Πελέ: Το πιο όμορφο γκολ στην ιστορία του κινηματογράφου και το σπασμένο δάχτυλο του Σταλόνε

Πελέ: Το πιο όμορφο γκολ στην ιστορία του κινηματογράφου και το σπασμένο δάχτυλο του Σταλόνε

Ιάσονας Θεριός

Ακόμα και για τον Πελέ κάποια στιγμή έφτασε η ώρα της διακοπής της... βασιλείας του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Γιατρικό για το μικρόβιο της τέχνης του ομορφότερου παιχνιδιού όμως δεν υπάρχει. Κι έτσι, ο Βραζιλιάνος σταρ αναγκάστηκε να ψάξει την έκφρασή του σε μια άλλη τέχνη, την έβδομη.

Ο Πελέ, ως παλαίμαχος, έζησε την περιπέτεια του κινηματογράφου και ακόμα κι εκεί κατάφερε να μαγνητίσει τα βλέμματα του κοινού, κυρίως λόγω της συμμετοχής του στη «Μεγάλη απόδραση των 11». Ποιες είναι οι ιστορίες πίσω από το πιο εντυπωσιακό γυριστό στα χρονικά του σινεμά, έναν εκτός... προγραμματισμού τραυματισμό του Σιλβέστερ Σταλόνε και την ταινία που ο Βασιλιάς έπαιξε τον... εαυτό του;

image

Η πτήση και το ανάποδο ψαλίδι του Πελέ

Ο Πελέ τραυματισμένος «ζαλίζει» τον προσωπικό του αντίπαλο, τον ντριμπλάρει ξανά και ξανά προτού ανοίξει την μπάλα δεξιά στον Μπόμπι Μουρ. Ο Άγγλος κάνει τη σέντρα και ο Βασιλιάς «πετάει», κάνει ένα τρομερό ανάποδο ψαλίδι και μερικά δευτερόλεπτα μετά η μπάλα αναπαύεται στην αγκαλιά των διχτυών.

Αμέτρητα βλέμματα έχουν θαυμάσει αυτή τη στιγμή, αμέτρητα άτομα έχουν πανηγυρίσει στα κρυφά αυτό το γκολ. Στα κρυφά, γιατί αυτό το τέρμα δεν επετεύχθη ποτέ στα αλήθεια, ήταν απλά μια στιγμή κλιμάκωσης της δράσης στην ταινία «Η μεγάλη απόδραση των 11». Σε αυτό το πολεμικό δράμα που ο βραβευμένος με όσκαρ Τζον Χιούστον παρουσίασε το 1981, ο Πελέ φροντίζει να αφήσει λίγη από τη λάμψη του στις κινηματογραφικές οθόνες, συνεργαζόμενος με ηθοποιούς όπως ο Σιλβέστερ Σταλόνε και ο Μάικλ Κέιν.

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και περιστρέφεται γύρω από έναν ποδοφαιρικό αγώνα μεταξύ μιας ομάδας συμμαχικών πολεμικών κρατούμενων και των Ναζί. Ο Μάικλ Κέιν υποδύεται τον Τζον Κόλμπι, έναν πρώην ποδοσφαιριστή και πλέον αρχηγό του Βρετανικού στρατού που συμφωνεί να παίξει σε ένα φιλικό παιχνίδι απέναντι σε μια ομάδα Γερμανών στο Παρίσι.

Όσο οι Ναζί επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν προπαγανδιστικά την αναπόφευκτη σχεδόν ήττα των αιχμαλώτων, εκείνοι βλέπουν την ευκαιρία για τη μεγάλη τους απόδραση.

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει και ο Ρομπέρτ Χατς, τον οποίο παίζει ο Σταλόνε, ένας Αμερικάνος του στρατού του Καναδά, που παρ'ότι δεν έχει καμία σχέση με το ποδόσφαιρο θεωρεί πως μπορεί να γίνει ένας καλός τερματοφύλακας.

Ο αληθινός σταρ του γηπέδου όμως, δεν είναι άλλος από τον Λουίς Φερνάντες, τον χαρακτήρα που υποδύεται ο Πελέ, ο οποίος αναμενόμενα είναι κάτι παραπάνω από καθοριστικός στο κρίσιμο ματς.

Η ταινία γυρίστηκε λίγο μετά την απόσυρση του Βραζιλιάνου το 1977 και ακόμα και με τον τρόπο του σινεμά διευκολύνει τον θεατή να αντιληφθεί γιατί εκείνος θεωρείται ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου. Μάλιστα, δεν ήταν ο μόνο γνωστός ποδοσφαιριστής που εμφανίστηκε στη «Μεγάλη απόδραση των 11». Στο πλευρό του έπαιξαν επίσης, ο Αρντίλες, ο Μπόμπι Μουρ, ο Σάμερμπι και άλλοι.

image

Το σπασμένο δάχτυλο και η αποθέωση του Σταλόνε

Τα γυρίσματά τηςταινίας ήταν φυσικά περιπετειώδη, εξαιτίας της δυσκολίας του να αποτυπωθούν οι φάσεις του ματς με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Σταλόνε τελικά έπαιξε στο τέρμα, ενώ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Πελέ το 2015, υποτίθεται πως θα ήταν εκείνος ο Λουίς Φερνάντες.

«Ήταν μια φανταστική εμπειρία για μένα, είχα την ευκαιρία να μάθω μερικά πράγματα γύρω από την υποκριτική. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν πάντως είναι πως ο Σιλβέστερ Σταλόνε ήταν αυτός που προοριζόταν να υποδυθεί τον κεντρικό επιθετικό, να βάλει αυτό το γκολ και να βοηθήσει στην απόδραση», είπε ο Βραζιλιάνος.

«Υπήρχε ένα πρόβλημα όμως. Ο Σιλβέστερ Σταλόνε δεν είχε την παραμικρή ιδέα σχετικά με το πως θα μπορούσε να κάνει το ψαλιδάκι. Για αυτόν τον λόγο τελικά έγινε τερματοφύλακας και ανέλαβα εγώ το ανάποδο ψαλίδι. Όσα έχει πει για το σπασμένο δάχτυλο είναι αλήθεια, συνέβη στην προετοιμασία. Ο Τζον Χιούστον μας βοήθησε πάρα πολύ, ήταν κάτι σαν προπονητής», ανέφερε στη συνέχεια.

Πράγματι ο Αμερικανός ηθοποιός είχε επιβεβαιώσει την ιστορία του τραυματισμού του, αποθεώνοντας παράλληλα τον Πελέ.

«Φόρεσε ένα ζευγάρι παπούτσια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία είχαν ατσάλινη μύτη, και η μπάλα ήταν σαν βολίδα - ήταν δύο φορές πιο χοντρή και βαριά. Μου είπε ότι θα σουτάρε και σκέφτηκα "Ποδόσφαιρο είναι, σιγά το πράγμα. Εύκολο". Μου είπε ακριβώς πού θα στείλει το πέναλτι, έτσι στάθηκα εκεί, αλλά η μπάλα με διαπέρα πριν προλάβω να κινηθώ. Το έβαλε κυριολεκτικά ακριβώς εκεί που είχε πει. Το έκανε ξανά, και έσκιεσε το πίσω μέρος του διχτυού σπάζοντας ένα παράθυρο στον στρατώνα όπου κάναμε γυρίσματα. Είπα "Πλάκα μου κάνεις;" Κέρδισε τον σεβασμό μου», δήλωσε.

Μπορεί αργότερα, ο Τζον Χιούστον να ομολόγησε πως η ταινία δεν του άρεσε και πως τη σκηνοθέτησε για τα χρήματα, όμως αυτό που κατάφερε ήταν να προβάλει με έναν μοναδικό, παραμυθένιο τρόπο όσα ο Πελέ μπορούσε να κάνει με την μπάλα. Ακόμα και μια κινηματογραφική παραγωγή πάντως, δεν κατάφερε να κοντράρει το «παραμύθι» που ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου έγραψε στο χορτάρι.

image

Όταν υποδύθηκε τον... εαυτό του στο Hotshot

Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως αυτή δεν ήταν ούτε η πρώτη αλλά ούτε η τελευταία φορά που ο μύθος της Σελεσάο συμμετείχε σε ταινία, αφού είχε λάβει μέρος σε μια βραζιλιάνικη κωμωδία το 1971 αλλά και στο «Hotshot» το 1986.

Στο «Hotshot», το οποίο σκηνοθέτησε ο Ρικ Κινγκ, o Πελέ παίζει τον... εαυτό του. Πιο συγκεκριμένα, παίζει τον Σάντος, τον Βασιλιά των Κικς μιας ομάδας ποδοσφαίρου, που έχει πλέον αποσυρθεί.

Θέλει να ξεχάσει τη σχέση του με το σπορ και να ξεκουραστεί, όμως δέχεται μια κρούση από τον θρασύτατο Τζίμι Κριστίδη, τον οποίο υποδύεται ο Τζιμ Γιάνγκς, έναν προβληματικό νεαρό που έχει γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αψηφώντας τους τρομερά πλούσιους γονείς του.

Ο απερίσκεπτος, καυχησιάρης Τζίμι έχει καταστρέψει την καριέρα του με τους Νιου Γιορκ Ρόκετς αφού έμεινε εκτός ομάδας λόγω ανυπακοής. Τώρα επιδιώκει να απορροφήσει τις ποδοσφαιρικές γνώσεις του Σάντος.

Ο Πελέ δυσανασχετεί και μετά υποχωρεί. Σύντομα, οι δυο τους βρίσκουν τη χημεία τους, ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης. Υπόθεση που μπορεί να μην προκάλεσε κάποιον… κινηματογραφικό ενθουσιασμό με το σενάριο της, το οποίο είναι στα όρια του προβλέψιμου.

Όμως, η αλήθεια είναι πως η μαγεία του Πελέ, τα όσα έκανε με την μπάλα ακόμα και λίγο πριν τα 50 ήταν ικανά να κρατήσουν το βλέμμα του θεατή καρφωμένο στην οθόνη.