Μουντιάλ 2022, Ροντρίγκο Ντε Πολ: Ένας γνήσιος gaucho, στην προστασία του Λιονέλ Μέσι

Μουντιάλ 2022, Ροντρίγκο Ντε Πολ: Ένας γνήσιος gaucho, στην προστασία του Λιονέλ Μέσι

Πριν από τον τελικό του Κόπα Αμέρικα πηγαινοερχόταν νευρικός στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Περισσότερο από το ενδεχόμενο μιας ήττας μέσα στο «Μαρακανά», σκεφτόταν την πιθανότητα εκείνο να είναι το τελευταίο παιχνίδι του Λιονέλ Μέσι. Τον κοίταξε με ανακατεμένο στομάχι, κι ο pulga ανταπέδωσε ένα βλέμμα ηρεμίας. Τότε σκέφτηκε ότι αν αυτός, που δεν έχει την πολυτέλεια της μέσης οδού, που μπροστά του έχει μόνο τον παράδεισο και την κόλαση παραμένει ψύχραιμος, τότε οφείλει να είναι κι εκείνος.

«Θα πήγαινα στον πόλεμο για τον Μέσι αν μου το ζητούσε», είχε δηλώσει ο Ροντρίγκο Ντε Πολ, κι έκτοτε τιμά κάθε μία από αυτές τις έντεκα λέξεις. Ο σούπερ σταρ της Παρί Σεν Ζερμέν, είναι εξάλλου εδώ και καιρό το πολύτιμο «φυλαχτό» της Αργεντινής. Το σύμβολο του ονείρου και της ελπίδας. Ο Μεσίας. Ο υιός του Θεού που μπορεί να οδηγήσει το λαό του στο «άγιο δισκοπότηρο». Όλα είναι στραμμένα γύρω του. Όλα έχουν να κάνουν με αυτόν. Όλοι είναι στην υπηρεσία του. Εκείνος όμως περισσότερο από όλους.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις ένα πλάνο του Λίο χωρίς στο κάδρο να υπάρχει ο Ροντρίγκο Ντε Πολ. Τα social media προσφέρουν μια ατελείωτη δεξαμενή από gifs, memes και βίντεο στα οποία ο Ντε Πολ ενεργεί ως «σωματοφύλακας» και από μηχανής Θεός. Έτοιμος να θυσιάσει εαυτόν για χάρη του «στρατηγού» του. Όπως εκείνο στο φιλικό με την Ονδούρα στα τέλη του Σεπτέμβρη, όταν Μέσι δέχθηκε ένα σκληρό φάουλ, κι ο Ντε Πολ έσπευσε να ζητήσει τα ρέστα.

Μέσα στην υπερβολή τους οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν λένε ψέματα. Ο ρόλος του μέσου της Ατλέτικο Μαδρίτης είναι τόσο απλός, όσο και πολυδιάστατος ταυτόχρονα. Ο Ντε Πολ είναι υπεύθυνος να προσφέρει στον Μέσι αυτό που χρειάζεται ανά περίπτωση. Είναι επιφορτισμένος -περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην ενδεκάδα- να βοηθάει τόσο από τακτικής άποψη, όσο και (κυρίως) από άποψη physicality τον αρχηγό της ομάδας.

image

Το «εφεδρικό λάστιχο» που έγινε βασικός κινητήρας

«Εφεδρικό λάστιχο». Έτσι αποκαλούσε ο Ροντρίγκο Ντε Πολ τον εαυτό του το καλοκαίρι του 2021, λίγο πριν τον τελικό του Κόπα Αμερίκα, όπου χάρη σε δική του μαγική μπαλιά (στον Ντι Μαρία), η Αργεντινή κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο μετά από 28 χρόνια. «Συχνά σημαντικοί παίκτες στηρίζονται πάνω μου», εξηγούσε επίσης ο μέσος της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Ντε Πολ επί τεχνικής ηγεσίας Λιονέλ Σκαλόνι έχει τα περισσότερα παιχνίδια ως βασικός στην «αλμπισελέστε». Περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον, ακόμη κι απ' τον Λιονέλ Μέσι, οπότε μάλλον επέδειχνε υπερβολική σεμνότητα τότε.

Αν κάποιος διαβάσει την ανάλυση που κάνει για τον ρόλο του στον αγωνιστικό χώρο, καταλαβαίνει ότι η διορατικότητά του είναι εντυπωσιακή. «Ο Σκαλόνι κατανοεί την ικανότητα μου να καλύπτω χώρους και την τακτική κατανόηση του παιχνιδιού που διδάσκει η Ιταλία. Με αυτό, μπορώ να καλύψω τον Παρέδες και να βοηθήσω τον Μέσι. Έχω την ικανότητα να πρεσάρω τον φουλ μπακ ή να καλύψω κενούς χώρους. Πώς θα εξηγούσα τον ρόλο μου; Είμαι σαν εφεδρικό λάστιχο.. Αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημα να το θέτω έτσι. Και ό,τι πρέπει να κάνω για να φορέσω τη φανέλα της Αργεντινής, θα το κάνω.

Όλα έρχονται στον χρόνο τους: υπάρχει μια στιγμή για να μπεις στη μεγάλη περιοχή και να σκοράρεις, να σπάσεις τις γραμμές άμυνας, να βοηθήσεις τον Λίο να είναι φρέσκος στην επίθεση ή να καλύψεις τον Παρέδες. Τους συμπληρώνεις. Ο κόσμος μιλάει για γκολ και ασίστ, αλλά εγώ έψαχνα τα στατιστικά για την ανάκτηση της μπάλας τις προάλλες. [...] Την ημέρα που θα σταματήσω να παίζω για την Αργεντινή, θα είναι επειδή κάποιος ήταν καλύτερος από εμένα, όχι επειδή δεν δούλεψα. Μου αρέσει να δίνω πάσες περισσότερο από το να σκοράρω και υπάρχουν στιγμές για να κάνεις τάκλιν. Δεν έχω πρόβλημα να το κάνω αυτό, ούτε θέλω να είμαι στις πρώτες σελίδες».

sofascore

Στα τρία παιχνίδια των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο Ντε Πολ είχε: 0.7 σουτ ανά αγώνα, 3 κερδισμένες μονομαχίες, 1,3 τάκλιν, 1,3 κλεψίματα, 1,7 κερδισμένα φάουλ, 85,3 επιτυχημένες μεταβιβάσεις, 115 επαφές με την μπάλα. Ωστόσο η συνεισφορά του ξεπερνά τη δουλειά που κάνει με την μπάλα Ήταν ο παίκτης που κάλυψε τα περισσότερα χιλιόμετρα από οποιονδήποτε άλλο άσο της Αργεντινής (32,36 μίλια) και σχεδόν διπλάσια από τον Μέσι (16,68 μίλια). Στην κρίσιμη νίκη εναντίον του Μεξικού, έτρεξε 10.934 μίλια - περισσότερο από ένα μίλι από οποιονδήποτε άλλο συμπαίκτη του. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε δομικό επίπεδο, δεδομένου ότι τείνει να παίζει πάντοτε κοντά στον Μέσι, ο οποίος έχει... περπατήσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παίκτη στο τουρνουά.

Κόντρα στην Αυστραλία, το νικητήριο γκολ της «αλμπισελέστε» ήρθε ως αποτέλεσμα του δικού του πρέσινγκ στον τερματοφύλακα των socceroos Ματ Ράιαν. Εν ολίγοις, ο Ντε Πολ βρίσκεται πάντοτε δίπλα στον Λιονέλ Μέσι. Καλύπτει τα νώτα του, κάνει όλη τη «βρώμικη» δουλειά, ώστε να μπορεί να μένει απερίσπαστος στο δημιουργικό κομμάτι ο Μέσι. Δέχεται τα σωματικά χτυπήματα για μένει αλώβητος ο αρχηγός του. Όταν καλείται ο ίδιος να προσδιορίσει τη δουλειά του, αναφέρει πολύ απλοϊκά: «προσπαθώ να τον κάνω να τρέχει λιγότερο». Ωστόσο δεν είναι τόσο απλά τα καθήκοντα που έχει να φέρει εις πέρας. Η παρουσία του καλλιεργεί χώρο στον Μέσι ώστε ο τελευταίος να ενορχηστρώνει απερίσπαστος, κάτι που προσφέρει πάντα μεγαλύτερη ταχύτητα στην Αργεντινή. Είναι δίπλα του για να ανακτήσει την μπάλα, να ανεβάσει το pressing, να καλύψει χώρους.

image

Ο Τύπος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τις πρώτες εμφανίσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ δεν του χαρίστηκαν. Ο Ντε Πολ ήταν υπό πίεση. Η αξία όμως της... «μηχανής» όπως είναι το παρατσούκλι του στην προπονητική βάση της «αλμπισελέστε», καθρεφτίστηκε στον τρόπο που έσπευσαν οι συμπαίκτες του δημόσια να τον στηρίξουν.

Ο Οταμέντι επαίνεσε τον... κινητήρα της «La Scaloneta» σε μια ανάρτησή του στο Instagram περιγράφοντας τον Ντε Πολ ως τον «αδερφό του». Άλλοι συμμετείχαν, χρησιμοποιώντας παραλλαγές της φράσης. «El motor de mi corazón» (η μηχανή της καρδιάς μου), που δημοσίευσε ο Πάπου Γκόμες, «Mi Motorcito» (Η μικρή μου μηχανή), πρόσθεσε ο τερματοφύλακας ΕΜιλιάνο Μαρτίνες, ενώ ο Λεάντρο Παρέδες ανέβασε το.. επίπεδο γράφοντας για τον ακούραστο μέσο, «Motorcito de mi vida» (Μικρή μηχανή της ζωής μου).

Μετά τον αγώνα με την Αυστραλία, ήταν η σειρά της Αργεντινής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να επαινέσει δημόσια τον Ντε Πολ. «Operation Lock: Rodrigo de Paul. Ο Αργεντινός ήταν ο παίκτης που πήρε τη μπάλα περισσότερο κατά τη διάρκεια του αγώνα», αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της εθνικής ομάδας στο Twitter περιβάλλοντας με κάποια επισημότητα την αναβάθμισή του σε βασικό μέλος της ομάδας που μπαίνει ξανά στη «μάχη» σήμερα (9/12) με αντίπαλο την Ολλανδία.

Και παρότι -δικαιωματικά- όλα τα φώτα θα στραφούν ξανά στον ηγέτη της ομάδας, Λιονέλ Μέσι, κάπου εκεί γύρω, θα είναι και o σωματοφύλακας της ομάδας, εκτελώντας άψογα τη δουλειά του: Να κάνει πιο εύκολη τη ζωή του αρχηγού.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image