Ο Κιλιάν Μπαπέ έχασε το Μουντιάλ, αλλά κέρδισε το χρίσμα του διαδόχου

Ο Κιλιάν Μπαπέ έχασε το Μουντιάλ, αλλά κέρδισε το χρίσμα του διαδόχου

Μερικές φορές για να νικήσεις δεν πρέπει να είσαι απλά ο καλύτερος. Χρειάζεται να σε πλαισιώνει η καλύτερη ιστορία. Στην εποχή του Λιονέλ Μέσι αναμφίβολα δεν υπήρξε καλύτερος από αυτόν. Μετά βίας υπήρξε ισάξιος. Αυτό, όμως, δεν απέτρεψε τον ποδοσφαιρικό χρονογράφο και τα σενάριά του από το να τον στιγματίσει ως «loser», μετά τους τρεις σερί χαμένους τελικούς με την εθνική Αργεντινής, στο Μουντιάλ του 2014 και τα Κόπα Αμέρικα που ακολούθησαν.

bwin sponsored

Στο Κατάρ, ο Μέσι εκτός από την αδιαπραγμάτευτη υπόστασή τους ως GOAT μίας και πλέον γενιάς, εκτός από την ασύγκριτή του ποιότητα, είδε την ιστορία να τον ανταμείβει στο τελευταίο του τουρνουά, στο τελευταίο του παιχνίδι σε Μουντιάλ. Το «last dance» του Λέο αποδείχθηκε το ομορφότερο ποδοσφαιρικό παραμύθι, για πολλούς το πιο δίκαιο για να αποτυπώσει το ποδόσφαιρο της τελευταίας 15ετίας. Και ήταν το μοναδικό αφήγημα που μπορούσε να κλέψει το back-to-back τρόπαιο από τα χέρια του αναδυόμενου κορυφαίου της επόμενης γενιάς.

Ο Κιλιάν Μπαπέ αυτή τη φορά δεν χαμογέλασε όπως το 2018. Αλλά όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, φεύγει νικητής από το Κατάρ. Όχι, η λεία του δεν είναι το βραβείο του Χρυσού Παπουτσιού για τα 8 γκολ στο τουρνουά. Είναι άυλη και θα εξαργυρωθεί από δω και στο εξής. Όσο ο νοητός χρονογράφος θα συνεχίζει να ακολουθεί τα τεκταινόμενα του κοντινού και μακρινού μέλλοντος, το Χρυσό Αγόρι από το Μποντί του Παρισιού έχει τον πρώτο λόγο να καθορίσει την ιστορία. Και κανείς δεν φαίνεται πως μπορεί να τον σταματήσει.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Κλάση, χαρακτήρας και «λάμψη» με τη Μπλε φανέλα

Ο Μπαπέ έμαθε από πόλυ νωρίς πώς παίζεται το παιχνίδι στην ευρωπαϊκή σκηνή. Από τα 17 του στο κορυφαίο επίπεδο, από τα 19 του πρωταθλητής Κόσμου κι από τα 20 του στη «στρατόσφαιρα» του star system, του ποδοσφαιρικού χρηματιστηρίου και της λίστας με τις πιο πολυδάπανες μεταγραφές. Με βάση το πώς λειτουργεί το σύστημα, οι αριθμοί είναι το παν, τομέας στον οποίο ανταποκρίνεται με ασύλληπτες επιδόσεις για το νεαρό της ηλικίας και της καριέρας του. Δεν είναι αυτοί, όμως, που από μόνοι τους μπορούν να τον αναγάγουν σε μύθο των Μουντιάλ και της ποδοσφαιρικής ιστορίας.

Είναι η κλάση του, η στόφα ενός αψεγάδιαστου τεχνικά και φυσικά ποδοσφαιριστή. Είναι το γκολ για το 2-2 κόντρα στην Αργεντινή, ο τρόπος που αψήφησε τη βαρύτητα και βρέθηκε στον αέρα, στην ίδια ευθεία με το έδαφος. Είναι το πώς εφορμά με ή χωρίς την μπάλα, το πώς «πυροβολεί» εντός ή εκτός περιοχής, με ακρίβεια που δεν αντιμετωπίζεται. Με δύο τέτοια γκολ, άλλωστε, επέβαλε το πρώτο standing ovation στο φετινό Μουντιάλ και σε όσους παρακολούθησαν το Γαλλία-Πολωνία, νικώντας κατά κράτος τον μέχρι πρότινος ανίκητο κίπερ του τουρνουά, Βόιτσεχ Σέζνι.

Τα τρία εύστοχα χτυπήματα πέναλτι στον τελικό πιστοποίησαν πως είναι φτιαγμένος για τα δύσκολα, για τις καθοριστικές στιγμές. Πολλοί αμφέβαλαν γι' αυτό μετά τη «μοιραία» εκτέλεση στο Euro του 2021 και έσπευσαν να τον καταδικάσουν.

Ο Κιλιάν, όμως, έσβησε πολύ εύκολα, μέσα σε έναν χρόνο τις θύμησες εκείνης της αποτυχίας κόντρα στην Ελβετία. Το ποδοσφαιρικό του μεγαλείο έλαμψε στον μέγιστο βαθμό στο Κατάρ, όπως και ο χαρακτήρας που προσπαθεί να χτίσει.

Στην περίπτωση του Μπαπέ, ο αρνητικός ντόρος που τον περικυκλώνει συχνά πυκνά τα τελευταία χρόνια έγκειται στις «σαπουνόπερες» με την Παρί Σεν Ζερμέν. Στα δημοσιεύματα περί... project manager, στις διαταγές περί αποχώρησης των αστέρων που δεν επιθυμεί στην ομάδα (βλ. Νεϊμάρ) που του καταλογίζουν και έναν διαφαινόμενο εγωισμό που ξεπερνά τα όρια του καλώς εννούμενου και των τεσσάρων γραμμών του αγωνιστικού χώρου.

Με την εθνική Γαλλίας, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Θαρρείς πως έχει δύο στολές, δύο modes που καθορίζουν και την αντιμετώπιση του κόσμου απέναντί του. Και φορώντας τα Μπλε των Bleus, ανακτά πάντα το χαμένο έδαφος, κάνει το πλήθος να ξεχνά τις «αστοχίες» του σε συλλογικό επίπεδο.

Ελλείψει του Καρίμ Μπενζεμά και δίχως η παρουσία του ρέκορντμαν Ολιβιέ Ζιρού να τον επηρεάζει, ο Μπαπέ έλαβε ρόλο ηγέτη στα αποδυτήρια της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάν. Ήταν εκείνος που αφύπνισε τη Γαλλία σε έναν τελικό που βρισκόταν σε λήθαργο από το πρώτο λεπτό και δεν φαίνονταν ψήγματα αντίδρασης. Γι' αυτό φρόντισε ο ίδιος, με μια σπάνια αρχηγική ομιλία στο ημίχρονο του ματς, η οποία αφήνει υποσχέσεις για την προσωπικότητα που μπορεί και πρέπει να παρουσιάσει στο μέλλον ώστε να αγγίξει την ελίτ των παγκόσμιων θρύλων.

«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε χειρότερα! Είναι ένας τελικός Μουντιάλ. Είναι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο παιδιά, είναι το παιχνίδι μιας ζωής! Τέλος πάντων, δεν μπορούμε να κάνουμε χειρότερα από αυτό που κάναμε.

Επιστρέφουμε στο γήπεδο και είτε τους αφήνουμε να παίξουν, είτε βάζουμε λίγη ένταση, μπαίνουμε στις μονομαχίες και κάνουμε κάτι άλλο, παιδιά. Είναι τελικός Μουντιάλ! Είμαστε πίσω με δύο γκολ. Μπορούμε να επιστρέψουμε! Παιδιά, αυτό συμβαίνει κάθε τέσσερα χρόνια!».

Είχε την εμπειρία μιας τέτοιας περίστασης, ενός ανάλογου απαιτητικού ταξιδιού μέχρι τον τελικό. Βλέπετε, στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα 20 του χρόνια κι αυτό είναι κάτι που σε σημαδεύει, σε σχηματίζει ως παίκτη κι ως άτομο. Ο Μπαπέ, με εξαίρεση τους Γιορίς, Γκριεζμάν και Βαράν, εκείνη τη στιγμή μιλούσε σε επτά παίκτες που δεν ήταν παρώντες στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018. Από εκείνους, ο Ζιρού και ο Ντεμπελέ αντικαταστάθηκαν στο 40', ο Λούκας Ερναντέζ απουσίαζε αφού τραυματίστηκε στο ματς της πρεμιέρας και οι Μανταντά-Αρεολά δεν επρόκειτο ρεαλιστικά να χρησιμοποιηθούν στο παιχνίδι.

Ήταν εκείνος, λοιπόν, που τους ενέπνευσε, που τους άναψε την σπίθα και τους έδωσε το κίνητρο να τον ακολουθήσουν. Ακόμα και με αυτά τα λόγια, βέβαια, η εντυπωσιακή επιστροφή της Γαλλίας στον τελικό δεν θα επιτελείτο ποτέ χωρίς τις δικές του ενέργειες και το κρεσέντο των δύο γκολ σε δύο λεπτά.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ρεκόρ που τρομάζουν, ο μοναδικός που μπορεί να ξεπεράσει το legacy του Μέσι

Για τον Μπαπέ δεν χρειάζονταν συστάσεις. Καλώς ή κακώς, το σπάνιο ταλέντο του έχει εδραιωθεί στην κουβέντα των καλύτερων την τελευταία πενταετία. Κι εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι οι αριθμοί, τα παράσημα καριέρας που πραγματικά τον στέλνουν μόνο του, σε ειδική κατηγορία αξιολόγησης.

Στις 20 Δεκεμβρίου, δύο μέρες μετά τον χαμένο τελικό, ο Κιλιάν έσβησε κεράκια για τα 24α γενέθλιά του. Τι έχει προλάβει σε εξίμιση επαγγελματικές σεζόν;

  • Κατέκτησε Μουντιάλ
  • Κατέκτησε Χρυσό Παπούτσι σε Μουντιάλ
  • Μετράει 12 κούπες σε συλλογικό επίπεδο, έστω κι εντός γαλλικών συνόρων

Και τι ακολουθεί μπροστά του; Θρυλικές επιδόσεις, που απέχουν ελάχιστα:

  • Είναι πέντε γκολ μακριά από την κορυφή των all-time σκόρερ σε Μουντιάλ (12, 16 ο ρέκορντμαν Μίροσλαβ Κλόζε)
  • Είναι 18 γκολ μακριά από το νεότευκτο ρεκόρ του συμπαίκτη του Ολιβιέ Ζιρού ως πρώτου σκόρερ της εθνικής Γαλλίας (36 αντί 54).
  • Είναι 11 γκολ μακριά από την κορυφή των all-time σκόρερ της Παρί Σεν Ζερμέν.

Πιθανότατα μέχρι και το τέλος του επόμενου Μουντιάλ, ο Κιλιάν Μπαπέ θα είναι πρώτος σκόρερ των Παγκοσμίων Κυπέλλων, της εθνικής Γαλλίας και της Παρί Σεν Ζερμέν. Αν δε στο μεσοδιάστημα καταφέρει να κατακτήσει το πολυπόθητο Champions League, τότε οι διαστάσεις του legacy του (προσοχή, όχι της ποιότητας) θα προσεγγίσουν και θα τείνουν να ξεπεράσουν αυτά του Λιονέλ Μέσι, που θα κλείσει την καριέρα του πληρέστατος και οριακά πολυνίκης σε τίτλους (θέλει άλλους δύο για να ξεπεράσει τον Ντάνι Άλβες).

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

Άλλωστε, και πάλι καθαρά σε επίπεδο αριθμών, ο Μπαπέ στα 24 του χρόνια έχει προσπεράσει τον «Pulga» σε όλες τις ατομικές επιδόσεις.

  • 42 περισσότερες εμφανίσεις (368 - 326)
  • 61 περισσότερα γκολ (258 - 197)
  • 37 περισσότερες ασίστ (134 - 97)
image

Η υστεροφημία του περνάει από τους συλλόγους

Αν ο Λιονέλ Μέσι έψαχνε μια ολόκληρη ποδοσφαιρική ζωή τη λύτρωση με την εθνική του που θα του απέβαλε για πάντα το οποιοδήποτε χρέος, ο Κιλιάν Μπαπέ είναι η περίπτωση του εν δυνάμει θρύλου που η υστεροφημία του διακυβεύεται από το συλλογικό επίπεδο.

Τα Μουντιάλ έρχονται και παρέρχονται ανά τέσσερα χρόνια και σίγουρα διαθέτει ως και τρία ακόμα τουρνουά στο προβλεπόμενο ενεργητικό του. Χρόνος ικανός για να αφήσει εποχή και να θέσει ανυπέρβλητα ρεκόρ για τους επόμενους, πάντα σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου. Είναι απλό, με τον Κιλιάν Μπαπέ στη σύνθεσή της και την ποιότητα του ρόστερ της, η Γαλλία μπορεί να διεκδικεί το τρόπαιο σε κάθε απόπειρα.

Ωστόσο, η κουρτίνα του Μουντιάλ έκλεισε και το παιδί από το Μποντί του Παρισιού καλείται να επιστρέψει στην πιο σκληρή πραγματικότητα. Το ευρωπαϊκό στερέωμα δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα, πόσω μάλλον η είσοδος στο προπονητικό κέντρο της Παρί Σεν Ζερμέν, που χτίζει περισσότερο περσόνες και celebrities παρά θρυλικούς ποδοσφαιριστές. Παρεμπιμπτόντως, ο 24χρονος, πλέον, σούπερσταρ έδειξε τις προθέσεις του για τη συνέχεια, θυσιάζοντας τη μετα-μουντιαλική του άδεια για να ξεκινήσει προπονήσεις με την Παρί μόλις τρεις μέρες μετά τον χαμένο τελικό στο «Lusail Stadium».

Το μέλλον του Κιλιάν Μπαπέ καλώς ή κακώς περνάει από το επόμενο κεφάλαιο της καριέρας του. Οι φήμες για τη Ρεάλ Μαδρίτης μοιάζουν να μη σταματούν ποτέ, όσοι έμπρακτοι «τριγμοί» κι αν επέλθουν στις σχέσεις τους, όσα ρεαλιστικά εμπόδια κι αν προκύπτουν. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε το ακριβότερο συμβόλαιο της ποδοσφαιρικής ιστορίας στους Παριζιάνους κι έκτοτε έχει προκύψει ένα ακόμα σίριαλ αποχώρησης, καθώς και συνεχή δημοσιεύματα που τον θέλουν να αποτελεί παρελθόν από την ομάδα της γενέτειράς του το καλοκαίρι του 2023. Το αρνητικό στη δική του περίπτωση είναι πως η τριβή του χαρακτήρα του σε καθημερινό επίπεδο από τα media και τις μανατζερικές επιλογές των γονιών του φθείρει παράλληλα και την προοπτική του να φτάσει στην αφρόκρεμα των GOAT.

Αυτό που μοιάζει βέβαιο σε όλους μετά το Μουντιάλ, όμως, είναι ότι Ο θρόνος τού ανήκει. Μπορεί να έχασε τον τελικό και το δεύτερο σερί, αλλά κέρδισε πόντους και το χρίσμα του επόμενου διαδόχου. Όσα γκολ κι αν πετύχει σε συλλογικό επίπεδο, ο βασικός ανταγωνιστής του, Έρλινγκ Χάαλαντ, δύσκολα θα μπορέσει να συναγωνιστεί το όνομά του με το εθνόσημο της Νορβηγίας. Η νέα σελίδα, λοιπόν, στον τόμο της ποδοσφαιρικής ιστορίας μετά την ιδανική ολοκλήρωση του κύκλου του Λιονέλ Μέσι, φέρει το δικό του όνομα στην επικεφαλίδα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image