Μπαρτσελόνα: Το 2022 της ελπίδας

Μπαρτσελόνα: Το 2022 της ελπίδας

Στις 5 Αυγούστου του 2021 γράφτηκε η αρχή του τέλους για την Μπαρτσελόνα όπως τη γνωρίζαμε τα προηγούμενα 15 χρόνια. Ανήμπορος να αντέξει το συμβόλαιό του, ο σύλλογος της Βαρκελώνης επιβεβαίωνε ότι ο Λιονέλ Μέσι, παρά τη θέλησή του, αποχωρούσε από το σπίτι του. Τρεις μέρες αργότερα, με δάκρυα στα μάτια, ο Λέο αποχαιρετούσε την ομάδα της ζωής του. Και, στις 10 του μηνός, υπέγραφε στη Παρί Σεν Ζερμέν, βάζοντας και τυπικά τέλος σε μια σχέση 22 χρόνων.

Χωρίς τον παίκτη – σύμβολο, πρώτο σκόρερ και απόλυτο σημείο αναφοράς, η Μπάρτσα ήξερε πως έμπαινε σε μια νέα, σκοτεινή εποχή, η οποία άρχισε να διαγράφεται στο 4-0 από τη Λίβερπουλ τον Μάιο του 2019 και πήρε σάρκα και οστά τον Αύγουστο του 2020, με το 8-2 από τη Μπάγερν Μονάχου.

Η πρώτη, ισχνή αχτίδα φωτός στο απόλυτο σκοτάδι εμφανίστηκε με την επιστροφή του Τζουάν Λαπόρτα τον Μάιο του 2021. Και η αχτίδα έγινε ακτίνα τον Νοέμβριο του 2021, όταν ο Τσάβι, ένας εκ των θρυλικών αρχηγών της μεγάλης ομάδας που έχτισε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, επέστρεφε στο «Καμπ Νόου» για να καθίσει στην άκρη του πάγκου αντικαθιστώντας τον (ανεπιθύμητο) Ρόναλντ Κούμαν, με στόχο να βαδίσει στα χνάρια του συμπαίκτη, προπονητή και μέντορά του…

Το 2022 θα μείνει στην ιστορία των Μπλαουγκράνα ως ο χρόνος της ελπίδας. Το 2023 θα φανεί αν αυτές οι ελπίδες είχαν βάση ή ήταν φρούδες…

image

Τα «Clasico» της επιστροφής

Υπό την καθοδήγηση του προνομιούχου μαθητή του Πεπ και του Γιόχαν Κρόιφ, η Μπαρτσελόνα μεταμορφώνεται προς το καλύτερο. Στο πρώτο παιχνίδι του 2022, μάλιστα, γνωρίζει μια από τις πιο γλυκές ήττες της σε «Clasico».

Κοιτάει στα μάτια την σαφώς πιο «γεμάτη» Ρεάλ Μαδρίτης, ηττάται με 3-2 στην παράταση και αποκλείεται στα ημιτελικά του Σούπερ Καπ Ισπανίας. Το πρώτο «Clasico» της εποχής Τσάβι, παρά την ήττα, δείχνει τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα η οποία, παρά την τεράστια τρύπα στα οικονομικά της, βρίσκει τρόπο να συμφωνήσει στα 55 εκατομμύρια ευρώ με τη Μάντσεστερ Σίτι για τον Φεράν Τόρες.

Συν τοις άλλοις, πήρε δανεικό από την Γουλβς τον παλιό της παίκτη, Αντάμα Τραορέ, με τον 38χρονο Ντάνι Άλβες να υπογράφει (σχεδόν) δωρεάν για να βοηθήσει με την εμπειρία και την προσωπικότητά του, κυρίως μέσα στα αποδυτήρια.

Κερασάκι, την αμέσως επόμενη μέρα από το τέλος της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου, η απόκτηση του Πιέρ – Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, ο οποίος είχε καταφέρει να λύσει το συμβόλαιό του με την Άρσεναλ λίγες ώρες νωρίτερα, με αποτέλεσμα να υπογράψει ως ελεύθερος στη Μπάρτσα.

Και, παρ’ ότι το όνειρο του αείμνηστου (Ισπανού) παππού του ήταν να τον δει με την λευκή φανέλα της Βασίλισσας, ο Γκαμπονέζος επιθετικός φόρεσε τα κυανέρυθρα και τα τίμησε όσο λίγοι, αφού εξελίχθηκε σε μια μηχανή παραγωγής γκολ μέχρι το τέλος της σεζόν.

Το μεγαλύτερο σόου, μάλιστα, ο «Όμπα» το έδωσε μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», κόντρα στη Ρεάλ. Στις 20 Μαρτίου, ο Τσάβι θριάμβευε στο πρώτο του «Clasico» ως προπονητής σε επίπεδο πρωταθλήματος, διαλύοντας την Βασίλισσα με 4-0, με τους πάντες στην καταλανική πρωτεύουσα να κάνουν όνειρα ακόμα και για κατάκτηση της La Liga, παρ’ ότι οι Μαδριλένοι είχαν σημαντική βοήθεια.

Εντέλει, το όνειρο έμεινε τέτοιο. Συνοδεύτηκε, μάλιστα, από μια μεγάλη απογοήτευση στο Europa League, όπου η ομάδα αποκλείστηκε στα προημιτελικά από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, με ήττα στο «Καμπ Νόου», στο οποίο συν τοις άλλοις υπήρχαν τριάντα χιλιάδες Γερμανοί, σε μια εικόνα ντροπής για τον σύλλογο.

Παρ’ ότι η σεζόν τελείωσε χωρίς κανέναν τίτλο για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, την ώρα που η Ρεάλ κατακτούσε πρωτάθλημα και, κυρίως, Champions League, στη Μπαρτσελόνα είχαν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα, ισχνά χαμόγελα ότι η ομάδα επέστρεφε στο προσκήνιο, αργά αλλά σταθερά…

image

Μοχλοί αξίας 777 εκατ. ευρώ

Όταν ανέλαβε η διοίκηση Λαπόρτα, ανακάλυψε μέσω έρευνας στα οικονομικά του συλλόγου, ότι τα χρέη του ξεπερνούν τα... 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ! Ο πανέξυπνος δικηγόρος ήξερε ότι, για να αποκτήσει ξανά δυναμική ο σύλλογος για να μπορέσει έτσι να επιστρέψει στο απόλυτο προσκήνιο, πρέπει να παλεύει ξανά για τους σημαντικούς τίτλους και, κυρίως, να έχει τα όπλα για να τους κατακτήσει.

Και, στον βωμό της διεκδίκησής τους, ο Λαπόρτα αποφάσισε να θυσιάσει (χωρίς εισαγωγικά) μέρος της περιουσίας του συλλόγου, προκειμένου να μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να βρεις τις περίφημες «palancas» (μοχλούς) για να κάνει μεταγραφές και, μάλιστα, πρώτης γραμμής.

Η πώληση του 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην εταιρεία Sixth Street για τα επόμενα 25 χρόνια, απέφερε έσοδα ύψους 266 εκατομμυρίων ευρώ. Ακολούθησε η πώληση άλλου 15% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην ίδια εταιρεία, αντί 311.

Τα παραπάνω ποσά, μαζί με άλλα 200 για την πώληση του 49% των Barça Studios σε socios.com (24,5%) και Orpheus Media (24,5%), απέφεραν συνολικά 777 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του συλλόγου, τα οποία τον βοήθησαν να βελτιώσει τους ισολογισμούς της σεζόν 2021-22, να μειώσει (όχι πολύ) το συνολικό χρέος και να κάνει μεταγραφές ύψους 153 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταγραφές που επανέφεραν τον ενθουσιασμό στις τάξεις των φιλάθλων.

Ραφίνια (58 εκατ. ευρώ), Ζιλ Κουντέ (50) και, κυρίως, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (45), έδωσαν στον Τσάβι, μαζί με τους ελεύθερους Φρανκ Κεσιέ, Αντρέας Κρίστενσεν, Μάρκος Αλόνσο και Έκτορ Μπεγερίν, τα όπλα που χρειαζόταν για να κάνει μια ομάδα πραγματικά ανταγωνιστική σε υψηλό επίπεδο. Τουλάχιστον, εντός συνόρων…

image

Η Ευρώπη την πλήγωσε (ξανά)

Για πρώτη φορά μετά από μια εικοσαετία, η Μπαρτσελόνα γεύτηκε δύο διαδοχικούς αποκλεισμούς στην φάση ομίλων του Champions League. Την ώρα που επέλεγε να συνταχθεί με Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους για την δημιουργία της European Super League, το (αποτυχημένο προς το παρόν) αντίπαλο δέος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, συνειδητοποιούσε ότι αυτή την στιγμή απέχει από τις πραγματικά μεγάλες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου.

Σε έναν (ιδιαίτερα απαιτητικό είναι η αλήθεια) όμιλο με Μπάγερν Μονάχου (πάλι αυτή…) και Ίντερ, τερμάτισε τρίτη και καταϊδρωμένη, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί (χωρίς εισαγωγικά) στο Europa League, το οποίο δεν αρέσει σε κανέναν μέσα στον σύλλογο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Τσάβι. Και παρ’ ότι η κλήρωση έφερε ως αντίπαλο των Μπλαουγκράνα τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

image

Με «Λέβα», αλλά χωρίς (άλλες) μεταγραφές

Η διοίκηση της Μπαρτσελόνα αποφάσισε να παίξει τα… ρέστα της με στόχο να κάνει την ομάδα ξανά ανταγωνιστική και, τουλάχιστον στη La Liga, τα έχει καταφέρει περίφημα, αφού θα κλείσει το 2022 στη κορυφαία δυάδα της βαθμολογίας, ούσα επί της ουσίας η μοναδική αντίπαλος της πρωταθλήτριας Ρεάλ.

Ο Λεβαντόφσκι, το μεγάλο της στοίχημα, έχει ανταποκριθεί στην εντέλεια με 13 γκολ σε 14 ματς πρωταθλήματος, αν και στο τελευταίο εξ’ αυτών, πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αποβλήθηκε και τιμωρήθηκε με τρεις αγώνες αποκλεισμό.

Μόνιμα δεν θα έχει στη σύνθεσή της έναν παίκτη – σύμβολο όπως ο Ζεράρ Πικέ, ο οποίος αποφάσισε να βάλει (πρόωρο) τέλος στην καριέρα του, συνειδητοποιώντας ότι πλέον δεν μπορεί να αντέξει στον υψηλότερο ανταγωνισμό.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί με τον Σέρχιο Μπουσκέτς, το συμβόλαιο του οποίου λήγει το καλοκαίρι, όταν η Μπάρτσα δεν θα μπορέσει, ύστερα από σχετική αλλαγή στους κανονισμούς από την Λίγκα, να χρησιμοποιήσει αλλους μοχλούς για να κάνει μεταγραφές.

Αλλά και τον Γενάρη, εξαιτίας της τραγικής οικονομικής κατάστασης του συλλόγου, ο Τσάβι δεν μπορεί να περιμένει μεταγραφικές ενέσεις που θα ενισχύσουν την προσπάθειά του να οδηγήσει την ομάδα της καρδιάς του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Στις 28 Ιανουαρίου, στην πλατφόρμα Amazon Prime Video, θα ανέβει ένα ντοκιμαντέρ πέντε επεισοδίων διάρκειας μισής ώρα το καθένα, το οποίο ξεκινάει από την μεταμόρφωση του συλλόγου από το ταπεινωτικό 2-8 από τη Μπάγερν Μονάχου μέχρι και σήμερα. Ο τίτλος του; «Μπαρτσελόνα, μια νέα εποχή». Θα είναι, όμως, τέτοια; Οι πρώτες πειστικές απαντήσεις, μέσα στους επόμενους μήνες...