Μουντιάλ 2022: Ντάνι Άλβες, είσαι σίγουρα 39 ετών;

Μουντιάλ 2022: Ντάνι Άλβες, είσαι σίγουρα 39 ετών;

Νότης Χάλαρης

«Σαράντα χρόνια έφηβος, κοντά μισό αιώνα...» λέει το τραγούδι του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Έφηβος... Η λέξη-κλειδί που ταιριάζει απόλυτα στη μορφή του Ντάνι Άλβες, ο οποίος επιβεβαίωσε (για ακόμη μία φορά) ότι η ηλικία είναι απλός αριθμός μπροστά στο μεγαλείο που κρύβει ένας άνθρωπος μέσα του.

Η βαθιά υπόκλιση που έκανε ο Μοριγιάσου στους οπαδούς της Ιαπωνίας μετά τον αποκλεισμό της, είναι η ίδια που κάνει κάθε φίλος του ποδοσφαίρου στο αποτέλεσμα του «ελιξίριου» της νεότητας που έχει πάρει ο Ντάνι Άλβες. Ο 39χρονος ακραίος μπακ μπήκε ως αλλαγή κόντρα στη Ν. Κορέα και επανέλαβε με την εμφάνισή του την ερώτηση που είχε κάνει: «Γιατί έφυγα από την Μπαρτσελόνα;».

Ένα παιδί που άρμεγε... αγελάδες όταν η Βραζιλία σήκωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2002 και λίγες εβδομάδες μετά θα γινόταν το νέο στοίχημα του Μόντσι στη Σεβίλλη που αποτέλεσε τη δική του αφετηρία προς την κορυφή. Η Μπαρτσελόνα που αποτελεί το... σπίτι του, η «σελεσάο» και ο τίτλος που του λείπει από την ολική κατάρρευσης λογικής.

image

Έβλεπε τη Βραζιλία του Καφού, του Ρονάλντο, του Ριβάλντο και του Ροναλντίνιο ως... αγρότης!

Ο Ντάνι Άλβες έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς χρειάστηκε να δουλέψει από πολύ νεαρή ηλικία για να τα βγάλει πέρα. Είχε κάνει διάφορες δουλειές, με τις περισσότερες από αυτές να γίνονται με το ποδήλατό του, με το οποίο πήγαινε από γειτονιά σε γειτονιά για να βγάζει το χαρτζιλίκι του.

Το ποδόσφαιρο ήταν πάντα ένας τρόπος να ξεφεύγει από τις δύσκολες καταστάσεις και την πίεση που είχε, με αποτέλεσμα το ταλέντο του να τον οδηγήσει στην Μπαϊα. Πιο πριν είχε παίξει στις ακαδημίες της Ζουαζέιρο ωστόσο ποτέ δεν έδειξε τα χαρακτηριστικά που θα τον έκαναν τον μεγάλο ποδοσφαιριστή.

Το 2001 και σε ηλικία 18 ετών η βραζιλιάνικη ομάδα του προσφέρει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο και εκείνος πραγματοποιεί μία καλή σεζόν στο πρωτάθλημα της χώρας. Όπως ήταν φυσικό, ο Άλβες δεν βρισκόταν ανάμεσα στις επιλογές της Εθνικής Βραζιλίας για το Μουντιάλ του 2002, ελέω και της παρουσίας του Καφού.

Έτσι, όταν η «σελεσάο» πανηγύρισε το 5ο τρόπαιο Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας της, ο νεαρός Ντάνι ήταν ανάμεσα στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και τη φάρμα.

image

Το ρίσκο του Μόντσι εξελίχθηκε στον κορυφαίο ακραίο μπακ του 21ου αιώνα!

Λίγες εβδομάδες μετά από τον θρίαμβο της Βραζιλίας, έρχεται η στιγμή της... λύτρωσης και για τον Ντάνι Άλβες. Ο Μόντσι επιλέγει να κάνει την αρχή, ως τεχνικός διευθυντής της Σεβίλλης, σε μία σειρά από ανεξήγητες αλλά εύστοχες μεταγραφικές κινήσεις, με τον 19χρονο αμυντικό.

Οι αντιδράσεις αρκετές αλλά η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του ταλαντούχου ποδοσφαιριστή ήταν αμετακίνητη από τον Ισπανό. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται στην τωρινή μορφή του 39χρονου, πλέον ακραίου μπακ, όμως φάνηκε ακόμα περισσότερο μέσα στο πέρασμα των χρόνων, όπου ο Ντάνι Άλβες εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους της θέσης του.

Όσο για την ομάδα της Ανδαλουσίας, ο απολογισμός του μέσα σε έξι χρόνια ήταν 234 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, 15 γκολ και 29 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, αποφέροντας 35,5 εκατ. ευρώ στα ταμεία του συλλόγου.

image

Η Μπαρτσελόνα έγινε το σπίτι του και ο Μέσι, ο χαμένος του... αδερφός

«Η Μπαρτσελόνα είναι στο... αίμα μου και ότι και αν έχει συμβεί, αυτό δεν θα φύγει ποτέ από μέσα μου. Απλά σε αυτούς που με έδιωξαν είπα ότι "θα σας κάνω να σας λείψω"». Αυτά είχε αναφέρει σε συνέντευξη το 2017 ο Ντάνι Άλβες όταν ο ισπανικός σύλλογος αποφάσισε μετά από οκτώ χρόνια προσφοράς, να του δείξει την πόρτα της εξόδου ένα χρόνο πριν. Τα λόγια του έγιναν πραγματικότητα και μέχρι σήμερα, οι «μπλαουγκράνα» δεν έχουν βρει άλλον τέτοιο ποδοσφαιριστή στη θέση του.

Ωστόσο ο Βραζιλιάνος ακραίος μπακ ανέπτυξε μία διαφορετική σχέση με το κλαμπ. Δέθηκε με τις ιδέες του, τον κόσμο, τις επιτυχίες, τις αποτυχίες αλλά κυρίως, με τις εικόνες που αντίκρισε μέσα στα αποδυτήρια. Όλα αυτά συνδυάστηκαν με το οικογενειακό κλίμα που αναπτύχθηκε με τους Λουίς Σουάρες, Νεϊμάρ, Λιονέλ Μέσι. Ειδικά με τον τελευταίο.

Και λέμε ειδικά γιατί με τον Αργεντινό αστέρα, ο Άλβες βρισκόταν με... κλειστά μάτια. Στην κυριολεξία. Υπάρχουν δεκάδες στιγμές σε κανονική ροή αγώνα όπου ο ένας έβρισκε τον άλλον δίχως να κοιταχτούν, δείγμα της σχέσης που είχαν αναπτύξει εντός ή εκτός αγωνιστικού χώρου.

image

Η ιστορία που λίγοι γνωρίζουν και η περιπλάνηση ενός «παιδιού» που ψάχνει τη πηγή της χαράς!

Το καλοκαίρι του 2016 οι δρόμοι του Ντάνι Άλβες και της Μπαρτσελόνα χώρισαν οριστικά, με τον 33χρονο ακραίο μπακ να επιλέγει τη Γιουβέντους ως τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Η ποδοσφαιρική μοίρα τα έφερε έτσι που σε εκείνη τη σεζόν, ο ιταλικός σύλλογος κληρώθηκε στα προημιτελικά του Champions League με τους «μπλαουγκράνα».

Ο Ντάνι Άλβες ήταν έτοιμος να έρθει αντιμέτωπος με τη δική του ιστορία, όμως λίγες μέρες πριν, η Μπαρτσελόνα είχε πετύχει την επική πρόκριση με ανατροπή κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν που από 4-0 στο πρώτο παιχνίδι, το γύρισε σε 6-1 το δεύτερο. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός παρακολουθούσε τη ρεβάνς και πανηγύριζε σαν... παιδάκι για την παλιά του ομάδα όπως ο ίδιος είχε παραδεχθεί.

«Όπως κάθε άλλος οπαδός της Μπάρτσα στον κόσμο, στο 6-1 με την Παρί Σεν Ζερμέν, τρελάθηκα τελείως», είχε παραδεχθεί και έτσι, μετά από αυτό το ματς, συνάντησε ξανά το παλιό του κλαμπ. Και εκεί έγινε μία από τις πιο ιδιαίτερες και αστείες στιγμές των ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Λίγο πριν την πρώτη σέντρα, ο Βραζιλιάνος αμυντικός πήγε στον πάγκο της Μπαρτσελόνα για να χαιρετήσει τους ανθρώπους της ομάδας, οι οποίοι του ζητούσαν να καθίσει μαζί τους και να μην παίξει. Με τον Άλβες να είναι πλάτη στο γήπεδο, δεν άκουσε ποτέ το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή, με αποτέλεσμα να τρέξει αμέσως να μπει για παίξει (!).

Από εκεί και πέρα, παρότι σε Σεβίλλη και Μπαρτσελόνα έπαιξε για συνολικά 14 χρόνια, οι επόμενοι σταθμοί της καριέρας του είχαν μικρότερη διάρκεια. Στον ιταλικό σύλλογο έμεινε για έναν χρόνο, στην Παρί Σεν Ζερμέν για δύο χρόνια, στη Σάο Πάολο επίσης για δύο χρόνια, στην επιστροφή του στην Μπαρτσελόνα για έξι μήνες και τώρα είναι στην Πούμας του Μεξικού από το περασμένο καλοκαίρι.

Μία περιπλάνηση που μαρτυράει ότι από τη μία, ο Ντάνι Άλβες δεν είναι διατεθειμένος να σταματήσει το ποδόσφαιρο (και γιατί να το κάνει στην κατάσταση που βρίσκεται) και από την άλλη, πώς δεν θέλει απλώς να είναι μέλος μίας μεγάλης ομάδας αλλά να παίζει. Να χαίρεται το ποδόσφαιρο...

image

Η προσωποποίηση του «Good Crazy mood» και του φουλ μπακ

Οι παππούδες μας έβλεπαν τον Τζαλμά Σάντος, τον Νίλτον Σάντος, οι πατεράδες μας τον Καφού και τον Ρομπέρτο Κάρλος και εμείς, ευλογηθήκαμε να απολαύσουμε τον Μαρσέλο και τον Ντάνι Άλβες. Η Βραζιλία ήταν ανέκαθεν η χώρα που δεν έβγαζε απλούς ακραίους αμυντικούς αλλά τις... έννοιες των φουλ μπακ που σε κάθε εποχή, είχαν και μία παραπάνω εξέλιξη.

Ο Ντάνι Άλβες, λοιπόν, έγινε εκ των κορυφαίων δεξιοπόδαρων ακραίων μπακ στην ιστορία και δικαίως. Ποιος άλλος αμυντικός φτάνει στη δύση της καριέρας του και μετράει συνολικά 176 ασίστ (!); Ή μήπως έχει πετύχει 60 γκολ σε συλλογικό επίπεδο και σε όλες τις διοργανώσεις; Ο 39χρονος ποδοσφαιριστής είναι το... σεμινάριο για κάθε προπονητή για πώς θα κινούνται τα ακραία μπακ σε μία ομάδα.

Και μαζί με αυτό, έρχεται και το χάσταγκ #GoodCrazyMood. Η φράση που συνοδεύει πάνω από το 70% των post του στα social media και σίγουρα, κάνει επίκληση στον... εαυτό του. Οι στιγμές που έχει χαρίσει εκτός και εντός γηπέδων είναι τρομερές με σκηνικά που προκαλούν γέλιο και πολλά respect. Από τα πειράγματα και τον πανικό που προκαλεί μέχρι την ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε εν ώρα αγώνα και την αντιμετώπισε με τον πιο «cojones» τρόπο.

image

Ένας «Μίδας» που του λείπει κάτι

Έχει κατακτήσει στην καριέρα του ότι υπάρχει. Ότι ήταν στον δρόμο του όσο ήταν με τους αντίστοιχους συλλόγους. Από πρωταθλήματα μέχρι Champions League και Διηπειρωτικά, φτάνοντας αισίως τους 46 επίσημους τίτλους (!), κάτι που τον φέρνει πρώτο στη σχετική λίστα.

Με το εθνόσημο της Βραζιλίας μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακού Αγώνες του 2020, απομένει μία ένας τίτλος αφού έχει κατακτήσει τόσο το Confederations Cup όσο και το Copa America (από δύο φορές το καθένα). Ακόμα και με την Κ20 της «σελεσάο» είχε πανηγυρίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο στο αντίστοιχο ηλικιακό γκρουπ το 2003.

Και όμως, αυτό που λείπει από τη συλλογή του είναι το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έχει βρεθεί στην αποστολή δύο φορές (2010, 2014) χωρίς να έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι το πολυπόθητο κύπελλο. Στη διοργάνωση του Κατάρ, έχει μία τρίτη και... φαρμακερή ευκαιρία να στεφθεί πρωταθλητής κόσμου και να ολοκληρώσει το παζλ της συλλογής του.

image

Το δικό του... Last dance μέσα από το Μουντιάλ του Κατάρ!

Αν και παίζει στο Μεξικό πλέον, ο Τίτε πήρε την απόφαση να συμπεριλάβει στην αποστολή τον 39χρονο Ντάνι Άλβες και να καλύψει μία από τις 26 θέσεις του ρόστερ με το όνομά του. Μία από τις περιπτώσεις που... κόπηκαν ήταν και ο Ροντινέι που βρίσκεται προ των πυλών στον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να είναι αρκετές.

Ο έμπειρος αμυντικός χάρισε την απάντηση που δίνει πάντα και με τον ίδιο τρόπο. Μέσα στο γήπεδο. Βασικός με Καμερούν (και αρχηγός) και για 27 λεπτά απέναντι στη Ν. Κορέα όπου παραλίγο να πετύχει και ένα τρομερό γκολ με «ψαλίδι». Αυτό που κρατάμε από εκείνον δεν είναι τίποτα άλλο από αυτή την ωραία... τρέλα που κουβαλάει και τον μετατρέπει σε παιδί.

Λες και παίζει το πρώτο του Μουντιάλ και βλέπει εικόνες πρωτόγνωρες με το εθνόσημο παρότι μετράει συνολικά 125 εμφανίσεις (!) με τη «σελεσάο». Δεν βρίσκεται εκεί για να είναι βασικός αλλά με το μεράκι και την ποιότητά του, πώς γίνεται να μην υπολογίζεται; Το ιδανικό Last dance για εκείνον είναι να ανέβει στην κορυφή του κόσμου με τη Βραζιλία και να χορέψει... σάμπα με το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Και μετά από όλα αυτά, έρχεται ξανά το ερώτημα. Ντάνι Άλβες, είσαι τελικά, όντως 39 ετών;...

@Photo credits: INTIME, eurokinissi, Getty Images/Ideal Image, Από το επίσημο Instagram του παίκτη