Γιαννούλης Λαρεντζάκης: To game changing ανήκει πλέον στη φύση του (vid)

Γιαννούλης Λαρεντζάκης: To game changing ανήκει πλέον στη φύση του (vid)

Ο χρόνος στο Μονς σταματά για λίγο. Για την Εθνική και τους φίλους της «γαλανόλευκης» που έδωσαν το "παρών" για να στηρίξουν την προσπάθεια κόντρα στο Βέλγιο. Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης είναι κολλημένος στον Ομπασοχάν των 30 πόντων και παίζει ένα από τα τελευταία χαρτιά της Ελλάδας με το σκορ στο 70-71.

Στα 2'' πριν τη λήξη ο "Λάρι" κερδίζει επιθετικό φάουλ και ξεσηκώνει όλο τον πάγκο με τις σφιγμένες του γροθιές. «Είπα στο τέλος για τον Ομπασοχάν, "όσους πόντους και να έχεις βάλει, δεν θα μου βάλεις καλάθι"». Και έτσι έκανε... Μία βολή από τον Λούντζη στη συνέχεια και το εισιτήριο για τις Φιλιππίνες βρίσκεται σε ελληνικά χέρια. Οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη κατέθεσαν όσα είχαν στο παρκέ και έφυγαν με τη νίκη-πρόκριση.

Ο 29χρονος γκαρντ του Ολυμπιακού ολοκλήρωσε τον αγώνα με 20 πόντους και 4 πολύ κρίσιμα τρίποντα, με τον Καλάθη να προσθέτει 13 πόντους και 10 ασίστ.

«Όταν φοράω αυτή τη στολή νιώθω ότι μεταμορφώνομαι και μπορώ να κάνω τα πάντα» δήλωσε ο ίδιος μετά το ματς. Σε μία γρήγορη αναδρομή όμως, οι εμφανίσεις που είναι άξιες αναφοράς για τον ίδιο την τελευταία διετία μεταπηδούν από τους «ερυθρόλευκους» στην Εθνική και αντίστροφα!

image

Τα τρίποντα και τα αγαπημένα του δεκάλεπτα

Η στατιστική του Γιαννούλη Λαρεντζάκη με το τέλος της αναμέτρησης στο Βέλγιο είχε να προσφέρει 20 υπερπολύτιμους πόντους με 4/10 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 1ασίστ και 4 κλεψίματα (!) για ένα λάθος σε 33 λεπτά παιχνιδιού.

Κρατήστε τα 4 τρίποντα και το γεγονός ότι όλα προστέθηκαν στο άθροισμα της Εθνικής στο τρίτο δεκάλεπτο. Σε εκείνο το σημείο ήταν που το σύνολο του Ιτούδη άρχισε να ανεβάζει στροφές προκειμένου να καθαρίσει το μυαλό της και με πιο ορθολογικές επιλογές να διορθώσει τα κακώς κείμενα του αρχικού ημιχρόνου.

Ο Λαρεντζάκης πλέον τείνει να καθιερώσει τα δεύτερα μισά σε δικές του παραστάσεις. Είναι πλέον γνωστό πως... χτυπάει στα τελευταία δεκάλεπτα και λειτουργεί ως game changer ή developer των όσων συμβαίνουν στο παρκέ για την ομάδα του.

Το πρώτο τρίποντο έρχεται στο 7'52'' της τρίτης περιόδου με τον Νικ Καλάθη να τραβάει τους αμυντικούς στο μέρος του και να ελευθερώνει τη γωνία για το 41-38. Τα επόμενα δύο έρχονται σε διάστημα 1:30 λεπτού δίνοντας στην Εθνική προβάδισμα με 4 πόντους (47-51). Στο τέταρτο ο διεθνής γκαρντ στέκεται στις 45 και μετά από ασίστ του Τσαλμπούρη διαμορφώνει το 47-54 3'50'', ενώ λίγο πριν την συμπλήρωση των 30 λεπτών στον αγώνα μοίρασε και την μοναδική του τελική πάσα στον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη (52-58).

Η παρουσία του για άλλο ένα παιχνίδι ήταν κομβική και πολύπλευρη. Η ενέργειά του έδωσε άλλον αέρα στο σύνολο της Ελλάδας και έδινε συνεχώς το σύνθημα για μία μεγάλη πρόκριση. Η αυτοπεποίθηση που πήγαζε από τις δυναμικές του άμυνες (χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε το ματς με κλέψιμο) του επέτρεψαν να δώσει μία ακόμη παράσταση με τη φανέλα της Εθνικής και στο σημείο που έχει μάθει πλέον να λέει τις τελευταίες του κουβέντες.

image

Από την περασμένη κιόλας σεζόν με τη φανέλα του Ολυμπιακού, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης δεν έμοιαζε απλώς με τον παίκτη που ερχόμενος από τον πάγκο θα θελήσει να κάνει "τη δουλειά του". Ήταν εκείνος που θα ανέβαινε ή μάλλον θα σκαρφάλωνε σκαλοπάτια προκειμένου να γίνει ένα από τα γρανάζια που θα λειτουργούσαν σωστά τη μηχανή του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Τα άλματα του Λαρεντζάκη είχαν και διαστήματα που ο ίδιος... παραπάτησε, όμως μέσα από σκληρή προσπάθεια και κάποιες (πολλές) ώρες προπόνησης "έχτιζε" την ψυχολογία του και ταυτόχρονα την ανεξάντλητη ενέργεια που προσέφερε στο παρκέ τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συμπαίκτες του. Φέτος, λοιπόν, στο ξεκίνημα μίας σεζόν με ποιοτικές προσθήκες στον Ολυμπιακό, έχει κατορθώσει να ησυχάσει τις πρώτες σειρήνες του ερχομού του Κάνααν και να γίνει παράγοντας-νίκης για τους «ερυθρολεύκους» στα παιχνίδια με ευρωλιγκάτα φαβορί.

Ο "Λάρι" μέσα από την ελευθερία που έχει κερδίσει λόγω της αυτοπεποίθησης που «κουβαλά» με δεδομένη την εξέλιξή του, έχει μετατρέψει σε απαραίτητες τις στιγμές ενστίκτου του, πάντα σε συνδυασμό με όσα του ζητούνται από τον εκάστοτε προπονητή. Είτε το όνομα στο πινακάκι μιλάει για τον κόουτς Μπαρτζώκα, είτε στην άκρη του πάγκου βρίσκεται ο Δημήτρης Ιτούδης, ο 29χρονος γκαρντ αυξάνει και εξαργυρώνει τον χρόνο του στο παρκέ έχοντας προσθέσει στοιχεία στο παιχνίδι του που τον ωρίμασαν μπασκετικά.

Δεν φοβάται το σουτ που ενδόμυχα υπήρχε πάντα σαν πρώτη σκέψη στο μυαλό του, κινείται έξυπνα με την μπάλα στο παρκέ, ενώ δεν διστάζει να τροφοδοτήσει τους συμπαίκτες του με την έξτρα πάσα που θα δημιουργούσε καλύτερες προϋποθέσεις για σκοράρισμα. Η "hustle" πλευρά του ήταν εκείνη που παρέμενε πιο ζωντανή από όλες, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη κάθε φορά που ο ίδιος βουτάει για την διεκδίκηση ή κολλάει ασφυκτικά στον αντίπαλό του ανεβάζοντας τους παλμούς του.

Η αναγέννηση και η ανανέωση του μπασκετμπολίστα "Λάρι" αποτυπώνεται στην τελευταία ουσιαστικά φάση του παιχνιδιού με το Βέλγιο. Ό,τι προηγήθηκε είναι προϊόν της δουλειάς του. Η άμυνα στον Ομπασοχάν ανήκει στη φύση του!

Η απόδοση προϊόν ψυχολογίας