Μουντιάλ 2022, Μαρόκο - Πορτογαλία: Ραντεβού για την υπέρβαση!

Μουντιάλ 2022, Μαρόκο - Πορτογαλία: Ραντεβού για την υπέρβαση!

Νίκος Κικίδης

Με μια πρώτη ματιά το ζευγάρι μοιάζει παράδοξο! Πώς θα μπορούσε άλλωστε ο κοινός νους να συνηθίσει το όνομα του Μαρόκου σε προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου; Και μάλιστα σαν αντίπαλός του να μην στέκεται κάποια από τις... παραδοσιακές δυνάμεις που κυκλοφορούν (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ολλανδία, Ισπανία), αλλά ο... φτωχός συγγενής των ευρωπαϊκών υπερδυνάμεων: η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος!

Μπορεί άλλωστε επί εποχής Κριστιάνο Ρονάλντο να έχει ανοίξει τα φτερά της κατακτώντας μέχρι και το Euro, όμως οι πορείες της στα Μουντιάλ ποτέ δεν ήταν ανάλογες. Μια παρουσία στα ημιτελικά του 2006 ήταν το μοναδικό διαπιστευτήριο που έχει να επιδείξει στον 21ο αιώνα, το οποίο αν και εντυπωσιακό δεν είναι αρκετό για να την πλαισιώσει δίπλα στις υπόλοιπες παραδοσιακές υπερδυνάμεις.

Οι δυναμικές ωστόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έχουν αλλάξει! Το Μαρόκο για πρώτη φορά στην ιστορία του θα διεκδικήσει μια θέση στα ημιτελικά της σπουδαιότερης ποδοσφαιρικής γιορτής, τη στιγμή που οι Ίβηρες αναζητούν μετά από χρόνια με βάσιμες ελπίδες τα μεγαλεία του 2006.

Η αντίστροφη μέτρηση για το μεταξύ τους ραντεβού έχε ξεκινήσει και το Gazzetta παρουσιάζει τα προφίλ των δυο «μονομάχων», την πορεία τους μέχρι τα προημιτελικά, αλλά και τους αριθμούς πίσω από την αναμέτρηση που ανέκαθεν έχουν την τάση να λένε τη δική τους ξεχωριστή ιστορία...

image

Το Μαρόκο έτοιμο για μια ακόμα έκπληξη

Αλήθεια ποιος μπορούσε να προβλέψει τη φετινή του πορεία; Ποιος θα πίστευε ότι σε όμιλο με ποδοσφαιρικά μεγαθήρια όπως το Βέλγιο και η Κροατία, το Μαρόκο όχι μόνο θα καταφέρει να μπει σφήνα ανάμεσα στις δυο υπερδυνάμεις, αλλά θα τις αφήσει αμφότερες πίσω του για να καταλάβει την πρωτιά; Ρητορικό φυσικά το ερώτημα, καθώς στην πραγματικότητα δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

Τα Λιοντάρια του Άτλαντα άλλωστε ήξεραν εκ προοιμίου πως για να επιτύχουν κάτι στη διοργάνωση έπρεπε να τολμήσουν να τα βάλουν με τις πιθανότητες της. Και η τόλμη τους τελικά απέφερε καρπούς. Αφού κράτησαν στην ισοπαλία την Κροατία του Λούκα Μόντριτς στην πρεμιέρα, πέτυχαν μια εντυπωσιακή νίκη με 2-0 επί των Βέλγων προτού ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στον όμιλο με ένα αγχωτικό τρίποντο απέναντι στον δυσκολοκατάβλητο και απρόσμενα ποιοτικό Καναδά!

Η τόλμη βέβαια δεν είναι πανάκεια, ούτε το μοναδικό συστατικό που χρειάζεται προκειμένου να κάνεις τη μια υπέρβαση μετά την άλλη. Ο κύριος παράγοντας πίσω από την επιτυχία του Μαρόκου ήταν το ποδοσφαιρικό του πλάνο, το οποίο στηριζόταν στις κοντινές αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, τη συμπαγή άμυνα, την ένταση στο παιχνίδι, την αμεσότητα και την ποιότητα των τελικών μπροστά από την αντίπαλη εστία.

Στοιχεία που εν πολλοίς συνάντησε μπροστά της και το επόμενο μεγάλο θύμα του... η Ισπανία του Λουίς Ενρίκε. Αν κάποιος άλλωστε θεωρούσε πως το Μαρόκο βασίστηκε στην τύχη και την υποτίμηση του αντιπάλου για να καταλάβει την πρώτη θέση στον όμιλο, η πρόκριση κόντρα στη Φούρια Ρόχα στη φάση των «16» έδρασε σαν ένα «χαστούκι» πραγματικότητας.

Λειτουργώντας με την έννοια του συνόλου παρά διασκορπισμένοι με εκλάμψεις ατομικής ποιότητας, οι Αφρικανοί κράτησαν για 120 λεπτά κανονικής διάρκειας και παράτασης στο μηδέν την Ισπανία και τελικά της έριξαν τη χαριστική βολή στη ρώσικη ρουλέτα. Με τον σούπερμαν Μπόνο να παίζει κομβικό ρόλο και μην δέχεται ούτε ένα πέναλτι, τα Λιοντάρια του Άτλαντα κατάπιαν τους άνευρους Ίβηρες σε μια δήλωση προθέσεων για την πορεία τους στο τουρνουά. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν οι γείτονες Πορτογάλοι έχουν βρει τη λύση για να σταματήσουν το εκθαμβωτικό τους ταξίδι στα γήπεδα του Κατάρ...

image

Η Πορτογαλία τρομάζει και χωρίς Κριστιάνο

Την τελευταία δεκαετία (και βάλε) αποτελούσε τον μεγάλο ηγέτη της. Τον απόλυτο superstar, τον πρώτο σκόρερ της ιστορίας της, τον άνθρωπο με τα αναρίθμητα γκολ. Και η αλήθεια πως μέσα σε αυτήν την δεκαετία την οδήγησε σε κορυφές που ούτε είχε ονειρευτεί στο παρελθόν. Η κατάκτηση του Euro 2016 στέκεται σαν το εξέχον παράδειγμα για την εποχή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Πορτογαλία, ο οποίος ωστόσο βλέπει προοδευτικά το άστρο του να φθίνει.

Η νέα γενιά άλλωστε αποτελεί ίσως την πιο ταλαντούχα στην ιστορία της Πορτογαλίας, με ονόματα όπως οι Μπρούνο Φερνάντες, Ραφαέλ Λεάο, Ζοάο Φέλιξ, Γκονσάλο Ράμος, Μπερνάρντο Σίλβα κ.τ.λ να δείχνουν πως μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα τους στην κορυφή ακόμα και χωρίς τις υπηρεσίες του Κριστιάνο Ρονάλντο.

Κι αν κάποιος έχει αμφιβολίες, η φετινή πορεία τους στο Μουντιάλ του Κατάρ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Νίκες απέναντι σε Γκάνα και Ουρουγουάη, μια κακή παρένθεση με μια ανώδυνη ήττα απέναντι στη Νότια Κορέα και ακολούθως η καθηλωτική εξάρα στην Ελβετία για τους «16» της διοργάνωσης, με τον Κριστιάνο να παραμένει για 73 λεπτά στον πάγκο.

Το πιο παράδοξο ωστόσο με αυτήν την έκδοση της Πορτογαλίας δεν είναι ότι καταφέρνει να προχωρά στον θεσμό ακόμα και χωρίς να στηρίζεται στον μεγαλύτερη ηγέτη της ιστορίας της. Το πιο παράδοξο είναι η ίδια της η φύση, η νέα της ταυτότητα. Ακόμα άλλωστε κι αν κάποιος είχε προβλέψει πως η Πορτογαλία θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τότε πιθανότατα να είχε στο νου πως θα το είχε πράξει με βάση την άμυνα και τις συμπαγείς γραμμές της, στοιχεία πλήρως συνδεδεμένα με την εποχή Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της ομάδας.

Φέτος ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Με εξαιρετική κυκλοφορίας της μπάλας, γρήγορο τέμπο και επιθετικό ποδόσφαιρο που την έχει κατατάξει ως την ομάδα με τα περισσότερα γκολ στο Μουντιάλ μαζί με την Αγγλία (12), η Πορτογαλία.... τρομάζει! Και το εξαιρετικό ανασταλτικά Μαρόκο στέκεται στο δρόμο της σαν το μεγαλύτερο τεστ για τη νέα δυναμική προσωπικότητα που παρουσιάζει στο χορτάρι.

image

Τα... πάντα όλα με αριθμούς για το Μαρόκο - Πορτογαλία

Αυτή θα είναι η τρίτη συνάντηση ανάμεσα στο Μαρόκο και την Πορτογαλία, με τις δύο προηγούμενες να διαδραματίζονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το Μαρόκο κέρδισε την πρώτη «σύγκρουση» στη φάση των ομίλων το 1986 (3-1), προτού η Πορτογαλία κερδίσει 1-0 στο τουρνουά του 2018 όπου συναντήθηκαν και πάλι στη φάση των ομίλων.

  • Έχουν διεξαχθεί 11 παιχνίδια στη φάση των νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου μεταξύ αφρικανικών και ευρωπαϊκών ομάδων, με εννέα από αυτά να βρίσκουν νικήτρια την ευρωπαϊκή πλευρά. Οι δύο εξαιρέσεις είναι η νίκη της Σενεγάλης στην παράταση με 2-1 επί της Σουηδίας το 2002 (φάση των 16) και η νίκη του Μαρόκου στη διαδικασία των πέναλτι επί της Ισπανίας στον προηγούμενο γύρο φέτος.

Το Μαρόκο θέλει να γίνει η πρώτη αφρικανική ομάδα που θα προκριθεί στα ημιτελικά μιας διοργάνωσης Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κάθε μία από τις προηγούμενες τρεις αφρικανικές ομάδες που έφτασαν σε προημιτελικό αποκλείστηκαν σε αυτό το στάδιο: το Καμερούν το 1990, η Σενεγάλη το 2002 και η Γκάνα το 2010.

  • Αυτός θα είναι ο τρίτος προημιτελικός της Πορτογαλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο και φιλοδοξεί να κάνει το 3/3 σε προκρίσεις. Είχε αποκλείσει σε αυτή τη φάση την Κορέα με 5-3 πίσω στο 1966, αλλά και την Αγγλία στη διαδικασία των πέναλτι 40 χρόνια αργότερα.

Το Μαρόκο παραμένει αήττητο εδώ και πέντε ματς στο Παγκόσμιο Κύπελλο, το μεγαλύτερο σερί του χωρίς ήττα στη διοργάνωση. Τέσσερα από αυτά τα παιχνίδια διεξήχθησαν υπό τον Ρεγκραγκί, ο οποίος θα γίνει ο πρώτος Αφρικανός προπονητής που θα συμμετέχει σε προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

  • Η Πορτογαλία έχει σκοράρει 12 γκολ σε τέσσερις αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, επίδοση που αποτελεί την δεύτερη καλύτερη στην ιστορία της μετά από εκείνη πίσω στο 1966 (17).

Το Μαρόκο κράτησε τρεις φορές το μηδέν σε τέσσερις αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, στην κορυφαία επίδοση αφρικανικής ομάδας σε τελική φάση Μουντιάλ. Συνολικά, η Νιγηρία (7) είναι η μόνη αφρικανική ομάδα που έχει κρατήσει περισσότερες φορές ανέπαφη την εστία της από το Μαρόκο (6) στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

  • Ο Μπρούνο Φερνάντες συμμετείχε άμεσα σε περισσότερα γκολ (5) από οποιονδήποτε άλλον Πορτογάλο παίκτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Εκτός από τα δύο γκολ που σημείωσε, οι τρεις ασίστ του Φερνάντες είναι οι περισσότερες που έχουν σημειωθεί ποτέ από Πορτογάλο παίκτη σε Παγκόσμιο Κύπελλο!

Ο Χακίμ Ζιγέχ έχει άμεση συνεισφορά στα μισά γκολ του Μαρόκου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 (2/4 με ένα γκολ και μια ασίστ).

  • Ο Γκονσάλο Ράμος κόντρα στην Ελβετία έγινε ο πρώτος που σκοράρει χατ τρικ στην πρώτη του συμμετοχή ως βασικός σε ματς Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Μίροσλαβ Κλόζε με τη Γερμανία πίσω στο 2002. Ο Ράμος έχει σκοράρει τρία γκολ σε 74 λεπτά στα νοκ άουτ, τη στιγμή που ο Κριστιάνο Ρονάλντο εξακολουθεί να ψάχνει ακόμα το πρώτο του γκολ στα νοκ άουτ της διοργάνωσης (531 λεπτά).
@Photo credits: Getty Images/Ideal Image