Η (γεμάτη ταλέντο) «Αγία» τετράδα του Λεβαδειακού (vid)

Η (γεμάτη ταλέντο) «Αγία» τετράδα του Λεβαδειακού (vid)

Νότης Χάλαρης

Ο Λεβαδειακός κατάφερε να επιστρέψει στη Superleague 1 μετά από τη σεζόν 2018/19 όταν και έπεσε στη δεύτερη κατηγορία. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της περασμένης χρονιάς, ο ελληνικός σύλλογος μπορεί να... καμαρώνει για τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία, εκτός από τον ρόλο που έπαιξαν για να ανέβει η ομάδα στα μεγάλα σαλόνια, αποτελούν μέλη της ακαδημίας του.

Ο λόγος για τους Γιώργο Νίκα, Τριαντάφυλλο Τσάπρα, Μάριο Βήχο και Παναγιώτη Λιάγκα. Τέσσερα παιδιά τα οποία βγήκαν από τα τμήματα υποδομής των Βοιωτών και κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να γίνουν από τα βασικά μέλη αλλά και να αναπτύξουν από τις πιο ισχυρές φιλίες που διατηρούν μέχρι και σήμερα.

Αξιοσημείωτο πως μιλάμε για παιδιά από διαφορετικές περιοχές καταγωγής, με τους Νίκα και Λιάγκα να γνωρίζονται από 12 ετών όταν έπαιζαν αντίπαλοι στις μικτές, όμως η ταυτόχρονη μετάβασή τους στον Λεβαδειακό, έκανε ακόμα πιο ισχυρή τη φιλία τους. Ένα χρόνο μετά «μπήκε» και ο Βήχος στην παρέα, για να κλείσει την τετράδα ο Τριαντάφυλλος Τσάπρας όταν ενσωματώθηκε στην πρώτη ομάδα.

Με τη σειρά του, το Gazzetta σας συστήνει τους τέσσερις ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και σας θυμίζει την ιστορία τους προτού φτάσουν στα μεγάλα σαλόνια της Superleague 1.

image

Γιώργος Νίκας

Από τους... παλιούς της τετράδας στον Λεβαδειακό. Ο Γιώργος Νίκας άφησε τον Πελοπίδα Θηβών όπου είχε ξεκινήσει στα πέντε του, για να πάει στην ομάδα της Λιβαδειάς τη σεζόν 2015/16. Εκεί ενσωματώθηκε αρχικά στην Κ17 της ελληνικής ομάδας, κάνοντας μεγάλα βήματα προόδου μέσα σε λίγους μήνες, με αποτέλεσμα να αγωνιστεί με την Κ19 την αμέσως επόμενη χρονιά (!).

Η παρουσία του ένα βήμα πριν την πρώτη ομάδα ήταν ονειρική για τον ίδιο, κάνοντας τη διαφορά σε σχέση με τα παιδιά της ηλικίας του και δείχνοντας πως έχει όλα τα φώτα να γίνει επαγγελματίας. Όπως και έγινε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν ο Λεβαδειακός του πρόσφερε επαγγελματικό συμβόλαιο και εκείνος δίχως δεύτερη σκέψη, έβαλε την υπογραφή του.

Εκείνη τη σεζόν είχε πετύχει έξι γκολ σε 28 παιχνίδια στην Superleague Κ19. Τη σεζόν 2017/18, όντας επαγγελματίας, συνέχισε στο ίδιο τέμπο με την Κ19 του συλλόγου μέχρι που βρέθηκε για πρώτη φορά σε αποστολή για το πρωτάθλημα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους σε ματς κόντρα στον Ολυμπιακό. Λίγο νωρίτερα, για το Κύπελλο Ελλάδας όχι απλώς είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του κόντρα στον Αιγινιακό αλλά είχε σκοράρει κιόλας.

Στη Superleague έπρεπε να κάνει υπομονή μέχρι τα μέσα Φλεβάρη του 2018 όταν ξεκίνησε στο βασικό σχήμα απέναντι στον Παναιτωλικό. Παρότι η ομάδα ηττήθηκε με 2-1, ο τότε 19χρονος χαφ έθεσε τις βάσεις ενόψει της συνέχειας στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ολοκλήρωσε την χρονιά με έξι συμμετοχές στο πρωτάθλημα και άλλες δύο στο κύπελλο, βάζοντας το λιθαράκι του για την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

Αυτό βέβαια, τον έφερε στην ίδια κατάσταση, αφού μοιράστηκε τα παιχνίδια μεταξύ πρώτης και Κ19 ομάδας, παίζοντας τέσσερα παιχνίδια στη μεγάλη κατηγορία. Όμως, ο υποβιβασμός στη Super League 2, λειτούργησε υπέρ του. Ο λόγος ήταν πως πήρε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες στη δεύτερη κατηγορία, αφού την πρώτη σεζόν (που σταμάτησε πρόωρα λόγω κορωνοϊού), είχε αγωνιστεί σε 14 παιχνίδια ενώ στη δεύτερη, εκτόξευσε την αξία του με 26 αγώνες και απολογισμό ένα γκολ και τρεις ασίστ.

Εκεί, πήρε και το παρατσούκλι «Φελαϊνί» λόγω της κόμμωσης που είχε. Αμέσως πέρασε από τα ραντάρ των μεγάλων ομάδων, όπως του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού αλλά παρέμεινε στον Λεβαδειακό με μοναδικό στόχο την επαναφορά του συλλόγου στη Superleague 1. Η συνεισφορά πέρσι ήταν καταλυτική, αφού πρόσθεσε το παλμάρε του ακόμα μία γεμάτη σεζόν (23 συμμετοχές) και έτσι φέτος, βρίσκεται στα μεγάλα σαλόνια.

image

Μάριος Βήχος

Αποκτήθηκε από τον Λεβαδειακό μαζί με τον Νίκα και τον Τσάπρα, το καλοκαίρι του 2016. Ο Μάριος Βήχος έπαιζε στον Αστέρα Ιτέας μέχρι που έκανε το επόμενο βήμα και αποκτήθηκε από την ομάδα της Λιβαδειάς για την Κ19. Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να γίνει με τη σειρά του επαγγελματίας και να ενσωματωθεί στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2018/19. Παρότι ήταν αριστερό ακραίο μπακ, ο Έλληνας αμυντικός είχε κλέψει τις εντυπώσεις για τις επιθετικές του αρετές στη Superleague Κ19, έχοντας δύο γκολ σε 21 παιχνίδια πριν γίνει επαγγελματίας.

Όπως και ο Νίκας, ο νεαρός ποδοσφαιριστής δεν πήρε τις απαραίτητες ευκαιρίες στη Superleague 1 αλλά είχε βασικό ρόλο όταν η ομάδα υποβιβάστηκε στη Super League 2. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, ο Βήχος είχε αγωνιστεί για έξι μήνες ως δανεικός στον Αμβρυσσέα Διστόμου (Γενάρη του 2018 μέχρι καλοκαίρι του ίδιου έτους), κάτι που τον έκανε ακόμα πιο έτοιμο για την πρώτη ομάδα. Στη Super League 2 είχε δύο... αναποδιές.

Η πρώτη ήταν για την πρώτη καραντίνα που δεν άφησε το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί και η δεύτερη, ο τραυματισμός που είχε τη σεζόν 2020/21, παρά το καλό του ξεκίνημα με την πρώτη ομάδα. Παρά τα όσα έγιναν, παρέμεινε στο προσκήνιο και πέρσι, έγινε από τους κορυφαίους του συλλόγου στον δρόμο για την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια.

Ο 22χρονος αριστερός οπισθοφύλακας μέτρησε συνολικά 30 παιχνίδια με τους Βοιωτούς, έχοντας ένα γκολ αλλά και επτά ασίστ (!), τραβώντας τα βλέμματα πάνω του. Φέτος, με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, ο Έλληνας αμυντικός μετράει επτά συμμετοχές συνολικά στη μεγάλη κατηγορία και όλες ως βασικός.

image

Πάνος Λιάγκας

Ο συνομήλικος του Νίκα (γεννηθείς του 1999) αποκτήθηκε από τον Λεβαδειακό επίσης το 2016 και εκεί συνάντησε τον Έλληνα χαφ όταν συνυπήρξαν στην Κ19. Ο ίδιος έπαιξε αρχικά στη Μυρίκη που ήταν στο τοπικό πρωτάθλημα του Καρπενησίου ενώ στη συνέχεια πήγε στο Βελούχι, προτού τον δουν οι Βοιωτοί και τον κάνουν δικό τους.

Το καλοκαίρι του 2018 ήταν ανάμεσα στη «χρυσή» φουρνιά που υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο με τον ελληνικό σύλλογο, έχοντας απολογισμό 26 αγώνες και ένα γκολ στη Superleague Κ19 την προηγούμενη σεζόν. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, ο Λιάγκας πήρε περισσότερες ευκαιρίες από την πρώτη του χρονιά ως επαγγελματίας, παίζοντας συνολικά έντεκα παιχνίδια με την πρώτη ομάδα και απολογισμό ένα γκολ.

Βέβαια δεν θα αποτελούσε εξαίρεση και εκείνος, πως μαζί με τον υποβιβασμό της ομάδας πήρε ακόμα περισσότερα λεπτά συμμετοχής με την πρώτη ομάδα, παίζοντας σε 17 ματς στη σεζόν 2019/20. Αυτή ήταν και η βάση του για να κάνει δύο γεμάτες σεζόν στη δεύτερη κατηγορία και να βοηθήσει στα μέγιστα για την επιστροφή του ελληνικού συλλόγου στα μεγάλα σαλόνια, έχοντας 29 συμμετοχές στη χρονιά του προβιβασμού.

Φέτος δεν αποτελεί απλώς ένα βασικό μέλος στα πλάνα του Βέλιτς αλλά φόρεσε και το περιβραχιόνιο του αρχηγού στα τελευταία ματς της ομάδας του στο πρωτάθλημα, έχοντας εννιά συμμετοχές και ένα γκολ στον πρώτο γύρο.

image

Τριαντάφυλλος Τσάπρας

Και φτάνουμε στον... βενιαμίν της τετράδας. Ο Τριαντάφυλλος Τσάπρας (γεννηθείς του 2001), είναι ο μόνος της λίστας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λιβαδειά, ξεκινώντας το ποδόσφαιρο από ακαδημίες της πόλης. Έπειτα από δοκιμαστικά, κατάφερε να μπει στην Κ16 της ΑΕΚ και να μείνει εκεί για μία σεζόν προτού πάρει την απόφαση να γυρίσει και να ενσωματωθεί στην Κ17 του Λεβαδειακού το 2017.

Το ταλέντο του δεξιού οπισθοφύλακα φάνηκε αμέσως και έτσι προβιβάστηκε στην Κ19 των Βοιωτών. Ήταν ο τελευταίος της τετράδας που υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, καθώς το κατάφερε τον Οκτώβρη του 2019, έχοντας κάνει μία γεμάτη σεζόν στη Superleague Κ19 με 30 συμμετοχές και τρία γκολκ στο ενεργητικό του.

Οι ευκαιρίες άρχισαν να έρχονται τη σεζόν 2020/21, καθώς την προηγούμενη μέτρησε μόλις δύο συμμετοχές στη Super League 2. Εν τέλει πέρσι, όχι απλά ήταν βασικός αλλά και από τους διακριθέντες της ανόδου στη Superleague 1, καθώς πέτυχε δύο γκολ και τέσσερις ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, παρότι έπαιξε ως δεξί ακραίο μπακ.

Όπως ήταν λογικό, η άνοδος αλλά και οι εννιά συμμετοχές που έχει μέχρι στιγμής στη μεγάλη κατηγορία, ήταν ξεχωριστά συναισθήματα για εκείνον, αφού έγινε επαγγελματίας αφότου είχε πέσει η ομάδα. Έτσι, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, ο 21χρονος αμυντικός ζει για πρώτη φορά στην καριέρα του την εμπειρία της μεγάλη κατηγορίας.

λεβα

@Photo credits: INTIME