Ο Βάλντας Νταμπράουσκας επανέφερε την αίγλη του ΟΦΗ μέσα σε 80 μέρες (vids)

Ο Βάλντας Νταμπράουσκας επανέφερε την αίγλη του ΟΦΗ μέσα σε 80 μέρες (vids)

Νότης Χάλαρης

Η τρέχουσα σεζόν δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον ΟΦΗ καθώς μέχρι και την 9η αγωνιστική, μετρούσε συνολικά πέντε βαθμούς στο πρωτάθλημα, βρισκόταν στο +2 από την επικίνδυνη ζώνη και το... κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τον σοκαριστικό αποκλεισμό στο Novibet Κύπελλο Ελλάδας από την Κηφισιά της Superleague 2.

Όλα αυτά ήταν αρκετά για να φέρουν στην πόρτα της εξόδου τον Νίκο Νιόπλια και λίγο πριν το παιχνίδι με τη Λαμία για την 9η στροφή του πρωταθλήματος, η άκρη του πάγκου έμεινε κενή. Η ελληνική ομάδα βγήκε στην αγορά για να βρει τον κατάλληλο προπονητή που όχι απλώς θα συμμάζευε την κατάσταση αλλά θα οδηγούσε τον σύλλογο μακριά από την επικίνδυνη ζώνη.

Ο εκλεκτός ήταν ο άνθρωπος που απέκλεισε τον Ολυμπιακό από το Champions League με τη Λουντογκόρετς το καλοκαίρι του 2021 και ακούει στο όνομα του Βάλντας Νταμπράουσκας. Ο 46χρονος κόουτς ήξερε τις δυσκολίες που θα είχε το έργο του και μετά την ισοπαλία κόντρα στη Λαμία, παρέλαβε μία ομάδα με τραυματισμούς και με έξι βαθμούς στο πρωτάθλημα.

Μετά από λίγους μήνες, το πλάνο του βγαίνει στο χορτάρι και το αποτέλεσμα γεμίζει με αισιοδοξία τους φίλους του ΟΦΗ. Με αποκορύφωμα τον θρίαμβο στο Αγρίνιο και τη νίκη με 4-0 κόντρα στον Παναιτωλικό, το Gazzetta σας αναλύει την πορεία του Λιθουανού προπονητή μέχρι τώρα.

image

Έσπασε το... ταβάνι στη ψυχολογία των παικτών του

«Πρέπει να βάλουμε ενέργεια, θετικότητα και να δουλέψουμε μαζί με τους παίκτες. Επίσης η ψυχολογική ενθάρρυνση των παικτών είναι πολύ σημαντική» ήταν κάποια από τα πρώτα λόγια που είχε πει ο Βάλντας Νταμπράουσκας στην παρουσίασή του από τον ΟΦΗ.

Μία φράση που μπορεί να ακούστηκε κλισέ αλλά για τον Λιθουανό προπονητή αποτελούσε το βασικό πρόβλημα της ομάδας. Το ρόστερ δεν υστερούσε ούτε σε ποιότητα, ούτε σε βάθος, κάτι που φάνηκε από το γεγονός πως ο Νταμπράουσκας δεν περίμενε τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο για να προσφέρει βελτίωση.

Η ισοπαλία κόντρα στον Άρη (1-1) μέσα στο «Κλ. Βικελίδης» ήταν το πρώτο... μήνυμα που ήθελε να περάσει και η καλύτερη ευκαιρία για να επαληθευτούν τα λόγια τόνωσης που έδινε στους παίκτες του. Βέβαια η εντός έδρας ήττα από τον Ιωνικό έφερε τα πάνω-κάτω, με την απάντηση του 46χρονου κόουτς να είναι: «Την πίεση που δεχθήκαμε δεν ήμασταν έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Είναι μια αρχή της διαδικασίας. Οι οπαδοί δεν είναι ευχαριστημένοι αλλά προσπαθούμε να βρούμε μια σταθερότητα».

Όσο... βαριά ήταν αυτή η ήττα, τόσο «χρυσή» ήταν αυτή κόντρα στον Λεβαδειακό στην τελευταία αγωνιστική πριν τη διακοπή για το Μουντιάλ. Το τελικό 2-1 που ήρθε μετά από ανατροπή, δεν λειτούργησε θετικά μόνο στον βαθμολογικό πίνακα αλλά και στο εσωτερικό της ομάδας, δίνοντας έναν διαφορετικό... αέρα στην προετοιμασία.

image

Η ευεργετική διακοπή, η 7άρα στον Ιωνικό και το νέο σύστημα

Αν κάποια ομάδα έκανε μεγάλα βήματα προόδου στην προετοιμασία κατά τη διάρκεια της διακοπής λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτή ήταν ο ΟΦΗ. Ο Λιθουανός κόουτς έχτισε πάνω στις βάσεις της νίκης κόντρα στον Λεβαδειακό και με σύμμαχο τις επιστροφές των τραυματιών, δούλεψε πάνω στο δικό του σύστημα. Αυτό του 3-5-2.

«Οι αρχές που έχει η ομάδα είναι ίδιες με μένα και θέλω να τις δείξω. Πάντα ήθελα οι ομάδες μου να παίζουν κυριαρχικό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Να είναι μοντέρνο, δυναμικό, αλλάζοντας σχηματισμούς και να παίζουμε κυριαρχικό και επιθετικό ποδόσφαιρο», είχε δηλώσει στην παρουσίασή του, όμως λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι θα μετέτρεπε την ομάδα που είχε εκείνη την περίοδο σε αυτό που είδαμε στο Αγρίνιο.

Μέσα από τα φιλικά η ομάδα έδειχνε διαφορές στον τρόπο λειτουργίας, είχε διάρκεια και επιθετικά δημιουργούσε αρκετές τελικές προσπάθειες. Αποκορύφωμα η πρόβα τζενεράλε με τον Ιωνικό, όπου ο ελληνικό σύλλογος επικράτησε με ευρύ 7-0 (!) και επιβεβαιώνοντας ότι ο Νταμπράουσκας έχει αλλάξει πολλά πράγματα στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

image

Η ταυτότητα που απέκτησε η ομάδα

Η ώρα της επιστροφής στις επίσημες υποχρεώσεις, έφτασε και ο Βάλντας Νταμπράουσκας παρουσίασε κόντρα στον Ατρόμητο το πρώτο δείγμα γραφής από τη δουλειά που έκανε τον ένα μήνα προετοιμασίας. Οι Περιστεριώτες έφυγαν από το Ηράκλειο με το διπλό (1-0) όμως η εικόνα του ματς ήταν τελείως διαφορετική, κάτι που παραδέχθηκε και ο Λιθουανός κόουτς.

«Ούτε ένα λεπτό δεν ένιωσα πως ο αντίπαλος είναι καλύτερος από εμάς, ψυχολογικά, αγωνιστικά, σε όλους τους τομείς». Στο τέλος της μέρας το αποτέλεσμα μετράει, αλλά για τον ίδιο, η συγκεκριμένη εμφάνιση αποτελούσε την αρχή του δικού του έργου και η δική του επιβεβαίωση ήρθε κόντρα στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.

Απέναντι στον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος και με δέκα παίκτες από το 8ο λεπτό λόγω της αποβολής του Γιοχού, οι Κρητικοί κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το 7ο λεπτό των καθυστερήσεων και να έχουν στα χέρια τους ένα υπεροπολύτιμο διπλό (!) και το τέλος του αήττητου για το «τριφύλλι». Τελικά, ο Ιωαννίδης βρήκε τον δρόμο προς την ισοφάριση (1-1) και ο ΟΦΗ περιορίστηκε στον βαθμό της ισοπαλίας.

Η ομιλία του στα αποδυτήρια, όπου ρώτησε τους παίκτες του αν είναι ευχαριστημένοι με τον βαθμό, έφερε και την απάντηση που έκανε το... μπαμ. Άπαντες είπαν «όχι», με σκυμμένα κεφάλια αλλά η διαφορά στους αριθμούς είχε αρχίσει να κάνει τη διαφορά. Όπως συνέβη και κόντρα στον Βόλο παρά το «λευκό» 0-0.

Και φτάνουμε στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό όπου οι Κρητικοί επικράτησαν με το ευρύ 4-0 και με σχετικά μεγάλη ευκολία, φτάνοντας τους πέντε πόντους μετά από τρία ματς. Ωστόσο, μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος, ο ΟΦΗ δείχνει στο χορτάρι πώς έχει μία ταυτότητα, τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά. Και αυτό το λένε (και) οι αριθμοί.

Συγκεκριμένα, στα τρία από τα τέσσερα ματς, ο ΟΦΗ έδωσε... ρεσιτάλ τελικών αλλά και αμυντικής λειτουργίας αφού κόντρα στον Ατρόμητο μέτρησε συνολικά 19 προσπάθειες (!), και 16 με Βόλο και Παναιτωλικό ενώ αμυντικά δέχθηκε μόλις τρεις από τους Περιστεριώτες, δέκα από την ομάδα της Θεσσαλίας και τρεις στο Αγρίνιο.

image

Το... μυστικό με τα ακραία μπακ και η εκτόξευση του Τοράλ!

Το περασμένο καλοκαίρι ο ΟΦΗ πραγματοποίησε μία μικρή... βόμβα καθώς απέκτησε τον Έρικ Λάρσον ο οποίος ήταν αρχηγός στη Μάλμε και είχε αρκετές παραστάσεις από κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από την άλλη, ο Νίκος Νιόπλιας μετατόπισε τον Κώστα Μπαλογιάννη ως αριστερός ακραίος αμυντικός και ο Νταμπράουσκας επένδυσε πάνω στα δύο μεγάλα όπλα που έχει.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι φουλ μπακ παίζουν τεράστιο ρόλο στην επιθετική λειτουργία και ο Λιθουανός προπονητής το γνωρίζει από πρώτο χέρι. Έτσι αμφότεροι παίρνουν σε κάθε παιχνίδι επιθετικές προσπάθειες, με τον απολογισμό να είναι ένα γκολ και μία ασίστ του Λάρσον αλλά και μία ασίστ του Μπαλογιάννη.

Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που ξεκίνησε ξανά το πρωτάθλημα, ο Γιον Τοράλ αποτελεί το βαρόμετρο στα πλάνα του 46χρονου τεχνικού. Παίζοντας σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον φορ, και ήδη έχει τρία γκολ επί εποχής Νταμπράουσκας. Το πρώτο το πέτυχε κόντρα στον Άρη, σκόραρε με τον ΠΑΣ Γιάννινα και έδωσε... ρεσιτάλ απέναντι στον Παναιτωλικό όπου είχε ακόμα ένα τέρμα.

Μετά από επτά αγωνιστικές με τον Βάλντας Νταμπράουσκας στον πάγκο του, ο ΟΦΗ έχει μαζέψει εννιά βαθμούς (είχε έξι σε εννιά) στο πρωτάθλημα και βρίσκεται στο +5 από την επικίνδυνη ζώνη. Τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά η ομάδα έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και πλέον στοχεύει να ξεφύγει άμεσα από τα χαμηλά... πατώματα της βαθμολογίας.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi