Σλούκας, Βεζένκοβ: Ο ηγέτης και το βαρόμετρο του Ολυμπιακού

Σλούκας, Βεζένκοβ: Ο ηγέτης και το βαρόμετρο του Ολυμπιακού

Λένε πως πάντοτε βρίσκεσαι μία απόφαση μακριά από μία διαφορετική ζωή. Ο Ολυμπιακός πήρε τη δική του τον Ιανουάριο του 2020, όταν και ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέστρεψε στην άκρη του πάγκου του. Έκτοτε πολλές από τις σταθερές του έχουν αλλάξει, με την πάροδο του χρόνου.

Ο Σπανούλης είναι πλέον προπονητής στο Περιστέρι bwin, ο Πρίντεζης έριξε τίτλους τέλους στη δική του σπουδαία καριέρα και η σκυτάλη πέρασε σταδιακά στους επόμενους. Κώστας Σλούκας και Σάσα Βεζένκοβ είναι αυτοί που έχουν εγγυηθεί την ομαλή μετάβαση για τους «ερυθρολεύκους».

Ο καθένας με τον ρόλο του και τη διαφορετική του εξέλιξη ανά τα χρόνια. Ο Σλούκας ήρθε από τη Φενέρμπαχτσε το καλοκαίρι του 2020 για να πάρει άμεσα τον ρόλο του ηγέτη, ενώ ο Βεζένκοβ χρόνο με τον χρόνο μετατράπηκε σε έναν εκ των κορυφαίων φόργουορντ της Ευρώπης.

Ήταν και οι δυο τους σημαντικότατοι παράγοντες στην περσινή επιτυχία του Ολυμπιακού, που έφερε το double εντός των τειχών και συνεχίζουν να αποτελούν τα δύο βαρόμετρα της ομάδας.

Μπορεί ο Λαρεντζάκης να ντύνεται... Στεφ Κάρι στις τελευταίες περιόδους, ο Φαλ να ανεβαίνει σταδιακά, ο Παπανικολάου να είναι ο leader της αμυντικής γραμμής, αλλά η τάξη του Σλούκα και ο συνδυασμός σκοραρίσματος-ριμπάουντ του Βεζένκοβ διατηρούν τον Ολυμπιακό σε πολύ υψηλό επίπεδο και σαφώς είναι οι παίκτες που περιμένει να βγουν μπροστά στο ντέρμπι.

image

Ο Σλούκας βάζει σε τάξη όλο το παιχνίδι του Ολυμπιακού

Δεν είναι λίγες οι φορές που μετά τα παιχνίδια του Ολυμπιακού στην EuroLeague στεκόμαστε στον Κώστα Σλούκα. Άλλωστε αν δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τον MVP στις νίκες των Πειραιωτών, τότε πιθανότα θα κρύβεται πίσω από αυτόν τον τίτλο ο 32χρονος γκαρντ του.

Ο Σλούκας έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το εντυπωσιακό ξεκίνημα του Ολυμπιακού στην EuroLeague, με κορωνίδα τον... χορό του γύρω από το σώμα του Ταβάρες στο «διπλό» της Μαδρίτης. Είναι ο άνθρωπος που απολαμβάνει τις περισσότερες ελευθερίες στην pace and space επίθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα και γνωρίζει πότε πρέπει να εκτελέσει ή να δημιουργήσει για τους γύρω του μετά το αγαπημένο pick and roll.

Ήδη φέτος βρίσκεται στις 6.8 ασίστ μέσο όρο στην EuroLeague, περισσότερες δηλαδή από οποιονδήποτε άλλον αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά παρκέ. Πέραν από κορυφαίος δημιουργός είναι και σε πολύ φεγγάρι εκτελεστικά, όντας διψήφιος σε όλα -πλην της πρεμιέρας- τα παιχνίδια της ομάδας του, φτάνοντας πλέον τους 13.4 πόντους μ.ο. με 52.6% από το δίποντο.

Όπως διψήφιος ήταν και σε όλους τους τελικούς της περσινής περιόδου, βάζοντας τη δική του σφραγίδα σε αυτό το 3-0 των Πειραιωτών επί του αιωνίου αντιπάλου. Ο Σλούκας γνωρίζει από πολύ μικρός τη σημασία ενός ντέρμπι, έχοντας παίξει δεκάδες τέτοια στην σπουδαία καριέρα του, όχι μόνο με τη φανέλα του Ολυμπιακού, αλλά και με αυτή των Άρη, Φενέρμαχτσε.

Τα νούμερα του Σλούκα στους περσινούς τελικούς και το Super Cup

ΣΕΖΟΝΜΑΤΣΠΟΝΤΟΙΑΣΙΣΤΡΙΜΠΑΟΥΝΤ
2021-22Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 74-611647
2021-22Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 72-782041
2021-22Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 93-741452
2022-23Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 52-67240

image

Ο Mr... MVP Βεζένκοβ

Για τον Σάσα Βεζένκοβ από την άλλη δε χρειάζεται να πει κανείς πολλά. Τα νούμερα της εκάστοτε αγωνιστικής μιλάνε από μόνα τους για τον 4 φορές MVP αγωνιστικής αλλά και πολυτιμότερο παίκτη του μήνα Νοεμβρίου στην EuroLeague.

Έχοντας «σπάσει» όλα τα κοντέρ από το ξεκίνημα, ο Βεζένκοβ είναι από τους πιο «καυτούς» παίκτες στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα. Μιλάμε άλλωστε όχι απλώς για τον πρώτο σκόρερ από πλευράς μέσων όρων στην EuroLeague (με 26.6) αλλά και τον καλύτερο ριμπάουντερ (8.2) της λίγκας.

Δε χρειάζεται να αναζητήσει κανείς πότε έμεινε σε μονοψήφια νούμερα παραγωγικότητας φέτος, αφού κάτι τέτοιο δε συνέβη, ενώ σε 7 από τα 11 παιχνίδια του Ολυμπιακού πέτυχε 20 ή περισσότερους πόντους, μετρώντας στα 4 από αυτά διπλές φιγούρες στη στατιστική του.

Ο Σάσα δεν είναι ο ηγέτης της επίθεσης του Ολυμπιακού, υπό την έννοια πως δεν κρίνονται από αυτόν οι αποφάσεις, όμως αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα εκτελεστή αυτής της ομάδας. Τον άνθρωπο του οποίου τα χέρια αναζητούν οι συμπαίκτες του, σε αυτό το all around επιθετικό του παιχνίδι που ξεκινά από την απειλή στο τρίποντο και φτάνει στα κοψίματα χωρίς την μπάλα και την αέναη κίνηση από τη weak side.

Φυσικά και αυτός ήταν κομβικός σε όλους τους τελικούς της περσινής σεζόν με το σκοράρισμά του να ανεβαίνει σταδιακά για να φτάσει τους 25 πόντους στο Game 3, ενώ ολοκλήρωσε με ένα μεγαλοπρεπέστατο double-double τη στατιστική του στον πρόσφατο τελικό του Super Cup της Ρόδου.

Τα νούμερα του Βεζένκοβ στους περσινούς τελικούς και το Super Cup

ΣΕΖΟΝΜΑΤΣΠΟΝΤΟΙΑΣΙΣΤΡΙΜΠΑΟΥΝΤ
2021-22Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 74-6112310
2021-22Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 72-781924
2021-22Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 93-742536
2022-23Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 52-6712211
image

Ο Σλούκας είναι ιδανικός παρτενέρ του Βεζένκοβ και το αντίθετο

Για φινάλε, μέσω του InStat αξίζει να δει κανείς τη συνεργασία που έχουν αναπτύξει οι δυο τους. Ο Βεζένκοβ με τα κοψίματά του και την αντίληψη να κινηθεί στα κενά της άμυνας είναι το ιδανικό συμπλήρωμα του Σλούκα, ενώ ο δεύτερος αποτελεί τον ιδανικό πασέρ με το αψεγάδιαστο court vision σε κάθε κίνηση του Βούλγαρου φόργουορντ.

Από τις 20 φορές στις οποίες ο Βεζένκοβ τελείωσε μία μπάλα επιθετικά μετά από ασίστ του καλύτερου δημιουργού της ομάδας, οι 8 ήρθαν στα κοψίματά του επιβεβαιώνοντας το παραπάνω. Όλα αυτά τα καλάθια αφορούν κίνηση πέριξ της ρακέτας, με τον Σλούκα να σημαδεύει τον Σάσα στην κίνηση και αυτός να τελειώνει δίχως ντρίπλα, όπως μας έχει συνηθίσει φέτος.

1

Για να φτάσουμε και στο τρίποντο τώρα, ο Βεζένκοβ απ' τη δημιουργία του Σλούκα 7 εκτελέσεις, οι 6 εκ των οποίων αφορούν catch n' shoot καταστάσεις και η μία pick n' pop από την κορυφή.

Αυτός είναι και ο άξονας συνεργασίας των δύο. Ο Βεζένκοβ δεν είναι τις περισσότερες φορές ο σκρίνερ του Ολυμπιακού, όμως λειτουργεί σαν πόλος που ανοίγει τους χώρους για τον Σλούκα, καθώς δε γίνεται να τον αφήσεις αμαρκάριστο στις 45 μοίρες. Και παρόλο που διατηρεί την προσοχή μακριά από την μπάλα, είναι ένας εκ των κύριων εκφραστών των επιθέσεων του Ολυμπιακού στη σεζόν.

@Photo credits: eurokinissi