Ρεάλ Μαδρίτης: Η χρονιά που χρίστηκε ξανά Βασίλισσα!

Ρεάλ Μαδρίτης: Η χρονιά που χρίστηκε ξανά Βασίλισσα!

Νίκος Κικίδης

Υπάρχουν χρονιές που είναι καταδικασμένες να χαθούν στη λήθη. Χρονιές άτιτλες, γεμάτες πόνο και απογοήτευση που ομάδες και οπαδοί εύχονται να ξεχάσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα. Το 2022 ωστόσο δεν είναι μια τέτοια για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τουναντίον ήταν ένα έτος που διέθετε όλες τις προϋποθέσεις για να χαραχθεί στην ιστορία!

Μετά από μια σεζόν άλλωστε που στο φινάλε τη βρήκε χωρίς ελπίδα, η ομάδα της Μαδρίτης κατάφερε να σαρώσει τα πάντα στο διάβα της, ακόμα και από τον πρωτόγνωρο - για τα δικά της δεδομένα - ρόλο του αουτσάιντερ. Και με έναν «καυτό» Καρίμ Μπενζεμά να την οδηγεί, η Ρεάλ φόρεσε ξανά το στέμμα της σε Ισπανία και Ευρώπη.

Πρωτάθλημα, Champions League και Super Cup Ισπανίας, μια χρυσή τριπλέτα τίτλων για τους Μερένγκες που μελλοντικά θα ανατρέχουν στα βιβλία της ιστορίας με ένα βλέμμα νοσταλγίας για το έτος που τους χάρισε ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη.

Το 2022 μας αποχαιρέτησε και τυπικά και το Gazzetta κάνει την ανασκόπηση μιας χρονιάς γεμάτη ασημικά και επιτυχίες για τους Μαδριλένους, η οποία βέβαια στην τελευταία της «στροφή» φρόντισε να υπενθυμίσει ευγενικά στη Βασίλισσα πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη ποδοσφαιρική «αμαρτία» από την στασιμότητα...

image

Πρωταθλήτρια με... σβηστές μηχανές

Σε αντίθεση με την απογοητευτική σεζόν 2020-2021 που τη βρήκε να κόβει δεύτερη το νήμα, η επόμενη αγωνιστική περίοδος σήμανε την επιστροφή στο θρόνο και μάλιστα... δίχως μεγάλο κόπο. Η προηγούμενη πρωταθλήτρια άλλωστε, Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά και η Μπαρτσελόνα παρέμεναν βαθιά λαβωμένες και από πολύ νωρίς αποδείχθηκαν ανήμπορες να ακολουθήσουν τη Ρεάλ στον μαραθώνιο.

Αντίθετα, εκείνη που πρόβαλε μερική αντίσταση τουλάχιστον στο πρώτο μισό της σεζόν ήταν η Σεβίλλη! Σουλουπωμένη υπό τις οδηγίες του Ζουλέν Λοπετέγκι, η ομάδα της Ανδαλουσίας κοίταξε για όσο μπορούσε στα μάτια τη Βασίλισσα της Ισπανίας, προτού τελικά η μηχανή... αδειάσει από καύσιμα στα μέσα της σεζόν. Σε εκείνο το σημείο ωστόσο ένας άλλος αντίπαλος, ο ισχυρότερος από όλους, άρχισε προοδευτικά να ξυπνά για να διατηρήσει ένα ενδιαφέρον στη μάχη του τίτλου...

Με τον Τσάβι να διαδέχεται τον Ρόναλντ Κούμαν, η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να ξαναμπεί στην κούρσα, όμως αποδείχθηκε πως ήταν πλέον πολύ αργά. Το εντυπωσιακό 4-0 μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» τον περασμένο Μάρτιο που έβαλε φρένο σε ένα αρνητικό σερί χωρίς νίκη σε Clasico από το 2019 ήταν το μοναδικό που μπορούσε να καταφέρει η Μπάρτσα για να κηλιδώσει την πορεία της Ρεάλ, η οποία μέχρι τότε έτρεχε με σπασμένα φρένα.

Ακόμα και μια τέτοια οδυνηρή ήττα βέβαια δεν ήταν αρκετή για να εκτροχιάσει την καλοκουρδισμένη μηχανή του Κάρλο Αντσελότι. Σαν αποτέλεσμα το τέλος της σεζόν την βρήκε πρωταθλήτρια με 86 βαθμούς και στο +13 από τους δεύτερους στη βαθμολογία Καταλανούς που είχαν πετάξει από νωρίς λευκή πετσέτα.

image

Η Ρεάλ των ανατροπών ξανά στο θρόνο

Ο δρόμος βέβαια προς την κορυφή της Ευρώπης αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολος. Πόσο δε μάλλον για μια ομάδα που στην αρχή της σεζόν δεν λογιζόταν καν ως φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τρόπαιου. Όπως ωστόσο έχει φροντίσει να μας υπενθυμίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο παρελθόν, το Champions League είναι ο θεσμός της! Και ο θρόνος της Γηραιάς Ηπείρου, ο πιο γλυκός για να κατακτήσει...

Αφού ξεμπέρδεψε από έναν όμιλο με Ίντερ, Σαχτάρ και τη Σέριφ των Αθανασιάδη - Κολοβού που της φύλαξε... μυθικό χουνέρι μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», η Ρεάλ σφράγισε με σχετική άνεση την πρώτη θέση και φόρεσε την πανοπλία της για τη φάση των νοκ -άουτ! Πρώτος αντίπαλος; Η Παρί Σεν Ζερμέν της φονικής τριπλέτας των Μπαπέ, Μέσι, Νεϊμάρ! Και μάλιστα σε μια περίοδο που όλοι πίστευαν πως είναι η χρονιά της!

Η μεταγραφή του Μέσι άλλωστε σε συνδυασμό με τον ερχομό άλλων αστέρων όπως οι Σέρχιο Ράμος, Ασράφ Χακίμι και Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα τύφλωσε από λάμψη τους περισσότερους που έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στην Παρί. Ο πρώτος μεταξύ τους αγώνας μάλιστα φρόντισε μερικώς να τους επιβεβαιώσει, με τους Παριζιάνους να επικρατούν 1-0 και να βάζουν πλώρη για την πρόκριση.

Στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ωστόσο οι Μαδριλένοι έδειξαν τα δόντια τους. Ακόμα κι αν βρέθηκαν ξανά πίσω στο σκορ και κυνηγούσαν για το... θαύμα με τριάντα λεπτά να παραμένουν στην κλεψύδρα, ένα μυθικό χατ τρικ του Καρίμ Μπενζεμά αρκούσε για να αντιστρέψει τα δεδομένα και να τους χαρίσει μια μεγαλειώδη νίκη με 3-1. Κι αν κάποιος θεωρούσε πως η... τύχη έβαλε το χεράκι της, δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί περισσότερο λάθος.

Με τη συνταγή της ανατροπής άλλωστε η Ρεάλ κατάφερε να ξεφύγει από όλα τα μεγαθήρια που συνάντησε στο δρόμο της και να φτάσει στον μεγάλο τελικό. Το έπραξε κόντρα στην Τσέλσι όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο στη Μαδρίτη, λύγισε τη Μάντσεστερ Σίτι με δυο γκολ - μαχαιριές του Ροντρίγκο στις καθυστερήσεις και την αποτελείωσε στην παράταση.

Μια επτάψυχη Ρεάλ μακριά από τον κυρίαρχο και βασιλικό της εαυτό, μα την ίδια στιγμή μια ομάδα που έδινε την εντύπωση πως ό,τι και αν συνέβαινε θα έβρισκε τον τρόπο για να αντιστρέψει την κατάσταση. Τελικά στον μεγάλο τελικό του Παρισιού απέναντι στη Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ ολοκλήρωσε το πεπρωμένο. Το γκολ του Βινίσιους και μια εκθαμβωτική εμφάνιση του Κουρτουά αρκούσε για να λυγίσει τους Reds και να χαρίσει το 14ο πετράδι στο στέμμα της Βασίλισσας, η οποία επέστρεψε στο θρόνο της έπειτα από τέσσερα αφόρητα χρόνια.

image

Καρίμ Μπενζεμά, ο mr. Ballon d'Or

Πρωτάθλημα, Champions League και Super Cup Ισπανίας, όλα κατακτήθηκαν χάρη σε έναν κοινό παρονομαστή.... Ο λόγος για τον Καρίμ Μπενζεμά που στη δύση της καριέρας του κατάφερε να λάμψει όσο ποτέ, παίρνοντας τη Ρεάλ από το χεράκι για να την οδηγήσει σε τρεις διαφορετικές κορυφές.

Με 27 γκολ και 12 ασίστ στο πρωτάθλημα έδρασε ως ο καταλύτης για το σύνολο του Κάρλο Αντσελότι που εγχώρια σκόρπιζε όποιον αντίπαλο έβρισκε στο διάβα του. Ακόμα και οι μεγάλοι του πρωταθλήματος δεν έβρισκαν τρόπο για να τον σταματήσουν. Μπαρτσελόνα (στο Super Cup), Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη, καμία δεν κατάφερε να ξεφύγει από το... πελατολόγιο του αειθαλή Γάλλου, ο οποίος στα 34 του βίωσε μια δεύτερη ποδοσφαιρική νιότη.

Εκεί ωστόσο που ο Μπενζεμά κατέθεσε πραγματικά τα διαπιστευτήριά του δεν ήταν η La Liga, αλλά ο κόσμος των αστεριών και το Champions League. Τα θύματά του πολλά και τα ονόματα βαρύγδουπα. Η Παρί Σεν Ζερμέν ήταν η πρώτη άτυχη της λίστας για τη φάση των «16» του θεσμού. Τότε που ο Γάλλος φορ την κέρασε... χατ τρικ στη ρεβάνς για να ολοκληρώσει μια μυθική ανατροπή με 3-1 στη Μαδρίτη και να στείλει τη Ρεάλ στον προημιτελικό.

Επόμενη στη σειρά η Τσέλσι με νέο χατ τρικ στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και γκολ - μαχαιριά στην παράταση του «Μπερναμπέου» που χάρισε στους Μερένγκες το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Θα περίμενε κανείς πως η Μάντσεστερ Σίτι θα ενορχήστρωνε ένα πλάνο για να τον απομονώσει, όμως ούτε εκείνη το κατάφερε. Τα δυο γκολ που πέτυχε στο θεότρελο 4-3 υπέρ των Πολιτών στο Μάντσεστερ κράτησαν ζωντανή στο ζύγι τη Ρεάλ, προτού χαρίσει το τελειωτικό χτύπημα στη Μαδρίτη για το 3-1 της παράτασης και το ραντεβού στον τελικό, όπου άφησε για πρώτη φορά τους συμπαίκτες του να αναλάβουν...

Τελικός απολογισμός; 15 γκολ, το βραβείο του πρώτου σκόρερ και η κούπα στα χέρια του, όπως και η Χρυσή Μπάλα που του απονεμήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ως η απόλυτη αναγνώριση για μια αδιανόητη σεζόν.

image

Το... κάζο Μπαπέ και η κούρσα για δυο

Από τις αρχές του καλοκαιριού και ύστερα βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο... ρόδινα για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και ο πρώτος που φρόντισε να την επαναφέρει σε μια σκληρή πραγματικότητα ήταν ο μεγαλύτερος «θαυμαστής» της! Τον περασμένο Μάιο άλλωστε η Ρεάλ βίωσε μια τεράστια επικοινωνιακή ήττα όταν ο Κιλιάν Μπαπέ αποφάσισε να της γυρίσει την πλάτη την τελευταία στιγμή και να βάλει την υπογραφή του σε νέο συμβόλαιο με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Μια μεταγραφική επιχείρηση που χτιζόταν για χρόνια κατέρρευσε σαν πύργος από τραπουλόχαρτα, με τους Μερένγκες για πρώτη φορά μετά από καιρό να βιώνουν την πίκρα της απόρριψης και να αντικρίζουν τα σχέδιά τους για το καλοκαίρι να τινάζονται στον αέρα. Όπως ήταν φυσιολογικό, μια τέτοια ήττα στο μεταγραφικό παζάρι θα είχε συνέπειες και σε αγωνιστικό επίπεδο.

Σε συνδυασμό άλλωστε με τις επιτυχίες της προηγούμενης σεζόν, η ομάδα της Μαδρίτης αποφάσισε να ακολουθήσει μια ήπια μεταγραφική στρατηγική με προσθήκες όπως εκείνες των Τσουαμενί από τη Μονακό και Ρούντιγκερ από την Τσέλσι, σπάζοντας παράλληλα την ιστορική τριπλέτα της στα χαφ με τη φυγή του Κασεμίρο. Την ίδια στιγμή ωστόσο, ο μεγάλος της αντίπαλος είχε φροντίσει να εξοπλιστεί με χρήμα και νέες αφίξεις για να κλείσει την ψαλίδα και να μετατρέψει ξανά τη La Liga σε κούρσα για δυο.

Με τον Τσάβι στο τιμόνι η Μπαρτσελόνα στο μεσοδιάστημα έκανε... άλματα προόδου (στα εγχώρια τουλάχιστον) και η βαθμολογία στο κλείσιμο του έτους απεικονίζει ακριβώς αυτή την απόσταση που όφειλε να διανύσει για να καλύψει τον χαμένο χρόνο. Στην αυγή του 2023 και παρά την γκέλα κόντρα στην Εσπανιόλ στην τελευταία «στροφή», οι Καταλανοί ισορροπούν στους ίδιους βαθμούς με τη Βασίλισσα ως συγκάτοικοι στην πρώτη θέση.

Και μπορεί η κούρσα της La Liga ακόμα να παραμένει ορθάνοιχτη, όμως στη Μαδρίτη έγινε πλέον ξεκάθαρο πως αυτός ο (σύντομος) καιρός που έπαιρναν κούπες χωρίς αντίπαλο πέρασε ανεπιστρεπτί στο παρελθόν...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image