο μόνος μου αλλά μπορώ να βάλω το λιθαράκι μου».

image

Ένα... σφουγγάρι που μάζεψε όσο περισσότερη γνώση γινόταν

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που έκανε τη διαφορά στον Σέρτζι Κανός, όταν ήταν νεαρός σε ηλικία, ήταν ο τρόπος που... διψούσε να μάθει νέα πράγματα. Ακόμα και αν στο σχολείο δεν είχε το υψηλότερο επίπεδο, μέσα στο γήπεδο ήταν πάντα ο πρώτος που ζητούσε να δει και να κάνει νέα πράγματα.

Στη Λα Μασία, στα μικρά κλιμάκια της Λίβερπουλ αλλά ακόμα και ως επαγγελματίας σε Μπρέντφορντ και Νόριτς, ο Ισπανός εξτρέμ ήταν πάντα διατεθειμένος να δοκιμάσει τον εαυτό του. Αυτό άλλωστε έχει παραδεχθεί ο ΜακΚόρμακ που τον υποδέχθηκε στην Μπρέντφορντ την πρώτη φορά, το 2015.

Ο έμπειρος προπονητής είχε παραδεχθεί στο «The Athletic» το 2021 τα εξής: «Περνούσε χρόνο με ειδικούς προπονητές για να βοηθήσουν το παιχνίδι του. Αν υπήρχε κάτι που θα μπορούσε να τον βοηθήσει έστω και ένα τοις εκατό, ο Σέρτζι πάντα ενδιαφερόταν να μάθει».

Αυτό επαληθεύτηκε στο δεύτερο μισό της σεζόν 2020/21, όταν ο κόουτς του αγγλικού συλλόγου, Τόμας Φρανκ επέλεξε να αλλάξει τον σχηματισμό σε 3-5-2 και ο Κανός από εξτρέμ έγινε φουλ μπακ έχοντας όλη την πλευρά. Το πείραμα δεν ήταν 100% πετυχημένο αλλά ο ίδιος έμαθε όσα περισσότερο μπορούσε στη συγκεκριμένη θέση, κάνοντας αξιόλογες εμφανίσεις.

image

Η λογική της Μπρέντφορντ πίσω από τη μεταγραφή

Μετά από περίπου 250 παιχνίδια συνολικά και με τη σφραγίδα που υπάρχει στην ιστορία της, το ερώτημα, «γιατί η Μπρέντφορντ να δώσει τον Κανός;» δεσπόζει. Ωστόσο ο αγγλικός σύλλογος πρόσφερε τη δική του... μετάφραση πίσω από την παραχώρηση του Ισπανού εξτρέμ στον Ολυμπιακό.

Συγκεκριμένα η συμφωνία περιλαμβάνει εξάμηνο δανεισμό στους Πειραιώτες αλλά δεν είναι σαφές αν υπάρχει υποχρεωτική οψιόν αγοράς. Η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό θα φανεί μετά το πέρας του δανεισμού και των όσων έχει κάνει σε αυτό το διάστημα.

Ο Φιλ Τζάιλς που είναι ο διευθυντής στο ποδοσφαιρικό τμήμα του αγγλικού συλλόγου είπε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να ευχηθούμε καλύτερα για τον Σέρχι για το υπόλοιπο της σεζόν. Είμαστε σίγουροι πως θα πάει πολύ καλά στην Ελλάδα και θα τον αγαπήσουν οι φίλοι εκεί όπως έγινε και με τον δικό μας φίλαθλο κόσμο.

Εμείς έχουμε την επιλογή να επεκτείνουμε το συμβόλαιο του το επερχόμενο καλοκαίρι, οπότε είναι πολύ πιθανό να δούμε ξανά πίσω σε εμάς».

@Photo credits: eurokinissi, Getty Images/Ideal Image, Social Media του Σέρτζι Κανός