Το «I' m back», του Μάικλ Τζόρνταν

Το «I' m back», του Μάικλ Τζόρνταν

Μόνο τρεις λέξεις.

I.

Γεμάτες δύναμη.

Am.

Μα και Ελπίδα.

Back.

Ο Μάικλ Τζόρνταν σκέφτηκε για αρκετή ώρα τι θα μπορούσε, τι θα έπρεπε να γράψει. Δεν χρειάστηκε κανένα σάλπισμα, παρά μόνο τρεις λέξεις. I am back... Κάτι τέτοιο θα έλεγε κι ένας άντρας όταν αφήνει πίσω του μια «μάχη» με τον καρκίνο του προστάτη…

Και το Σικάγο θα αποκτούσε, ξανά, το δικό του υπερήρωα. Όπως αποκτούν φίλοι και συγγενείς όταν κάποιος δικός τους ξεπερνά πιθανές δυσκολίες στην υγεία του.

Δίχως μία κόκκινη και φανταχτερή κάπα, όπως συνήθως φορούν οι ήρωας. Αρκούν μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια που φέρουν το όνομά του και η γνωστή εμφάνιση, είτε λευκή, είτε κόκκινη. Αρκεί να γράφει Μπουλς στο μπροστά μέρος της.

Η επιστροφή του Μάικλ Τζόρνταν στον κόσμο του NBA, μετά από 1,5 ουσιαστικά σεζόν, λογίζεται (και είναι) μία από τις πιο συγκλονιστικές επιστροφές στην ιστορία του αθλητισμού. Έδωσε νέα πνοή στο άθλημα. Σε μία εποχή που δεν το είχε απαραίτητα ανάγκη, αλλά η μπασκετική ανάσα που έλαβε, αποτέλεσε οδηγό και σημείο αναφοράς για τη συνέχεια. Τότε ο MJ δεν το γνώριζε, αλλά εκείνη η απόφαση έμελλε να αλλάξει την ιστορία (του).

....

Και τελικά δικαιώθηκε. Κάπως έτσι συμβαίνει και την εξέταση του καρκίνου του προστάτη, όπου η έγκαιρη διάγνωση είναι το «κλειδί» για την θεραπεία του.

image

Το «βάρος» στους ώμους του

Συνέβησαν πολλά. Και κανείς δεν θα μάθει όλη την αλήθεια. Στο μυαλό και τους ώμους του Μάικλ Τζόρνταν υπήρχε μπόλικο βάρος. Σχεδόν ασήκωτο, ακόμη και για έναν άνθρωπο που κουβαλάει μία αύρα γύρω του.

Ο ίδιος δεν περίμενε ποτέ ότι θα βρεθεί στο στόχαστρο της αμφισβήτησης. Δεν θα μπορούσε. Για κάθε 45άρα, υπήρχε μία ιστορία για ένα επικό ξενύχτι σε ένα καζίνο.

Για κάθε ήττα των Σικάγο Μπουλς, η κριτική ήταν έντονη. Θαρρείς πως ο Τζόρνταν έπρεπε να κερδίζει για πάντα. Θα το ήθελε. Αλλά δεν ήταν δυνατό να το κάνει κάθε βράδυ.

Η δολοφονία του πατέρα του ήταν αυτό που τον έκανε να αλλάξει γνώμη. Τον έφτασε σε ένα σημείο που δεν πήγαινε άλλο.

Στις 6 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την απόφασή του. Ήθελε να δοκιμάσει κάτι άλλο. Εντελώς διαφορετικό. Στα κοινά μάτια έμοιαζε με κάτι απλό. Δεν ήταν. Το έκανε για τον πατέρα του.

Ο Τζέιμς Τζόρνταν ήθελε από παλιά ο κανακάρης του να ασχοληθεί με το μπέιζμπολ.

image

Μία νύχτα στο Μπέρμιγχαμ. Όχι την αγγλική πόλη. Αλλά αυτή στην Αλαμπάμα.

Ο Μάικλ Τζόρνταν κατάφερε να γεμίσει το γήπεδο των Μπέρμιγχαμ Μπάρονς.

Μιας ομάδας της... μικρής λίγκα του μπέιζμπολ (MLB). Δίχως να έχει παίξει ξανά μπέιζμπολ. Αλλά ο κόσμος ζούσε ένα ανεπανάληπτο αμόκ για να τον δει από κοντά.

Ο προπονητής του, ο Τέρι Φρανκόνα ζούσε τη δική του ονείρωξη. Προπονούσε τον Μάικλ Τζόρνταν. ΤΟΝ Μάικλ Τζόρνταν. Στο μυαλό του, χρειάστηκε να το επαναλάβει αρκετές φορές. Περισσότερο για να το πιστέψει.

O Φρανκόνα ήταν αυτός που προσπαθούσε να βελτιώσει το παιχνίδι του Τζόρνταν. Ο Τζόρνταν έδειξε την ίδια αφοσίωση, αν όχι μεγαλύτερη, όπως όταν έπαιζε μπάσκετ. Παρόμοια αφοσίωση με αυτή που πρέπει δείχνουν οι άντρες στον γιατρό τους όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν τον προστάτη τους.

....

Η βελτίωσή του ήταν δεδομένη. Όπως και η ύπαρξη μιας νέας σπίθας που θα τον οδηγούσε ξανά στο μπάσκετ.

Ο Τζόρνταν μπαίνει στο λεωφορείο

Η Ιντιανάπολις της επιστροφής

Ο Τζόρνταν το είπε και το έκανε. Μόλις 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του, θα πατούσε παρκέ. Στις 19 Μαρτίου του 1995, ο αγώνας των Σικάγο Μπουλς στην Ιντιανάπολις αποκτούσε τη μέγιστη σημασία.

Οι Πέισερς ενημερώθηκαν ελάχιστες ώρες νωρίτερα για την παρουσία του. Όπως όλος ο κόσμος. Πως το γήπεδο τους θα αποτελούσε για λίγες ώρες τον ομφαλό της γης.

Η αλήθεια είναι πως οι Ιντιάνα Πέισερς εκείνης της χρονικής περιόδου ήταν σαν τους Μπουλς στα τέλη της δεκαετίας του '80. Ήταν η ομάδα που πάσχιζε να κατακτήσει πρώτα την Ανατολή. Και μετά το ΝΒΑ.

Εκείνη τη νύχτα, οι Πέισερς χρειάστηκε να προσλάβουν προσωπικό ασφαλείας για να σταματήσουν την ορμή των δημοσιογράφων που ήθελαν να μπουν στο παρκέ για να απαθανατίσουν την επιστροφή του... ενός.

Και ενώ σε κάθε ματς οι διαπιστευμένοι δεν ξεπερνούσαν τους δώδεκα, για τη μεγάλη επιστροφή έφτασαν 350 αιτήματα.

image

Ο μύθος που γιγαντώθηκε

Τη σεζόν της επιστροφής, οι Σικάγο Μπουλς αποκλείστηκαν προτού φτάσουν στους τελικούς της Ανατολής (4-2). Και ο Τζόρνταν δεν επιβεβαίωσε αυτό που περίμεναν όλοι, μόλις φόρεσε τη φανέλα του Σικάγο.

Έκανε σημαντικά λάθη. Πήρε κακές αποφάσεις.

Ποιος ξέρει, ίσως εκείνος ο αποκλεισμός από τους Μάτζικ, να τον οδήγησε μέχρι το περίφημο «Shot». Ίσως εκείνη η αποτυχία αποτέλεσε την αρχή των πάντων. Μία δεύτερη συνεχόμενη τριάδα πρωταθλημάτων.

Η συνέχεια μιας Δυναστείας με έξι τίτλους σε οκτώ χρόνια. Και τον Μάικλ Τζόρνταν να μπορεί να καυχιέται, πως όσες φορές αγωνίστηκε σε τελικούς δεν έχασε.

Σας το είπαμε και παραπάνω. Έμοιαζε να είναι γραμμένο στο ριζικό του, όλα όσα έγιναν έμοιαζαν ότι «έπρεπε να γίνουν». Τόσο στον αθλητισμό όσο και στη ζωή, κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να φτάσουμε σε κάτι καλό. Όπως η επιστροφή του MJ έγινε και άλλαξε την ιστορία, έτσι πρέπει να γίνει και ένας προληπτικός έλεγχος για τον προστάτη. Αυτό το μήνυμα περνά η ενημερωτική εκστρατεία «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», μια πρωτοβουλία της Janssen Ελλάδος, υπό την αιγίδα της ΕΛΛΟΚ και του ΚΕΦΙ.

Και δεν ξεχνάμε ότι κάποια πράγματα, ακόμα κι αν μας φοβίζουν πρέπει να γίνουν! Και καλύτερα να γίνουν νωρίτερα, παρά αργότερα.

Εδώ θα βρεις περισσότερες πληροφορίες για την εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

@Photo credits: NBA/Getty Images