Χουλιάν Άλβαρες: Η αράχνη του Καλτσίν που υφαίνει το παραμύθι του Μέσι

Χουλιάν Άλβαρες: Η αράχνη του Καλτσίν που υφαίνει το παραμύθι του Μέσι

«Καλώς ήρθατε στο Καλτσίν: τη γη του Χουλιάν Άλβαρες». Όποιος ταξιδέψει στην Κόρδοβα της Αργεντινής και τύχει να περάσει από το Καλτσίν, θα βρει μια γιγάντια ταμπέλα με τη φράση αυτή να κοσμεί την είσοδο του χωριού. Εικονιζόμενος ένας κοντοκουρεμένος έφηβος με τη φανέλα της Ρίβερ Πλέιτ, σε διάφορα καρέ από τη φιέστα της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος Νέων.

bwin sponsred

Το billboard ανανεώθηκε πριν από μερικές ημέρες, με μια νεότερη φωτογραφία του ίδιου παίκτη που φιγουράρει χαμογελαστός. Αυτή τη φορά, ντυμένος στα χρώματα της εθνικής Αργεντινής.

Calchin

Ο πιτσιρικάς φορ λέγεται Χουλιάν Άλβαρες. Κι από τα εφηβικά του χρόνια, είναι ακριβώς αυτό: η σημαία, ο τοπικός ήρωας στον δήμο του Καλτσίν, μιας περιοχής 2.500 κατοίκων η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται πως έβγαλε από τα σπλάχνα της το σπουδαιότερο ταλέντο της Αργεντινής τα τελευταία χρόνια.

Και πλέον, τον καμαρώνει να υφαίνει τον ιστό του πλάι στον Λιονέλ Μέσι, το μεγάλο του είδωλο, σπρώχνοντας ένα ολόκληρο έθνος προς τον Οβελίσκο του Μπουένος Άιρες για ξέφρενους πανηγυρισμούς και το όνειρο της κατάκτησης του Μουντιάλ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Ο «aranito» γράφει ιστορία πλάι στον Μέσι

Ο «ιστός» δεν είναι τυχαία λέξη. Αν κάποιος έχει προσέξει τον πανηγυρισμό του, τότε υποπτεύεται πως ο Χουλιάν υποκρίνεται τον Spider-man. Δεν ισχύει, αλλά είναι πολύ κοντά σε αυτό που ισχύει.

Για τους Αργεντινούς, φίλους και μη της Ρίβερ Πλέιτ, ο Άλβαρες φέρει το παρατσούκλι «aranita», δηλαδή «μικρή αράχνη». Τον βάφτισε έτσι ένα από τα μεγαλύτερα αδέρφια του, βλέποντάς τον να κινείται με την μπάλα στο χορτάρι σαν να είχε έξι πόδια. Σίγουρα περισσότερα από όσα έχουν εκείνοι, επίσης υπηρέτες της στρογγυλής θεάς σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Κάθε του γκολ, συνοδεύεται και με τη χαρακτηριστική χειρονομία. Ο τρόπος που κινείται μέσα στον αγωνιστικό χώρο καθιστά εύστοχη την αναλογία. Καλπάζει με την μπάλα στα πόδια, κινείται αρμονικά στον χώρο και λειτουργεί το ίδιο καλά είτε ως δεύτερος, είτε ως βασικός στράικερ. Αυτό κάνει και στο φετινό Μουντιάλ, συμπληρώνοντας το ρεπερτόριό του με την τέλεια σύνδεση που δείχνει να έχει με τον Λέο.

Το παιδικό του είδωλο που κάποτε σταμάτησε στο ξενοδοχείο που κατέλυε η αποστολή της εθνικής Αργεντινής, για μια αναμνηστική φωτογραφία.

Μέσι-Αλβαρες

Ήταν το έτος 2012 και πλέον, δέκα χρόνια αργότερα, ο πιτσιρίκος της φωτογραφίας με την εφηβική ακμή ακόμα για σημάδι, ο Χουλιάν παίζει, συνεργάζεται και λάμπει εξίσου με τον Λιονέλ Μέσι στο ίδιο Μουντιάλ. Για να φτάσει η Αργεντινή στον τελικό, ο Λιονέλ Σκαλόνι χρειάστηκε πρώτα να βάλει φρένο στο τρένο που κατηφόριζε μετά την πρεμιέρα. Έμοιαζε προφανές πως τα πρόσωπα που χρησιμοποίησε κόντρα στη Σαουδική Αραβία και στο πρώτο μέρος κόντρα στο Μεξικό, δεν ταίριαζαν στις ανάγκες της Αλμπισελέστε. Κάπου εκεί, μαζί με τον Έντσο Φερνάντες, o Χουλιάν Άλβαρες μπήκε στον κατάλογο των Μουντιάλ, έκανε ντεμπούτο κι έκτοτε δεν το κουνάει ρούπι από την αρχική ενδεκάδα.

Για τον Μαραντόνα υπήρχε ο Μπουρουτσάγα. Και για τον Μέσι, ο «διόσκουρός» του σε αυτό το Μουντιάλ είναι ο 22χρονος Άλβαρες, με τα τέσσερα γκολ του, το ένα καλύτερο από το άλλο, και τη δραστήρια παρουσία του να ανανεώνουν τη γραμμή κρούσης της Αργεντινής, την οποία ωθούν προς το Άγιο Δισκοπότηρο.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Οι τρεις ευχές και τα δάκρυα της γιαγιάς, Τίτα

Εκτός από τη φωτογραφία με τον Μέσι από το 2012 που έγινε viral, τις περασμένες μέρες κυκλοφόρησε κι ένα σπάνιο βίντεο από την πρώτη συνέντευξη του Χουλιάν Άλβαρες, έναν χρόνο πριν συναντήσει το είδωλό του. Στα πρότυπα του λασπωμένου αγοριού με τα κατσαρά μαλλιά που σε ασπρόμαυρη εικόνα εξέφραζε τα όνειρά του, του νεαρού Ντιέγκο Μαραντόνα, ο 11χρονος Χουλιάν απάντησε σε τρεις ερωτήσεις.

«-Αν έπρεπε να διαλέξεις, ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σου στο ποδόσφαιρο;

- Να παίξω σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο

- Ποιον θα επέλεγες ως το ποδοσφαιρικό σου είδωλο;

- Τον Μέσι.

- Και ποια ομάδα υποστηρίζεις;

- Τη Ρίβερ Πλέιτ».

Αν ο δημοσιογράφος σε εκείνη τη συνέντευξη τον διαβεβαίωνε πως θα ζει όλα όσα ευχόταν τότε, στα 22 του χρόνια, δύσκολα θα τον πίστευε. Ειδικά κρίνοντας από το πώς ξεκίνησε το ταξίδι του προς την κορυφή της Αργεντινής και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ο Άλβαρες έπαιζε μπάλα από τα δύο του χρόνια, πέρασε δοκιμαστικά στις μεγάλες ομάδες της χώρας όσο μεγάλωνε, την Αρχεντίνος Τζούνιορς, την Μπόκα, τη Ρίβερ. Μα ποτέ δεν ενσωματώθηκε σε κάποια από αυτές, λόγω της άρνησης του πατέρα του. Ο Χουλιάν έκλαιγε στο δωμάτιό του, καθώς δεν ήθελε να χάσει αυτή την ευκαιρία. Τελικά, ο μπαμπάς του τον έχρισε υπεύθυνο της μοίρας του και του είπε πως είναι ελεύθερος να πάει στην ομάδα που επιθυμεί, όταν νιώσει έτοιμος. Στα 15 του, επέλεξε τους Μιλιονάριος, μια σχέση καρμική.

Για ένα τέτοιο ταλέντο που άπαντες στη χώρα γνώριζαν και προσπαθούσαν να αποκτήσουν, η μετακόμιση σε Ακαδημία μεγάλης ομάδας στα 15 του χρόνια φάνηκε αρκετά καθυστερημένη. Ο Άλβαρες, όμως, εξελίχθηκε τόσο γρήγορα όσο όριζε το τεράστιο ταλέντο του. Αφού τελείωσε σεζόν με 52 γκολ στην ομάδα Νέων, πριν κλείσει τα 18 του χρόνια έφτασε στην πρώτη ομάδα και υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. 54 γκολ, 31 ασίστ, τέσσερα τρόπαια και κυρίως, ένα πρωτάθλημα Αργεντινής αργότερα, στο οποίο την πήρε από το χέρι, η Ρίβερ Πλέιτ τον προϋπάντησε καθώς περνούσε το κατώφλι της Γηραιάς Ηπείρου, με τη μεταγραφή του το περασμένο καλοκαίρι για τη Μάντσεστερ Σίτι.

Μόλις έξι μήνες αργότερα, από το «Etihad» η ιστορία του μεταφέρεται στο Κατάρ, όπου γράφει τις πιο χρυσές σελίδες της πρώιμης καριέρας του. Όλα αυτά... παραείναι πολλά για να τα συνειδητοποιήσει η αγαπημένη του γιαγιά, Τίτα, η οποία ζει ακόμα στο Καλτσίν. Η αργεντινική τηλεόραση φιλοξένησε την περήφανη γιαγιά του 22χρονου στράικερ μετά τα κατορθώματά του στον ημιτελικό απέναντι στην Κροατία κι αφού μίλησε για μερικά λεπτά, η φωνή της έσπασε και η ίδια λύγισε on-camera για τον εγγονό της:

«Είναι ένα ήρεμο και τόσο καλό αγόρι. Η μαμά του είναι δασκάλα σε νηπιαγωγείο. Πάντα ξεχώρισε στο ποδόσφαιρο ως παιδί. Όλοι τον συμπαθούν. Ακόμα και οικογένειες που υποστηρίζουν την Μπόκα, γεμίζουν με υπερηφάνεια που ο Χουλιάν είναι από το Καλτσίν. Το όνειρό του από μικρός ήταν να παίξει με τον Μέσι. Όταν έπαιξε και τον αγκάλιασε μετά το γκολ, έκλαψα. Ήταν το καλύτερο συναίσθημα.

Όλοι στην πόλη μας με αγαπούν, τα πηγαίνω καλά με όλους. Είμαι σαν τον Χουλιάν. Το μόνο που ζητάω είναι να είμαι υγιής για να μπορώ να τον απολαμβάνω. Αυτό θέλω μόνο».

Αμπουελα

Και η Τίτα προς το παρόν το χαίρεται με την ψυχή της, βγαίνοντας μάλιστα στους δρόμους του Καλτσίν με σημαία της Αργεντινής για να πανηγυρίσει με τους συντοπίτες της.

ampoeyla


bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το οικογενειακό όνειρο στο Μάντσεστερ και η «σκιά» του Χάαλαντ

Ο Χουλιάν Άλβαρες θα μπορούσε να επονομαστεί και το καλό παιδί του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Από ταπεινή πενταμελή οικογένεια, που ζούσε σε μια μικρή κωμόπολη στα ανατολικά της Κόρδοβα, δεν απέχει και πολύ από το προφίλ του Λιονέλ Μέσι (όσο ''τσαμπουκαλεμένος'' κι αν εμφανίζεται στα γήπεδα του Κατάρ). Η ανατροφή του τον έκανε αυτό το καλό παιδί που αναφέρει δακρυσμένη στις δηλώσεις του η γιαγιά Τίτα.

Ο πατέρας του, που στην αρχή είχε τις ενστάσεις του για τον δρόμο που ήθελε να ακολουθήσει ο Χουλιάν, το 2020 εμφανίστηκε με ένα νέο φορτηγάκι μπροστά από το σπίτι του πρώτου προπονητή του Άλβαρες, Ραφαέλ Βάρας. Ήξερε πόσο σημαντικός ήταν για την ποδοσφαιρική του παιδεία. Όπως ήξερε κι ο Χουλιάν πως το φορτηγάκι που χρησιμοποιούσε ο Βάρας στο μανάβικό του δεν χωρούσε πλέον τα απαραίτητα. Οι δυο τους μπορούσαν πλέον να βοηθήσουν τον Βάρας και εκείνος θυμάται ακόμα πόσο έκλαψε για αυτή την κίνηση ανιδιοτέλειας από την οικογένεια Άλβαρες.

Οι δεσμοί είναι τόσο δυνατοί που φτάνουν μέχρι το Μάντσεστερ. Τη νέα στέγη, τη νέα γη του Χουλιάν Άλβαρες, όπως έγραφε η τεράστια ταμπέλα στην είσοδο του Καλτσίν που υψώθηκε προς τιμήν του όταν το 2020 επέστρεψε στη γενέτειρά του για να προπονείται τον καιρό της πανδημίας, περίπου 400 χιλιόμετρα μακριά από το «Μονουμεντάλ».

Ο Χουλιάν δεν ταξίδεψε μόνος του στην Αγγλία. Πήρε μαζί του τους δύο μεγαλύτερους αδερφούς του, Ραφαέλ και Αγουστίν, τους εμπνευστές του «Aranito» και τα διαρκή στηρίγματά του. Ως μια ελάχιστη κίνηση ευγνωμοσύνης. Ποδοσφαιριστές και οι δύο, υπέγραψαν, μάλιστα, σε ομάδα 10ης κατηγορίας, την άσημη προς το ευρύ κοινό Abbey στην οποία και διαπρέπουν. Για τις ανάγκες του Μουντιάλ, είχαν συμφωνήσει με το κλαμπ πως θα απουσιάσουν από τις υποχρεώσεις της ομλάδας, καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να μην είναι παρόντες τη στιγμή που ο μικρός αδερφός τους θα εκπλήρωνε τη μεγαλύτερη ευχή του. Να παίξει σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι τρεις τους μένουν στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο με τον Πεπ Γκουαρδιόλα και τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο τελευταίος είναι ο λόγος που ακόμα ο Άλβαρες δεν έχει βρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Σίτι που συνάδει με το ταλέντο του και τα όσα παρουσιάζει στο φετινό Μουντιάλ. Δεδομένης της προοπτικής του Νορβηγού «killer», το πράγμα δεν πρόκειται να γίνει ευκολότερο. Ο Καταλανός τεχνικός, όμως, ξέρει τι διαμάντι έχει στα χέρια του και τον ενσωματώνει όλο και περισσότερο στα αρχικά του πλάνα.

Η Σίτι πιστεύει τόσο πολύ στην ποιότητά του, σε σημείο που κάνει τα πάντα για να νιώθει ο ίδιος και τα αδέλφια του σαν στο σπίτι τους. Για την ακρίβεια, πολλά περισσότερα από αυτό. Παράδειγμα, ότι έκανε δωρεά 2.000 λιρών στην Abbey FC για το γήπεδό της, σε μια ένδειξη αλληλεγγύης προς το κλαμπ των αδελφών του Άλβαρες. Ή ακόμα, ότι την περασμένη εβδομάδα η Σίτι κάλεσε την Abbey να προπονηθεί στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της στο «Etihad Campus».

Το μέλλον προμηνύεται λαμπρό. Premier League, Champions League, τόσες αφορμές για να πολλαπλασιάσει τα όνειρά του και στη συνέχεια να τα εκπληρώσει. Μα πρώτα, πρέπει να εκτελεστεί η ιερή αποστολή της Αργεντινής. Να ολοκληρώσει όπως υφαίνει εδώ και τρεις εβδομάδες το παραμύθι του Λιονέλ Μέσι και να γίνει πρωταθλητής Κόσμου.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image