Κριστιάνο Ρονάλντο: Θύμα και θύτης του πιο άδοξου «αντίο» της καριέρας του

Κριστιάνο Ρονάλντο: Θύμα και θύτης του πιο άδοξου «αντίο» της καριέρας του

Λιγότερο μελάνι, περισσότερες «μουτζούρες», ένα κεφάλαιο ικανό να χαλάσει μια ανεκτίμητη κληρονομιά. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο επέστρεψε ως υποψήφιος GOAT στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και φεύγει προδωμένος, θύμα και θύτης, γιατί πολύ απλά, δεν μπορούσε να μείνει άλλο.

bwin sponsred
«A relationship crafted to last». Μία σχέση φτιαγμένη να κρατήσει. Να αντέξει. Αυτή ήταν η επιγραφή στο τεράστιο banner που κοσμούσε το γειτονικό κτίριο του «Ολντ Τράφορντ», πάνω από τη μικρή γέφυρα, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021. Στο κέντρο του, αποτυπωμένες οι φιγούρες του περιχαρή Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και του Κριστιάνο Ρονάλντο με τα μετάλλια στο στήθος, μετά την κατάκτηση του Champions League το 2008.

Μια άλλη τοιχοκολλημένη αφίσα παρουσίαζε τον CR7 με το σλόγκαν: Just do It Again. Οπαδοί των Κόκκινων Διαβόλων έκαναν την εμφάνισή τους με μπλουζάκια που διακήρυτταν το μήνυμα της… δευτέρας παρουσίας του. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε μόλις επιστρέψει. Ο τύπος που άφησε το Μάντσεστερ ως ένα prodigy τελευταίας τεχνολογίας που μόλις είχε εδραιωθεί στην κορυφή, επέστρεψε 13 χρόνια αργότερα ως ένας απόλυτος μύθος, ως ένας υποψήφιος GOAT.

Μια επιστροφή απρόσμενη, που όμως έβγαζε νόημα. Τον καιρό εκείνο οι αναφορές περί «νόστιμου ήματος» έδιναν και έπαιρναν. Ο ρομαντισμός είχε σκεπάσει κάθε ίχνος προσκείμενης εσωστρέφειας στη Γιουνάιτεντ, κόσμος και media ήταν πεπεισμένοι πως αυτή η επανασύνδεση έμοιαζε καταδικασμένη να πετύχει και να αλλάξει οριστικά επίπεδο τη χιλιοταλαιπωρημένη Glory, Glory της τελευταίας δεκαετίας που διαρκώς ήλπιζε, μα ποτέ δεν δικαιωνόταν για την αισιοδοξία της.

Ο σκληρός ρεαλισμός, όμως, της έδωσε ακόμα ένα μάθημα. Στον Κριστιάνο Ρονάλντο, επίσης. Έναν χρόνο και δυόμιση μήνες μετά, Νοέμβριο μήνα, η συνεργασία των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε. Όσο πιο άδοξα θα μπορούσε να έχει φανταστεί ο πλέον φαντασιόπληκτος φίλος της ομάδας. Μεσολάβησε μια απουσία από την προετοιμασία, πειθαρχικά παραπτώματα, ένα σπασμένο κινητό οπαδού και εσχάτως, μια συνέντευξη του Πορτογάλου στον Πιρς Μόργκαν που τίναξε τα πάντα στον αέρα και ουσιαστικά αποτέλεσε τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Οριστικά κι αμετάκλητα.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Το plotwist και το καλύτερο... teaser

Το πρωινό της 27ης Αυγούστου του 2021 η δημοσιογραφική «πιάτσα» βουίζει πως ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται μια ανάσα από τη Μάντσεστερ Σίτι. Όχι Γιουνάιτεντ. Σίτι.

Λίγα 24ωρα πριν, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ έχει ανακοινώσει στη Γιουβέντους πως αποχωρεί από τον σύλλογο, προετοιμάζοντάς την να πει το «ναι» στην πρόταση που θα ακολουθούσε για την άμεση αποδέσμευσή του. Και η Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα είχε ανοίξει πρώτη τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Ζόρζε Μέντες, στρεφόμενη στον Κριστιάνο ως Plan B για τη θέση του φορ μετά το «ναυάγιο» της υπόθεσης του Χάρι Κέιν.

Μέχρι το μεσημέρι, διενεργείται βήμα-βήμα, δημοσίευμα με το δημοσίευμα, το πιο ελκυστικό μεταγραφικό plotwist του καλοκαιριού. Η αντίσταση της Σίτι στην ιδέα του να πληρώσει περί τα 15 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του (τον ήθελε ελεύθερο) ανατρέπει τα δεδομένα και στο κόλπο μπαίνει ξαφνικά η πρώτη του αγάπη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του άλλοτε συμπαίκτη του, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, μπαίνει στη διεκδίκηση και συνειδητοποιεί πως δεν έχει πια αντίπαλο, πως η επιστροφή του απόλυτου σούπερ σταρ στο «Ολντ Τράφορντ» είναι μονόδρομος.

Έτσι και γίνεται. Στις 27 Αυγούστου, με μια ανάρτηση στο Instagram όπου ο CR7 ατενίζει με απλωμένα τα χέρια το Θέατρο των Ονείρων, ανακοινώνει την απόκτηση του 36χρονου, τότε, επιθετικού κι αναμενόμενα, «ρίχνει» το διαδίκτυο και τα social media.

Μέσα σε μία εβδομάδα, οι πωλήσεις της φανέλας με το «7» ξεπέρασαν τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Ο κόσμος της Γιουνάιτεντ παραληρούσε. Είχε κάθε λόγο να το κάνει, τόσο για το πρακτικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς επέστρεψε το μεγάλο αστέρι της χρυσής τελευταίας γενιάς του Σερ Άλεξ, όσο και για τη γαρνιτούρα της φερόμενης «κλοπής» του μέσα από τα χέρια της Σίτι. Κάτι που ήταν τραβηγμένο ως και ανυπόστατο, αλλά… μην αφήνεις μια μικρή λεπτομέρεια να χαλάσει μια όμορφη ιστορία. Και η ιστορία της επιστροφής του Κριστιάνο ήταν πέρα για πέρα όμορφη, συνοδευόμενη από το τηλεφώνημα που λέγεται πως είχε το πρωί της ίδιας μέρας με την ποδοσφαιρική πατρική του φιγούρα, τον ίδιο τον Σερ Άλεξ.

Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2021, ο Κριστιάνο κάνει το πολυαναμενόμενο δεύτερο ντεμπούτο του στον σύλλογο από τον οποίο εκτοξεύθηκε στη στρατόσφαιρα της ποδοσφαιρικής ελίτ. Γιουνάιτεντ – Νιούκαστλ, με τον Ρονάλντο να σκοράρει δις και τους οπαδούς των Κόκκινων Διαβόλων να ξελαρυγγιάζονται ξανά για χάρη του 13 χρόνια μετά τραγουδώντας το χαρακτηριστικό «Viva Ronaldo».

Από το πρώτο παιχνίδι, η αύρα του και το υπερφυσικό στοιχείο της παρουσίας του μοιάζουν να αναζωογονούν τη Γιουνάιτεντ που διαλύει τις Καρακάξες και η απόφαση των Γκλέιζερς να κινηθούν για την απόκτηση του CR7, παρά τα αντεπιχειρήματα του προχωρημένου της ηλικίας του και του υπέρογκου μισθού του, αποδεικνύεται ορθή.

Εκ πρώτης όψεως, κανείς δεν μπορούσε, άλλωστε, να ψέξει τη Γιουνάιτεντ για μια τόσο βαρυσήμαντη, όσο και ρομαντική κίνηση. Οι παλιοί συμπαίκτες του που τον πήραν τηλέφωνο, όπως ο Ρίο Φέρντιναντ, του είχαν πει πως θα ήταν ολέθριο σφάλμα το να μετακόμιζε στη Σίτι. Όπως παρεμπιπτόντως θα ήταν και για τη Σίτι, αφού μόλις πρόσφατα, με αφορμή την ανανέωσή του Πεπ Γκουαρδιόλα ως το 2025, το βρετανικό «Athletic» ανέφερε πως αν η Σίτι είχε αποκτήσει εν τέλει τον Κριστιάνο και δεν ερχόταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ το περασμένο καλοκαίρι, ο Καταλανός τεχνικός πιθανότατα θα άφηνε το συμβόλαιό του να εκπνεύσει το καλοκαίρι του 2023.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Οι φανταχτερές εκλάμψεις στο σκοτεινό ύφασμα της αμφιβολίας

Κάποτε ο Τιερί Ανρί γύρισε στην Άρσεναλ με συμβόλαιο ενός μήνα και έζησε έναν τελευταίο χορό γεμάτο συγκινήσεις και μερικά ακόμα σπουδαία highlights. Αν αυτή ήταν η περίπτωση και στο σίριαλ Κριστιάνο-Γιουνάιτεντ, τότε θα μιλούσαμε σίγουρα για happy end. Η μακροπρόθεσμη προοπτική του στο κλαμπ, όμως, μοιραία σήμανε κάμψη. Δεν άργησαν να εμφανιστούν τα προβλήματα, τα οποία αφορούσαν πολύ περισσότερο τη συνολική μετριότητα της Γιουνάιτεντ κι όχι τον Πορτογάλο που έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την τρικυμία.

Τον Οκτώβριο χάρισε με δύο προσωπικά γκολ τη νίκη-ανατροπή επί της Αταλάντα στο Champions League, θυμίζοντας στο «Ολντ Τράφορντ» τις βραδιές των ευρωπαϊκών θριάμβων των ΄00s. Τρεις ημέρες αργότερα, στο ίδιο γήπεδο, η Λίβερπουλ διέλυσε τη Γιουνάιτεντ με το εμφατικό 5-0. Μονομιάς, σβήστηκε κάθε θετική νότα με την οποία ξεκίνησε η σεζόν. Οι παθογένειες του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ δεν επέτρεπαν πλέον στη Γιουνάιτεντ να ξαναβρεί την ισορροπία της, ήταν ηλίου φαεινότερο πως μετά από πολλά «καμπανάκια», το τέλος του Νορβηγού ήταν επικείμενο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Σόλσκιερ έχει απολυθεί και στη θέση του, σε διευρυμένο, μάλιστα, ρόλο, προσλαμβάνεται ο Ραλφ Ράνγκνικ σε μια κίνηση-έκπληξη. Ουσιαστικά, όμως, το καράβι συνεχίζει ακυβέρνητο μέχρι το τέλος της σεζόν, αφού ο Αυστριακός ουδέποτε μπόρεσε να βάλει τάξη ή να παρουσιάσει κάτι καλύτερο στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Κριστιάνο, παρ’ όλα αυτά, το καθήκον του το επιτελεί και με το παραπάνω. Τα γκολ του σώζουν βαθμούς και περισώζουν προσχήματα, χωρίς αυτά (24 στο τέλος της σεζόν), κανείς δεν ξέρει πόσο πιο χαμηλά θα είχε τερματίσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία πραγματοποίησε τη χειρότερη σεζόν από πλευράς βαθμολογικής συγκομιδής στην 1η κατηγορία από τη σεζόν 1989-90.

Η κριτική που δέχεται ο CR7, όμως, είναι αντιστρόφως ανάλογη. Τον κατηγορούν πως δεν μαρκάρει, πως στερεί τη θέση ενός πιο φρέσκου επιθετικού που συνεισφέρει σε όλες τις φάσεις παιχνιδιού, πως, με λίγα λόγια, κρατάει πίσω τη Γιουνάιτεντ στο χορτάρι.

Η πραγματική γενεσιουργός αιτία της κρίσης, βέβαια, δεν ήταν τα αρνητικά σχόλια, τα οποία αν μη τι άλλο τα έχει συνηθίσει ο Κριστιάνο από haters. Αλλά η καθίζηση της Γιουνάιτεντ, ενός project που δεν θύμιζε παρά ελάχιστα αυτό που είχε στο μυαλό του και για το οποίο τον πληροφόρησαν όταν υπέγραψε.

Στο φινάλε, τα μελανά σημάδια ήταν περισσότερα από τις εκλάμψεις στη δεύτερη θητεία του. Η ολοκλήρωση της σεζόν που βρήκε τη Γιουνάιτεντ στην 6η θέση με το εισιτήριο του Europa League ανά χείρας, αποτέλεσε τον πρώτο οιωνό αποχώρησης, το πρώτο «ταρακούνημα» στη συλλογιστική του Κριστιάνο. Αν κάποιοι περίμεναν πως εκείνος επέστρεψε για να συνταξιοδοτηθεί, να τελειώσει την καριέρα του στην ομάδα που μεταγράφηκε το καλοκαίρι του 2003, μάλλον γελάστηκαν. Οι φιλοδοξίες του παρέμεναν και παραμένουν στο ανώτερο level, οτιδήποτε λιγότερο ισοδυναμεί με συμβιβασμό κι αυτός δεν ήταν ποτέ ο δρόμος που ακολούθησε ο Πορτογάλος σούπερ σταρ.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

image

Μαζί έχασαν, μαζί κερδίζουν

Το στίγμα της απώλειας άλλαξε κατά πολύ τους όρους. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έζησε τις πιο δύσκολες στιγμές, ως πατέρας, ως οικογενειάρχης, ως άνθρωπος. Έζησε τον χαμό του νεογέννητου αγοριού του, τον περασμένο Απρίλιο, γεγονός το οποίο αναπόφευκτα τον έκανε να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του.

Το καλοκαίρι δεν έδωσε το παρών στην προετοιμασία της Γιουνάιτεντ στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, στη συνέντευξη-«βόμβα» στον Πιρς Μόργκαν, εξαπέλυσε σοβαρά βέλη προς τη διοίκηση, την οποία κατηγόρησε για μη ένδειξη σεβασμού στις δύσκολες ώρες που περνούσε και, άκουσον-άκουσον, για δυσπιστία όταν τους ενημέρωσε πως έπρεπε να απουσιάσει για να πάει στο νοσοκομείο.

Η κορύφωση του δράματος στην προκειμένη περίπτωση αρχίζει με την έναρξη της τρέχουσας σεζόν. Ο Έρικ Τεν Χαγκ στο τιμόνι, να διαβεβαιώνει πως υπολογίζει τον Πορτογάλο στο 100%, αλλά να μην το δείχνει τόσο με τις επιλογές του στο αρχικό σχήμα και τις αλλαγές του στα επίσημα παιχνίδια.

Ο Κριστιάνο δεν μπήκε ποτέ στη λογική του αναπληρωματικού. Του παίκτη διαχείρισης, όπως ήταν περίπου στη Γιουνάιτεντ ο Έντινσον Καβάνι (με σχετική επιτυχία). Αυτό σε συνδυασμό με το ότι η Γιουνάιτεντ δεν έπαιζε Champions League, ήταν πολύ μακριά από τα στάνταρ του.

Βρέθηκε να μένει στον πάγκο και να μπαίνει στο ματς στο φινάλε. Άλλες φορές, δεν πήρε καν χρόνο συμμετοχής. Αρνήθηκε την αλλαγή στο κάλεσμα του Τεν Χαγκ στην πιο πειστική νίκη-εμφάνιση της φετινής Γιουνάιτεντ, κόντρα στην Τότεναμ και έφυγε από το γήπεδο.

Κι από την περσινή σεζόν, ο εκνευρισμός του, η ξενέρα του, είχαν αρχίσει να γίνονται εμφανείς. Στο ματς με την Έβερτον στο «Γκούντισον Παρκ» έριξε στο έδαφος από τα νεύρα του και έσπασε το κινητό ενός ανήλικου φιλάθλου των Τόφιζ. Στην ήττα με 4-0 από την Μπράιτον, απαθανατίζεται από την κάμερα να γελάει.

Μα όλα οδήγησαν στην επίμαχη συνέντευξη στο Talk TV. Η αρχή του τέλους ήταν ταυτόχρονα το ίδιο το τέλος. Από το teaser κιόλας, ο Κριστιάνο έκανε τη Γιουνάιτεντ να κινείται νομικά για τα μέτρα που θα ακολουθήσει εναντίον του και την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη να διχάζεται για το αν είχε δίκιο που έφτασε στα άκρα, ή αν και πάλι πρόταξε το «εγώ» του πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Στις 22 Νοεμβρίου, το κλαμπ χώρισε επίσημα δρόμους με έναν εκ των κορυφαίων παικτών που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του. Μεσούσης της περιόδου, πριν το Μουντιάλ, εκτός μεταγραφικής περιόδου. Άκομψα, άχρωμα, αλλά και αναπόφευκτα.

Ο Κριστιάνο ήξερε πως με τη δημοσίευση της συνέντευξης θα λογιζόταν αυτόματα εκτός ομάδας και πως το μέλλον του μετά τον Μουντιάλ θα είναι μακριά από το «Ολντ Τράφορντ». Δεν έπεσε από τα σύννεφα, επέλεξε το timing για να επιτεθεί κατά πάντων και σε πολλά πράγματα, είπε τη στεγνή αλήθεια.

Είναι αλήθεια ότι η διοίκηση των Γκλέιζερς δεν ενδιαφέρεται όσο θα χρειαζόταν και πως έχει προσφέρει δυσανάλογα από όσα έχει καρπωθεί με την ενασχόλησή της στον ιδιοκτησιακό θώκο. Είναι αλήθεια πως σε επίπεδο τεχνολογίας και εγκαταστάσεων η Γιουνάιτεντ βρίσκεται ακόμα στην περασμένη δεκαετία. Μόλις φέτος, χάρη στον Κριστιάνο, αναβαθμίστηκε η πισίνα στο προπονητικό κέντρο του «Κάρινγκτον».

Είναι επίσης αλήθεια, ότι ο χειρισμός του Κριστιάνο δεν φανέρωσε την αγάπη που τρέφει για την ομάδα και την οποία διατυμπάνισε και στη συνέντευξη.

Ο Ρονάλντο προτίμησε την άμεση ελευθερία του, ακόμη και χωρίς να λάβει σεντ από την προβλεπόμενη αποζημίωση των 17 εκατομμυρίων ευρώ. Και ως προς αυτό , κέρδισε. Από την πλευρά της, η Γιουνάιτεντ με τον οραματιστή Τεν Χαγκ στον πάγκο της, ξεφορτώθηκε το «τοξικό» βαρίδι της που έψαχνε τρόπο να ξεφορτωθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Ο Ολλανδός, πλέον, μπορεί απερίσπαστος να συνεχίσει το έργο του, η Γιουνάιτεντ σώθηκε από περιττό θόρυβο που μόνο να την αποσταθεροποιήσει μπορούσε στην πορεία της μέχρι την επιστροφή στα πρότερά της στάνταρ.

Το φινάλε βρίσκει και τις δύο πλευρές ευεργετημένες από αυτό το προαναγγελθέν «αντίο». Για να συμβεί αυτό, όμως, αμφότερες παραδέχθηκαν την ήττα τους. Ο CR7 φτάνοντας στο απροχώρητο για να εκθέσει τον σύλλογό του σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη, η Γιουνάιτεντ γιατί ουδέποτε υποστήριξε τη μεταγραφή ρομαντισμού, την ιστορική επιστροφή του πάλαι ποτέ ηγέτη της. Έχασαν μαζί, κερδίζουν πλέον μαζί και το κάνουν μακριά, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνουν αγαπημένοι.

bwin - Παρακολούθησε αγώνες των σημαντικότερων διοργανώσεων από τον υπολογιστή ή το κινητό σου σε live streaming*!

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image