Μουντιάλ: Η μεθυσμένη σφυρίχτρα και η περίφημη «τούμπα» του Βάλτερ Εσβάιλερ

Μουντιάλ: Η μεθυσμένη σφυρίχτρα και η περίφημη «τούμπα» του Βάλτερ Εσβάιλερ

Σε κάθε εορταστικό απολογισμό της χρονιάς πριν από την έλευση του νέου έτους, τα δελτία ειδήσεων είθισται να παρουσιάζουν απρόοπτα και αστεία στιγμιότυπα από τον αθλητικό χώρο. Τα λεγόμενα bloopers για τους μυημένους στην ποπ κουλτούρα, τα οποία θεωρούνται δεδομένα στη διάρκεια της σεζόν και πλέον ανακαλύπτονται πολύ πιο εύκολα λόγω και των social media.

novibet sponsored

Πώς είναι άραγε να είσαι ο πρωταγωνιστής σε ένα από τα πρώτα ποδοσφαιρικά blooper της ιστορίας σε έγχρωμο φιλμ; Ο Βάλτερ Εσβάιλερ ξέρει καλύτερα.

Ο κορυφαίος Γερμανός διαιτητής του 1977 μνημονεύεται εδώ και δεκαετίες στη σφαίρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όχι για μια αμφιλεγόμενη απόφαση, όπως ο Αλί Μπιν Νασέρ που επικύρωσε το «χέρι του Θεού». Ούτε για κάποιο ρεκόρ καρτών, όπως ο Βαλεντίν Ιβανόβ που διηύθυνε τη διάσημη «μάχη της Νυρεμβέργης» ανάμεσα σε Πορτογαλία και Ολλανδία το 2006 (10 κίτρινες, τέσσερις κόκκινες).

Αλλά για την... παράσταση που έδωσε το 1982 στα γήπεδα της Ισπανίας. Συγκεκριμένα, στο Βίγκο και στο ματς των ομίλων ανάμεσα στη μετέπειτα πρωταθλήτρια, Ιταλία και το Περού.

Ακατανόητα σφυρίγματα, μια μετωπική σύγκρουση με παίκτη, ένα χαμένο δόντι, τρία λίτρα κόκκινο κρασί. Τα συστατικά του «one-man show» του Γερμανού ρέφερι που μετατράπηκε σε αστικό μύθο των Μουντιάλ.

image

«Η γερμανική βελανιδιά τρέμει, αλλά δεν πέφτει»

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα άφησε εποχή για το παγερό του βλέμμα και την αυστηρότητά του ακόμα και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Το ακριβώς αντίθετο, ήταν ο Βάλτερ Εσβάιλερ. Ένας διαιτητής-«ντίβα», γεννημένος στη Βόννη, μα θαρρείς πως ανατράφηκε με το φλεγματικό χιούμορ των Βρετανών.

Πριν το ημερολόγιο δείξει 18 Ιουνίου 1982, ο πρωταγωνιστής μας είχε ήδη αφήσει το αποτύπωμά του στη γερμανική Bundesliga και τις διεθνείς συναντήσεις. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, η απάντησή του στον Χέρμπερτ Μπίσερς της Ντούισμπουργκ που ζητούσε επίμονα πέναλτι στο 86ο λεπτό, ήταν: «Με συγχωρείτε κύριε Μπίσερς. Δεν δίνονται πέναλτι τέτοια ώρα».

Ο αμήχανα κεφάτος και σαρκαστικός Εσβάιλερ είχε κάνει μέχρι και τον Φραντς Μπεκενμπάουερ να απηυδήσει. Πώς; Ζητώντας του εν ώρα αγώνα να συλλαβίσει το όνομά του. Ο μεγάλος «Κάιζερ» τα έχασε και γύρισε πίσω κουνώντας το κεφάλι του από... απορία. «Δεν χρειάστηκε να του βγάλω κάρτα. Είχε ήδη σοκαριστεί αρκετά».

Πίσω στον πραγματικό χρόνο και οι Ατζούρι αντιμετωπίζουν τους Περουβιανούς, στη δεύτερη από τις τρεις ισοπαλίες που παραχώρησαν στον όμιλο αλλά τους έφτασαν για να προκριθούν οριακά στην ισοβαθμία. Το τελικό 1-1 πάντως δεν το θυμάται κανείς, αφού η Σκουάντρα του MVP Πάολο Ρόσι είχε πολλούς επιπλέον λόγους στη συνέχεια της διοργάνωσης για να μείνει αξέχαστη. Αυτό που άντεξε στη φθορά του χρόνου, όμως, ήταν η μετωπική σύγκρουση του Εσβάιλερ με τον Βελάσκεζ των Περουβιανών.

Έπειτα από ουκ ολίγες φορές που δίχασε με τις παράξενες κινήσεις του στη διάρκεια του ματς, ο ρεφ στήνει μπασκετικό «σκριν» στον θηριώδη μέσο των τυπικά φιλουξενούμενων και ξαφνικά βρίσκονται και οι δύο στο χορτάρι. Μαζί με τον Εσβάιλερ, στο έδαφος έχουν πέσει χύμα οι κάρτες του και η σφυρίχτρα του. Το ματς διακόπτεται για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, στην αρχή δείχνει να ζαλίζεται, αλλά σύντομα το πρόβλημα εστιάζεται στο δόντι που έχασε από τη σφοδρή σύγκρουση.

Η πρώτη του φράση μετά το ευτράπελο ήταν η εξής: «Η γερμανική βελανιδιά τρέμει, αλλά δεν πέφτει»

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς-Ντίτριχ Γκένσκερ έσπευσε να δει αν ο (διπλωμάτης στο επάγγελμα) Εσβάιλερ είχε πλήρως τις αισθήσεις του, για να λάβει την πληρωμένη απάντηση:

«Κύριε Υπουργέ, εκτός από το εκ γενετής πρόβλημα στο κεφάλι μου, δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα».

Πολλά χρόνια αργότερα, σε μία από τις διάφορες συνεντεύξεις που έδωσε στα γερμανικά ΜΜΕ, παραδέχθηκε πως δεν υπήρξε κανέναν πρόβλημα με τον ποδοσφαιριστή.

«Το είδατε στην τηλεόραση. Ο Βελάσκεζ δεν με είδε, ούτε εγώ τον είδα. Αν δεν είχα εκπαιδευτεί τόσο καλά, πιθανόν να είχα τραυματιστεί άσχημα στον αυχένα. Σύντομα, όμως, το ματς συνεχίστηκε. Ειλικρινά δεν ήμουν θυμωμένος μαζί του και τον συνάντησα και μετά από καιρό σε άλλο διεθνές παιχνίδι. Ήταν πολύ ωραίος τύπος».

image

Ό,τι συμβαίνει στο ξενοδοχείο «Mexico», (δεν) μένει στο ξενοδοχείο «Mexico»

Η εκτυλισσόμενη κωμωδία στο «Μπαλαΐδος», όμως, είχε και ένα αναπάντεχο plotwist. Ή καλύτερα, έναν άκρως ταιριαστό επίλογο. Τι νόημα θα είχε μια περίοπτη «σαβούρα» να στέκει αυτόφωτη στο χρονοντούλαπο της μουντιαλικής ιστορίας;

Χρειάστηκε να περάσει καιρός για να ανακαλυφθούν οι αιτίες της αλλοπρόσαλλης διαιτησίας του Εσβάιλερ και των υπερβολικά... εκφραστικών επεξηγήσεων των αποφάσεών του. Τη λύση στο mini μυστήριο έδωσε αργότερα ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου «Mexico», στο οποίο διέμενε ο Εσβάιλερ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.

«Στο μεσημεριανό του γεύμα, αυτός ο διάσημος Γερμανός κύριος ήπιε τρία λίτρα κρασί μόνος του. Όταν έμαθα ότι αργότερα είχε να διευθύνει ποδοσφαιρικό αγώνα, δεν ήθελα να το πιστέψω».

Λιγότερο από τέσσερις ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, ο Εσβάιλερ είχε κάνει την απαραίτητη... προεργασία του και όλοι ήξεραν πλέον τον ενδότερο λόγο για την αλλόκοτη διαιτησία που είδαν να λαμβάνει χώρα. Ξαφνικά, η εντυπωσιακή του πτώση ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου.

image

Σποτάκι για καραμέλες

Η ιστορική «τούμπα» ακολούθησε τη φήμη του Εσβάιλερ στα επόμενα χρόνια της ζωής του. Ακόμα κι όταν συνταξιοδοτήθηκε από τη διαιτησία το 1982 και εξάσκησε εξ ολοκλήρου το επάγγελμά του στο διπλωματικό σώμα με μεγάλη συνέπεια και μεθοδικότητα, ο Εσβάιλερ έμεινε στο πάνθεον του γερμανικού ποδοσφαίρου ως ο πιο διασκεδαστικός ρέφερι-ντίβα των γερμανικών γηπέδων.

Στο Μουντιάλ του 2002, όταν ταξίδεψε στην Άπω Ανατολή ως επίτιμος προσκεκλημένος της Ένωσης Διαιτητών, ένας εκ των ρέφερι της διοργάνωσης τον υποδέχθηκε λέγοντας:

«Καλησπέρα ρέφερι, κάνε μια ανάποδη τούμπα. Καλώς ήρθες στην Κορέα»

Ο μύθος του από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 έφτασε στα επίπεδα να αποτελέσει έμπνευση για διαφημιστικό σποτάκι για τις καραμέλες MAOAM, με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Εκείνος ρωτούσε «Τι θέλετε;» με τα χέρια απλωμένα, οι φίλαθλοι έλεγαν το χαρακτηριστικό «Nein». Τίποτα, εκτός από τις καραμέλες.

Πόσο πιο αγνή «80ίλα», απλόχερα δοσμένη από τον καλτ ήρωα, herr Βάγκνερ Εσβάιλερ;