Ο δρόμος προς το όνειρο, στα χνάρια του Μαραντόνα και του Βενγκέρ

Ο δρόμος προς το όνειρο, στα χνάρια του Μαραντόνα και του Βενγκέρ

Ιάσονας Θεριός

Η διακοπή των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων δίνει την καλύτερη αφορμή για μια ματιά σε όσα έχουν γίνει και όσα θα γίνουν. Θα καταφέρουν οι πρωτοπόροι να φτάσουν στο όνειρο;

Φαντάζει... λάθος η συζήτηση για όσα έχουν γίνει στα μισά των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων να ξεκινά μέσα... Νοέμβρη. Το Μουντιάλ του 2022 όμως, ήρθε να πατήσει pause στη δράση των συλλόγων. Το ενδιαφέρον φυσικά θα στραφεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο όμως αμέσως μετά τη λήξη του όσα έχουν συμβεί και κυρίως όσα θα συμβούν στις σπουδαιότερες λίγκες της ηπείρου θα μαγνητίσουν και πάλι τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων. Στην Αγγλία, η Άρσεναλ καλείται να αντέξει στο κυνήγι της Μάντσεστερ Σίτι και στην Ιταλία η Νάπολι δείχνει πως αυτό το σκουντέτο δύσκολα μπορεί να χαθεί. Στην Ισπανία, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης πορεύονται χεράκι-χεράκι και υπόσχονται αγωνία μέχρι τέλους και στη Γερμανία, αν και η Μπάγερν Μονάχου πάτησε και πάλι κορυφή, το ενδιαφέρον παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτά είναι όσα έγιναν στα σπουδαιότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μέχρι το μουντιαλικό διάλειμμα, αυτές είναι οι μάχες που προμηνύεται να δοθούν στον δρόμο προς τη δόξα.

image

Μυρίζει... σκουντέτο στη Νάπολη

Εδώ και αμέτρητα χρόνια, κάθε μέρα στον ιταλικό νότο τα αφράτα ζυμάρια φουσκώνουν κάτω από τη φωτιά των πετρόφουρνων, ενώ πάνω τους λιώνει, και γίνεται ένα με τη γλυκιά σάλτσα ντομάτας, η φρέσκια μοτσαρέλα. Κανένα ρουθούνι δεν μένει ποτέ ασυγκίνητο σε αυτή τη μαγεία. Φέτος όμως, ακόμη μια μυρωδιά ξεχύνεται στους δρόμους της Νάπολη. Μυρίζει... πρωτάθλημα και μια ολόκληρη πόλη είναι έτοιμη να αφεθεί στην παράνοια.

Αυτό διότι, η Νάπολι του Λουτσιάνο Σπαλέτι δείχνει πιο έτοιμη, πιο πειστική από ποτέ πως μπορεί επιτέλους να φτάσει ξανά σε ένα σκουντέτο, μετά την εποχή Ντιέγκο Μαραντόνα. Το ποδόσφαιρο που παράγει είναι τόσο... χαρούμενο, τόσο τρελό όσο και οι άνθρωποι αυτής της ιδιαίτερης πόλης. Οι Παρτενοπέι, με όσα κάνουν στο χορτάρι έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα ποδοσφαιρικά βλέμματα καρφωμένα πάνω τους. Από τον Αύγουστο είναι «απόλυτοι» στη Serie A ενώ συνολικά σε 15 παιχνίδια μετρούν 13 νίκες και δύο ισοπαλίες και φυσικά βρίσκονται πρώτοι στη βαθμολογία, οκτώ βαθμούς μπροστά από τη Μίλαν. Κι όλα αυτά μέσα από κυριαρχικό και όμορφο ποδόσφαιρο. Με ένα τρομερό μεταγραφικό καλοκαίρι, ο Ντε Λαουρέντις βοήθησε τον σύλλογο του να μπει ξανά σε τροχιά τίτλου. Είδε τους Ινσίνιε, Μέρτενς, Κουλιμπαλί και Ρούι να κουνούν μαντήλι αλλά δεν... κατάλαβε τίποτα. Ο Κβαρατσχέλια είναι ίσως η αποκάλυψη της σεζόν, ο Κιμ ένας βράχος στα μετόπισθεν και η Νάπολι μια τρομερά καλή ομάδα.

Μια ομάδα που δεν φαίνεται πως μπορεί να χάσει αυτόν τον τίτλο από τις υπόλοιπες «μεγάλες» του ιταλικού ποδοσφαίρου που δείχνουν σχεδόν... κοιμισμένες μπροστά σε όσα βλέπουν να συμβαίνουν στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα». Η Μίλαν το προσπαθεί αλλά δεν παρουσιάζεται έτοιμη για το back to back. Η Γιουβέντους σε μια πολύ περίεργη για αυτή σεζόν έχει κάνει σερί νικών και είναι βελτιωμένη, αλλά προς το παρόν δεν πείθει πως μπορεί να το... κλέψει. Ίντερ και Λάτσιο δεν έχουν τις απαντήσεις ενώ Αταλάντα, Ουντινέζε και Ρόμα, που έκαναν εντυπωσιακό ξεκίνημα, πλέον έχουν χάσει αρκετό έδαφος. Στην ουρά της βαθμολογίας οι Κρεμονέζε, Σαμπντόρια και Βερόνα θα χρειαστούν μια γερή αντεπίθεση για να... προλάβουν το τρένο.

Η λάβα του Βεζούβιου κοχλάζει, οι τεκτονικές πλάκες της Καμπανίας «χορεύουν» όλο και περισσότερο, έτοιμες να προκαλέσουν ποδοσφαιρικό σεισμό στην πρωτεύουσά της. Το μόνο που ίσως να μπορούσε να σταματήσει τη Νάπολι, είναι η διακοπή για το Μουντιάλ. Όμως, ακόμη κι αυτή η πρωτόγνωρη πραγματικότητα μοιάζει... λίγη μπροστά στην ομάδα που είναι έτοιμη να βγάλει ξανά μια ολόκληρη πόλη στους δρόμους.

image

To κυνηγητό της Άρσεναλ με τη Σίτι και η μάχη για την τετράδα

Όσο τα ποτήρια γεμίζουν με βαρελίσια μπύρα στις παμπς της Αγγλίας, οι φωνές που το ψιθύριζαν πλέον έχουν αρχίσει να το λένε δυνατά και τα χαμόγελα έχουν γίνει αμέτρητα στο Βόρειο Λόνδινο. Η Άρσεναλ είναι διεκδικήτρια του τίτλου. Άλλωστε, θα κάνει Χριστούγεννα στην κορυφή, σε απόσταση πέντε βαθμών από τη Μάντσεστερ Σίτι, που όμως φυσικά δείχνει ικανή να της χαλάσει τα πλάνα.

Κάτι παραπάνω από έναν χρόνο πριν, η Άρσεναλ θα άρχιζε τη σεζόν με τρεις ήττες και χωρίς καν να σκοράρει ενώ οργισμένοι οπαδοί της θα ωρύονταν υπέρ της απόλυσης του Μικέλ Αρτέτα. Σήμερα, φωνάζουν το όνομά του στο «Έμιρεϊτς» αφού χάρη στη δική του δουλειά βλέπουν την ομάδα τους να πρωταγωνιστεί μετά από αρκετά χρόνια. Το νεανικό σύνολο των Κανονιέρηδων έχει κάνει εντυπωσιακά άλματα προόδου και ενθουσιάζει με το ποδόσφαιρό του, μετρώντας ταυτόχρονα 12 νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα σε 14 παιχνίδια. Το πιο πιθανό είναι ότι η Άρσεναλ θα βρεθεί στην πρώτη τετράδα, αλλά με αυτό το άγουρο και όχι τόσο πλούσιο σε επιλογές ρόστερ, είναι ένα ερωτηματικό το αν θα καταφέρει να κάνει την έκπληξη και να κατακτήσει την Premier League.

Ειδικά όταν στο κυνήγι της βρίσκεται η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Ειδικά όταν σε αυτή αγωνίζεται το... ρομπότ με το όνομα Έρλινγκ Χάαλαντ. Ο Νορβηγός έχει κάνει το πρωτάθλημα Αγγλίας... παιχνιδάκι και τρελαίνει κόσμο με τις επιδόσεις του έχοντας ήδη σκοράρει 18 τέρματα. Οι Πολίτες ξέρουν τον τρόπο και έχουν αποδείξει πως μπορούν να γυρίσουν τούμπα την κατάσταση και να φτάσουν σε ακόμα ένα πρωτάθλημα. Παίζουν φοβερό ποδόσφαιρο, ακόμα κι αν μέχρι στιγμής, μαζί με τις δέκα νίκες, έχουν και δύο ισοπαλίες και δύο ήττες.

Φανταστική είναι η Νιούκαστλ μέχρι στιγμής. Η ομάδα του Έντι Χάου βρίσκεται στην 3η θέση, μόλις επτά βαθμούς πίσω από την Άρσεναλ και έχει τραβήξει τα βλέμματα, καταφέρνοντας να είναι πολύ ψηλά. Η Τότεναμ του Αντόνιο Κόντε συμπληρώνει την τετράδα αλλά δεν δείχνει να μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω. Ο Χάρι Κέιν βέβαια, με 12 γκολ, βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ, μετά τη δύσκολη αρχή, είναι... υπό κατασκευή, με τον Ολλανδό τεχνικό να φαίνεται ικανός να δώσει ανάψει ξανά τη φλόγα των Κόκκινων Διαβόλων. Η Λίβερπουλ ψάχνει ακόμη τη σταθερότητα και πιθανότατα δεν θα κυνηγήσει κάτι παραπάνω από την τετράδα, κάτι που ισχύει και για την Τσέλσι που πλέον πορεύεται με τον Γκρέιαμ Πότερ στον πάγκο της.

Χαμός επικρατεί και στα χαμηλά στρώματα της κατηγορίας, εκεί που μόλις πέντε βαθμοί χωρίζουν τη 15η Λιντς από την ουραγό Γουλβς. Όσο οι Άγγλοι φίλαθλοι θα περιμένουν τα Λιοντάρια τους να το... φέρουν σπίτι, σίγουρα μέσα τους θα ανυπομονούν να αρχίσει ξανά η Premier League. Όπως συνήθως, είναι και φέτος απρόβλεπτη, έτοιμη να χαρίσει ακόμα περισσότερες συγκινήσεις.

image

Ξιφομαχία για... δύο στην Ισπανία

Όσο τα αστέρια τους θα μαγεύουν τον ποδοσφαιρικό κόσμο στο Μουντιάλ, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης θα χρησιμοποιήσουν τη διακοπή για να... ακονίσουν τα ξίφη τους. Άλλωστε, ήδη είναι αρκετά ξεκάθαρο πως η υπόθεση του τίτλου στη La Liga θα κριθεί στη δική τους σκληρή μονομαχία. Οι δύο «μεγάλοι» μετά από τρία περίπου χρόνια θα τεθούν αντιμέτωποι σώμα με σώμα για τον θρόνο του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Μπορεί στην Ευρώπη να τα έκανε... θάλασσα, εντός συνόρων όμως, η Μπαρτσελόνα κατάφερε να βγάλει αντίδραση μετά την ήττα στο Clasico και πλέον βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος, δύο βαθμούς πάνω από τη Ρεάλ. Ο Τσάβι, που δέχθηκε πίεση για τον αποκλεισμό από το Champions League, θα κάνει τα πάντα για να αρπάξει τα σκήπτρα στη La Liga. Η ενίσχυση της ομάδας το καλοκαίρι ήταν τέτοια άλλωστε που από την αρχή της σεζόν ο πρωταθληματισμός ήταν η ελάχιστη απαίτηση. Με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, που είναι ο κορυφαίος σκόρερ της λίγκας με 13 τέρματα, και στο πλάι του τους Ντεμπελέ και Πέδρι, οι Μπλαουγκράνα θα επιχειρήσουν να βρουν την άκρη του λαβυρίνθου του συλλόγου και να τον επαναφέρουν στην κορυφή έπειτα από τρία χρόνια.

Στη Μαδρίτη, η έλλειψη συγκέντρωσης στα παιχνίδια λίγο πριν τη διακοπή στέρησε τη δυνατότητα στον Αντσελότι να δει το Μουντιάλ έχοντας στρογγυλοκαθίσει στην πρώτη θέση. Στα τελευταία τρία ματς η ομάδα του μέτρησε μια νίκη, μια ήττα και μια ισοπαλία. Οι Μπλάνκος πάντως, μέχρι στιγμής έχουν χορέψει αρκετή σάμπα τη La Liga, με τους Βινίσιους και Ροντρίγκο να διανύουν πολύ καλή χρονιά, και έχουν δείξει καλό πρόσωπο. Ο άξονας με τον φανταστικό Βαλβέρδε, τους αγέραστους Κρος και Μόντριτς αλλά και το νέο αίμα των Τσουαμενί και Καμαβινγκά λειτουργεί σχεδόν στην εντέλεια και υπόσχεται πως ίσως καταφέρει να κάνει τη διαφορά στο υπόλοιπο του πρωταθλήματος. Αυτό που ίσως έχει λείψει από τους πρωταθλητές είναι η κλάση του Καρίμ Μπενζεμά που έχει χάσει επτά παιχνίδια λόγω μικρών μυϊκών προβλημάτων και έχει μείνει στα πέντε γκολ.

Η Ατλέτικο δεν έχει καταφέρει να χωθεί για ακόμη μια φορά ανάμεσα στο δίπολο Ρεάλ-Μπαρτσελόνα και να πρωταγωνιστήσει ενώ καμία ομάδα δεν δείχνει ικανή να αμφισβητήσει την κυριαρχία των δύο. Απογοητευτική μέχρι στιγμής η Σεβίλλη που βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού, με τις Ράγιο Βαγιεκάνο και Οσασούνα να «φλερτάρουν» με τις ευρωπαϊκές θέσεις και να αποτελούν τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Το σίγουρο είναι πως μετά τη διακοπή το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο.

image

«Σφαγή» κάτω από τον θρόνο της Μπάγερν

Το επίπεδο του ποδοσφαίρου στην Bundesliga μας έχει συνηθίσει να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και η αλήθεια είναι ότι σε τέτοια συνεχίζει και φέτος. Γκολ, ανατροπές και συγκινήσεις, ματς γεμάτα θέαμα. Μπορεί η τρομερή Μπάγερν Μονάχου να έχει απλοποιήσει την υπόθεση της κατάκτησης του τίτλου την τελευταία δεκαετία αλλά τα όσα συνέβαιναν στο γήπεδο αλλά και στα υπόλοιπα στρώματα της βαθμολογίας πάντα αποζημίωναν τους θεατές.

Το Γερμανικό πρωτάθλημα άλλωστε, προσφέρει έδαφος για να αναδειχθούν πολλές ομάδες, ακόμα κι αν οι Βαυαροί σχεδόν πάντα καταλήγουν να είναι εκείνοι που... λούζονται με μπύρα πανηγυρίζοντας. Ποιον δεν ενθουσιάζουν οι περιπτώσεις της Φράιμπουργκ ή της Ουνιόν Βερολίνου; Ομάδες που με πολλή δουλειά και πίστη στο δικό τους ποδοσφαιρικό πλάνο καταφέρνουν να πρωταγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο.

Οι Βερολινέζοι μπήκαν με τρομερή ορμή στη σεζόν και για πολλές εβδομάδες βρέθηκαν στην κορυφή της βαθμολογίας. Ήρθε η στιγμή βέβαια που «λύγισαν» και έπεσαν από αυτή. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύτηκε και η Μπάγερν του Νάγκελσμαν, που ξεπέρασε τα όποια στραβοπατήματά της και με ένα σερί πέντε νικών τον τελευταίο μήνα επέστρεψε στη... φυσική της θέση, έχοντας πλέον και αέρα τεσσάρων βαθμών. Πίσω της, δίνονται σκληρές μάχες ανάμεσα σε Φράιμπουργκ, Λειψία, Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ντόρτμουντ που όλες προσπαθούν να διακριθούν και να εξασφαλίσουν μια θέση στην πρώτη τετράδα. Η Φράιμπουργκ του Στράιχ εντυπωσιάζει και πιστοποιεί με την εικόνα της στο χορτάρι τα άλματα προόδου που έχει κάνει ως σύλλογος. Οι Ταύροι με μπροστάρη τον φοβερό Ενκουκού και βασισμένοι στην αδιαμφισβήτητη ποιότητά τους καταφέρνουν να διατηρούνται ψηλά. Το ίδιο και οι Αετοί που μετά την παραμυθένια περυσινή σεζόν τους συνεχίζουν να εξερευνούν νέα ύψη. Στους Βεστφαλούς, ο Μπέλιγκχαμ είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής, η λάμψη του άστρου του όμως δεν έχει αποδειχθεί ικανή να «κουβαλήσει» από μόνη της την ομάδα προς τη διεκδίκηση του τίτλου.

Και στην ουρά της βαθμολογίας πάντως, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο αφού η ουραγός Σάλκε και η 14η Άουγκσμπουργκ έχουν μια διαφορά της τάξης των έξι βαθμών. Ίσως θα είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος αρκετά ισχυρός για να καταφέρει να... εκθρονίσει την Μπάγερν, ειδικά τώρα που έπιασε κορυφή και πάλι. Όταν τα Πάντσερ όμως θα επιστρέψουν από το Κατάρ τα βλέμματα όλων στη Γερμανία θα στραφούν και πάλι στο πρωτάθλημα, εκεί που ξέρουν πως οι συγκινήσεις και το θέαμα δεν θα λείψουν σε καμία περίπτωση.